
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-140 
 
September 25, 2008 
 
The Honorable Gene Jeffress 
State Senator 
1483 Ouachita 47 
Louann, Arkansas  71751-8761 
 
Dear Senator Jeffress: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

Do the provisions of Ark. Const. amend. 79, sec. (1)(d)(1)(B), which 
establish an assessment cap for persons who are disabled or have 
reached the age of 65, mean that the county assessor is to cap the 
person's assessment at the value during the year when he or she 
becomes 65 years of age or disabled regardless of when he or she 
applies with the assessor for the cap, or should the assessment be 
capped at the value of the property during the year the person applies 
with the county assessor for the benefit regardless of the year he or 
she becomes eligible? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, a person who turns 65 or becomes disabled is entitled to be taxed 
based upon the assessment in effect when the individual became eligible for the 
assessment cap under Amendment 79, irrespective of whether the individual failed 
to apply for the tax benefit until a subsequent year.   
 
In my opinion, the conclusion just stated follows directly from the express 
language of Ark. Const. amend. 79, § 1(d)(1)(B), which provides: 
 

When a person becomes disabled or reaches sixty-five (65) years of 
age on or after January 1, 2001, that person's homestead used as the 
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taxpayer's principal place of residence shall thereafter be assessed 
based on the lower of the assessed value on the person's sixty-fifth 
birthday, on the date the person becomes disabled or a later assessed 
value. 
 

In interpreting this constitutional provision, I am guided by the same rules of 
construction applicable to statutory laws.  Knowlton v. Ward, 318 Ark. 867, 874, 
889 S.W.2d 721 (1994).  As the court noted in Knowlton, id.: 
 

The fundamental rule is that the words of the constitution or statute 
should ordinarily be given their obvious and natural meaning.  
Gipson v. Maner and Gibson v. Young, 225 Ark. 976, 980, 287 
S.W.2d 467 (1956).  If the language used in a constitutional 
provision is plain and unambiguous, the court should not seek other 
aides [sic] of interpretation in determining the intent of the framers 
and voters.  Ellison v. Oliver, 147 Ark. 252, 264, 227 S.W. 586 
(1921). 

 
As more recently noted in Macsteel, Parnell Consultants v. Ar. Ok. Gas Corp., 
363 Ark. 22, 210 S.W.3d 878 (2005):  
 

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to 
construe it just as it reads, giving the words their ordinary meaning 
and usually accepted meaning in common language.  Weiss v. 
McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003).  We construe the 
statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; and 
meaning and effect are given to every word in the statute if possible.  
Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm'n, 342 Ark. 
591, 29 S.W.3d 730 (2000).  When the language of the statute is 
plain and unambiguous, there is no need to resort to rules of 
statutory construction.  Weiss v. McFadden, supra.  When the 
meaning is not clear, we look to the language of the statute, the 
subject matter, the object to be accomplished, the purpose to be 
served, the remedy provided, the legislative history, and other 
appropriate means that shed light on the subject.  Id. 

 
See also Ops. Att'y Gen. 2005-072 and 2004-339. 
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In my opinion, the text of Ark. Const. amend. 79, § 1(d)(1)(B) is unambiguous 
with respect to the question you have posed.  This provision of Amendment 79 
clearly mandates that a person who becomes disabled or reaches the age of 65 will 
be assessed "based on the lower of the assessed value on the person's sixty-fifth 
birthday, on the date the person becomes disabled or a later assessed value."  
Nowhere in this provision is there any suggestion that this straightforward formula 
will in any sense be altered if an individual delays applying for the benefit.  Stated 
simply, then, I believe there is no authority for the proposition that a qualifying 
taxpayer's assessment should be based upon the assessed value of his property on 
the date he applies for the benefit, as opposed to the date expressly stated in 
Amendment 79. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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