
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-136 
 
November 23, 2009 
 
The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas 72811-1342 
 
Dear Representative Lea: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Regarding the state law concerning interest in offices or 
contracts prohibited, A.C.A. 14-42-107(b)(1), is it considered 
to be an indirect profit of a contract furnishing supplies, 
equipment or services to a municipality if an alderman, 
member of the council or elected official or municipal 
employee of that same municipal corporation or [sic] holds an 
executive or managerial office or a controlling interest in a 
corporation or business which subcontracts to fulfill a portion 
of a contract with a corporation or business which has 
contracted with the municipality to furnish supplies, 
equipment or services?   

 
2. If the answer to the first question is yes, then would an 

alderman, member of the council or elected official of the 
municipal corporation or municipal employee who holds an 
executive or managerial office or a controlling interest in a 
corporation or business be prohibited by A.C.A. 14-42-
107(b)(1) from entering into a subcontracting agreement to 
complete a portion of the contract with a contractor that has 
contracted with the municipality to furnish supplies, 
equipment or services, or do provisions of A.C.A. 14-42-
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107(b)(2) in some way exempt this type of arrangement from 
the prohibition contained in A.C.A. 14-42-107(b)(1)?   

 
3. If the prohibition is found to apply in the situation as outlined 

above, what remedies would a city have against the alderman, 
member of the council or elected official of the municipal 
corporation who holds an executive or managerial office or a 
controlling interest in a corporation or business to correct a 
violation should he or she choose to engage in the situation as 
outlined above?  

 
4. Does the phrase in A.C.A. 14-42-107(b)(1), "in the profits of 

any contract" mean receiving any compensation for the 
project whatsoever or actually showing a profit from the 
contract received?  In other words, if an alderman, member of 
the council or elected official, or municipal employee [of] 
that same municipal corporation, or [sic] holds an executive 
or managerial office or a controlling interest in a corporation 
or business does work on a contract but shows a loss in the 
work performed on the contract, will such a loss prevent a 
violation of A.C.A. 14-42-107(b)(1) from occurring? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first question is "yes":  unless the city council 
by ordinance expressly provides otherwise, I believe a subcontractor under the 
circumstances recited would face a conflict of interests under the statute.  As 
regards your second question, the issue of whether the exemptions set forth in 
A.C.A. § 14-42-107(b)(2) might apply to authorize any particular contract is one 
of fact that only a court could resolve.  I will note that this office has in the past 
drawn different conclusions regarding whether a municipal official or employee is 
precluded from holding an executive or managerial position in a corporation 
contracting with the municipality and the aldermen and council members are 
precluded from holding a controlling interest in the corporation.  Most recently, in 
the attached Ark. Op. Att'y Gen. No. 2004-230, my immediate predecessor opined 
that both conditions should be met -- a conclusion in which I concur.  With respect 
to your third question, the available remedies are set out in great detail in the 
attached Ark. Op. Att'y Gen. No. 2004-215, to which I fully subscribe.  I believe 
the answer to your fourth question is "no":  again, absent city-council approval 
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providing otherwise, I believe the proscribed conduct is an official or employee's 
having a financial interest in the corporation's performance.  Whether or not that 
interest results in an actual financial gain is immaterial. 
 
Question 1:   Regarding the state law concerning interest in offices or contracts 
prohibited, A.C.A. 14-42-107(b)(1), is it considered to be an indirect profit of a 
contract furnishing supplies, equipment or services to a municipality if an 
alderman, member of the council or elected official or municipal employee of 
that same municipal corporation or [sic] holds an executive or managerial office 
or a controlling interest in a corporation or business which subcontracts to 
fulfill a portion of a contract with a corporation or business which has 
contracted with the municipality to furnish supplies, equipment or services? 
 
In my opinion, unless the city council has enacted an ordinance permitting this 
arrangement, I believe the answer to this question is "yes":  an elected official or 
municipal employee who holds an office or controlling interest in a corporation 
that either directly or indirectly provides supplies, equipment or services to the 
municipality faces an impermissible conflict of interests.  In my opinion, a 
subcontractor clearly has an indirect interest in a prime contractor's business 
relationship with a municipality. 
 
Subsection 14-42-107(b)(1) of the Code (Supp. 2009) provides as follows: 

 
No alderman, council member, official, or municipal employee shall 
be interested, directly or indirectly, in the profits of any contract for 
furnishing supplies, equipment, or services to the municipality 
unless the governing body of the city has enacted an ordinance 
specifically permitting aldermen, council members, officials, or 
municipal employees to conduct business with the city and 
prescribing the extent of this authority. 
 

This statute must be read in conjunction with the common-law doctrine of 
incompatibility, which the Arkansas Supreme Court discussed as follows in 
Thompson v. Roberts, 333 Ark. 544, 548, 970 S.W.2d 239 (1998): 
 

In Rogers v. Sangster, 180 Ark. 907, 23 S.W.2d 613 (1930), and 
later in Davis v. Doyle, 230 Ark. 421, 323 S.W.2d 202 (1959), this 
court described the common-law rule of incompatibility as follows: 
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At common law, and generally under statutory enactment, it 
is now established beyond question that a contract made by 
an officer of a municipality with himself, or in which he is 
interested, is contrary to public policy, and tainted with 
illegality; and this rule applies whether such officer acts 
alone on behalf of the municipality, or as a member of a 
board or council.  Neither the fact that a majority of the 
votes of a council, or board, in favor of the contract are cast 
by disinterested officers, nor the fact that the officer 
interested did not participate in the proceedings, necessarily 
relieves the contract from its vice.  The facts [sic] that the 
interest of the offending officer in the invalid contract is 
indirect, and is very small, is immaterial.  The statutory 
prohibition is frequently so wide in its terms as to prohibit 
any officer from contracting with the municipality, whether 
he takes part in the making of the contract or not. 

 
In Rogers, supra, we reasoned that "[m]unicipal officers are held by 
the courts to a strict accountability in their dealings with or on behalf 
of the municipal corporation; and in recognition of their incapacity 
to serve two masters, as an incident to the frailty of human nature, 
public policy has placed a disability to make a contract for the city 
where they are interested in it in any degree.  The rule is so 
inflexible that no inquiry into their good or bad intention or to the 
fairness or unfairness of the contract is permitted." 

  
As I noted in Op. Att'y Gen. No. 2008-069: 
 

Section 14-42-107(b) of the Arkansas Code (Supp. 2007) is an ethics 
statute that carves out an exception to the common-law proscription 
against conflicts of interest.  It does so by authorizing cities to adopt 
ordinances that would allow municipal officers and employees to 
enter into what would otherwise be prohibited self-interested 
transactions so long as they obtain prior approval of the city council. 

 
Your question appears to be premised on a concern that the official or employee's 
relationship is with a subcontractor, rather than the prime contractor.  I do not 
believe this concern is warranted.  As expressly stated in A.C.A. § 14-42-
107(b)(1), either a direct or indirect financial relationship between a municipal 
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official or employee and the municipality is impermissible absent an ordinance 
authorizing the relationship.  In my opinion, a subcontractor's indirect financial 
involvement with a municipality clearly falls within the parameters of the statute, 
meaning that it would be permissible only if an ordinance declared as much. 
 
Question 2:  If the answer to the first question is yes, then would an alderman, 
member of the council or elected official of the municipal corporation or 
municipal employee who holds an executive or managerial office or a 
controlling interest in a corporation or business be prohibited by A.C.A. 14-42-
107(b)(1) from entering into a subcontracting agreement to complete a portion 
of the contract with a contractor that has contracted with the municipality to 
furnish supplies, equipment or services, or do provisions of A.C.A. 14-42-
107(b)(2) in some way exempt this type of arrangement from the prohibition 
contained in A.C.A. 14-42-107(b)(1)?   
 
As reflected in my response to your first question, I do not believe a 
subcontracting relationship that in effect evades the ethical proscription set forth in 
A.C.A. § 14-42-107(b)(1) would be permissible.  However, I believe the 
exemption set forth in A.C.A. § 14-42-107(b)(2) might be potentially applicable to 
permit such a relationship.  Determining as much will entail conducting a close 
factual inquiry of the sort that this office is neither equipped nor authorized to 
conduct. 
 
Subsection 14-42-107(b)(2) of the Code provides: 
 

The prohibition prescribed in this subsection shall not apply to 
contracts for furnishing supplies, equipment, or services to be 
performed for a municipality by a corporation in which no alderman, 
council member, official, or municipal employee holds any 
executive or managerial office or by a corporation in which a 
controlling interest is held by stockholders who are not aldermen or 
council members.  
 

(Emphasis added.)  In my opinion, this subsection exempts from the prohibition 
set forth in subsection (b)(1) contracts that (1) are to be performed by a 
corporation in which no alderman, council member, official, or municipal 
employee holds any executive or managerial office and (2) in which a controlling 
interest is held by stockholders who are not aldermen or council members.  See 
also Ark. Op. Att'y Gen. No. 2008-069 (discussing, inter alia the provisions of 
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A.C.A. § 14-47-137 (Repl. 1998), which, with respect to a city-manager form of 
government, materially tracks the statute discussed above).   
 
This office has found various occasions in the past to address the significance of 
the highlighted "or" in the statute recited above.  In a nutshell, the issue in these 
opinions was whether a contract would pass muster under the exception only if no 
municipal official or employee held an executive or managerial position in the 
corporation and the aldermen and council members did not together hold a 
controlling interest in the corporation.  In response to the first question posed in 
the attached Ark. Op. Att'y Gen. No. 2004-230, my immediate predecessor offered 
a detailed analysis of this issue, which has in previous opinions been resolved in 
different ways.  I need not repeat my predecessor's involved analysis here.  I will 
merely note that I fully concur with his analysis and agree that both of the recited 
conditions should be met for the exemption to apply. 
   
Question 3:   If the prohibition is found to apply in the situation as outlined 
above, what remedies would a city have against the alderman, member of the 
council or elected official of the municipal corporation who holds an executive 
or managerial office or a controlling interest in a corporation or business to 
correct a violation should he or she choose to engage in the situation as outlined 
above?  
 
This question is materially indistinguishable from questions addressed by my 
immediate predecessor in the attached Op. Att'y Gen. No. 2004-215.  I fully 
subscribe to my predecessor's analysis, which I need not repeat here. 
 
Question 4:  Does the phrase in A.C.A. 14-42-107(b)(1), "in the profits of any 
contract" mean receiving any compensation for the project whatsoever or 
actually showing a profit from the contract received?  In other words, if an 
alderman, member of the council or elected official, or municipal employee [of] 
that same municipal corporation, or holds an executive or managerial office or 
a controlling interest in a corporation or business does work on a contract but 
shows a loss in the work performed on the contract, will such a loss prevent a 
violation of A.C.A. 14-42-107(b)(1) from occurring? 
  
In my opinion, the answer to this question is "no."  The statutory proscription 
against being "interested, directly or indirectly, in the profits of any contract for 
furnishing supplies, equipment, or services to the municipality" does not mean 
that, absent an ordinance declaring otherwise, a municipal official or employee 
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holding a managerial or executive position is free to pursue the interest of a 
contractor doing business with the city.  The official or employee's "interest" in the 
corporation's performance exists regardless of whether the contractor realizes any 
profits.  A conflict of interests thus exists for the reasons set forth in my response 
to your first question.  Having offered this conclusion, I will concede that the 
statute would benefit from legislative clarification. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 

 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosures 
 


