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February 13, 2009 
 
 
The Honorable Bill Abernathy 
State Representative 
1309 Texas Street 
Mena, AR 71953-7818 
 
Dear Representative Abernathy: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning a proposed 
salary arrangement between the Montgomery County Regional Public Water 
Authority and Mt. Ida’s mayor.  Given that the water authority cannot compensate 
the mayor for serving as a board member,1 you ask: “Would it be permissible for 
[the] Regional Water Association to employ the … [mayor] as the manager of the 
association and compensate her in that capacity and not compensate her as a board 
member?” 
 
RESPONSE  
 
I cannot conclusively answer this question because I lack sufficient facts to 
determine whether a conflict exists (or could arise) in the situation you posit. To 
conclusively respond to your question, an appropriate fact finder would have to 
find the applicable facts, and apply the law to those facts.  While I am not 
equipped or authorized to find those facts, I can explain some of the relevant law.  
As explained more fully below, a conflict likely exists between dual service as the 
water authority’s board member and manager, in my opinion. But it is less clear 
whether the sitting mayor is prohibited from simultaneously serving as the paid 

                                              
1 For more explanation of this point, please see Opinion No. 2008-185. 
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manager of a public water authority that sells water to the same city the mayor 
serves.2  
 
Your question seems to indicate that the mayor would serve simultaneously in 
three positions: mayor, paid manager, and board member.  If that is the situation 
you are describing, I believe a conflict probably exists under the common-law 
incompatibility doctrine between the dual positions of manager and board 
member.  Under the common law, no person may hold two or more 
“incompatible” offices.  E.g., Byrd v. State, 240 Ark. 743, 402 S.W.2d 121 (1966).  
Two positions are “incompatible” if “there is a conflict of interest” between the 
two positions.  Id. at 745.  One such conflict exists when one of the positions is 
subordinate to the other.  Thompson v. Roberts, 333 Ark. 544, 970 S.W.2d 239 
(1998).  While you have not given a job description of the “manager,” I presume 
the position of “manager” is subordinate to the position of board member.3 
Accordingly, while I lack the full facts or the manager’s job description, holding 
both the manager and director positions simultaneously probably violates the 
common-law incompatibility doctrine, in my opinion. 
 
If, however, you are asking about a situation in which the mayor would resign as a 
board member4 to serve simultaneously as only the mayor and water authority 
manager, the conflict analysis is somewhat different.  Conflicts of interest that 
would preclude dual service can arise under the constitution, statutes, or the 
common-law doctrine of incompatibility.  E.g., Op. Att’y Gen. 2008-143.  I have 
not located any constitutional prohibitions on the same person simultaneously 
serving as mayor and as either a paid manager or director of a public water 
authority. 
 

                                              
 
2 You have not indicated whether the Montgomery County Regional Public Water Authority sells 
water directly to Mt. Ida. For purposes of this opinion, however, I assume that is the case.  
 
3 The common-law incompatibility test only applies to two or more public positions.  Here, the 
water authority is a public entity and is therefore subject to the common-law incompatibility test. 
A.C.A. § 4-35-203(a)(1) (Supp. 2007) (“[T]he water authority … shall constitute a public body 
politic and governmental entity of the State of Arkansas….”). 
 
4 The by-laws would presumably have to be altered, which may require the approval of the 
Arkansas Natural Resources Commission.  A.C.A. § 4-35-208(c)(2) (Supp. 2007).  
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In contrast, some statutes may prohibit the situation you posit.  I cannot, however, 
definitively conclude that any of these statutes prohibit the mayor from 
simultaneously serving as a paid manager because conflicts of interest are heavily 
fact dependant and must be analyzed on a case-by-case basis.  Op. Att’y Gen. 95-
416.  I lack sufficient facts or even a job description for the manager.  With that 
cautionary note in mind, there are at least three statutes that may prohibit the 
situation you describe.  First, A.C.A. § 14-42-107(b)(1) (Supp. 2007) may apply: 
 

(b)(1) No alderman, council member, official, or municipal 
employee shall be interested, directly or indirectly, in the profits of 
any contract for furnishing supplies, equipment, or services to the 
municipality unless the governing body of the city has enacted an 
ordinance specifically permitting aldermen, council members, 
officials, or municipal employees to conduct business with the city 
and prescribing the extent of this authority. 

 
Because the mayor is an “official” of a municipal corporation, whether this statute 
prohibits the mayor’s service on the water authority as a paid manager depends on 
two elements.  First, the service would have to render the mayor “interested, 
directly or indirectly, in the profits of any contract.”  Second, assuming the first 
element is met, the dual service is prohibited unless the city has enacted the 
permitting ordinance described in the statute.  
 
If the mayor simultaneously serves in a paid position on the water authority, a fact 
finder would probably hold that the first element is met, in my opinion.  If the 
mayor is drawing a salary from the water authority, that salary is presumably paid 
from moneys generated by the water authority’s contracts with municipalities.  If 
one of those municipal contracts is with the City of Mt. Ida, the mayor is at least 
indirectly “interested” “in the profits of” the contract with the city.  If these 
assumptions are correct, then the first element of the conflict is likely met, in my 
opinion.  If the first element is met, the statute precludes the arrangement you posit 
unless element two is met:  the city enacts a permitting ordinance.  You have not 
indicated whether such an ordinance has been enacted. Therefore, I cannot 
conclusively determine whether A.C.A. § 14-42-107 prohibits the situation you 
posit. 
 
Another statute that may prohibit the mayor from simultaneously being a paid 
manager for the water authority is A.C.A. § 21-8-304(b) (Supp. 2007).  This 
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subsection states: 

 
(b) No public official or state employee shall accept employment or 
engage in any public or professional activity while serving as a 
public official which he or she might reasonably expect would 
require or induce him or her to disclose any information acquired by 
him or her by reason of his or her official position which is declared 
by law or regulation to be confidential. 

 
This statute prohibits public officials (which includes the mayor)5 from 
“accept[ing] employment … while serving as a public official” which the official 
“might reasonably expect would require or induce” the official to disclose 
confidential information.  This statute is replete with fact-based phrases:  “might 
reasonably expect”; “induce”; and “confidential information.” If the facts 
surrounding simultaneously serving as the mayor and paid manager violate this 
statute, the mayor cannot accept the employment (i.e., a paid position).  Because 
the situation you posit entails employment (as the manager is paid), your question 
implicates this statute.  Thus, whether this statute prohibits the mayor from 
accepting the paid position as manager depends on facts that I am not equipped or 
authorized to find.  Therefore, I cannot conclusively determine whether this statute 
prohibits the arrangement you posit.  
 
Finally, some local ordinances may raise various obstacles relevant to your 
question.  For example, some local ordinances might prohibit outside employment 
while serving as mayor.  Local ordinances would need to be consulted to complete 
the analysis of whether any legislative action prohibits the situation you posit.  
 
The third category of conflict that might prohibit this simultaneous service is the 
common-law doctrine of incompatibility, which was briefly explained above.  As 
explained, the touchstone when analyzing a common-law incompatibility issue is 
whether one position is subordinate to the other.  While I have not been provided 
with the job description of the manager, given that the manager is employed by an 
entirely separate public corporation than the mayor, neither position appears 
subordinate to the other. Thus, in my opinion, the common-law doctrine of 
incompatibility in all likelihood would not prohibit the mayor’s simultaneous 
service as manager of the water authority.  

                                              
5 See Op. Att’y Gen. 2007-290. 
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:RO/cyh 
 


