
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-100 
 
 
July 30, 2009 
 
 
The Honorable Monty Davenport 
State Representative 
644 MC 4003 
Yellville, Arkansas  72687-9340 
 
Dear Representative Davenport: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1.  If a state employee health insurance plan contracted with a 
vendor to administer its self-funded health care plan (the 
"Primary Vendor"), would the state employee health 
insurance plan now be required to comply with the Any 
Willing Provider ("AWP") provision of the Arkansas Patient 
Protection Act, as amended by Act 702 of 2009, in supplying 
the network of providers to the state employees?   

 
2. If the answer to question 1 is "yes," would the Primary 

Vendor now be required to comply with AWP in supplying 
the network of providers to the state employees?   

 
3. If the answer to question 2 is "yes," does a healthcare 

provider have a right to make direct application to the state's 
contracted Primary Vendor to become a part of the state's 
self-funded health care plan network without being required 
to join the health care provider network of any subcontractor 
to the Primary Vendor? 
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RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first two questions is "yes."  The any-willing-
provider laws, A.C.A. §§ 23-99-201 through -209, obligate a state employee 
health insurance plan to observe the provisions of the recited statutes -- a 
conclusion that would preclude a plan from delegating its obligations to an entity 
that fails to comply with state law.  With respect to your third question, the 
manner in which a health-care provider is afforded equal access to participation in 
a state employee health plan is not mandated by state law.  Only the guarantee of 
equal access is required.   
 
Question 1:  If a state employee health insurance plan contracted with a vendor 
to administer its self-funded health care plan (the "Primary Vendor"), would 
the state employee health insurance plan now be required to comply with the 
Any Willing Provider ("AWP") provision of the Arkansas Patient Protection 
Act, as amended by Act 702 of 2009, in supplying the network of providers to the 
state employees?   
 
In my opinion, the answer to this question is "yes." 
 
The Arkansas Patient Protection Act of 1995 (the "Act"), codified at A.C.A. §§ 
23-99-201 through -209 (Repl. 2004 & Supp. 2007), as amended by Acts 2009, 
No. 702, known as the "Any Willing Provider Law," mandates that managed care 
networks allow any willing health care provider to participate in managed care 
programs on equal terms with other participating health care providers.  See 
A.C.A. §§ 23-99-802(1) (Supp. 2007).1 
 
Act 702 of 2009, which you reference in your question, added to the Arkansas 
Code A.C.A. § 23-99-801(e), which provides in pertinent part that the Act will 
"apply to a health benefit plan provided by the State of Arkansas to state 
employees and public school personnel . . . whether self-funded or insured."  In 
my opinion, as a matter of state law, this statute is unequivocal in mandating that a 
state-provided employee health insurance plan comply with the terms of the Act.2  
                                              
1 The procedures and remedies to enforce compliance with the Act are set forth in title 23, chapter 9, 
subchapter 8 of the Code. 
 
2 You have not asked, and I will not address, whether federal law might impact on the application of the 
Act.  I will note, however, that the United States Supreme Court, in Kentucky Association of Health Plans 
Inc. v. Miller, 538 U.S. 329 (2003), ruled that Kentucky's any-willing-provider law, which is materially 
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I consider it axiomatic that if a plan is obliged to observe the provisions of state 
law, the plan would be precluded from retaining a vendor to administer the plan in 
a manner that would not comply with state law.  
 
Question 2:  If the answer to question 1 is "yes," would the Primary Vendor 
now be required to comply with AWP in supplying the network of providers to 
the state employees?   
 
I believe the answer to this question is likewise "yes." 
 
As noted in my response to your previous question, the plan is required under state 
law to comply with the Act, meaning that the plan could not contract with an 
administering "primary vendor" that failed to comply with the Arkansas any-
willing-provider laws. 
 
Question 3:  If the answer to question 2 is "yes," does a healthcare provider 
have a right to make direct application to the state's contracted Primary Vendor 
to become a part of the state's self-funded health care plan network without 
being required to join the health care provider network of any subcontractor to 
the Primary Vendor? 
 
The Arkansas Code contains no provision extending to a health-care provider a 
"right" to apply for participation in a plan to an administering "primary vendor."   
As noted above, the Act requires only that a willing health-care provider be 
afforded an opportunity to participate in a plan on equal terms with other 
participating health-care providers.  The question of whether or how this equal 
opportunity is extended to willing health-care providers is one of fact to be 
determined in a judicial forum.  I can do no more than opine that the Act requires 
that health-care providers be afforded this equal access. 
 

                                                                                                                                       
indistinguishable from the Arkansas Act, was not preempted by the Employee Retirement Income Security 
Act of 1974 (ERISA). 
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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