
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-102 
 
November 4, 2009 
 
The Honorable Sue Madison 
State Senator 
573 Rock Cliff Road 
Fayetteville, Arkansas  72701-3809 
 
Dear Senator Madison: 
 
I am writing in response to your request for a supplemental opinion as a follow-up 
to a previous opinion (Op. Att’y Gen. 2009-049) issued to you regarding the City 
of Fayetteville Firemen’s Pension and Relief Fund (hereinafter “Fund”).  The 
question presented in Opinion Op. 2009-049 was whether action by the Fund’s 
Board of Trustees in reducing benefits to retirees would violate Arkansas 
Constitution article 2, section 17, the so-called “Contract Clause,” which in 
relevant part prohibits the passage of any “law impairing the obligation of 
contracts….”1  As you know, I concluded that such action “may well constitute an 
unconstitutional impairment of the obligation of contract” with respect to benefits 
in effect when members’ rights became vested.  Op. Att’y Gen. 2009-049 at 5.  
The answer was less clear regarding a reduction of a benefit increase occurring 
after vesting.  Id.      
 
The questions addressed in Opinion 2009-049 were asked generally, without 
regard to any particular benefit increase or reduction.  You have now asked the 
following, more pointed question concerning a benefit reduction: 
 

Is there any statutory or constitutional provision that would prohibit 
the Firemen’s Pension and Relief Fund Board from reducing pension 
benefit amounts, which had been previously raised, as long as such 

                                              
1 You also asked whether members of the Board and the City “would be exposed to liability should a 
lawsuit by filed on behalf of any retiree?”  I declined to speculate in response to that question because of 
the intensely factual nature of such a claim.  Op. Att’y Gen. 2009-049 at 7.   
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benefits are not reduced below the 50% of ending pay amount 
established by A.C.A. § 24-11-818? 
 

You have also presented the following additional question concerning the Board’s 
Authority: 
 

Does A.C.A. § 24-11-807(d)(2), which states, “The board of trustees 
decreases all payments to all eligible beneficiaries by an equal 
portion for the fiscal year and does not allow the assets in the fund to 
become fully depleted,” provide the Board further statutory authority 
to decrease benefits to prevent funds depletion? 
 

As background for this second question, you report that the Board “is only 
considering reducing benefits to pensioners (which were legally raised to 90% of 
ending salary a few years ago) because of actuarial reports showing depletion of 
the pension fund within a few years if pensions are not reduced.” 
 
RESPONSE 
 
In response to your first question, there is no express statutory prohibition; but as I 
have previously suggested, the absence of such a statute may not be determinative 
of the Board’s authority to effect a reduction.  Regarding a possible constitutional 
prohibition, while it is my opinion that such a reduction would be constitutionally 
suspect, the question may ultimately require judicial resolution.  The answer to 
your second question is “no,” in my opinion. 
 
Question 1 - Is there any statutory or constitutional provision that would 
prohibit the Firemen’s Pension and Relief Fund Board from reducing pension 
benefit amounts, which had been previously raised, as long as such benefits are 
not reduced below the 50% of ending pay amount established by A.C.A. § 24-11-
818? 

 
There is no express statute prohibiting a benefit reduction by the Board.  In my 
opinion, however, the absence of such a statute is not necessarily determinative of 
the Board’s authority to effect a reduction.  As you know, I opined in Op. Att’y 
Gen. 2009-049 that “the Board must act within the confines of the statutes in 
seeking to reduce benefits[,]” and that a court faced with the constitutional issue 
might decide that the Board lacks general authority under the statutes to reduce 
benefits.  Id. at 6.  I explained that in my view, this possibility follows from the 
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absence of a statute plainly authorizing a reduction, other than under certain 
specified circumstances.  Id.  
 
I should nevertheless emphasize the tentative nature of the discussion of this issue 
in Opinion 2009-049.  I did not opine definitively that the Board cannot reduce 
benefits.  The statutes are not entirely clear and no court has addressed the matter.  
The question in my opinion invites judicial or legislative clarification.  It also 
bears noting that I am not the Board of Trustees’ counsel in this matter.  It is my 
understanding that local counsel has advised the Board concerning its authority to 
reduce benefits under the particular circumstances.  The Board may certainly wish 
to rely upon that advice, pending clarification of the statutes.     
 
Turning to the constitutional question, I will not entirely restate the substance of 
Opinion 2002-098 regarding the possible impairment of a contractual obligation 
contrary to Ark. Const. art. 2, § 17.  Instead, to summarize, I concluded generally 
that a reduction in benefits that were in effect upon vesting would likely constitute 
an unconstitutional impairment of contract, whereas a benefit increase occurring 
subsequent to vesting may not give rise to protected contractual rights.  You have 
now in essence asked whether there would be an unconstitutional impairment if 
the reduced benefits remained above the amount established by A.C.A. § 24-11-
818, which provides in relevant part: 
 

Any pension fund member who has served in a fire department in 
the State of Arkansas for a period of twenty (20) years or more, the 
last five (5) years of which shall have been consecutive, shall be 
entitled to be retired and receive from the fund a monthly pension 
equal to one-half (1/2) of the salary attached to the rank he or she 
held as a volunteer, part-paid, or full-paid member. 

 
A.C.A. § 24-11-818(a) (2) (Repl. 2002). 
 
This is the “50% of ending pay amount” referenced in your question.  I will limit 
my discussion to those members who will have established “[t]he right to 
participate in the fund” prior to a reduction in benefits that had previously been 
increased by the Board.2  A.C.A. § 24-11-818(b).  Subsection 24-11-818(b) states 
in full regarding this right of participation: 

                                              
2 As noted in Op. 2009-049 at 5, benefit increases are authorized under A.C.A. §§ 24-11-101 – 104 (Repl. 
2002).     
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Any fire fighter who shall have completed the period of service as 
provided for in this section shall receive from the board a certificate 
showing that he or she has completed the term of service required 
and is entitled to participate in all the benefits provided for in this 
act upon compliance with, and subject to, all the other terms and 
conditions of this act, whether he or she severs his or her 
connections or continues in service at the expiration of the time as 
set out in subdivision (a)(2) of this section. The right to participate 
in the fund shall become a vested right and shall not be lost by the 
termination of his or her services with or without cause.  

 
A.C.A. § 24-11-818(b) (Repl. 2002 (emphasis added). 
 
In my opinion, the most likely scenario for an “impairment” argument involves a 
reduction of benefits that had been increased before this “right to participate” 
became “vested.”  The argument would be that these “vested” members have a 
constitutionally-protected contractual right to all benefits under the fund, including 
all increases above the 50% of ending pay amount.   
 
I cannot predict with certainty how our court would resolve this claim.  In my 
opinion, the issue may be framed as follows:  Are the benefit increases part of the 
terms of the retirement benefit contract that were fixed at the time of retirement?  
See 16B Am. Jur. 2d Constitutional Law § 721 (cited in Op. Att’y Gen. 2009-049).  
It seems clear that such terms are ascertained by reference to the law as it stood 
when the vested members retired.  Op. 2009-049 at 4-5.  See also Jones v.  
Cheney, 253 Ark. 926, 937- 938, 489 S.W.2d 785 (1973).    In this regard, the 
pension law plainly provided for the benefit increases.  See A.C.A. § 24-11-102(a) 
(Repl. 2002) (authorizing the board of trustees to “increase benefits for future or 
current retired members and beneficiaries….”)  The increases at issue presumably 
were approved in compliance with certain specified conditions, including an 
actuarial valuation “reflecting that the level of contributions and other income 
under the … fund is sufficient  to amortize the unfunded liabilities resulting from 
the benefit increase over a thirty-year period[.]”  Benefit increases are thus 
apparently funded at least in part through employee contributions.  This likely 
supports the “impairment” argument that the benefit increases were earned, and 
are part of an enforceable contract.  See Robinson v. Taylor, 342 Ark. 459, 463, 
463, 29 S.W.3d 691 (2000 (discussing the holding in Cheney, supra, that a 
retirement system based on voluntary contributions from member employees 
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“represents delayed compensation for services rendered in the past due under a 
contractual obligation….”) 
 
This argument might be countered by citing A.C.A. § 24-11-818 (Repl. 2002), 
wherein it provides that fire fighters who have complied with the act’s terms and 
conditions will receive a certificate showing that they are “entitled to participate in 
all the benefits provided for in this act….”  (Emphasis added.)  The original act 
establishing the pension fund, Act 491 of 1921, did not include the authority to 
approve benefit increases.  This authority, found at A.C.A. §§ 24-11-101 – 104, 
was instituted by a later enactment, Act 839 of 1979.  It might therefore be 
contended that benefit increases pursuant to this later enactment are not part of the 
pension benefits that members were assured of receiving upon fulfilling the 
requirements created by the pension act.  See again A.C.A. § 24-11-818.   
 
While this argument has some appeal, I believe it may be undermined by noting 
that the so-called “vesting” language of section 24-11-818 speaks in terms of a 
“right to participate in the fund” which is “not lost by the termination of … 
services….”  Id. at (b) (see language set out above).   This suggests that the statute 
is focused on establishing express requirements for participation in the fund, and is 
not concerned with defining the particular benefits when it refers to a “vested 
right,” i.e., it is not referring to “vesting” in a constitutional sense. 
 
According to my research, this would present a case of first impression for the 
court.  We know that a contributory plan such as the one at issue gives rise to 
“vested” rights for purposes of the Contract Clause.  See Cheney, supra.  But 
judicial clarification will likely be necessary in order to definitively determine 
whether the benefit increases at issue are part of these constitutionally protected 
rights. 
 
Question 2 - Does A.C.A. § 24-11-807(d)(2), which states, “The board of trustees 
decreases all payments to all eligible beneficiaries by an equal portion for the 
fiscal year and does not allow the assets in the fund to become fully depleted,” 
provide the Board further statutory authority to decrease benefits to prevent 
funds depletion? 
 
My predecessor addressed a similar question and concluded that this provision, 
which authorizes the proration of benefits, applies in the event the pension fund is 
unable to pay full benefits in the current fiscal year.  Op. Att’y Gen. 2005-041 at 
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7-9 (response to Question 4) (copy enclosed).  I fully concur, and refer you to the 
opinion for the analysis.  
 
Because you have not indicated that the Fund is currently unable to pay benefits, it 
is my opinion that the answer to this question is “no.” 
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
Enclosure 


