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October 9, 2008 
 
 
The Honorable Lindsley Smith 
State Representative 
340 North Rollston Avenue 
Fayetteville, Arkansas  72701-4178 
 
Dear Representative Smith: 
 
I am writing in response to your recent request for my opinion on the following 
question:   

 
Would an Act of the General Assembly authorizing the Division of 
Vital Statistics of the Department of Health to waive the fee for birth 
certificates for the homeless and victims of domestic abuse raise any 
constitutional or statutory problems under A.C.A. §20-7-401 et seq.? 

 
RESPONSE 
 
Generally speaking, it is difficult to offer an advisory opinion regarding 
hypothetical future legislation.  Op. Att’y Gen. 2006-120.   While I can set forth 
the law under A.C.A. § 20-7-401 et seq. and point out challenges that the legislation 
you described might face, this discussion cannot be considered comprehensive 
without a copy of the proposed act.  With that caveat, it is my opinion that an act 
that waives fees for birth certificates without replacing the fee revenues lost, 
would conflict with the referenced statutory scheme as it presently exists.  Of 
course, the General Assembly is free to amend its own acts, either expressly or by 
implication, absent constitutional concerns.  However, it is my opinion that such 
an act would constitute an unconstitutional impairment of a contract under Ark. 
Const. art. 2, § 17 and U.S. Const. art. 1, § 10.  While your reference to the fact that 
the fee waiver would be limited to a specific population suggests the possibility 
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that the act might create an equal protection problem as well, it is my opinion that 
it would not.  
 
The statutory scheme referenced in your opinion request, A.C.A. § 20-7-401 et seq., 
is known as the Department of Health Public Health Laboratory Act of 2003.  
A.C.A. § 20-7-401 (2005).  The purpose of this act was to provide “for the 
construction and equipping of a modern public health laboratory.”  A.C.A. § 20-7-
402 (2005).  The construction of said laboratory was financed by a loan to the 
State Board of Health from the Arkansas Development Finance Authority (ADFA) 
pursuant to A.C.A. § 20-7-405.  A.C.A. § 20-7-405 (2005).  It is my understanding 
that the ADFA issued bonds to fund the loan.  This ADFA loan is secured by 
certain fee revenues as set forth in the act, including revenues from the fees 
authorized by A.C.A. § 20-7-123(b)(1)(H)-(J), as well as revenues from additional 
fees set forth by A.C.A. § 20-7-407.  A.C.A. § 20-7-406 – 407 (2005).  The fees 
from which these fee revenues are obtained include a number of fees related to 
birth certificates; thus, the “fee for birth certificates” referenced in your opinion 
request has likely been pledged to the ADFA as security for a loan to the State 
Board of Health.  Moreover, in apparent recognition of the fact that the fees 
referenced by A.C.A. § 20-7-407 are subject to the ADFA’s security interest, 
subsection 20-7-408(e)(1) states: 
 

(e)(1) So long as the loan is outstanding, all fees shall be imposed 
and all fee revenues shall be collected and applied as provided in 
this subchapter.  

 
A.C.A. § 20-7-408(e)(1) (2005) (emphasis added). 
 
There is, however, a reserved power to release fee revenues under certain 
conditions.  A.C.A. § 20-7-406(a).  Section 20-7-408(e)(2) provides: 
 

(2) However, particular fees may be reduced or eliminated so long as 
remaining fees are increased or new fees are added to the end that 
the aggregate annual amount of fee revenues shall always equal at 
least three million dollars ($3,000,000). 
 

A.C.A. § 20-7-408(e)(2) (2005). 
 
For these reasons, I do not believe that the statutory scheme referenced in your 
opinion request, in its present form, permits the waiver of “the fee for birth 
certificates” for any population unless other fees are increased or new fees are 
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added to make up the difference in total fee revenues, as required by A.C.A. § 20-7-
408(e)(2).  Put another way, the contemplated statute waiving the fees for birth 
certificates and A.C.A. § 20-7-408(e) would be in conflict.  Of course, the General 
Assembly may amend its prior acts, either expressly or impliedly, absent some 
constitutional constraint.  Jones v. Mear, 256 Ark. 825, 828, 510 S.W.2d 857 
(1976). 
 
However, it is my opinion that an act which attempts to waive any of the fees 
subject to the ADFA’s security interest, without replacing those fee revenues, as 
set forth above, would constitute an unconstitutional impairment of a contract. 
 
The statutory scheme referenced in your opinion request, along with the 
authorizing resolution and agreements and writings executed pursuant to said 
statutory scheme, constitutes a contract between the State Board of Health and the 
ADFA.  A.C.A. § 20-7-411(a) (2005).  The ADFA may enforce the Board of 
Health’s contractual obligation by any legal or equitable remedy.  See A.C.A. § 20-
7-411(a) (2005). 
 
The Arkansas Constitution provides: 
 

No bill of attainder, ex post facto law, or law impairing the 
obligation of contracts shall ever be passed; and no conviction shall 
work corruption of blood or forfeiture of estate. 
 

ARK. CONST. art. II, § 17 (emphasis added). 
 
The United States Constitution provides: 
 

No State shall . . . pass any Bill of Attainder, ex post facto Law, or 
Law impairing the Obligation of Contracts, or grant any Title of 
Nobility. 
 

U.S. CONST. art. I, § 10 (emphasis added). 
 

“Impair” means to make worse; to diminish in quality, value, 
excellence, or strength; to deteriorate. . . .  [E]very state law which 
weakens the obligations of contracts previously made, or renders 
them less operative, is a violation of the provisions against the 
impairment of the obligations of contracts.  Whatever enactment 
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abrogates or lessens the means of the enforcement of a contract 
impairs its obligations. 

 
Scougale v. Page, 194 Ark. 280, 106 S.W.2d 1023, 1029-30 (1937) (emphasis 
added).  
 

When there is a change in the method of enforcement of a 
contractual obligation, the test for determining whether the 
obligation has been impaired is whether the new procedure is as 
‘adequate and efficacious’ as the old. . . .  It follows, therefore, that 
any change involving a substitution of security which does not 
diminish the prospects of, or adversely interfere with, expected 
payment does not constitute a contractual impairment. 
 

Beaumont v. Faubus, 239 Ark. 801, 806-07 394 S.W. 2d 478, 482-83 (1965).  
 

However, when an act removes revenue which served as security for an obligation 
and fails to provide a substituted source of revenue or security, then that removal 
of collateral impairs the obligation of contract.  See Kurrus v. Priest, 342 Ark. 
434, 446-47, 29 S.W.3d 669, 675-76 (2000). 
 
In this instance, the fee revenues from birth certificate fees are part of the 
collateral for the ADFA loan.  An act which attempts to waive some of these fees 
without either increasing other fees or creating new fees in order to insure that the 
value of the collateral is undiminished, would lessen the means available to 
enforce the obligation.  For this reason, it is my opinion that any waiver of fees 
which does not provide a substituted source of revenue or security would 
constitute an unconstitutional impairment of a contract. 
 
Again, the act itself states that fees may not be waived unless “remaining fees are 
increased or new fees are added to the end that the aggregate annual amount of fee 
revenues shall always equal at least three million dollars ($3,000,000).”  A.C.A. § 
20-7-408(e)(2) (2005).  Thus, as long as the new legislation, which waives the 
fees, complies with this section, there would be a constitutionally permissible 
“substitution of security which does not diminish the prospects of, or adversely 
interfere with, expected payment[.]”  Beaumont, 239 Ark. at 807, 394 S.W.2d at 
483. 
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Finally, although the contemplated act would waive the fees in question for a 
specific population only, it is my opinion that this waiver would not violate the 
principles of equal protection. 
 

The equal protection clause permits classifications that have a 
rational basis and are reasonably related to a legitimate government 
purpose.  Equal protection does not require that persons be dealt 
with identically; it only requires that classification rest on real and 
not feigned differences, that the distinctions have some relevance to 
the purpose for which the classification is made, and that their 
treatment be not so disparate as to be arbitrary. 
 

Smith v. State, 354 Ark. 226, 235-36, 118 S.W.3d 542, 547 (2003). 
 
You have not stated the basis for the legislation or its purpose, but I assume that 
the basis for the selection of the class is related to inability to pay and that the 
purpose is to enable Arkansans, who would not otherwise be able to do so, to 
access their vital records.  Based on these assumptions, it is my opinion that the 
contemplated act would withstand rational basis scrutiny. 
 
In sum, it is my opinion that an act which waives fees for birth certificates without 
replacing the fee revenues lost, would create a conflict with A.C.A. 20-7-401 et 
seq., in its present form.  Normally, the General Assembly would be free to simply 
amend the existing statute, either expressly or by implication; however, in this 
case, to do so would, in my opinion, constitute an unconstitutional impairment of a 
contract under Ark. Const. art. 2, § 17 and U.S. Const. art. 1 § 10.   
 
Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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