
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-012 
 
 
March 12, 2009 
 
 
The Honorable Roy Ragland 
State Representative 
Post Office Box 610 
Marshall, Arkansas  72650-0610 
 
Dear Representative Ragland: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding the following 
two (2) questions: 
 

1.  I recognize that Article 7, § 47 of the Arkansas Constitution 
establishes the position of constable; however, I would like to know 
how the duties and responsibilities of constables are established. 
 
2.  Is the General Assembly vested with the authority to establish 
requirements before a constable can carry a weapon or make an 
arrest? 
 

RESPONSE 
 
In response to your first question, the duties and responsibilities of constables are, 
and have traditionally been, established by statute.  The current version of the 
statute setting forth a constable’s general duties is found at Arkansas Code 
Annotated § 16-19-301.  In response to your second question, I am unsure exactly 
what you mean by “requirements.” For purposes of this opinion, I will assume that 
you mean requirements related to training.  It is my opinion that, generally 
speaking, the General Assembly has the authority to establish training 
requirements for constables.   
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Question 1:  I recognize that Article 7, § 47 of the Arkansas Constitution 
establishes the position of constable; however, I would like to know how the 
duties and responsibilities of constables are established. 
 
Although the constitution establishes the office of constable, the duties and 
responsibilities of constables are, and have traditionally been, established by 
statute.1  Op. Att’y Gen. 93-252.  This longstanding approach is consistent with the 
recognized principle that the Arkansas Constitution is not a list of enumerated 
powers, but rather, a list of restrictions on the power of the people, as represented 
by the legislature.  Jones v. Mears, 256 Ark. 825, 510 S.W.2d 857.  In other 
words, the legislature may exercise its power where the constitution does not 
prohibit such an exercise.  See id.  In the case of constables, the constitution 
merely establishes the office itself, leaving the legislature free to establish the 
duties of the office.  See Op. Att’y Gen. 93-252. The current version of the statute 
prescribing a constable’s duties is found at A.C.A. § 16-19-301 and states: 
 

(a) Each constable shall be a conservator of the peace in his 
township and shall suppress all riots, affrays, fights, and unlawful 
assemblies, and shall keep the peace and cause offenders to be 
arrested and dealt with according to law. 
 
(b)  If any offense cognizable before a justice of the peace in his 
township is committed in his presence, the constable shall 
immediately arrest the offender and cause him to be dealt with 
according to law. 
 
(c)  Nothing in subsection (a) or subsection (b) of this section shall 
be construed to deprive a constable of authority to serve warrants, 
summons, writs, and other process as provided by law. 
 
(d)  Nothing in this section shall prevent the fresh pursuit by a 
constable of a person suspected of having committed a supposed 
felony in his township, though no felony has actually been 
committed, if there are reasonable grounds for so believing.  “Fresh 
pursuit” as used in this section shall not necessarily imply instant 
pursuit, but pursuit without unreasonable delay. 
 

                                              
1 The origins of the statute prescribing the general duties of a constable pre-date Arkansas’ present 
constitution, the Constitution of 1874, by over 25 years.  See English’s Digest of 1848, Ch. 35, § 15. 
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(e)  If it comes to the knowledge of any constable that an offense 
mentioned in this section has been committed in his township, it 
shall be the duty of the constable to present the offender to a justice 
of the peace of the township in order that the offender may be 
arrested and brought to trial as prescribed by law. 
 
(f)  If a constable fails, refuses, or neglects to perform the duties 
imposed upon him by this section, he shall be deemed guilty of a 
misdemeanor, and upon conviction, by indictment in the circuit 
court, shall be fined not less than five dollars ($5.00) nor more than 
one hundred dollars ($100). 
 

A.C.A. § 16-19-301 (Repl. 1999). 
 

Question 2:  Is the General Assembly vested with the authority to establish 
requirements before a constable can carry a weapon or make an arrest? 
 
I am unsure of exactly what you mean by “requirements.” For purposes of this 
opinion, I will assume that you are referring to requirements in the nature of 
training requirements.  However, I must note that it is difficult to opine on whether 
the General Assembly has the authority to take a particular action when I have not 
been provided with either a specific piece of legislation to review or a detailed 
description of the contemplated action.   
 
With those caveats, it is my opinion that, generally speaking, the General 
Assembly has the authority to establish certain training requirements for 
constables.  This position is consistent with the principle described in my response 
to your first question, which states that the Arkansas Constitution is not a grant of 
power, but rather a limitation of power.  State v. Ashley, 1 Ark. 513, 538 (1839); 
Wells v. Purcell, 267 Ark. 456, 592 S.W.2d 100 (1979).  If the constitution does 
not expressly or impliedly prohibit the legislature from exercising the power of the 
people in a given area, then such an exercise is lawful.  Id.  Moreover, it is a 
longstanding rule that statutes passed by the General Assembly enjoy a 
presumption of constitutionality.  See Dabbs v. State, 39 Ark. 353, 43 Am. Rep. 
275 (1882); Ports Petroleum Co. v. Tucker, 323 Ark. 680, 916 S.W.2d 749 (1996).   
 
While Article 7, § 47 establishes the office of constable, it neither mandates nor 
prohibits training.  For this reason, applying the above stated constitutional 
principles, it is my opinion that the General Assembly retains the authority to 



The Honorable Roy Ragland 
State Representative 
Opinion No. 2009-012 
Page 4 
 
 
establish certain training requirements for those holding the office of constable.  
As described in my response to your first question, the fact that the office of 
constable is constitutionally derived does not prevent it from being subject to 
legislative action.  Op. Att’y Gen. 93-252.  In fact, in 2007 the General Assembly 
passed legislation requiring the Arkansas Commission on Law Enforcement 
Standards and Training to “develop a training course of one hundred twenty (120) 
hours to one hundred sixty (160) hours for certifying new constables.”  A.C.A. § 12-
9-115 (Supp. 2007).  
 
In addition, and of particular relevance to your opinion request, I refer you to 
A.C.A. § 14-14-1314.  Also passed in 2007, this statute prescribes training 
requirements for constables before they are permitted to: 1) access the Arkansas 
Crime Information Center (the “ACIC”); and 2) carry a firearm.  A.C.A. § 14-14-
1314 (Supp. 2007) (emphasis added).  Specifically, A.C.A. § 14-14-1314(a)(1)(B) 
states: 
 

For a constable to carry a firearm: 
(i)  He or she shall attend sixteen (16) hours of firearms training; and  
(ii) Each year after completing the training required under 
subdivision (a)(1)(B)(i) of this section, he or she shall satisfy the 
firearm qualification standards for a law enforcement official. 
 

A.C.A. § 14-14-1314(a)(1)(B)(i)-(ii) (Supp. 2007).2   
 
As previously stated, your opinion request does not describe how the legislatively 
prescribed “requirements” that you mention would be structured.  I must note that 
there is a potential argument that legislatively prescribed requirements which 
require the holder of a constitutionally derived office to either receive training or 
forfeit the office impermissibly create an additional qualification for the office.  
See Op. Att’y Gen. 97-027.  However, in my opinion, whether it is permissible for 
the legislature to create specific qualifications for a constitutional office lacking 
constitutionally derived specific qualifications, e.g., the office of constable, 
remains an open question. 3   
                                              
2 A.C.A. § 14-14-1314(a)(2) exempts constables already holding office on July 31, 2007, from these 
training requirements if they have completed other training. 
 
3Your request seems to suggest that it would be the ability to perform specific tasks, rather than the ability 
to hold office, that would be contingent on completing any requirements.  However, you should be aware 
that under Arkansas law, a constable may be removed from office for failure to carry out duties.  
Accordingly, if a constable is required to receive training before carrying out basic duties, e.g., arrests 



The Honorable Roy Ragland 
State Representative 
Opinion No. 2009-012 
Page 5 
 
 
 
In one relevant Arkansas case, Mississippi County v. Green, 200 Ark. 204, 138 
S.W.2d 377 (1940), our Supreme Court held that the General Assembly did not 
have the authority to enact legislation requiring a county judge to be “learned in the 
law,” as it would add an additional qualification to that constitutional office.  Id.  
However, the Court’s reasoning in that case appeared dependant on the fact that the 
constitution specifically sets forth the qualifications for the office of county judge 
at Article 7, Section 29.  Id.  The court stated: “The makers of the constitution knew 
exactly what qualifications a county judge should have and fixed them and of 
course fixed all of them and not a part of them.”  Id.  The holding of Green was 
most recently reiterated in the case of Daniels v. Dennis, 365 Ark. 338, 229 
S.W.3d 880 (2006).   
 
In another relevant case, Allred v. McLoud, 343 Ark. 35, 31 S.W.3d. 836 (2000), 
the Supreme Court held that an initiative which attempted to establish term limits 
for Madison County officials was in violation of the Arkansas Constitution in that 
it:  1) attempted to add to the specific qualifications set forth for county judge at 
Ark. Const. art. 7, § 29 and justice of the peace at Ark. Const. art. 7, § 41; and 2) 
attempted to add to the general qualifications applicable to all county officers, 
specifically Ark. Const art. 19, § 3. 
 
Although constables are constitutional officers, their qualifications, unlike those of 
county judges, are not expressly set forth by the Arkansas Constitution.  Naturally, 
however, they are subject to the same general qualifications applicable to all 
officers and found at art. 19, § 3.  A training-related qualification applicable 
specifically to constables would neither add another specific qualification to an 
office with existing specific qualifications (prohibited by Green), nor add another 
general qualification to the existing general qualifications applicable to all county 
officers (prohibited by Allred).  Rather, it would add a specific qualification to an 
office already subject to general qualifications but with no existing specific 
qualifications.  It is unclear whether the Arkansas Supreme Court would extend 
the holdings of Green and Allred to prohibit this action.  See Op. Att’y Gen. 97-

                                                                                                                                       
(A.C.A. § 16-19-301(a)), an individual elected to the office of constable might be unable to serve if he or 
she failed to receive training.   This could arguably be viewed as the functional equivalent of requiring a 
constable to either complete training or forfeit his or her office. 
 
This issue might be avoided altogether by amending the general duties of a constable as set forth by § 16-
19-301; however, your opinion request did not address such an option.  For this reason, I offer no opinion 
regarding the extent to which the General Assembly may modify the basic duties of a constable without 
running afoul of Ark. Const. art. 7, § 47.   
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027.  The courts of other states are divided on the proper approach to this 
particular scenario.  Id.   
 
In sum, it is my opinion that, generally speaking, the General Assembly has the 
authority to set requirements in the nature of training requirements for constables.  
I must advise caution in making the ability to hold the office of constable 
contingent on satisfying any training requirements because of the potential 
argument that such action would impermissibly add an additional qualification to a 
constitutional office.  However, as previously described, it is not clear that adding 
specific qualifications to the office of constable is beyond the authority of the 
General Assembly. 
   
Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve.   
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JC/cyh 
 


