
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-070 
 
June 30, 2009 
 
The Honorable Jerry R. Brown 
State Representative 
1001 Oakwood Drive 
Wynne, Arkansas  72396-1801 
 
Dear Representative Brown: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following two 
questions: 
 

1. Can a quorum court, by ordinance, further [than by statute] 
restrict the amount a county judge may spend without bids or 
approval?   
 
2. Can an ordinance outline certain products that can be exempt 
from bid process as long as those items don't conflict [with] current 
state law? 

 
By way of background, you have characterized a county judge's purchasing 
authority as follows: 
 

Arkansas County Purchasing laws (A.C.A. § 14-22-101 et seq.) 
allow a county judge to purchase without bid or approval certain 
types of equipment that do not exceed $20,000 as well as 
specifically delineated used pieces that are over $20,000.   

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first question is "no."  I believe the answer to 
your second question is likewise "no" if you mean to ask whether a county might 
by ordinance establish exemptions from the bidding requirements that apply under 
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state law.  Section 14-22-106 of the Arkansas Code (Supp. 2007) exhaustively and 
exclusively catalogs the commodities that may be purchased without soliciting 
bids.  
 
Question 1: Can a quorum court, by ordinance, further [than by statute] restrict 
the amount a county judge may spend without bids or approval?   
 
As noted above, in my opinion, the answer to this question is "no." 
 
As an initial matter, I should note that your question appears to presuppose that 
legislatively sanctioned funds are available to be expended on the purchase of 
commodities.  Your question appears to be whether the quorum court, by 
ordinance, might lower beyond the limit established by state law the amount a 
county judge can expend on the purchase of commodities without obtaining bids 
or quorum court approval. 
 
With respect to authorized county purchases, A.C.A. § 14-22-104(2) (Supp. 2007) 
provides:  "Open market purchases may be made of any commodities where the 
purchase price is less than twenty thousand dollars ($20,000)."  Section 3 of 
Amendment 55 to the Arkansas Constitution further provides that the county judge 
shall authorize and approve the disbursement of appropriated county funds.  See 
Op. Att'y Gen. No. 2008-009 (generally discussing the scope of the county judge's 
authority in this regard).  Although counties are granted broad legislative powers 
under Amendment 55 and quorum courts may "exercise local legislative power not 
denied by the Constitution or by law," id. at § 1(a), it is clear that a county cannot 
adopt "[a]ny legislative act contrary to the general laws of the state."  A.C.A. § 14-
14-805(13) (Repl. 1998).  The condition set forth in A.C.A. § 14-22-104(2) clearly 
qualify as a "general law of the state," meaning that a quorum court may not 
amend or qualify this condition by local ordinance.  Assuming, then, that 
appropriated revenues are available, the county judge is authorized in his sole 
discretion to make an open-market purchase of any commodity in an amount up to 
$20,000.  I do not believe this discretion can be limited by any local legislative 
ordinance.  
   
Question 2:  Can an ordinance outline certain products that can be exempt from 
bid process as long as those items don't conflict [with] current state law? 
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In my opinion, to the extent that any local ordinance would diverge from the list of 
exempted items set forth in A.C.A. § 14-22-106, as amended by Acts 2009, No. 
756, § 22, the ordinance would conflict with controlling state law.  I need not 
recite the express provisions of this legislation.  I will merely note that it 
exhaustively recites as a matter of state law those commodities that may be 
purchased by a county without soliciting bids.  Implicit in this statute is a clear 
directive that any commodity not expressly exempted will be subject to the state's 
general requirements regarding competitive bidding.  In my opinion, no local 
ordinance can extend this list of exempted commodities.  Nothing would preclude 
a quorum court from echoing the list of exemptions recited in A.C.A. § 14-22-106, 
although doing so would have no practical effect, given that state law has already 
established these exemptions. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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