
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-028 
 
June 1, 2009 
 
The Honorable Kathy Webb 
State Representative 
Post Office Box 251018 
Little Rock, Arkansas  72225-10178 
 
Dear Representative Webb: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning a proposed 
transaction between an employee of the University of Arkansas for Medical 
Sciences (“UAMS”) and UAMS purchasing.  You state that the employee “reports 
that purchasing will not allow him to be set up as a vendor because he is employed 
by the state.”  You have asked in this regard: 
 

Could you please opine whether or not the conflict of interest 
statutes place a total ban on a UAMS employee listing himself or his 
company as a vendor with UAMS purchasing? 

 
RESPONSE 
 
I assume that by referring to the “conflict of interest statutes,” you mean the 
conflict of interest provisions of the Arkansas Procurement Law, A.C.A. § 19-11-
701 – 717 (Repl. 2007).  These provisions may not be entirely clear regarding the 
limitations on state employees contracting to sell commodities to the state.  One 
provision – A.C.A. § 19-11-705 – speaks in terms of an employee’s 
“participation” in a “procurement request,” id. at subsection (a)(2), suggesting that 
the intent may be to prohibit an employee’s participation in the decision-making 
process concerning the sale.  See Op. Att’y Gen. Nos. 97-293; 89-017; 86-402.  
However, another provision – A.C.A. § 19-11-709(d) – establishes a one-year 
prohibition against sales of commodities or services to the state by former 
employees.  The negative implication is that such sales are prohibited during the 
employment period.   
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It is difficult to reconcile these statutory provisions.  Legislative clarification 
appears warranted.  I consequently cannot definitively opine in response to your 
question concerning the conflict of interest statutes.  You should be aware, 
however, that the matter of state employees contracting with the state is also 
addressed in Executive Order 98-04 (signed February 27, 1998), as well as the 
rules and regulations of the Department of Finance and Administration (DF&A) 
implementing the Executive Order (DF&A Rules and Regulations Implementing 
Governor’s Executive Order 98-04 and Act 34 of 1999 (revised January 1, 2003)).  
I suggest that you contact these sources for further guidance concerning particular 
transactions. 
 
You should also be aware that UAMS has its own procurement official who is 
charged with the power and duty to supervise the procurement of all commodities 
for UAMS.  A.C.A. § 19-11-220(a)(13) and (b)(1).1  See also A.C.A. § 6-64-213 
(Repl. 2003).  This official is granted “all rights and practices” of the State 
Procurement Director in administering UAMS procurement contracts.  See A.C.A. 
§ 19-11-220(c).2   This broad grant of authority must therefore be recognized when 
addressing the question of a UAMS employee’s desire to be listed as a vendor 
with UAMS.  In my opinion, that question must be addressed in the first instance 
by the UAMS procurement official, and the answer may not turn solely on the 
general limitations applicable to state employees contracting to sell commodities 
to the state.      
 
Finally, because your question appears to contemplate a particular transaction, I 
should note that the Director of the Department of Finance and Administration is 
authorized pursuant to A.C.A. § 19-11-715 to issue advisory opinions to 

                                              
1 Pursuant to subsection 19-11-220(b)(1), this official “shall manage and establish internal procedures for 
the procurement office of  [UAMS] to ensure adequate administrative procedures and controls pursuant to 
law and the procurement regulations.”   
 
2 Subsection 19-11-220(c) provides in full: 
 

Except for the promulgation by the State Procurement Director of rules and regulations 
authorized in this subchapter and the letting of state contracts, all rights and practices 
granted herein to the Office of State Procurement and the State Procurement Director are 
granted to an official in the administration of contracts for the state agency authorized to 
have the official. 

 
A.C.A. § 19-11-220(c) (Repl. 2007). 
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“employees or contractors … regarding the appropriateness of the course of 
conduct to be followed in proposed transactions.”  Id. at (b).  This statute further 
provides:  
 

Such requests and advisory opinions may be duly published in the 
manner in which regulations of this state are published. Compliance 
with the requirements of a duly promulgated advisory opinion of the 
director shall be deemed to constitute compliance with the ethical 
standards of this subchapter. 
 

Id. 
 
You may therefore wish to present your question concerning a proposed 
transaction to the Director of the Department of Finance and Administration for 
his advisory opinion under the authority of this statute.    
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


