
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-128 
 
September 5, 2008 
 
The Honorable Roy Ragland 
State Representative 
Post Office Box 610 
Marshall, Arkansas  72650-0610 
 
Dear Representative Ragland: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on “whether the Huntsville 
School District has the authority to donate a building located on the Middle School 
campus to a non-profit corporation for historical and community purposes.”  As 
background for your question in this regard, you note that the building has been 
condemned and costs the district approximately $25,000 per year to maintain and 
insure.  You further report that if the district is unable to donate the property, it 
will likely schedule it for destruction.  You state that “[t]here is great public 
advantage in releasing what amounts to a large drain on the school district’s 
budget,” and you ask specifically: 
 

Is it your opinion that a court might view freeing up educational 
money as adequate consideration for conveyance?      
 

You have also presented the following questions concerning A.C.A. § 14-169-803 
(Repl. 1998): 
 

Could you also please expand on Arkansas Code Ann. 14-169-803?  
Is a non-profit corporation eligible to conduct the urban renewal 
project or neighborhood development program, or must the project 
or program be run by the County?  Are there any statutory or legal 
definitions for “urban renewal project” or “neighborhood development 
program” as contemplated by this statute? 
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RESPONSE 
 
In my opinion, a drain on the district’s budget as a consequence of maintaining the 
condemned building might be a relevant factor in determining the adequacy of 
consideration in support of a contract to sell the property below fair market value, 
but it most likely would not, standing alone, support a conveyance.  In light of 
your reference to a donation for “community purposes,” it may also be relevant to 
note A.C.A. § 6-21-108 (Supp. 2007), which sets forth certain purposes that the 
legislature has declared might warrant donating school district property to a “not-
for-profit organization.”  The purposes include “providing community programs, 
social enrichment programs, or after-school programs for students who are from 
the school district or educating pupils from within the donating school district….”  Id. 
at (b)(1)(C).  I have no information upon which to gauge whether this statute 
might support the particular donation at issue.   
 
In response to your second set of questions concerning A.C.A. § 14-169-803, a 
non-profit corporation in my opinion may contract with the county, or other public 
entity, to furnish services or facilities in connection with an urban renewal or 
redevelopment project as contemplated by this statute, but it may not separately 
conduct any such project.  The terms “urban renewal project” and “neighborhood 
development program,” although undefined by A.C.A. § 14-169-803, in my opinion 
refer to the activities under A.C.A. §§ 14-169-601 et seq. (redevelopment 
generally), 14-169-701 et seq. (urban renewal generally), and 14-169-801 et seq. 
(acquisition of property for urban renewal) that may be conducted by housing 
authorities, urban renewal agencies, counties, and cities, all of which plainly are 
public bodies.    
 
Question 1 - Is it your opinion that a court might view freeing up educational 
money as adequate consideration for conveyance?           
 
In view of your initial question whether the Huntsville School District might 
“donate a building located on the Middle School campus to a non-profit corporation 
for historical and community purposes,” I interpret your question as being whether 
“freeing up educational money” that would otherwise be spent maintaining and 
insuring the building might alone qualify as nonmonetary consideration sufficient 
to support such a conveyance.   
 
In my opinion, the answer to this question is likely “no.”  As I and my predecessors 
have previously opined, school districts are barred from gratuitously donating their 
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property.  See Op. Att’y Gen. Nos. 2008-091 and 2004-213 (and opinions cited 
therein).  In the words of my immediate predecessor: “I believe a school district is 
obligated to use all reasonable efforts to obtain fair market value or some other 
adequate consideration that serves a school purpose in connection with any 
transfer of property the school board deems surplus.”  Op. 2004-213 at 4.  I agree 
with my predecessor that a drain on the district’s resources as a consequence of 
retaining unused property might factor into the analysis of whether a sale below 
market value is supported by adequate consideration.  Id.  See also Op. Att’y Gen. 
Nos. 2004-056 and 2003-349.  But in my opinion, such a drain on the budget will 
not alone constitute adequate consideration.  Instead, I believe there must be some 
other element of consideration evidencing the direct advancement of students’ 
educational interests.  This necessarily follows, in my opinion, from the principle 
that “any disposition of school district assets is the equivalent of ‘the expenditure of 
school funds.’”  Op. Att’y Gen. 2003-349 at 4, quoting Magnolia School District No. 
14 v. Arkansas State Board of Education, 303 Ark. 666, 670, 799 S.W.2d 791 
(1990) (holding that expenditure of school funds must be “confined to public 
schools” and “absolutely necessary” for proper maintenance of the school in the 
discretion of the directors.)1   

                                              
1 Opinion 2003-349 addressed the question of whether the Newport School District could convey for a 
nominal fee to a non-profit organization an abandoned school building that was in violation of the fire code 
and that would either need to be razed or extensively repaired.   The opinion reasoned as follows: 
 

... I believe that if the district board, in the reasonable exercise of its 
discretion in pursuing authorized educational goals, deems it necessary 
to divest itself of an abandoned building that it would otherwise have to 
demolish or to restore at significant cost, it would not be prohibited 
from selling the building.  However, it could do so only in exchange for 
adequate consideration.  Determining the adequacy of consideration 
will obviously entail undertaking a factual inquiry of the sort I am 
neither authorized nor equipped to conduct.  However, the Arkansas 
Supreme Court has held that in certain circumstances “public 
advantage” can constitute adequate consideration.  See City of 
Blytheville v. Parks, 221 Ark. 734, 255 S.W.2d 962 (1953).  In this 
regard, I believe a reviewing court might well consider a commitment 
by the buyer to use the building “primarily for the benefit of school age 
children” to be an element of consideration.  A court might further look 
more favorably upon a sale for “a minimal fee” if it deemed the 
district’s retaining the property as prohibitively expensive.  Again, only 
a finder of fact could make such determinations.   
 

Op. Att’y Gen. 2003-349 at 5.        
 
I agree in all respects with this analysis. 
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Reference should perhaps be made in this regard to A.C.A. § 6-21-108, which sets 
forth certain purposes that the legislature has declared might warrant donating 
school district property to certain designated recipients.  Subsection 6-21-108(b) 
states in pertinent part: 

 
(b)(1) If the board of directors for a school district determines that 
any real estate owned or controlled by the school district is not 
required for the present or anticipated future needs of the school 
district and that the donation thereof would serve a beneficial 
educational service for the pupils of the school district, then the 
school district is also empowered and authorized to donate property 
or any part thereof to a publicly supported institution of higher 
education, a technical institute, a community college, a not-for-profit 
organization, or any entity thereof for any of the following limited 
purposes: 
 
  (A) Having the real property improved, upgraded, rehabilitated, or 
enlarged by the donee; 
 
  (B) Providing a publicly supported institution of higher education 
or a technical institute or community college with the donated 
property in which to hold classes for students who are from the 
school district or to educate pupils from within the donating school 
district even if students from outside the school district might also 
benefit; or 
 
  (C) Providing community programs, social enrichment programs, 
or after-school programs for students who are from the school 
district or educating pupils from within the donating school district 
even if other persons in the community or students from outside the 
school district might also benefit. 
 

A.C.A. § 6-21-108(b)(1) (Supp. 2007). 
   

I believe the purposes identified by this statute are clearly reasonably related to the 
goal of providing a “general, suitable and efficient system of free public schools.”  
Ark. Const. art. 14, § 1.  Accord Op. Att’y Gen. 2005-300 (opining that the 
purposes under A.C.A. § 6-21-108(b)(1)(C) “clearly qualify as effecting a ‘public 
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advantage’ to education consistent with the provisions of Article 14, § 1,” citing City 
of Blytheville v. Parks, 221 Ark. 734, 255 S.W.2d 962 (1953), see n. 1, supra, 
wherein the Arkansas Supreme Court held that in certain circumstances “public 
advantage” can constitute adequate consideration.)2  
 
You have presented the question of whether the Huntsville School District may 
donate the school building to a non-profit corporation “for historical and 
community purposes,” but you have provided no specific information regarding 
these purposes.  Accordingly, I have no information upon which to gauge whether 
A.C.A. § 6-21-108 might support the particular proposed conveyance. 
 
Question 2 - Could you also please expand on Arkansas Code Ann. 14-169-803?  
Is a non-profit corporation eligible to conduct the urban renewal project or 
neighborhood development program, or must the project or program be run by 
the County?  Are there any statutory or legal definitions for “urban renewal 
project” or “neighborhood development program” as contemplated by this 
statute? 
 
Subsection 14-169-803 provides as follows: 
 

Any school district owning lands and buildings within the 
boundaries of any existing urban renewal project or neighborhood 
development program, or within the boundaries of any such project 
or program that may be constituted in the future, is authorized to 
donate and dedicate to the governing board of any such urban 
renewal program or neighborhood development project as may be 
created any surplus lands or buildings owned by it if the lands or 
buildings are found by the board of the school district to be surplus 

                                              
2 It should perhaps be noted that subsection (b)(1)(A) of section 6-21-108, standing alone, would suggest 
that a donation to a non-profit might be justified solely on the basis of “[h]aving the real property 
improved, rehabilitated, or enlarged by the donee[,]” that is, without any commitment on the part of the 
donee to use the property for educational purposes.  In my opinion, the statute may not constitutionally 
authorize such a donation.  I also note, however, that subsection (b)(1) identifies the purposes under 
subsections (A) through (C) as “limited.”  In my opinion, this might be construed as evidence that the 
legislature intends for the donated property’s improvement or rehabilitation to be in furtherance of the 
educational purposes identified in (A) through (C).  This interpretation is reasonable, in my view, and it 
accomplishes the additional objective of avoiding an interpretation that calls the statute’s constitutionality 
into doubt.  See generally Bunch v. State, 344 Ark. 730, 736, 43 S.W.3d 132 (2001) (observing that “if it is 
possible to construe a statute as constitutional, we must do so.”)      
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to its present needs or the lands and buildings are unsuitable for 
further use by the school. 

 
A.C.A. § 14-169-803 (Repl. 1998). 
 
As you can see, this statute provides authority for a school district to donate 
surplus property to the “governing board of [an] urban renewal program or 
neighborhood development project.”3  In my opinion, the term “governing board” 
refers to the governing bodies of housing authorities, urban renewal agencies, 
counties, and cities, all of which plainly are public bodies.  The terms “urban 
renewal project” and “neighborhood development program,” although undefined by 
A.C.A. § 14-169-803, in my opinion refer to the activities under A.C.A. §§ 14-
169-601 et seq. (redevelopment generally), 14-169-701 et seq. (urban renewal 
generally), and 14-169-801 et seq. (acquisition of property for urban renewal) that 
may be conducted by these various public entities.  This conclusion reasonably 
follows from general rules of statutory construction, which provide that:  1) in 
construing any statute, courts will place it beside other statutes relevant to the 
subject matter in question and ascribe meaning and effect to be derived from the 
whole, State v. Sola, 354 Ark. 76, 118 S.W.3d 95 (2003); and 2) statutes relating 
to the same subject are in “pari material” and should be read in a harmonious 
manner, if possible, Monday v. Canal Insurance Company, 348 Ark. 435, 73 
S.W.3d 594 (2002). 
 
With regard to your particular question concerning the conducting of urban 
renewal or redevelopment projects, I believe it is clear that the powers and 
authority established by these statutes are conferred upon the public housing 
authorities and urban renewal agencies, as well as counties and cities.  See A.C.A. 
§ 14-169-902 (Repl. 1998) (providing that “[m]unicipalities and counties, acting 
through their governing bodies, are granted all the powers and authority granted to 
housing authorities and to urban renewal agencies by §§ 14-169-201 - 14-169-205, 
14-169-207 - 14-169-225, 14-169-227, 14-169-229 - 14-169-240, 14-169-601 - 
14-169-609, 14-169-701 - 14-169-713, 14-169-801, 14-169-802, and 14-169-804.”)  
These various public entities are authorized, however, to contract with private 
                                              
3 This office has previously observed that “to the extent A.C.A. § 14-169-803 purports to authorize any 
gratuitous transfer of school property, it may be legally suspect as conflicting with [Ark. Const. art. 16, § 
11 and art. 14, §§ 2 and 3]….”  Op. Att’y Gen. 2004-056 at n. 1 (emphasis original.  See also Op. Att’y 
Gen. 2008-091.  As indicated in response to Question 1 above, I believe that any conveyance of school 
district property, whether or not supported by monetary consideration, must directly advance a distinct 
school purpose.  Accord Op. Att’y Gen. 2008-213.    
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persons or agencies for the furnishing of services or facilities in connection with 
urban renewal and redevelopment projects.  Id. and A.C.A. § 14-169-217 (Repl. 
1998).  
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


