
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-123 
 
 
September 10, 2008 
 
 
The Honorable Eddie Cooper 
State Representative 
Post Office Box 1 
Melbourne, Arkansas 72556-0001 
 
Dear Representative Cooper: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning A.C.A. § 6-60-
204 (Repl. 2003), which requires state-supported institutions of higher education 
to waive certain “general student fee charges” for students over the age of sixty.  
Your question concerns the definition of “general student fee charges,” and is 
whether “that language include[s] all assessed fees including student fees, or 
[whether] it [is] limited to tuition?”   
 
RESPONSE 
 
In my opinion the language of the waiver provision is ambiguous.  I cannot 
provide a controlling definition of this term where it has not been provided by the 
General Assembly.  It seems clear from the use of the word “general,” however, 
that the charges that must be waived under A.C.A. § 6-60-204 do not include 
student fees that are charged for a specific service or product provided by the 
institution.   In addition, the legislative history reflects a tightening of the Act as 
originally passed, which formerly required the waiver of “all tuition charges and 
fees.”  In my opinion, therefore, A.C.A. § 6-60-204 is likely limited to tuition or 
any other course-based “general” student fee charges.  I cannot determine the 
precise meaning of this language in the abstract, however, without reference to a 
particular challenged fee.   
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The applicable statute, A.C.A. § 6-60-204 (Repl. 2003), provides as follows: 
 

When any person sixty (60) years of age or older is admitted and 
enrolls as a student in any state-supported institution of higher 
learning in this state, the board of trustees of the institution or 
other appropriate institutional officials shall waive all the general 
student fee charges for each student on a space-available basis in 
existing classes.  Fees will be waived only for courses organized 
to grant credit and recognized by the Department of Higher 
Education for credit. 
 

Id.  See also, A.C.A. § 6-51-208(e) (Repl. 2003) (requiring a similar result with 
regard to vocational-technical schools).   
 
Your question is whether the term “general student fee charges” is limited to 
tuition, or whether such institutions are also required to waive other student fees.   
 
As I recently stated in Op. Att’y Gen. 2007-204, I cannot provide a controlling 
definition of a term where the legislature has not done so.  Id. citing Op. Att’y 
Gen. 2007-037 (quoting Op. Att’y Gen. 2005-284 (“I and my predecessors have 
previously noted the Attorney General’s lack of authority to supply a definition of 
a term that the legislature has not defined.”))  See also, Ops. Att’y Gen. 2006-028; 
2005-284; 2005-020; and 2000-338, at 2, quoting Op. Att’y Gen. 1998-025 
(“[t]his office has consistently taken the position that in the absence of a 
legislatively- or judicially-formulated definition, it is inappropriate for the 
Attorney General, being a member of the executive branch of government, to 
formulate a controlling definition.”) 
 
As I stated in Op. Att’y Gen. 2007-046, however: 
 

The court has sometimes resorted to dictionary definitions in 
order to determine the meaning of a word or phrase, see Arkansas 
Tobacco Control Board v. Santa Fe Natural Tobacco Company, 
360 Ark. 32, 39, 199 S.W.3d 656 (2004), or to “legal” dictionary 
definitions, Harold Ives Trucking Company v. Pickens, 355 Ark. 
407, 411 139 S.W.3d 471(2003).  The court has stated, however, 
that it is not limited, in construing the meaning of a word or 
phrase to dictionary definitions.  See, e.g., Bill Fitts Auto Sales, 
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Inc. v. Daniels, 325 Ark. 51, 55, 922 S.W.2d 718 (1996).  The 
court has sometimes looked to definitions adopted in other states, 
Harold Ives Trucking Company v. Pickens, supra; or to the 
history of a statute and the record of the court’s interpretation of 
it.  Lawhon Farm Services v. Brown, 335 Ark. 272, 279, 984 
S.W.2d 1(1998). 

 
Id. at 6. 
 
In addition, it has been stated that “[t]he basic rule of statutory construction, to 
which all other interpretive guides must yield, is to give effect to the intent of the 
General Assembly.”  Pugh v. St. Paul Fire & Marine Ins. Co., 317 Ark. 304, 877 
S.W.2d 577 (1994).  In this regard, the first rule is to construe the statute just as it 
reads, giving the words their ordinary and usually accepted meaning in common 
language.  Weiss v. McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003).  The court 
will construe the statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; 
and meaning and effect will be given to every word in the statute if possible. 
Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm'n, 342 Ark. 591, 29 
S.W.3d 730 (2000).  When the language is plain and unambiguous, legislative 
intent must be determined from the plain meaning of the language used, without 
resorting to a search for the legislative intent.  When the meaning is not clear, the 
court will look to the language of the statute, the subject matter, the object to be 
accomplished, the purpose to be served, the remedy provided, the legislative 
history, and other appropriate means that shed light on the subject.  MacSteel Div. 
of Quanex v. Arkansas Okla. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 S.W.3d 878 (2005).   
 
Turning now to the words “general student fee charges,” in my opinion that 
language is somewhat ambiguous.  It is unclear in my opinion from the language 
itself whether the words “general student fee charges” include tuition or any of the 
numerous types of student fees charged students.  Although I have found no case 
law construing the words “general student fee charges,” the word “general” is 
commonly defined as meaning “not limited to one class, product, field, service 
etc.”  RANDOM HOUSE WEBSTER’S UNABRIDGED DICTIONARY (2nd ed. 2001), at 
795.  At a minimum, the use of this word indicates that the charges that must be 
waived under A.C.A. § 6-60-204 do not include student fees that are charged for a 
specific service or product provided by the institution.    
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With regard to any “general” fees that are levied by the respective institutions of 
higher education, you assume in your question that the waiver applies to tuition.  
Your question is whether A.C.A. § 6-60-204 was intended to require only the 
waiver of tuition or also the waiver of any generally-applicable student fees.  In 
my opinion, resort to other language in the statute, and to the legislative history 
thereof, lend support to the view that the statute authorizes the waiver of general 
course-related charges, such as tuition, for students sixty years of age and older.  
As noted above, the statute sets out the authority for waiving “general student fee 
charges on a space available basis in existing classes” and then states in the last 
sentence that “[f]ees will be waived only for courses organized to grant credit and 
recognized by the Department of Higher Education for credit.”  The reference to 
the waiver operating on a “space available” basis presumably means that if 
traditional tuition-paying students wish to enroll in the class, they will be accepted 
to the exclusion of the older students for whom the waiver was adopted.  In my 
opinion, this is some indication that the statute was intended to require the waiver 
of tuition.  With regard to the distinction between tuition and any other general 
fees, the reference to “classes” and “courses” is some indication of a legislative 
intention to restrict the waiver to tuition or other general course-related expenses.     
 
In addition, the legislative history of A.C.A. § 6-60-204 may be instructive on the 
question.  The original act passed by the General Assembly in this regard was Acts 
1975, No. 678, which was entitled “AN ACT to Provide That the Board of 
Trustees of the Respective State-Supported Institutions of Higher Learning Shall 
Waive Tuition Charges and Fees for Students Who are Sixty Years of Age or 
Older; and for Other Purposes.”  Section 1 of the Act provided that: 
 

Hereafter, when any person sixty (60) years of age or older is 
admitted and enrolls as a student in any State-supported 
institution of higher learning in this State, the Board of Trustees 
of the institution or other appropriate institution officials shall 
waive all tuition charges and fees for such student. 
 

Emphasis added.   
 
The original act thus enumerated tuition and fees separately and required the 
waiver of both types of charges (“all tuition charges and fees”), for students over 
sixty years of age.  The statute was amended in 1977, however (see Acts 1977, 
No. 525), to insert the language requiring the waiver of “general student fee 
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charges for each student on a space available basis in existing classes” and to 
provide that “[f]ees will be waived only for courses organized to grant credit and 
recognized by the Department of Higher Education for credit.”  (Emphasis added).  
The 1977 act thus reflects some tightening of the language of the original 
enactment and appears restricted to general course-based charges and only on a 
space available basis.1  
 
Finally, it is my understanding that the statute above is interpreted by most if not 
all state-supported institutions of higher education as being restricted to the waiver 
of tuition.   The Arkansas Supreme Court has stated that agency interpretations of 
statutes are afforded great deference, even though they are not binding.  Arkansas 
State Medical Board v. Bolding, 324 Ark. 238, 920 S.W.2d 825 (1996).  The 
interpretation given a statute by the agency charged with its execution is highly 
persuasive and while not conclusive, will be upheld unless clearly wrong.  See 
Macsteel, Parnell Consultants v. Ark. Ok. Gas Corp., 363 Ark. 22. 210 S.W.3d 
878 (2005); McClane Co., Inc. v. Davis, 353 Ark. 539, 110 S.W.3d 251 (2003); 
Arkansas State Medical Board v. Bolding, supra.   
 
In my opinion, therefore, for all the reasons stated above, the waiver provision of 
A.C.A. § 6-60-204 is likely limited to tuition or other course-based “general” 
student fee charges.  I cannot determine the exact application of this language to 
any particular fee, however, without reference to all the pertinent facts.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 

                                              
1 In my opinion the omission of the word “tuition” in the 1977 act does not reflect a legislative intent to 
restrict the waiver only to “fees” as opposed to tuition.  The words “general student fee charges” are 
certainly broad enough to include tuition.      


