
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-076 
 
August 21, 2009 
 
The Honorable Bill Abernathy 
State Representative 
1309 Texas Street 
Mena, Arkansas  71963-7818 
 
Dear Representative Abernathy: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following two 
questions: 
 

1. Does any State law exist that mandates County owned 
nursing homes undergo an independent financial audit with 
the assumption that there is no local tax money involved in its 
funding?   

 
2. Does any State law exist that mandates County owned 

nursing homes to submit an annual budget to their 
administrative board or their Quorum Court for review and 
approval? 

 
You indicate that your questions are prompted by the following factual 
background: 
 

As a part of its provider agreements with Medicaid and Medicare, a 
county owned nursing home in my district undergoes financial audits 
and cost reports whereas [sic] all dollars are examined from each 
payor source.  However one of the nursing home's contractors 
recently implied that it should have an independent financial audit 
over and above what Medicare and Medicaid independently [sic:  
"independent"] audits provide. 
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RESPONSE 
 
With respect to your first question, various provisions of the Arkansas Code 
provide for financial oversight over county-owned nursing homes independent of 
audits conducted under Medicare and Medicaid.  With respect to your second 
question, the Code does not expressly mandate that a county-owned nursing home 
not financed by taxes submit a budget to an administrative board or the quorum 
court. 
 
Question 1:  Does any State law exist that mandates County owned nursing 
homes undergo an independent financial audit with the assumption that there is 
no local tax money involved in its funding?   
 
Various provisions of the Arkansas Code mandate that a nursing home provide 
financial data to the state in order to enable an accounting.  Section 14-137-123 of 
the Arkansas Code (Repl. 1998) provides as follows: 
 

(a) Within the first ninety (90) days of each calendar year, each 
public facilities board shall make a written report to the governing 
body of the municipality or county which created the board 
concerning its activities for the preceding calendar year. 

 
(b) Each report shall set forth a complete operating and financial 
statement covering its operation during the year. 
 

Section 20-10-205(b)(4)(A) (Repl. 2005) further classifies as a Class D violation 
the failure of a nursing home to engage in "timely submittal of statistical and 
financial reports" to the state Office of Long-Term Care.  In addition, A.C.A. § 20-
10-204(a) Repl. 2005) provides: 
 

If upon inspection or investigation the Office of Long-Term Care 
determines that a licensed long-term care facility is in violation of 
any federal or state law or regulation pertaining to Title XIX 
Medicaid certification or licensure, the office shall promptly serve 
by certified mail or other means that gives actual notice, a notice of 
violation upon the licensee when the violation is a classified 
violation as described in § 20-10-205. 
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Subsection 20-10-1604(b)(1)(C) of the Code (Repl. 2005) directs the Division of 
Medical Services of the Department of Health and Human Services ("DHHS") to 
promulgate rules and regulations setting forth, inter alia, "[t]he format for 
reporting by all nursing homes the total patient days and gross receipts."  Section 
20-10-1602 (Repl. 2005) further directs the Division of Medical Services of 
DHHS to levy "an aggregate annual quality assurance fee payment equal to six 
percent (6%) of the aggregate annual gross receipts" -- a calculation that would 
appear to entail the state's conducting an independent audit of an institution's 
accounts.  Section 20-10-1603 (Repl. 2005) mandates that each nursing facility 
file a monthly report listing the patient days for the preceding month. 
 
In conjunction with the foregoing statutes, A.C.A. § 20-10-1206(a)(1) (Repl. 
2005) provides: 
 

The Department of Health and Human Services and any duly 
designated officer or employee thereof or an ombudsman shall have 
the right to enter upon and into the premises of any long-term care 
facility at any time in order to determine the state of compliance 
with this subchapter and the rules in force pursuant to this 
subchapter.[1] 

 
Moreover, with respect to a resident's personal funds entrusted to a facility, A.C.A. 
§ 20-10-1204(a)(4)(C)(i) (Repl. 2005) provides: 
  

The facility shall establish and maintain a system that ensures a full, 
complete, and separate accounting, according to generally accepted 
accounting principles or regulations established by the Office of 
Long-Term Care, of each resident's personal funds entrusted to the 
facility on the resident's behalf. 
 

                                              
1 Section 20-10-1201 of the Code (Repl. 2005) defines the purpose of the referenced subchapter as follows: 
 

The purpose of this subchapter is to provide for the development, establishment, and 
enforcement of basic standards for: 
 
  (1) The health, care, and treatment of persons in long-term care facilities; and 
 
  (2) The construction, maintenance, and operation of these facilities which will ensure 
safe, adequate, and appropriate care, treatment, and health of persons in the facilities. 
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In my opinion, these statutes clearly authorize the state to monitor the financial 
affairs of a county-owned nursing home independently of the audit requirements 
imposed by Medicare and Medicaid. 
 
Question 2:  Does any State law exist that mandates County owned nursing 
homes to submit an annual budget to their administrative board or their 
Quorum Court for review and approval? 
 
No provision of the Code mandates that a county-owned nursing home not 
supported by tax revenues be required to submit an annual budget to its 
administrative board or its quorum court.  However, as noted in my response to 
your previous question, A.C.A. § 14-137-123 mandates that a public facilities 
board administering a county owned nursing home2 provide "a complete operating 
and financial statement covering its operation" for the preceding year within 90 
days of each calendar year. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 

                                              
 
2 Subsection 14-137-103(7) of the Code includes nursing homes within the category of "health care 
facilities" governed by a public facilities board. 


