
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-134 
 
 
October 17, 2008 
 
 
The Honorable David Bisbee 
State Senator 
14068 Pyramid Drive 
Rogers, AR 72758-0116 
 
Dear Senator Bisbee: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions: 
 

1. Does a volunteer fire department have the ability to exempt a person, 
business, occupiable structure, or tax exempt organization from 
paying fire department dues under [Ark. Code Ann.] § 14-20-108?  
Who or what entity, if any, has the authority to make exemptions?   

 
2. Does [Ark. Code Ann.] § 14-20-108(a)(3), which allows for an 

exemption of active members of the fire department from paying 
dues, have any affect [sic, “effect”] on the answer to question one?   

 
3. Arkansas Code Annotated § 14-20-108(a)(2) states that an ordinance 

enacted by the court shall set forth the terms and conditions on 
which such dues are to be collected by the county and remitted to the 
volunteer fire department. Can this ordinance provide for 
exemptions or give someone the power to make exemptions?   

 
4. If the ordinance is silent on the issue of exemptions, will this limit 

the ability to make exemptions?   
 

5. If an occupiable structure is tax exempt, how are the fire department 
dues billed and collected? 
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RESPONSE  
 
As indicated in the news article attached to your request, Benton County voters 
approved a quorum-court ordinance that requires each residence and each 
occupiable business structure (in certain areas) to pay dues for fire-department 
services.  Presumably, this vote was under A.C.A. § 14-20-108(a)(1)(B) (1998 & 
Supp. 2007).  The article also indicates that the fire departments’ boundaries have 
been fixed.  Presumably, these boundaries were fixed under subsection 14-20-
108(b)(1).  Accordingly, my responses are limited to (i) volunteer fire departments 
under § 14-20-108,1 (ii) serving areas specifically defined by a quorum court 
under subsection 14-20-108(b)(1), (iii) which departments’ dues have been voted 
on pursuant to subsection 14-20-108(a)(1)(B).2 
 
With respect to your first question, fire departments are only permitted to exempt 
active, volunteer firefighters, in my opinion.  A.C.A. § 14-20-108(a)(3).  With 
respect to the second part of your first question, the quorum court and fire 
departments may only exempt those mentioned in subsection 14-20-108(a)(3).  As 
for your second question, it is my opinion that subsection 14-20-108(a)(3)’s 
exemption does not alter the statute’s general “no exemption” stance.  As for your 
third question, subsection 14-20-108(a)(2)’s phrase “terms and conditions” does 
not permit the quorum court to include additional exemptions, in my opinion. 
Given my answers to your first three questions, I believe your fourth question is 
moot.  As for your final question, I cannot opine about the practical concerns 
regarding how the quorum court’s ordinance is implemented.  
 
Question 1:  Does a volunteer fire department have the ability to exempt a 
person, business, occupiable structure, or tax exempt organization from paying 

                                              
1 “Volunteer fire departments” assume several forms: (1) private, nonprofit corporations collecting 
membership fees or dues; (2) the following assess local benefits to be collected with ad valorem taxes: fire-
protection districts governed by either A.C.A. §§ 14-284-101 et seq. or §§ 14-284-201 et seq.; or suburban 
fire-improvement districts under A.C.A. § 14-92-201 et seq.; (3) departments established by the county 
under § 14-20-108(c); or (4) county-created subordinate-service districts under §§ 14-14-708 and -709. E.g. 
Op. Att’y Gen. 2008-073. This opinion assumes we are dealing with a private, nonprofit corporation that 
originally collected membership fees but has now moved to “dues” under § 14-20-108.    
 
2 If a fire department availed itself of only subsection 14-20-108(a)(1)(A) instead of subsection 14-20-
108(a)(1)(B)(i)(a), it is unclear how your questions would be resolved. Legislative clarification is, in my 
opinion, warranted as to the scope of the department’s membership.  
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fire department dues under [Ark. Code Ann.] § 14-20-108?  Who or what entity, 
if any, has the authority to make exemptions? 
 
Because this question has two parts, I will handle them separately.  As for the first 
part, under subsection 14-20-108(a)(1)(B) fire departments can exempt only their 
own active, volunteer firefighters.  The statute requires dues be levied on “each” 
residence and “each” business. A.C.A. § 14-20-108(a)(1)(B)(i)(a).  The only 
exception to this broad scope is for people meeting subsection 14-20-108(a)(3).  
 
My opinion on the second part of your question—who or what entity has authority 
to make exemptions—is that, aside from the exemption for certain firefighters, 
neither quorum courts nor fire departments have exemption authority.  My 
conclusion is based on the quid pro quo the statute requires between the county 
and the departments.  The statute gives two benefits to the departments.  First, 
departments unload onto the county the administrative burden of collecting dues. 
A.C.A. § 14-20-108(a)(1)(B)(i)(c).  Second, because dues are levied on every 
residence and occupiable business structure in the boundary—as opposed to only 
subscribing members—departments probably obtain more gross income.  
 
But these two benefits come with a price.  In my opinion, departments effectively 
cede control over their membership when they avail themselves of subsection 14-
20-108(a)(1)(B).  Because this subsection is so broadly worded, when departments 
make a request under subsection 14-20-108(a)(1)(B), they effectively request 
every residence and every business become members:  “the quorum court shall 
call an election on the issue of the levy of volunteer fire department dues on each 
residence and on each business having an occupiable structure….”  (Emphasis 
added.)  The only exception is that active, volunteer firefighters may be exempted. 
A.C.A. § 14-20-108(a)(3).  
 
Question 2:  Does [Ark. Code Ann.] § 14-20-108(a)(3), which allows for an 
exemption of active members of the fire department from paying dues, have any 
affect [sic “effect”] on the answer to question one? 
 
Subsection 14-20-108(a)(3) provides the single exception to subsection 14-20-
108(a)(1)(B)’s broad scope.  
 
Question 3: A.C.A. 14-20-108(a)(2) states that an ordinance enacted by the court 
shall set forth the terms and conditions on which such dues are to be collected 
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by the county and remitted to the volunteer fire department.  Can this ordinance 
provide for exemptions or give someone the power to make exemptions?   
 
In my opinion, the phrase “terms and conditions” does not permit the quorum 
court to provide exemptions under subsection 14-20-108(a)(1)(B) because the 
phrase only applies to subsection 14-20-108(a)(1)(A).  The limited applicability of 
this phrase is seen by reviewing a portion of this statute as it originally stood: 
 

The quorum courts of the respective counties, may upon request 
therefor filed with the quorum court by one [1] or more volunteer 
fire departments in the county, adopt an ordinance authorizing a 
designated county official to collect and remit to the volunteer fire 
department the annual or quarterly dues charged by such volunteer 
fire department in consideration of providing fire protection to 
unincorporated areas of the county.  The ordinance enacted by the 
quorum court shall set for the terms and conditions on which such 
dues are to be collected by the county, and for the remission thereof 
to the volunteer fire departments. 

 
A.S.A. § 17-455 (Repl. 1980) (emphasis added). With the exception of minor 
stylistic changes, this entire paragraph exists today in § 14-20-108. But everything 
preceding the italics has been placed in its own subsection:  14-20-108(a)(1)(A). 
The italicized language now appears in subsection 14-20-108(a)(2).  Thus, this 
statute’s amendatory history shows the phrase “terms and conditions” applies to 
what is now subsection 14-20-108(a)(1)(A).  Further, under the current version of 
the statute, if the phrase was read as applying to the scenario we are considering 
here (subsection 14-20-108(a)(B)(i)) then the phrase would merely be redundant 
because the latter subsection already contains a collection method:  “If the levy is 
approved by a majority of those voting on the issue, the dues shall be listed 
annually on real property tax statements and collected at the same time and in the 
same manner as real property taxes.”  A.C.A. § 14-20-108(a)(1)(B)(i)(c). 
 
Because the phrase “terms and conditions” applies to what is now subsection 14-
20-108(a)(1)(A), and that subsection is not being considered for purposes of your 
request (see note 2 and accompanying text), I will not address whether the phrase 
permits the quorum court to adopt exemptions under subsection 14-20-
108(a)(1)(A). 
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Question 4: If the ordinance is silent on the issue of exemptions, will this limit 
the ability to make exemptions?   
 
Given my above responses, I think this question is moot.  The ordinance cannot 
contain any exemptions not permitted by the statute.  Therefore, an ordinance’s 
silence is irrelevant to the ability to make additional exemptions not permitted by 
the statute.  
 
Question 5: If an occupiable structure is tax exempt, how are the fire 
department dues billed and collected? 
 
I cannot opine on the dues-collection procedure for tax-exempt organizations.  As 
my predecessor explained, the practical issues that arise regarding how to enforce 
this statute are beyond the scope of an opinion from this office.  Op. Att’y Gen. 
2001-385.  Because the procedures for collecting these dues are tied to real-
property tax statements, it is unclear how the provisions apply to tax-exempt 
organizations.  Therefore, the mechanics of enforcing this statute would benefit 
from legislative clarification.  See, e.g., Ops. Att’y Gen. 2004-224; 2001-385, n.1.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
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