
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-069 
 
June 1, 2009 
 
The Honorable Karen S. Hopper 
State Representative 
Post Office Box 864 
Mountain Home, Arkansas 7654-0864 
 
Dear Representative Hopper: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on two questions arising 
from A.C.A. §§ 14-140-101 to 14-140-210 (Repl. 1998). Paraphrasing your 
questions, you ask: 
 

1. May a political subdivision—such as a city, county, or other public 
entity—charge vendors a fee to participate in a farmers’ market that 
is held on public property? 

 
2. May a political subdivision—such as a city, county, or other public 

entity—exclude vendors residing in contiguous counties from 
participating in the farmers’ market? 

 
RESPONSE 
 
With respect to your first question, my response is “no.”  The General Assembly 
has twice specifically prohibited charging farmers who participate in the farmers’ 
market:  “No charge or assessment of any kind shall be made or levied in any 
manner against any farmer or producer of vegetables or provisions in bringing 
them to any market in any city, for standing in or occupying a place, with or 
without horses and wagon used in bringing the produce to the market, in any of the 
market spaces of the city, or in the streets contiguous thereto, on market days and 
evenings previous thereto.”  A.C.A. § 14-140-101(a)(2) (Repl. 1998).  To reiterate 
the illegality of assessing fees to farmers who participate in farmers markets, the 
General Assembly stated:  “It shall be unlawful … to impose a tax … in any 
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manner whatsoever [on] any person in the selling or the offering for sale of any 
fruits, vegetables, or any products of the farm, including meats from domestic 
animals or livestock.”  A.C.A. § 14-140-102(a) (Repl. 1998). 
 
With respect to your second question, my response is “no.”  The General 
Assembly has specifically prohibited the local governmental authority from 
excluding vendors from the market.  Subsection 14-140-102(a) states:  “It shall be 
unlawful … to hinder, or to interfere … or to obstruct in any manner whatsoever 
any person in the selling or the offering for sale of any fruits, vegetables, or any 
products of the farm, including meats from domestic animals or livestock.” 
(Emphasis added.)  The General Assembly has, however, made an exception to 
this general rule for situations in which a vendor interferes with the orderliness, 
health, or safety of the market.  A.C.A. § 14-140-101(a)(1) (Repl. 1998).  
Therefore, the local governmental authority may not exclude vendors from 
contiguous counties unless the vendor interferes with the orderliness, health, or 
safety of the market. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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