
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-127 
 
 
November 23, 2009 
 
 
Terry Bolton, Director 
Arkansas Commission on Law Enforcement and Training 
Post Office Box 3106 
East Camden, Arkansas  71711 
 
Dear Mr. Bolton: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on a question I will 
paraphrase as follows: 
 

Is it a violation of Arkansas law for the Commission on Law 
Enforcement Standards and Training (the "Commission") to approve 
allowing the Arkansas Law Enforcement Training Academy 
("ALETA") to charge and accept reimbursement for the use of 
ALETA facilities for non-ALETA training courses? 
 

By way of background, you report that your request is based upon "[u]se of 
ALETA driving track, training vehicles, classrooms, firing range, and other 
facilities for non-ALETA training."  You elaborate on this subject as follows: 
 

Various agencies, from time to time, request to use ALETA facilities 
to conduct non-ALETA training.  Such training is neither developed 
by, conducted by [n]or instructed by ALETA, but is approved by the 
Commission, through the Office of Law Enforcement Standards. 
 
The Commission on Law Enforcement Standards and Training has 
approved the use of ALETA facilities for such training with the 
agencies reimbursing ALETA for the cost of the use of ALETA 
facilities and equipment. 
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In an Internal Control and Compliance Review (the "Review"), dated June 30, 
2006, the Legislative Joint Auditing Committee, citing A.C.A. § 12-9-107, which 
provides that instruction and training programs for state and local law enforcement 
officers be conducted at no cost to a local political subdivision, questioned 
whether it was appropriate for ALETA to seek reimbursement from the 
Texarkana, Arkansas Police Department for expenses incurred by ALETA in 
allowing Commission-approved training activities at its facilities (specifically, in 
that instance, a pursuit driver training class) when that training program had 
apparently been conducted solely by the police department's personnel.1 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is, in all likelihood, "no":  although the 
question would benefit from legislative clarification, it is probably not a violation 
of Arkansas law for ALETA to charge and accept reimbursement for the use of its 
facilities for what you term "non-ALETA training."  In providing this answer, I 
assume when you use the term “non-ALETA training” you mean a course of law 
enforcement training that with Commission approval, is developed and conducted 
solely by a local law enforcement agency and that uses ALETA facilities.  As 
explained below, I believe ALETA is in all likelihood entitled to accept 
reimbursement from the local law enforcement agency under these circumstances.  
However, to the extent you are also asking whether ALETA may allow 
organizations or individuals not associated with any Arkansas law enforcement 
agency to use its facilities, for a fee or not, it is my opinion it may not.  The 
relevant statutes do not allow for the use of ALETA property by anyone other than 
law enforcement. 
 
DISCUSSION 
 
The law with respect to the Commission and ALETA, respectively, is set forth in 
subchapters 1 and 2 of title 12, chapter 9 of the Arkansas Code (Repl. 2003 and 

                                              
1 The Review further notes that the Texarkana, Texas Police Department also participated in the training 
exercise, although it does not recite whether this out-of-state police department was charged for expenses 
incurred by ALETA.  The Legislative Joint Auditing Committee recommended that the Commission seek a 
determination whether state resources could be used for any purpose other than to provide training of state 
law enforcement officers. 
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Supp. 2009).  Section 12-9-107 of the Arkansas Code (Supp. 2009), which you 
reference in your request, provides as follows: 
 

(a) For the purpose of this subchapter, the Arkansas Commission on 
Law Enforcement Standards and Training may cooperate with 
federal, state, and local law enforcement agencies in establishing and 
conducting instruction and training programs for law enforcement 
officers of this state, its counties, and municipalities. 
 
(b) The commission shall establish and maintain police training 
programs through such agencies and institutions as the commission 
may deem appropriate to carry out the intent of this subchapter, 
including provision for training participants under the age of twenty-
one (21) in the Arkansas Police Corps Scholarship Program. 
 
(c) The commission shall work with each state agency and political 
subdivision that adheres to the selection and training standards 
established by the commission to provide allowable tuition, living, 
and training expenses incurred by the officers in attendance at 
approved training programs. 
 
(d)(1) It is the intent of this subchapter that the expenses of 
attending the approved training programs established pursuant to 
subsection (c) of this section shall be furnished by the state 
through the law enforcement training academy or any other 
manner that may be prescribed by the commission and no cost or 
charge shall be made to any local political subdivision for the 
actual cost of the training. 
 
(2) However, the state shall not be liable for the travel cost or any 
salary in connection with attending any training program. 
 
(e) The expenses of attending training provided pursuant to a 
memorandum of understanding between the State of Arkansas and 
the United States Department of Justice or the Department of 
Homeland Security shall be paid in accordance with the provisions 
of § 12-8-104. 
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(f) The Arkansas Commission on Law Enforcement Standards and 
Training shall administer the training and certification program for 
court security officers under the Arkansas Court Security Act, § 16-
10-1001 et seq. 
 

(Emphases added.) 
 
At issue in your question appears to be whether the fact that the Commission has 
approved a particular training course to be conducted at an ALETA facility 
triggers the statutory requirement that the state defray the expenses of the training, 
even though the training has been fashioned and conducted exclusively by a local 
law enforcement agency?  In my opinion, the answer to this question is likely 
"no."   
 
Subsection 12-9-107(b) of the Code expressly mandates that the Commission 
"establish and maintain police training programs" -- a provision that, if read in 
isolation and strictly construed, might be read as precluding the Commission from 
even authorizing the use of ALETA facilities for a variant program.  However, the 
restriction set forth in this subsection is strongly mitigated by the provision of 
subsection (a) authorizing the Commission to "cooperate with federal, state and 
local law enforcement agencies in establishing and conducting instruction and 
training programs. . . ."  See also A.C.A. § 12-9-104(5) (charging the Commission 
to "[c]onsult and cooperate with counties, municipalities, agencies of this state, 
other governmental agencies, and with universities, colleges, junior colleges, 
community colleges and other institutions or organizations concerning the 
development of police training schools and programs or courses of instruction").  
In my opinion, then, the Commission is authorized to approve training programs, 
to be conducted on ALETA facilities, that have been fashioned and will be 
conducted by local law-enforcement agencies.2  Specifically with respect to the 
training of the Texarkana, Arkansas Police Department, I do not believe the Code 
precludes ALETA from receiving compensation for its expenses incurred in 
training such Arkansas law enforcement officers. 
 
I am reinforced in this conclusion by the provisions in subsections (c) and (d) of 
the statute dictating that courses based upon "training standards established by the 
commission" furnished "through the law enforcement training academy or any 

                                              
2 My inquiries reveal, for instance, that local authorities regularly conduct training programs at ALETA 
facilities. 
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other manner that may be prescribed by the commission" be offered at state 
expense.  Although the issue would benefit from legislative clarification, I read 
these provisions as committing the state to defray the expenses of law-
enforcement training only to the extent that the commission has established the 
program and that the training occurs on an ALETA facility.  The fact that the 
commission apparently interprets the statutes to mean precisely this strongly 
supports my interpretation.  Accordingly, I do not consider it a violation of the 
statute if ALETA charges a local law-enforcement agency for ALETA's expenses 
in allowing the agency to conduct independent training exercises on ALETA 
facilities.  
  
It is further my opinion that the above-recited statutes do not contemplate the 
training of organizations or individuals not associated with an Arkansas law 
enforcement agency, whether for compensation or not.  I must note in this regard 
that I am neither situated nor authorized to make a determination whether ALETA 
facilities have in fact been devoted to the training of groups that do not qualify as 
law enforcement officers.3  I can opine, however, that the training of entities other 
than law enforcement agencies using ALETA facilities, whether for compensation 
or not, does not appear to be contemplated in the Code.  I find nothing in either the 
Code or the Rules and Regulations of the Executive Commission on Law 
Enforcement Standards and Training to suggest that ALETA's facilities should be 
made available to individuals or groups not falling within the statutory definition 
of "law enforcement officers."  Although I appreciate that making ALETA 
facilities available for such purposes may be useful as a matter of public policy, 
the fact remains that the Code does not authorize any such use.  If, as my inquiries 
suggest, ALETA has indeed been offering its facilities for training entities other 
than law enforcement agencies, I believe this practice runs counter to statutory 
mandates.  In my opinion, only the legislature could broaden the scope of 
ALETA's authority to validate what appears to have been past practice in this 
regard. 
 

                                              
 
3 Subsection 12-9-102(2) of the Code defines as a member of a law enforcement agency "any appointed law 
enforcement officer who is responsible for the prevention and detection of crime and the enforcement of 
the criminal, traffic, or highway laws of this state, excluding only those officers who are elected by a vote 
of the people."   
 



Terry Bolton, Director 
Arkansas Commission on Law Enforcement Standards and Training 
Opinion No. 2009-127 
Page 6  
 
 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JHD/cyh 
 


