
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-117 
 
 
August 21, 2008 
 
 
The Honorable Lance Reynolds 
State Representative 
Post Office Box 477 
Quitman, Arkansas  72131-0477 
 
Dear Representative Reynolds: 
 
This is in response to your request for an opinion on two questions regarding 
access to cemeteries.  Your request states that the gates to an “abandoned” cemetery 
have been locked, preventing family members from visiting and taking care of the 
graves therein.  Your specific questions in this regard are as follows: 
 

1. Is there any method or mechanism in which private citizens 
can gain access to an abandoned cemetery against the wishes 
of the surface right’s owners? 

 
2. If the answer to question 1 is “yes,” what involvement does the 

county have in this event? 
 
RESPONSE 
 
The answer to your first question regarding access will depend largely upon the 
nature of the cemetery to which access has been blocked.  The provisions of 
A.C.A. § 5-39-212 prohibit blocking access to certain cemeteries, excepting certain 
private family burial plots that contain fewer than six (6) commercial grave 
markers.  Violation of the statute is punishable by a fine for every day that a 
violation exists.  In response to your second question, the prosecuting attorney (a 
state official), is the person empowered to enforce A.C.A. § 5-39-212, assuming the 
particular cemetery is covered by the provisions of that statute. 
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Question 1 – Is there any method or mechanism in which private citizens can 
gain access to an abandoned cemetery against the wishes of the surface right’s 
owners? 
 
The answer to the question regarding enforcement of access will depend largely 
upon the nature of the cemetery to which access has been blocked.  An Arkansas 
statute prohibits blocking access to certain cemeteries.  Arkansas Code § 5-39-212 
(Repl. 2006) provides as follows: 
 

(a)(1) It is unlawful for any person, firm, corporation, partnership, 
or association to construct any fence on any property in such a 
manner as to enclose any cemetery, graveyard, or burying place 
unless reasonable access by automobile to the cemetery is provided 
by gate or otherwise. 
 
(2) As used in this subsection, “cemetery” is not intended to apply 

to any private family burial plot that: 
 

(A) Contains fewer than six (6) commercial grave markers; 
(B) Has not been used for a burial purpose for at least 

twenty-five (25) years; and 
(C) Has not had an access road to the burial plot for at 

least thirty (30) years. 
 

(3) Nothing in this section prohibits the placement of a fence 
around any cemetery for the purpose of defining a boundary 
or protection of a grave site, if any fence or gate is 
sufficiently maintained. 

 
Violation of this provision constitutes a misdemeanor and subjects the violator to a 
fine of not less than ten dollars ($10.00) nor more than one hundred dollars 
($100.00).  A.C.A. § 5-39-212(b)(1).  Every day that the violation exists constitutes 
a separate offense.  Id. at (b)(2). 
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Whether the cemetery in question will come within the protection provided by 
A.C.A. § 5-39-212 will depend upon whether it meets the criteria listed.  If so, 
access may be enforced by the filing, or threat of filing criminal charges by the 
prosecuting attorney.  If not, blocking access to such cemetery is not a criminal 
offense.  In that event, the interested private citizens should consult private 
counsel as to any available avenues of relief.  See, e.g., Bowen v. Hooper, 237 
Ark. 250, 372 S.W.2d 257 (1963). 
 
Question 2 – If the answer to question 1 is “yes,” what involvement does the 
county have in this event? 
 
As noted above, A.C.A. § 5-39-212, as a criminal statute, is enforced by the local 
prosecuting attorney (a state official).  I will note, however, that state law provides 
for the creation of county “abandoned cemetery registration boards,” which may 
provide for “minimum maintenance” of certain abandoned cemeteries.  A.C.A. § 20-
17-907 through -911 (Repl. 2005).  The members of the board are appointed by 
the county judge.  A.C.A. § 20-17-907(a).  If there is no existing public access to 
the cemetery, the private landowner’s permission is required for the maintenance to 
occur.  A.C.A. §§ 20-17-907(a)(2) and 910(a).  Again, barring one of these remedies, 
the parties involved should consult private legal counsel to determine any other 
available avenues of relief. 
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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