
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-142 
 
 
October 13, 2009 
 
 
The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas  72811-1342 
 
Dear Representative Lea: 
 
I am writing in response to the opinion request you submitted regarding the levy of 
municipal gross receipts taxes on R.V. parks pursuant to A.C.A. § 26-75-602.  I 
have paraphrased your question as follows: 
 

Does A.C.A. § 26-75-602(c)(1) allow a city of the first class to levy 
a tax on the gross receipts of RV parks, which are businesses that 
rent spaces for people to park their RVs or other camping vehicles 
during overnight or extended stays?  In other words, does an RV 
Park as just described, count as a hotel, motel or short-term 
condominium rental accommodation under A.C.A. § 26-75-
602(c)(1)? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, A.C.A. §26-75-602(c)(1) allows a city to levy a gross receipts tax 
on the gross receipts of RV parks subject to the exemption for rental periods of 
thirty days or more. 
 
Until quite recently, the gross receipts tax on accommodations under A.C.A. § 26-
75-602(c)(1) applied only to “hotel, motel, or short-term condominium rental 
accommodations.”  A.C.A. § 26-75-602(c)(1) (Repl. 2008).   In fact, in 2008, this 
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office opined that legislative clarification was necessary in order to definitively 
determine whether the language of  A.C.A. § 26-75-602(c)(1) allowed the gross 
receipts tax to be applied to the gross receipts of “cabins, cottages, bed and 
breakfasts, campgrounds, or any other lodging facilities.”  Op. Att’y Gen. 2008-
083.   
 
Earlier this year, the legislature provided the necessary clarification and amended 
the section in question, which now reads as follows: 
 

(c)  The tax authorized in this subchapter shall be upon any one (1) 
or more of the following, as specified in the levying ordinance: 
 
(1)  The gross receipts or gross proceeds from renting, leasing, or 
otherwise furnishing hotel, motel, house, cabin, bed and breakfast, 
campground, condominium, or other similar rental accommodations 
for sleeping, meeting, or party room facilities for profit in such city 
or town, but such accommodations shall not include the rental or 
lease of such accommodations for periods of thirty (30) days or 
more[.] 
 

A.C.A. § 26-75-602(c)(1) (Supp. 2009) (emphasis added). 
 
Your question is whether this section applies to RV parks.  Merriam-Webster’s 
online dictionary defines a “recreational vehicle” (RV) as “a vehicle designed for 
recreational use (as in camping)[.]” Available at http://www.merriam-
webster.com/dictionary/recreational%20vehicle.  Because camping is one of the 
primary uses for recreational vehicles, it is my opinion that an RV park most likely 
qualifies as a campground under A.C.A. § 26-75-601(c)(1).  Even assuming that 
an RV park is distinguishable from a campground, I believe that it is sufficiently 
similar to fall within the catchall category of “other similar rental 
accommodations.”  See A.C.A. § 26-76-602(c)(1) (Supp. 2009). 
 
For this reason, it is my opinion that A.C.A. § 26-75-602(c)(1) allows a city to 
levy a gross receipts tax on the gross receipts of RV parks. Of course, to the extent 
that spaces in the RV park(s) in question are rented for “periods of thirty days or 
more,” such spaces would be exempt from the gross receipts tax.  See id. 
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Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JC:cyh 
 


