
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-143 
 
 
October 3, 2008 
 
 
The Honorable Toni Bradford 
State Representative 
8410 Wildcat Drive 
Pine Bluff, Arkansas  71603-9112 
 
Dear Representative Bradford: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

Is there a conflict of interest for a city Parks and Recreation 
Commissioner to also serve as the city’s elected treasurer? 
 

As background for your request, you stated: 
 

The Parks commission receives funds from the City and oversees 
and maintains accounts for its own purposes. 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, this situation does not present a conflict of interests that would 
generally prevent an individual from holding the offices of parks and recreation 
commissioner and treasurer simultaneously. Conflicts of interest that would 
prohibit dual office holding may arise under the constitution, statutes, or common 
law.  I am not aware of any constitutional or statutory provision which would 
prevent the simultaneous holding of these offices under the present circumstances.  
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Moreover, it does not appear that holding both of these offices raises a conflict of 
interests under the common law doctrine of incompatibility.1   
 
Conflicts of interest in the context of dual office-holding can be divided into three 
categories:  constitutional conflicts, statutory conflicts, and common law conflicts 
under the doctrine of incompatibility.  Op. Att’y Gen. 94-220.  Starting with 
constitutional conflicts, the prohibitions on dual office holding found in the 
Arkansas Constitution at art. 19, § 6 and art. 4, § 2 are inapplicable because they 
apply only to state offices.  See id.  Moreover, I am not aware of any statute which 
would prohibit one person from holding the two offices in question 
simultaneously.  Thus, the remainder of this opinion will examine whether the 
present situation creates a conflict under the common law doctrine of 
incompatibility. 
 
Under the doctrine of incompatibility, “it is impermissible for any person to hold 
two offices that are incompatible – i.e., offices in which there is a conflict of 
interest, as where one office is subordinate to the other.”  Op. Att’y Gen. 2004-329 
(internal quotes omitted), citing Byrd v. State, 240 Ark. 743, 745, 402 S.W.2d 121 
(1966).  The Arkansas Supreme Court explained the concept of incompatibility in 
the case of Tappan v. Helena Fed. Savings & Loan, stating: 
 

The inconsistency, which at common law makes offices 
incompatible, *** lies rather in the conflict of interest, as where one 
is subordinate to the other and subject in some degree to the 
supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one 
office has the power to remove the incumbent of the other or to audit 
the accounts of the other. 

 
193 Ark. 1023, 103 S.W.2d 458, 459 (1937) (internal citation omitted). 
 

Incompatibility arises, therefore, from the nature of the duties of the 
offices, when there is an inconsistency in the functions of the two, 
where the functions of the two are inherently inconsistent or 

                                                 
1 It should, however, be noted that the ultimate determination of whether a conflict of interests exists under 
the incompatibility doctrine is essentially a question of fact to be resolved by a court.  This seems 
particularly true when the two offices involved are local offices whose duties can be affected by local 
ordinance.  Therefore, although I find no general prohibition against simultaneously holding the office of 
parks and recreation commissioner and city treasurer, the facts adduced in certain circumstances might 
suggest a prohibition.  This does not appear to be a problem in the City of Pine Bluff, which has not 
materially altered the duties of those positions, as set forth by the relevant statutes. 
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repugnant, as where the antagonism would result in the attempt by 
one person to discharge the duties of both offices, or where the 
nature and duties of the two offices are such as to render it improper 
from considerations of public policy for one person to retain both.  
 

Thomas v. Roberts, 333 Ark. 544, 970 S.W.2d 239 (1998), citing Eugene 
McQuillin, 3 The Law of Municipal Corporations § 12.67 (3d ed.1990). 
 
Because a finding of incompatibility arises from the nature of the duties of the 
offices involved, it is necessary to examine the duties of a parks and recreation 
commissioner on one hand and the duties of a city treasurer on the other to 
determine whether the two are “inherently inconsistent or repugnant.”   
 
City parks and recreation commissioners are appointed by the mayor and 
confirmed by a majority vote of the city council.  A.C.A. § 14-269-302(b).  The 
commissioners have complete control of all municipal parks and recreation 
facilities.  A.C.A. § 14-269-302(f).  Once appointed, a commissioner may only be 
removed for cause upon a 2/3 vote of the city council.  A.C.A. § 14-269-302(g). 
 
When it comes to financial matters, the commissioners are entitled to act with a 
good deal of autonomy.  They have the ability to use all revenue derived from the 
parks and recreation program for the benefit of the same.  A.C.A. § 14-269-305(a).  
Subsection 14-269-305(b) expressly provides that such funds must be segregated 
into a “park fund”, which is to be used exclusively for the operation of the parks 
and recreation program, is not to be co-mingled with other city funds, and is to be 
“handled exclusively by the commissioners.”  The commissioners are, however, 
required to certify quarterly reports to the mayor and city council and must furnish 
other information as requested.  A.C.A. § 14-269-306(a)(1)-(2).  Moreover, they 
are required to “submit an annual audit of the operations of the parks and 
recreation program to the mayor and city council.  A.C.A. § 14-269-306(a)(3).2  
After receiving the quarterly report or at any other time, the city council may 
appropriate additional city funds to the parks and recreation program.  A.C.A. § 
14-269-306(b). 
 

                                                 
2 There is no indication in state law that the city treasurer would have any role in reviewing such an audit, 
as the statute expressly provides that it is to be submitted to the mayor and city council.  To the extent that a 
city treasurer might, as a practical matter, assist in the review of an audit of a parks and recreation 
program, a treasurer who also serves as a parks and recreation commissioner should recuse from this role. 
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Turning next to the duties of a city treasurer, Arkansas law provides that the 
treasurer of a first-class city has the duty to make reports on the financial condition 
of the city and to perform other duties required by the city’s ordinances.3  See 
A.C.A. § 14-43-506-507.  A.C.A. § 14-59-115 sets forth additional duties for 
municipal treasurers in general, and states, in relevant part: 
 

(a) Each municipal treasurer of this state or the designated 
representative that has been approved by the governing body 
shall submit monthly a copy of the bank reconciliations to the 
city council or board of directors. 

 
(b)(1) Municipal treasurers shall maintain the accounting records 

prescribed in this chapter. 
 

In my opinion, based on the forgoing provisions, there is no real inconsistency 
between the duties of a city parks and recreation commissioner and those of a city 
treasurer.  The commissioners are appointed by the mayor with the approval of the 
city council, are removable by the city council, answer to the mayor and city 
council for their use of the park fund, and can receive additional appropriations of 
funds only from the city council.  Simply put, the city treasurer has no authority 
over the parks and recreation program, and it cannot fairly be said that one office 
is subordinate to the other.   
 
While it is true that the treasurer has the duty of maintaining the city’s financial 
records, Arkansas law specifically provides that funds related to the parks and 
recreation commission are to be kept separate from all other city funds.4  See 
A.C.A. § 14-269-305(b).  Moreover, parks and recreation funds may not be 
handled by anyone other than a parks and recreation commissioner.  Id. 

                                                 
3 The Pine Bluff Code of Ordinances does not set additional duties for the treasurer, but instead references 
state law.  See PINE BLUFF, AR., CODE OF ORDINANCES ch. 2, art. III, div. 2. 
 
4 One of the accounting records which must be maintained by the treasurer is a “cash disbursements 
journal.”  See A.C.A § 14-59-111.  A previous version of the statute regarding cash disbursements journals 
specifically stated that where a municipality maintains a parks department, the city should make a column 
in the cash disbursements journal to reflect this department’s expenditures.  See Acts 1973, No. 159, § 11.  
However, this language was removed from the latest version of the statute, enacted in 2001.  Thus, it is not 
clear that the treasurer is still responsible for tracking expenditures by the parks and recreation program.  
Moreover, even assuming that the treasurer is still responsible for tracking such expenditures, it appears 
that this is merely a bookkeeping function and that the treasurer would have no authority over the 
expenditures.  This conclusion is strengthened by the fact that all authority over expenditures from the park 
fund is vested exclusively in the parks and recreation commissioners by statute.  See A.C.A. § 14-269-305.  
Accordingly, there is no apparent inconsistency in the duties of the two offices in this regard. 
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Therefore, because the duties of the two offices do not appear to be inconsistent 
and because neither office is subordinate to the other, it is my opinion that the 
doctrine of incompatibility does not apply in this instance and that an individual 
may properly hold the offices of parks and recreation commissioner and city 
treasurer concurrently. 
 
Assistant Attorney General Jennie Clingan prepared the foregoing opinion, which 
I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JC/cyh 
 


