
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2009-003 
 
February 26, 2009 
 
The Honorable Tommy Dickinson 
State Representative 
711 Hodges Street 
Newport, Arkansas 72112-2709 
 
Dear Representative Dickinson: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding the following 
question, which I have paraphrased slightly based on the information you 
provided: 
 

If an individual meets the service requirement for Mayor’s 
retirement benefits under A.C.A. § 24-12-123, but is no longer 
serving as Mayor when he or she meets the age requirement for such 
benefits, what amount of benefit is he or she entitled to receive?  Is 
the amount of the benefit one-half of the salary payable to the Office 
of Mayor when the individual becomes qualified for benefits, or 
instead is it one-half of the salary actually earned by the individual 
when he or she last served as Mayor?  

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the language of the statute is reasonably construed to mean that an 
individual who qualifies for mayor’s retirement under A.C.A. § 24-12-123, is 
entitled to receive an annual retirement benefit equal to one-half of the salary 
payable to the office of the mayor at the time when the individual becomes eligible 
for retirement benefits.  I will note that one of my predecessors in office 
interpreted this statute to mean that the individual retiring is entitled to receive 
one-half of the salary that he or she earned when last serving as mayor.  Op. Att’y 
Gen. 2005-203.  However, after conducting my own research, I am constrained to 
opine that the conclusion I have reached is more in line with the rules of statutory 
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interpretation recognized by the Arkansas Supreme Court. Legislative clarification 
of the statutory language may be in order. 
 
The statute in question, A.C.A. § 24-12-123, states in relevant part: 
 

In all cities of the first class in this state, any person who shall serve 
as mayor of the city for a period of not less than ten (10) years, upon 
reaching age sixty (60) . . . shall be entitled to retire at an annual 
retirement benefit during the remainder of the person’s natural life 
payable at the rate of one one-half (1/2) of the salary payable to the 
mayor at the time of retirement. 

 
A.C.A. § 24-12-123(a)(1)(A) (Supp. 2007). 
 
Your questions suggest that the statute in question may be ambiguous because the 
words “the mayor” might refer to either the individual retiring or to the office of 
the mayor.  The terminology that the statute uses when referring to the individual 
retiring is confusing because it appears to vary from subsection to subsection. 
 
The first possible interpretation of the statute is that the words “the mayor” refer to 
the individual who is retiring.  In my opinion, however, this is not the correct 
interpretation because it creates difficulties if, as in the present instance, the 
individual qualifying for benefits is no longer mayor when he or she qualifies for 
benefits.  If “the mayor” refers to the person retiring, but that person has not 
served as mayor in several years, then the phrase “one-half (1/2) the salary payable 
to the mayor at the time of retirement . . .” begs the question, “What salary?”  This 
question arises, of course, because the individual in question will no longer be 
earning a mayor’s salary when he or she retires.  Consequently, there will be no 
relevant salary to base retirement benefits on in this, presumably common, 
situation.  One might argue that, where the individual retiring is not the sitting 
mayor, one must assume that “the salary payable to the mayor at the time of 
retirement . . .” really means the last salary that the former mayor, who is now 
retiring, actually earned while serving as mayor.1  However, this interpretation 
finds little support in the language of the statute.  In my opinion, the statutory 
language clearly demonstrates that “at the time of retirement” means at the time of 
benefits eligibility when it says that an individual who otherwise qualifies “upon 

                                              
1 I will note that one may cease serving as mayor prior to becoming eligible for retirement because of 
defeat in a mayoral election, or for one of any number of other reasons unrelated to retirement.   
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reaching age sixty (60) . . . shall be entitled to retire at an annual retirement 
benefit[.]”  A.C.A. § 24-12-123(a)(1)(A) (emphasis added). 
 
Moreover, the individual who is retiring is referred to elsewhere in the same 
subsection with the word “person” as in “any person” or “the person.”  The 
subsection in question states that “the person’s” retirement is to be based on “the 
salary payable to the mayor at the time of retirement.”  To find that “the person” 
and “the mayor” are one and the same would arguably render the legislature’s 
choice of the two different terms within that subsection meaningless, contrary to 
the longstanding principle that “every word in a statute must be given effect if 
possible.”  Cupp v. Frazier’s Heirs, 239 Ark. 77, 387 S.W.2d 328 (1965).   
 
The other possible interpretation of the statute is that the words “the mayor” refer, 
not to any individual mayor, but to the office of mayor.  If this is the case, then the 
individual who retires under the terms of the statute is entitled to receive an annual 
retirement benefit equal to one-half of the salary payable to the office of the mayor 
at the time when such individual qualified for retirement benefits.   
 
It is my opinion that this alternative represents a better and more rational 
interpretation of the language used by the General Assembly because it creates no 
difficulties where the individual qualifying for benefits is no longer mayor when 
he or she qualifies.  This is because the relevant salary is the salary payable to the 
office of mayor rather than to a specific individual who may or may not earn “the 
salary payable to the mayor” at the time when he or she retires.  Thus, the phrase 
“at the time of retirement” can be interpreted literally to mean at the time when the 
individual whose retirement the statute is addressing qualifies for benefits under 
the terms of the statute.2  
 

                                              
 
2 It was pointed out by my predecessor that this statute, as originally passed, contained the word “his” just 
before the word “retirement.”  It was suggested that the presence of the word “his” clearly showed that “the 
mayor” and the individual retiring were one and the same and that the removal of the word “his” from the 
codification in order to make the statute more gender neutral led to confusion.  Op. Att’y Gen. 2005-203.  I 
must disagree that the removal of the word “his” affected the meaning of the statute.  First, adding the word 
“his” back into the statute does not solve the problem with the meaning of the phrase “at the time of 
retirement” that occurs when “the mayor” is interpreted to refer to the individual retiring.   Second, adding 
the word “his” back into the statute does not affect the statute’s meaning when “the mayor” is interpreted to 
refer to the office of the mayor, as “his retirement” can still easily be construed to mean the retirement of 
the individual who has qualified for benefits.  
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Moreover, this interpretation is supported by the language of the statute3 and gives 
meaning to the legislature’s choice of different terminology within subsection 
(a)(1)(A) when referring to the individual retiring, i.e., “the person.” In sum, it is 
my opinion that this interpretation constitutes a reasonable interpretation of the 
statutory language in question. 
 
I note that, in order to be truly ambiguous, a statute must be susceptible to two or 
more reasonable interpretations.  See, Weis v. McFadden, 353 Ark. 868, 120 
S.W.3d 545 (2003); see also, Maddin v. Aldrich, 346 Ark. 405, 58 S.W.3d 342 
(2001) (stating that absurd results should be avoided).  Although I must agree that 
the meaning of the statute is not immediately clear, it is my opinion that a closer 
examination reveals that only one of the possible interpretations yields a 
reasonable result.  For this reason, I must conclude that, despite the vague 
wording, the statute is not really ambiguous. Accordingly, although I have 
considered the language of the statute as a whole, I have not gone outside the 
language of the statute to search for legislative intent.  See, Weis v. McFadden, 
353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003) (If a statute is not ambiguous, a court will 
not search for legislative intent, but will gather intent from the plain meaning of 
the language.); see, also, Ragsdale v. Wolverine Worldwide, Inc., 218 F.3d. 933 
(8th Cir. 2000) (To ascertain the plain meaning of a statute, a court will look, not 
only to the particular language at issue, but to the language and design of the 
statute as a whole.)4 
 
In my opinion, the statutory language chosen by the legislature means that an 
individual who qualifies for mayor’s retirement under A.C.A. § 24-12-123, is 
entitled to receive an annual retirement benefit equal to one-half of the salary 
payable to the Office of the Mayor at the time the individual becomes eligible for 
retirement benefits.  If the legislature intends a different result, I would 
recommend legislative clarification of the existing statute.   
 

                                              
 
3 “The” is a definite article and is often used as a function word to indicate that the noun that follows it is 
unique, e.g., “the Lord” or “the President.”  Merriam-Webster Online Dictionary, available at 
www.marrian-webster.com/dictionary/the.  For this reason, it is my opinion that the best interpretation of 
the words “the mayor” is that they refer to the office of mayor, which is unique. 
 
4 This approach is substantially different than that taken by my predecessor in Op. Att’y Gen. 2005-203.  
Having deemed the statute ambiguous because of the confusing language used, that opinion went on to use 
outside evidence of legislative intent to reach a result which, in my opinion, is contrary to the plain 
meaning of the phrase “at the time of retirement” within the context of this statute. 
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Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve.   
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JC /cyh 
 


