
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-019 
 
 
March 19, 2009 
 
 
The Honorable David Wyatt 
State Senator 
159 Wyatt Lane 
Batesville, Arkansas  72501 
 
Dear Senator Wyatt: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following two 
questions: 
 

(1) Is rent considered operation and maintenance for a library? 
 
(2) Can the county library millage be used for rent considering [sic] 
operation and maintenance? 

 
RESPONSE  
 
Because you reference county libraries without providing background facts, this 
opinion confines itself to Amendment 38 to the Arkansas Constitution and 
addresses your question in the abstract without reference to any specific ballot or 
ordinance.  In my opinion, the answer to both questions is “yes.” As for your first 
question, while there is no case law, statutory, or constitutional definition for 
“operation and maintenance” in this context, the phrase probably includes rent by 
its plain meaning.  As for your second question, in my opinion, because rent can 
be considered “operation and maintenance” for a library, counties may generally 
use funds specifically set aside for the “operation and maintenance” of the library 
to pay rent.  
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Question 1: Is rent considered operation and maintenance for a library? 
 
In my opinion, rent can be considered “operation and maintenance” with respect to 
libraries.  There is no case-law, statutory, or constitutional definition of 
“operation” or “maintenance” in this context.  Accordingly, my analysis is based 
simply on the plain meaning of the phrase.  Amendment 38, section 1 of 
Arkansas’s constitution provides the circumstances under which a county may 
adopt a tax “for the purpose of maintaining and operating a public county 
library….” Similarly, two Arkansas statutes closely track the language of 
amendment 38.  Arkansas Code Annotated § 13-2-401(a) (Repl. 2003) empowers 
county quorum courts to “establish, maintain, and operate county public 
libraries....”  Similarly, A.C.A. § 13-2-404(a)(2) (Supp. 2007) provides: “A county 
which supports a county public library…with a library tax under … Amendment 
38 … shall by ordinance levy a tax … to be used for the support, operation, and 
maintenance of the public library….”  Black’s Law Dictionary defines 
“maintenance” as “[t]he continuing possession of something, such as property.” 
Black’s Law Dictionary 973 (Bryan A. Garner, 8th ed., West 2004).  “Operation,” 
is the nominalized form of “operate,” which means “to work, perform, or 
function” or “to put or keep (a factory, industrial system, ranch, etc.) working or in 
operation.  Random House Webster’s Unabridged Dictionary 1357 (2d ed. 1999). 
 
Because I have not located any general prohibition on county libraries being 
housed in rented private buildings, the only question is whether rent is considered 
“operation and maintenance.”  Cf. Op. Att’y Gen. 2004-319 (indicating a city’s 
agreement to rent space for its library must be reasonable).  Applying the above 
definitions to libraries, rent is usually required to continually possess property not 
owned by the county.  Thus, rent would likely be considered “maintenance.”  
Further, and more fundamentally, to operate a library—that is, to place it “in 
operation”—one needs to obtain a building. Because there is no general 
prohibition on county libraries renting private buildings, and rent is sometimes a 
necessary prerequisite to putting a county library “in operation,” I conclude that 
rent can also be considered “operation.” Therefore, rent can properly be 
considered operation and maintenance, in my opinion.  
 
Question 2: Can the county library millage be used for rent considering [sic] 
operation and maintenance? 
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By this question, I assume you are asking about the proper use of moneys derived 
from a tax that is levied to expressly provide for the operation and maintenance of 
county libraries.  Because I concluded that rent is a permissible use of funds set 
aside for “operation and maintenance” in the context of county libraries, moneys 
derived from a tax for operation and maintenance may be used for rent.  I must 
note, however, I am not opining on whether any particular appropriation is 
consistent with these rules because I am neither authorized nor equipped to do so.  
E.g., Op. Att’y Gen. Nos. 2001-012; 90-319. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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