
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-162 
 
 
November 5, 2008 
 
 
The Honorable Bruce Maloch 
State Representative 
650 Columbia Road 258 
Magnolia, Arkansas  71753-8599 
 
Dear Representative Maloch: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions 
regarding the Arkansas Freedom of Information Act (FOIA), which is codified at 
A.C.A. § 25-19-101 to –109 (Repl. 2002 & Supp. 2007): 
 

1. Does the Freedom of Information Act allow an individual to take 
digital pictures of public records?   
 
2. May a County/City Clerk or any other custodian forbid the use of 
digital cameras when viewing public records?   
 
3. May a City/County Clerk or any other custodian require that any 
copies of public records be produced only by paying a “copying fee”? 
 
4. Are there any other state laws that would preclude the inspection 
and photographing of public records? 
 
5. Are there any other state laws that would estop the custodian of a 
public record from forbidding an individual from making his or her 
own copy of a public record?   
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RESPONSE 
 
With respect to your first and second questions, in my opinion, a person requesting 
records under the FOIA is free to take digital photos of the documents and the 
records custodian cannot issue a blanket prohibition against that. With respect to 
your third question, a copying fee may be charged, but the fee is subject to several 
restrictions, which are explained below. With respect to your fourth and fifth 
questions, while I am not aware of any such additional state laws, the FOIA itself 
is sufficient to permit requesters to photograph (or otherwise make their own 
copies of) properly released public records.  
 
Before responding to each of your questions in detail, I must make a few 
preliminary points that I will presume in answering each question.  It appears to 
me that each of your five questions already assumes that a custodian has received 
a proper FOIA request and has determined that the documents are subject to 
disclosure.  Thus, the only remaining issue in your question involves the 
mechanics of how the requester inspects and copies the properly-disclosed 
documents.  Accordingly, I will not address the general standards of disclosability 
under the FOIA or other state or federal laws that may supersede the FOIA with 
regard to what documents may be disclosed. 
 
Question 1: Does the Freedom of Information Act allow an individual to take 
digital pictures of public records? 
 
In my opinion, the answer is “yes.”  The FOIA affords citizens the right to inspect 
and copy “public records.”  A.C.A. §§ 25-19-105(a), 25-19-105(d)(3).  As one of my 
predecessors noted, this copying can “be done by hand, or with a camera or other 
mechanical device at the disposal of the citizen.”  Inf. Op. Att’y Gen. (Maxine 
Harrell, Feb. 19, 1985).  A leading commentator on the FOIA agrees. John J. 
Watkins, The Arkansas Freedom of Information Act 177 (3d ed., m & m Press 
1998). 
 
Question 2: May a County/City Clerk or any other custodian forbid the use of 
digital cameras when viewing public records? 
 
In my opinion, because requesters can use digital cameras to copy properly 
released public records, custodians cannot forbid digital cameras as a copying 
method. 
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Question 3: May a City/County Clerk or any other custodian require that any 
copies of public records be produced only by paying a “copying fee”? 
 
Yes.  The FOIA permits a reasonable copying fee to be charged and sets several 
rules to govern how that fee is calculated and assessed.  Any copying charges 
cannot “exceed the actual costs of reproduction” unless some other statute permits a 
higher fee.  A.C.A. § 25-19-105(d)(3).  The “actual costs of reproduction” include “the 
costs of the medium of reproduction, supplies, equipment, and maintenance,” and 
the costs of transmitting the records (whether by mail or otherwise).  A.C.A. § 25-
19-106(d)(3)(A).  The “actual costs of reproduction” does not include the time 
agency personnel spent searching for, retrieving, reviewing, redacting, or copying 
the requested documents.  A.C.A. §§ 25-19-105(d)(3)(A), 25-19-105(f)(4).  If the 
estimated fees exceed $25, the custodian can require the requester to pay in 
advance.  A.C.A. § 25-19-105(d)(3)(A)(iii).  Finally, the bill must be itemized.  
A.C.A. § 25-19-105(d)(3)(B); John J. Watkins & Richard J. Peltz, The Arkansas 
Freedom of Information Act 268–70 (4th ed., m & m Press 2004).1 
 
Question 4: Are there any other state laws that would preclude the inspection 
and photographing of public records? 
 
As an initial matter, I should clarify that in my opinion the FOIA does not 
preclude inspecting and photographing “public records” that are subject to 
disclosure.  In response to your question, I am not aware of any such statutes that 
override the FOIA’s implied permission to photograph public records.  
 
Question 5: Are there any other state laws that would estop the custodian of a 
public record from forbidding an individual from making his or her own copy of 
a public record? 
 
As I understand your question, it is purely about whether any “state law,” other than 
the FOIA, prohibits the custodian from preventing requesters’ attempts to make 
their own copies of documents that the custodian has already determined must be 
disclosed.  I am not aware of any such statute.  However, the FOIA does estop the 

                                              
1 If you are asking whether custodians can charge requesters when the latter photograph public records, in 
my opinion, the FOIA likely prohibits such a charge. As explained in the text accompanying this note, the 
FOIA only permits custodians to charge the “actual costs of reproduction.” If requesters use their own 
digital camera, it does not appear custodians have any “actual costs of reproduction.”  
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custodian from such action for the reasons explained in response to your first and 
second questions.  Thus, the lack of additional statutes that also estop those actions 
by custodians is irrelevant to whether custodians may prevent requesters from 
making their own copies of public records. 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:RO/cyh 
 


