
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-159 
 
October 31, 2008 
 
The Honorable Kim Hendren 
State Senator 
1501 Highway 72 Southeast 
Gravette, Arkansas  72736-9438 
 
Dear Senator Hendren: 
 
I am writing in response to your recent request for my opinion on the following six 
(6) questions, some of which have been paraphrased slightly: 
 

1. Is it a correct statement of the law to say that when a county 
equalization board lowers or makes changes in property values, 
the board is obligated to review all similarly situated properties 
and change those values as well? 

 
2. If the equalization board chooses to extend the deadline to submit 

a petition for an assessment adjustment hearing, what does this 
extension mean and does it give citizens additional days to 
submit applications? 

 
3. How many days can the board extend the deadline? 

 
4. Who sets the parameters for the “ratio study” mandated by A.C.A. 

§ 26-26-304 and what are the parameters? 
 

5. How can the public learn if appraisals in their county have 
achieved the percentage of market value required to pass the ratio 
study? 

 
6. Is it legal to omit certain transactions from the market value 

analysis? 
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RESPONSE 
 
In response to your first question, in my opinion, your statement is more or less 
correct.  When an equalization board raises or lowers the value of a property, it 
reviews the values of similarly situated properties.  If the reason given by the 
board for changing the value of the first property applies to the other properties, 
then their values will be raised or lowered accordingly.  A.C.A. § 26-27-
315(a)(1)(D) (Supp. 2007).  In response to your second and third questions, in my 
opinion, it is not clear from the applicable statute, A.C.A. § 26-27-317, that an 
equalization board is authorized to extend the deadline for submitting new 
applications for adjustment.  A.C.A. 26-27-317(a) (Supp. 2007).  In response to 
your fourth question, the parameters for the ratio study are set by the International 
Association of Assessing Officers (IAAO).  A.C.A. § 26-26-304(a)(3).  These 
parameters can be viewed on the IAAO’s website.  In response to your fifth 
question, the percentage of market value achieved by each county in the ratio 
study is available on the Arkansas Assessment Coordination Division’s (ACD’s) 
website.  In response to your sixth question, in my opinion, the applicable statute, 
A.C.A. § 26-26-304, merely requires that the ratio study be conducted with a 
statistically sound sample.  See A.C.A. § 26-26-304(a)(1)(B)(i) and § 26-26-
304(a)(1)(B)(iii).  Depending on the number and type of transactions taking place 
in a given year, it may not be necessary to include all transactions in order to 
achieve this requirement. 
 
Question 1:  Is it a correct statement of the law to say that when a county 
equalization board lowers or makes changes in property values, the board is 
obligated to review all similarly situated properties and change those values as 
well? 
 
Arkansas Code Annotated § 26-27-315 provides for the equalization of 
assessments.   That section states, in relevant part: 
 

  (a) Immediately after the county assessor files his or her report of 
the assessment of real and personal property in the office of the clerk 
of the county court as required by law, the clerk of the county court 
shall present the report of the assessment to the county equalization 
board, and the county equalization board shall proceed to equalize 
the assessed valuation of the properties. 
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  (b) For this purpose, the county equalization board shall observe 
the following rules: 
 
  (1)(A) It shall raise or lower the valuation of any property to bring 
about a complete equalization. 
 
  (B) It shall not raise or lower the valuation of any property without 
documenting the reason for raising or lowering the valuation of the 
property, and the documentation shall be attached to the appropriate 
property record card or cards. 
 
  (C) The reasons for lowering or raising the valuation of property 
shall be limited to: 
 
  (i) The assessment is unfair compared with other properties of the 
same kind similarly situated, evidenced by the fact that the property 
is assessed higher than neighborhood properties of the same use, 
size, materials, and condition; 
 
  (ii) The assessment is clearly erroneous, evidenced by the fact that 
the appraisal relies on substantially inaccurate or insufficient 
information concerning the property; or 
 
  (iii) The assessment is manifestly excessive or greatly exceeds what 
willing and knowledgeable buyers will pay similarly motivated 
sellers for the property, evidenced by selling prices of similarly 
situated properties. 
 
  (D)(i) It shall not raise or lower the value of any property without 
reviewing values of similarly situated properties. 
 
  (ii) If the same reason for raising or lowering the value of the 
property exists for those similarly situated properties, the values for 
those properties shall also be raised or lowered, and the changes 
shall be documented. 
 

A.C.A. § 26-27-315(a)-(b) (Supp. 2007).  
 
To summarize, after the assessor files his assessment report, the county 
equalization board must equalize the assessed values by raising or lowering the 



The Honorable Kim Hendren 
State Senator 
Opinion No. 2008-159 
Page 4 
 
 
value of properties, where appropriate, in order to bring about a complete 
equalization.  A.C.A. § 26-27-315(a)-(b)(1)(A) (Supp. 2007).  The board may not, 
however, raise or lower the value of any property without documenting the reason 
for doing so.  A.C.A. § 26-27-315(b)(1)(B) (Supp. 2007).  The statute provides a 
limited list of appropriate reasons for changing the valuation of a property.  
A.C.A. § 26-27-315(C) (Supp. 2007).  When the value of a property has been 
changed in the manner provided, the law requires the board to review the values of 
similarly situated properties.  A.C.A. § 26-27-315(D)(i) (Supp. 2007) (emphasis 
added).  If the reason that the board changed the value of the original property 
applies to the other, similarly situated, properties, then their values must be 
changed accordingly.1  A.C.A. § 26-27-315(D)(ii) (Supp. 2007) (emphasis added). 
 
Questions 2 & 3:  If the equalization board chooses to extend the deadline to 
submit a petition for an assessment adjustment hearing, what does this 
extension mean and does it give citizens additional days to submit applications?  
How many days can the board extend the deadline? 
 
Arkansas Code Annotated § 26-27-317 deals with requests for assessment 
adjustment hearings and provides, in relevant part: 
 

(a) Any property owner or an agent of a property owner may apply 
in person, by petition, or by letter to the secretary of the county 
equalization board on or before the third Monday in August of 
every year for the adjustment of the county assessor’s 
assessment on the property owner’s property or the property of 
another person. 

 
A.C.A. § 26-27-317(a) (Supp. 2007) (emphasis added).   
 
After a request for an assessment adjustment has been made in the manner 
provided, the secretary of the county equalization board will schedule a hearing.  
A.C.A. § 26-27-317(b)(2) (Supp. 2007).  The statute does not provide any method 
by which the county equalization board may extend the deadline to submit a 
petition or otherwise make a request for a hearing.   
 
Typically, the county equalization board’s “equalization meetings,” during which the 
board holds hearings on assessment adjustments, are held from August 1 through 

                                                 
1 For a discussion of what the term “similarly situated” means in the context of this statute, please see Op.  
Att’y Gen. 2008-131. 
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October 1 of each year. A.C.A. § 26-27-311(a)(2)(A) (Supp. 2007).  Arkansas § 
26-27-311 does permit the board to go into a special session in order to 
“[c]omplet[e] its work of the equalization of property assessments; or . . . [r]eview 
or extend its work of the equalization of property assessments.  A.C.A. § 26-27-
311(a)(1)(A)(i) and (ii) (Supp. 2007).  This special session may last through the 
third Monday in November.  A.C.A. § 26-27-311(a)(2).  Presumably, holding 
hearings on assessment adjustment requests is part of the “work of equalization of 
property assessments.”  For this reason, I believe that the board may go into special 
session in order to continue holding hearings on petitions and other requests for 
assessment adjustments.  However, this does not mean that the board may extend 
the deadline by which such petitions and requests must first be submitted.  The 
deadline to request an assessment adjustment hearing was statutorily set by the 
Arkansas General Assembly, which did not provide any mechanism for an 
extension. 
 
For these reasons, it is my opinion that the county equalization board may not 
extend the deadline to submit a petition for an assessment adjustment hearing.  
The board may extend the time which it ordinarily has to review such petitions and 
to hold assessment adjustment hearings until the third Monday in November by 
going into a special session; however this does not give citizens any additional 
days to request a hearing. 
 
Question 4:  Who sets the parameters for the “ratio study” mandated by A.C.A. 
§ 26-26-304 and what are the parameters? 
 
Arkansas Code Annotated § 26-26-304 mandates the use of “ratio studies,” stating: 
 

(a)(1)(A)  The Assessment Coordination Department shall prepare a 
ratio study for the purpose of determining the average ratio of full 
assessed value to the true and full market or actual value of real 
property, by classifications, in each of the several counties and 
school districts of the state in the assessment year that reappraised 
values are placed on the assessment rolls. 
 

A.C.A. § 26-26-304(a)(1)(A) (Supp. 2007). 
 
Pursuant to statute, the parameters for these ratio studies are set by the 
International Association of Assessing Officers’ (IAAO’s) standards on ratio 
studies.  A.C.A. § 26-26-304(a)(3) (Supp. 2007.)  The IAAO standards on ratio 
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studies are too lengthy to set forth in this opinion; they are available, however, on 
the IAAO’s website at:  www.iaao.org/uploads/RatioStd07.pdf. 

 
Question 6:  How can the public learn if appraisals in their county have 
achieved the percentage of market value required to pass the ratio study? 
 
Pursuant to A.C.A. § 26-26-304, a county will fail the mandated ratio study if the 
ratios of assessed value to market value achieved do not fall between eighteen 
percent (18%) and twenty-two percent (22%).  A.C.A. § 26-26-304(e)(1) (Supp. 
2007). 
 
The  public  may  learn  the  ratio  of  assessed  value  to  market  value  achieved  
by each  Arkansas county during the last few ratio studies  by  visiting  the  
website for the Arkansas Assessment Coordination Department at:  
www.arkansas.gov/acd/co_ratio_studies.html. 
 
Question 6:  Is it legal to omit certain transactions from the market value 
analysis? 
 
The Assessment Coordination Department is responsible for preparing the 
mandated ratio studies.  A.C.A. § 26-26-304(a)(1)(A) (Supp. 2007).  Arkansas 
Code Annotated § 26-26-304(a)(1)(B) describes the general methodology to be 
used by the department, stating: 
 

This ratio study shall be based on sales-to-assessment ratios, 
supplemented with appraisal to assessment ratios as required to meet 
generally accepted statistical techniques. 
 

A.C.A. § 26-26-304(a)(B)(i) (Supp. 2007) (emphasis added). 
 

To facilitate the preparation of the ratio studies, all counties are required to report 
sales data to the department.  A.C.A. § 26-26-304(a)(B)(iii) (Supp. 2007).  
However, the sales data statutorily required to be reported includes only the data 
for properties transferred under a warranty or special warranty deed.  A.C.A. § 26-
26-304(a)(1)(B)(iii)(a) (Supp. 2007).2 
 

                                                 
2 The department may require other data to be submitted as well.  A.C.A. § 26-26-304(a)(1)(B)(iii)(h) 
(Supp. 2007). 
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In the event that the sales data submitted does not provide a “statistically sound 
sample,” the ratio study may include sales date for the previous three (3) calendar 
years.  A.C.A. § 26-26-304(a)(1)(B)(iv)(b) (Supp. 2007) (emphasis added). 
 
Moreover, as previously mentioned: 
 

In conducting the studies, the department shall use generally 
accepted valuation procedures, statistical compilation, and analysis 
techniques found in the International Association of Assessing 
Officers’ standards on ratio studies. 
 

A.C.A. § 26-26-304(a)(3) (Supp. 2007) (emphasis added). 
 
Nothing in the statutory provisions concerning ratio studies requires all 
transactions from any particular assessment year to be included in the “market 
value analysis.”  In fact, transactions in which the property was not transferred 
under a warranty deed or special warranty deed are not even statutorily required to 
be reported to the department and, therefore, cannot be included.  Moreover, when 
necessary to ensure proper methodology, sales from previous years may be 
included as well. 
 
It is my opinion that the statutory focus is on including a quantity and quality of 
data sufficient to constitute a statistically sound sample.  Therefore, depending on 
the type and quantity of transactions occurring in a given year, it may be legal to 
omit certain transactions from the market value analysis. 
 
Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JC/cyh 
 


