
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-179 
 
 
December 18, 2008 
 
 
The Honorable Tracy Pennartz 
State Representative 
Post Office Box 10441 
Fort Smith, Arkansas  72917 
 
Dear Representative Pennartz: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions: 
 

1. Can a county, city, town or other municipal corporation give or 
loan surplus furniture to a non-profit corporation? 
 
2. Can a county, city, town or other municipal corporation give or 
loan surplus office equipment such as computers or telephones to a 
non-profit corporation? 
 
3. Can a county, city, town or other municipal corporation lease, for 
a minimal sum, surplus furniture, office equipment, as computers or 
telephones to a non-profit corporation? 

 
You indicate that these questions are asked in light of Article 12, Section 5 of the 
Arkansas Constitution, which provides: 
 

No county, city, town or other municipal corporation shall become a 
stockholder in any company, association, or corporation; or obtain or 
appropriate money for, or loan its credit to, any corporation, 
association, institution or individual. 
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RESPONSE 
 
The answer to your first two questions is generally “no,” in my opinion.  But see 
A.C.A. § 14-16-106(c) (Supp. 2007) (regarding authority of the county judge to 
dispose of property that is “of no value to the county.”)  Your third question cannot 
be answered with a simple “yes” or “no” because this may depend upon a number of 
factors, including the identity of the non-profit corporation, the purpose of the 
lease, and the existence of any non-money consideration supporting the lease.  As 
a general matter, municipal corporations may not lease public personalty to private 
interests.  Pogue v. Cooper, 284 Ark. 105, 679 S.W.2d 207 (1984).1  In my 
opinion, a county, city, town or other municipal corporation generally may lease 
out its personal property only if doing so would serve some legitimate public 
purpose, and only if the lease is supported by adequate consideration.  Regarding a 
county’s lease of its personalty, it should be noted that a county is expressly 
authorized by statute to lease its real or personal property to “[a]ny lawfully 
incorporated nonprofit, nonsectarian educational institution; any lawfully 
incorporated nonprofit, nonsectarian boys’ club or girls’ club; or any lawfully 
incorporated quasi-public, nonprofit, nonsectarian organizations…,” provided that the 
county court has been presented with a petition or other evidence establishing that 
the property “is not, and in the future will not be, needed for use by the county….” 
A.C.A. § 14-16-110 (Repl. 1998).  This statute also sets forth the procedure 
(including notice and a hearing) that must be followed in order to effectuate such a 
lease.   
      
Question 1 – Can a county, city, town or other municipal corporation give or 
loan surplus furniture to a non-profit corporation? 
 
The constitutional provision referenced in your correspondence – Arkansas 
Constitution Article 12, Section 5 – memorializes, with respect to local government, 
the general principle that no government can use public resources for private 
                                              
1 I assume that in referring to “a county, city, town or other municipal corporation,” you intend to refer to a 
“municipal corporation” as that term has been judicially defined.  In Memphis Trust Co. v. St. Francis 
Levee Dist., 69 Ark. 284, 286, 62 S.W. 902 (1901), the Arkansas Supreme Court cited a Missouri case to 
the effect that “the term ‘municipal corporation’ include[s] only cities, towns and other like organizations 
with political and legislative powers for the local government and police regulation of the inhabitants 
thereof.” 
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purposes.  E.g., Pogue v. Cooper, supra; Ark. Op. Att’y Gen. 2000-243 (providing 
a private entity free county gravel, as well as access to county equipment and 
employees, offends art. 12, § 5).  One of my predecessors also observed as follows 
regarding Ark. Const. art. 12, § 5: 
 

Because of its broad proscription against grants or loans “to any 
corporation, association, institution, or individual,” Article 12, § 5 
would appear to bar any and all donations to any entity or person, 
including a private, nonprofit corporation, regardless of how exalted 
its purpose. 
 

Op. Att’y Gen. 2005-205.  See also Halbert v. Helena-West Helena Industrial 
Development Corp., 226 Ark. 620, 625, 291 S.W.2d 802 (1956) (striking down a 
municipality’s contribution to a private, nonprofit corporation, regardless of 
whether the corporation served a “public purpose.”)  
 
I have also previously noted the following regarding art. 12, § 5: 
 

This provision, in relevant part, prohibits only the appropriation of 
“money” to the listed private entities and individuals, and does not 
refer to the transfer of public “property” to individuals or employees….It 
has been stated in a similar context, however, that any distinction 
between money and property “may not be sound.”  Cf., e.g., Blytheville 
v. Parks, 221 Ark. 734, 739, 255 S.W.2d 962 (1953).3[2] See also, 
Ops. Att’y Gen. 2004-055 (opining that art. 12, § 5 prevents the 
deeding of property to a nonprofit corporation) and 2001-083 

                                              
2 Footnote 3 in the opinion states:   
 

The Arkansas Supreme Court, in interpreting an analogous, but now superseded portion 
of Arkansas Constitution Amendment 13, stated that: “In the beginning we are impressed 
with the fact that the prohibition is against using funds for a different purpose. Here the 
funds will be spent for the land, and the land will be diverted - not the funds. However, 
the distinction may not be sound, so we will consider land and funds as the same in this 
instance.” 
 

Op. 2007-161 at 3. 
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(opining that art. 12, § 5 prohibits the loaning of city passenger vans 
to nonprofit groups). 

 
 Op. Att’y Gen. 2007-161.   
 
In my opinion, therefore, a municipal corporation generally may not gratuitously 
give or loan out its personal property to a private, nonprofit corporation.  With 
regard to cities and towns, it also bears noting that such action is specifically 
proscribed by A.C.A. § 14-42-108, which provides in relevant part: 
 

It shall be unlawful for any city official or employee of any 
municipal corporation in this state to furnish or give to any person, 
concerns, or corporations any property belonging to the municipal 
corporation, or service from any public utility owned or operated by 
the municipal corporation, unless payment is made therefor to the 
municipal corporation at the usual and regular rates, and in the usual 
manner. . . . 
 

A.C.A. § 14-42-108(b)(1) (Repl. 1998) (emphasis added). 
 
One of my predecessors observed regarding this statute that it is “in all respects 
consistent with Ark. Const. art [12], § 5….Any use of public property in derogation of 
this constitutional provision would invite challenge as an illegal exaction under 
Ark. Const. art XVI, § 13.”  Op. Att’y Gen. 2001-083.  See also Op. Att’y Gen. 93-
070 (noting that cities “are not authorized by statute to make outright donations of 
property to … private entities.”) 
   
With regard to the disposal of surplus property by a county, however, some 
mention should be made of A.C.A. § 14-16-106, which provides in pertinent part: 
 

(1) If it is determined by the county judge and the county assessor 
that any personal property owned by a county is junk, scrap, 
discarded, or otherwise of no value to the county, then the property 
may be disposed of in any manner deemed appropriate by the county 
judge. 
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(2) However, the county judge shall report monthly to the quorum 
court any property that has been disposed of under subdivision (c)(1) 
of this section. 

 
A.C.A. § 14-16-106(c) (Supp. 2007). 
 
This statute would appear to provide authority for the county judge to give or loan 
out to a non-profit corporation any furniture that the judge and assessor determine 
is “junk, scrap, discarded, or otherwise of no value to the county[.]”  According to 
my review, the statute has not been addressed by any court decision.  It is 
presumed constitutional unless and until it is successfully challenged.  See 
generally Bunch v. State, 344 Ark. 730, 736, 43 S.W.3d 132 (2001).      
 
Question 2 - Can a county, city, town or other municipal corporation give or 
loan surplus office equipment such as computers or telephones to a non-profit 
corporation? 
 
Generally, “no.”  See response to Question 1.   
 
Question 3 - Can a county, city, town or other municipal corporation lease, for a 
minimal sum, surplus furniture, office equipment, as computers or telephones to 
a non-profit corporation? 
 
The leading case of Pogue v. Cooper, supra, established the general principle that 
a county may not lease its personal property to private interests, given that 
“personal property is much more likely to be depleted or destroyed than real 
property, and thus an illegal exaction is much more likely to occur.”  284 Ark. at 
107.  The Supreme Court held that equipment depreciation alone renders any 
rental of public equipment to a private party an illegal exaction, regardless of 
whether the rental realizes a profit.  Id. at 106.  In my opinion, this principle 
applies equally to a city, town, or other municipal corporation.  A county, city, 
town, or other municipal corporation is prohibited by the illegal exaction clause of 
the Arkansas Constitution, Ark. Const. art. 16, § 13, from using public property for 
a private purpose.   
 
It should be acknowledged that a city or town is expressly authorized by A.C.A. § 
14-54-302 (Supp. 2007) to “buy, sell, convey, lease, rent, or let any real estate or 
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personal property owned or controlled by the municipal corporation…,” id. at (a)(1) 
(emphasis added), subject to the requirement that the lease contract be authorized 
by resolution and approved by a majority of the city council.  Id. at (c).  In my 
opinion, however, this statutory authority is qualified by an implied proviso that 
the lease agreement must serve some legitimate public purpose.  See A.C.A. § 14-
42-307(a)(1) (restricting the authority of municipalities to the exercise of “powers 
relating to municipal affairs.”)  Accord Op. Att’y Gen. 2001-083.  The lease must 
also be supported by adequate consideration.  Id.  My predecessor in the latter 
opinion addressed the circumstances in which a city might lease city-owned 
passenger vans to churches or nonprofit groups.  It was explained that any 
determination regarding the permissibility of leasing public property depended 
upon the particular surrounding facts: 
 

[I]t is impermissible to lease out public realty unless it has ceased to 
serve its public purpose and only then for consideration that itself 
must be devoted to a public purpose.  I believe a similar restriction 
applies to the leasing of publicly owned personalty.  Moreover, as 
this office has noted on numerous previous occasions, not only must 
any municipal contract serve a public purpose, it must further be 
supported by adequate consideration.  See, e.g., Ark. Ops. Att’y Gen. 
Nos. 2000-147, 99-408, 98-025 and 97-250.  Determining whether 
this test has been met in any particular instance will entail 
conducting a detailed investigation into the facts. 

   
Id. at 3.3   
 
Regarding the element of consideration, the Arkansas Supreme Court has held that 
in certain circumstances “public advantage” can constitute adequate consideration.  
See City of Blytheville v. Parks, 221 Ark. 734, 255 S.W.2d 962 (1953).  As 
indicated by my predecessor, the adequacy of consideration, whether in the form 
of money or not, will be a fact question for a court to determine. 
 

                                              
3 As stated by my immediate predecessor:  “[A] ‘public purpose’ has been defined as a purpose that 
involves the welfare of the community and its inhabitants that directly benefits the public, see Op. Att'y 
Gen. 2004-269 (quoting Op. Att'y Gen. 1991-410)….”  Op. Att’y Gen. 2005-248 at n. 2.  For a more in-
depth discussion of the so-called “public purpose doctrine,” see Ark. Op. Att’y Gen. 2004-311.     
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In sum, therefore, a city or town may lease out its personal property only if doing 
so would serve some legitimate public purpose, and only if the lease is supported 
by adequate consideration.  A similar analysis generally applies, in my opinion, 
with respect to a county.  Accord Op. Att’y Gen.  96-292 (noting that a county has 
a general responsibility under A.C.A. § 14-19-107 to “take such measures as shall be 
necessary to preserve all buildings and property of the county from waste or 
damage.”)  With regard to the lease of county property, it should also be noted that 
a county is expressly authorized by statute to lease its real or personal property to 
“[a]ny lawfully incorporated nonprofit, nonsectarian educational institution; any 
lawfully incorporated nonprofit, nonsectarian boys’ club or girls’ club; or any 
lawfully incorporated quasi-public, nonprofit, nonsectarian organizations…,” 
provided that the county court has been presented with a petition or other evidence 
establishing that the property “is not, and in the future will not be, needed for use 
by the county….” A.C.A. § 14-16-110 (Repl. 1998).  This statute also sets forth the 
procedure (including notice and a hearing) that must be followed in order to 
effectuate such a lease.   
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


