
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-078 
 
June 12, 2009 
 
The Honorable Ed Wilkinson 
State Senator 
Post Office Box 610 
Greenwood, Arkansas  72936-0610 
 
Dear Senator Wilkinson: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding whether the 
Sebastian County Regional Solid Waste Management District may amend its 
bylaws to alter “the number and make-up” of the board of directors. As factual 
background for your request, you state:  
 

This issue surrounds the Sebastian County Regional Solid Waste 
Management District, which was formed by an interlocal agreement 
pursuant to Arkansas Code Annotated § [8]-6-723(a).[1] this 
[i]nterlocal agreement … established the number and make-up of the 
board governing the district. The board has adopted bylaws … [that] 
also address the number and make-up of the board.  The board is 
considering making changes to the number and make-up of the 
board. 

 
With this factual background in mind, you ask three questions: 
 

1. Can the Board of the Sebastian County Regional Solid Waste Management 
District alter the number and make-up of the board through adoption of 
amended bylaws? 

                                              
1 Your request indicates that the Sebastian County Regional Solid Waste Management District 
was formed by an interlocal agreement pursuant to A.C.A. “§ 7-6-723(a).” I assume you mean 
“8-6-723(a)” because there is no such section as “7-6-723(a),” and because “8-6-723(a)” governs 
the formation of a waste management district by interlocal agreement.  
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2. If the answer to Question 1 is no, would the board need to seek amendment 

of the interlocal agreement in order to change the number and make-up of 
the board? 

 
3. If the answer to Question [2] is yes, would such an amendment of the 

interlocal agreement need to be unanimous? 
 
RESPONSE 
 
Question 1: Can the Board of the Sebastian County Regional Solid Waste 
Management District alter the number and make-up of the board through 
adoption of amended bylaws? 
 
Assuming the Board was in fact created as you specify, the relevant statute is 
A.C.A. § 8-6-723.  That statute appears in a subchapter largely consisting of the 
codification of Act 752 of 1991.  That Act transformed the eight “regional solid 
waste planning districts” created two years earlier into “regional solid waste 
management districts” and provided that each shall be governed by a regional 
solid waste management board.  A.C.A. § 8-6-703(a)(1)(A) and (B).  The general 
provisions governing the composition of such boards are found at A.C.A. § 8-6-
703(b) and (c), which provide in pertinent part as follows: 
 

(b)(1) Each regional solid waste management board shall be 
composed of representatives of the counties within the district and 
representatives of all first class cities, of all cities with a 
population over two thousand (2,000) according to the latest 
federal decennial census, and of the largest city of each county 
within the district. 
 
  (2) The county judge of each county within the district and the 
mayor of each city entitled to a representative in the district shall 
serve on the board, unless the county judge or mayor elects 
instead to appoint a member as follows: 
 
  (A) The county judge, with confirmation by the quorum court of 
each county within the district, shall appoint one (1) member to 
the board; and 
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  (B) The mayor, with confirmation by the governing body of each 
city entitled to a representative in the district, shall appoint one 
(1) member. 
 
  (c)(1) Each board shall have a minimum of five (5) members. 
 

Your question, however, refers to an entirely separate provision for board 
composition, found in the same subchapter and also passed as part of Act 752 of 
1991.  Section 8-6-723(a)(1) provides as follows: 
 

 (a)(1) In lieu of forming a regional solid waste management 
district under any other provision of this subchapter, a regional 
solid waste management district may be created by interlocal 
agreement of the local governments in any county with a 
population of at least ninety thousand (90,000) persons and in 
which there is a permitted landfill on January 1, 1991. The 
regional solid waste management board of the district shall be 
established by interlocal agreement. 
 

There is no further guidance on the composition of a board created under this 
provision.  Thus, the only guidance the statute gives is that the board be 
“established by interlocal agreement.”  Your question is whether the by-laws of 
the Sebastian County Solid Waste Management District may be amended to alter 
the “number and make-up” of the Board.  Because the statute requires the 
interlocal agreement to govern the Board’s composition, the by-laws may only be 
used to alter the Board’s composition if the interlocal agreement delegates the 
details of the board’s composition to the by-laws.  I should also note that your use 
of the term “make-up” is unclear, and there may be limitations on the Board’s 
ability to allow private entities to take a seat on the board.  See generally Op. Att’y 
Gen. 2005-213.   
 
Question 2: If the answer to Question 1 is no, would the board need to seek 
amendment of the interlocal agreement in order to change the number and 
make-up of the board? 
 
As noted above, the interlocal agreement governs the board’s composition.  If the 
interlocal agreement does not provide for changing the composition through the 
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by-laws, then the only way to alter the board’s composition is by altering the 
interlocal agreement.  I cannot opine on whether the interlocal agreement 
delegates the details of the board’s composition to the by-laws because it has long 
been the policy of this office not to construe the provisions of such agreements. 
E.g., Op. Att’y Gen. Nos. 2004-264, 97-095.  Therefore, this question is one that 
must be referred to counsel for the parties to the agreement. 
 
Question 3: If the answer to Question [2] is yes, would such an amendment of 
the interlocal agreement need to be unanimous? 
 
Although the statutory provisions governing interlocal agreements do not 
expressly address their amendment (see A.C.A. §§ 25-20-101 to 25-20-108 and 
14-14-910), general principles of contract law dictate that any change in such 
agreements either be as provided for in the existing document, or agreed to by all 
signatories.  See, e.g., Van Camp v. Van Camp, 333 Ark. 320, 969 S.W.2d 184 
(1998) (“fundamental principles of contract law require that both parties to a 
contract agree to any modification of the contract”).  Again, as noted above, the 
relevant statute provides that the board shall be established by interlocal 
agreement “of the local governments….”  See A.C.A. 8-6-723(a)(1).  Therefore, if 
the interlocal agreement does not delegate the details of the board’s composition to 
the by-laws, then the interlocal agreement is the only document governing the 
board’s composition.  As such, the interlocal agreement must be altered.  Any such 
amendment must be unanimous. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:RO/cyh 


