
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-110 
 
October 6, 2008 
 
Roy C. Farley, Ed.D., LPC 
Chairman, Arkansas Board of Examiners in Counseling  
124 South Jackson 
McAlester Building, Suite 312 
Magnolia, Arkansas  71753 
 
Dear Chairman Farley, 
 
I am writing in response to your request for an opinion on a question concerning 
counselor-client confidentiality.  As background for your question, you report the 
following: 
 

A Licensed Professional Counselor (LPC) under the jurisdiction of 
the Counseling Board is the Director of the Student Counseling 
Center at a state university.  The licensee is required to hold the state 
license as a condition of her employment.  She has recently been 
directed to provide the administration a monthly list of student 
names, the dates of student appointments, and whether or not the 
students kept the appointments.  She offered to supply the 
information with codes for student names as a solution to meet the 
university request and maintain confidentiality.  The administration 
refused the offer and the administration changed the university 
counseling center forms/policies and has mandated she comply with 
the administration’s changes.   
 
The Counseling Board has always interpreted the confidentiality 
provision of Arkansas Code Annotated 17-27-311 to mean that it is 
an ethical violation for a licensee to disclose the identity of his/her 
client as well as the content or subject matter of the counseling 
session.  The initial contact for an appointment is considered 
confidential by the Board.  The interpretation is consistent with the 
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American Counseling Association (ACA) ethics commission.  The 
Board is mandated to adopt the ACA Code of Ethics…. 
 

Against this backdrop, you ask: 
 

Recognizing that the university may have a valid interest in the 
utilization of counseling services provided by the university staff, 
which takes precedence: the law establishing the confidentiality of 
the counseling relationship or the university policy?[1]   
 

RESPONSE 
 
Your question as posed appears to assume that there is an irreconcilable conflict 
between the university policy you have described and A.C.A. §§ 17-27-101 
through -313 (Repl. 2001 and Supp. 2007), which is the body of law establishing 
the confidentiality of the counseling relationship.  If you are correct in this 

                                              
1 You also state that the situation you have described “has implications under the Family Educational 
Rights and Privacy Act (FERPA) … and HIPPA.”  These federal laws, which protect the privacy of student 
education records and health information, respectively, are outside the usual scope of an opinion from this 
office.  I will nevertheless note that “educational records” as defined by the FERPA, see 20 U.S.C. § 
1232g(a)(4)(A), may be released to “other school officials, including teachers within the educational 
institution or local educational agency, who have been determined by such agency or institution to have 
legitimate educational interests, including the educational interests of the child for whom consent would 
otherwise be required.”  20 U.S.C. § 1232g(b)(1)(A) (emphasis added).  Thus, even if the records at issue 
documenting student counseling appointments do not fall within one of the exceptions to FERPA’s 
definition of “educational records,” see 20 U.S.C. § 1232g(a)(4)(B) – meaning that FERPA’s restrictions 
on their disclosure will otherwise apply –  it appears that disclosure to certain other school officials will not 
violate FERPA.  With respect to the HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act, 42 
U.S.C. § 1320d et seq.), it should be noted that this federal law expressly excludes from its coverage any 
records that qualify as “education records” or student treatment records under FERPA.  45 C.F.R. § 
160.103.  See Dunkle, Managing Violent and Other Troubling Students: The Role of Threat Assessment 
Teams on Campus, 34 J.C. & U.L. 585, 630 (2008) (observing that “[b]ecause any student records 
maintained by an institution’s health center almost certainly qualify as student treatment records or 
“education records” within the meaning of FERPA, these records should fall outside the scope of HIPAA.”)   
 
I must reiterate in this regard that I cannot definitively opine regarding FERPA or HIPAA.  The 
applicability of these federal laws to a particular set of facts is a matter that should be referred to the U.S. 
Department of Education, the U.S. Department of Health and Human Services, or the Office of U. S. 
Attorney.  For a good discussion of the relationship between FERPA and HIPAA and the distinction 
between the requirements of FERPA and those of medical confidentiality laws and ethical obligations of 
psychologists, physicians, and other health care providers, see Tribbensee, Privacy and Confidentiality: 
Balancing Student Rights and Campus Safety, 34 J. C. & U. L. 393 (2008).        
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assumption, then in my opinion the university policy requiring the disclosure of 
information regarding students seeking counseling services must yield to the 
specific confidentiality strictures of A.C.A. §§ 17-27-101 through -313 (Repl. 
2001 and Supp. 2007).  It should be emphasized, however, that the question of 
whether such a conflict exists may turn on the particular surrounding facts, as well 
as the proper interpretation of certain professional and ethical guidelines, as 
discussed further below.  I cannot engage in the necessary factual analysis, nor can 
I opine definitively regarding these guidelines.  I can only set out the generally 
applicable principles of law. 
 
As you have correctly noted, A.C.A. § 17-27-311 creates a confidential 
relationship between, inter alia, licensed counselors and licensed associate 
counselors and their clients.  This Code section states: 
 

For the purposes of this chapter, the confidential relations and 
communications between a licensed counselor and a client, a 
licensed associate counselor and a client, a licensed marriage and 
family therapist and a client, or between a licensed associate 
marriage and family therapist and a client are placed upon the same 
basis as those between an attorney and a client. 
 

A.C.A. § 17-27-311(a) (Repl. 2001). 
 
It is therefore necessary to examine the extent of confidentiality “between an 
attorney and a client” in order to determine the extent of the confidentiality 
relationship between licensed counselors and their clients.  Attorney-client 
confidentiality in Arkansas arises primarily from two sets of rules: the Arkansas 
Rules of Professional Conduct (governing the conduct of lawyers) and the Rules 
of Evidence.  With regard, first, to the Rules of Evidence, Rule 502 establishes the 
so-called “attorney-client privilege” which applies in the context of court 
proceedings.   See McCambridge v. City of Little Rock, 298 Ark. 219, 226, 766 
S.W.2d 909 (1989) (“…the attorney-client privilege, A.R.E. Rule 502, is an 
evidentiary rule limited to court proceedings.”)  This evidentiary rule would not 
appear to directly bear on your question concerning a university policy that 
requires the release of certain counseling information.  Cf. South Carolina State 
Board of Medical Examiners v. Hedgepath, 325 S.C. 166, 169, 480 S.E.2d 724 
(1997) (observing that “[t]he terms ‘privilege’ and ‘confidences’ are not 
synonymous, and a professional’s duty to maintain his client’s confidences is 
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independent of the issue whether he can be legally compelled to reveal some or all 
of those confidences, that is, whether those communications are privileged.”)  
With regard, however, to the Arkansas Rules of Professional Conduct (RPC), 
consideration must be given to Rule 1.6, which provides:             
 

(a) A lawyer shall not reveal information relating to representation 
of a client unless the client gives informed consent, the disclosure is 
impliedly authorized in order to carry out the representation or the 
disclosure is permitted by paragraph (b). 
 
(b) A lawyer may reveal such information to the extent the lawyer 
reasonably believes necessary: 
 
     (1)   to prevent the commission of a criminal act; 
 
     (2) to prevent the client from committing a fraud that is 
reasonably certain to result in injury to the financial interests or 
property of another and in furtherance of which the client has used 
or is using the lawyer's services; 
 
     (3)  to prevent, mitigate or rectify injury to the financial interest 
or property of another that is reasonably certain to result or has 
resulted from the client’s commission of a crime or fraud in 
furtherance of which the client has used the lawyer’s services; 
 
     (4)  to secure legal advice about the lawyer’s compliance with 
these Rules; 
 
     (5)  to establish a claim or defense on behalf of the lawyer in a 
controversy between the lawyer and the client, to establish a defense 
to a criminal charge or civil claim against the lawyer based upon 
conduct in which the client was involved, or to respond to 
allegations in any proceeding concerning the lawyer's representation 
of the client or, 
 
     (6)  to comply with other law or a court order. 
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The rules of professional conduct thus very clearly forbid attorneys from revealing 
“information relating to representation of a client” unless the client gives 
“informed consent”2 or the disclosure is “impliedly authorized” or otherwise falls 
within a specific exception under Rule 1.6(b).  The general proscription would 
appear to include all information surrounding the relationship, including the name 
of the client and the scope and nature of the employment.  Accord Tenn. Op. Att’y 
Gen. 06-009 (noting that while the attorney-general privilege does not necessarily 
protect the client’s name or other matters relating to the employment, “under RPC 
1.6, this information relates to the representation of a client and, therefore, 
generally may not be revealed.”).   
 
Pursuant to A.C.A. § 17-27-311, supra, this rule of confidentiality in the realm of 
legal representation also applies to licensed counselors and associate licensed 
counselors.  Accordingly, as a general matter, the Counseling Board in my opinion 
properly considers the identity of a client, the initial contact for an appointment, 
and the content or subject matter of a counseling session to be confidential.  It is 
therefore understandable why the Board would be concerned that a general 
university policy such as you have described, which requires the disclosure of 
names of students and information regarding their appointments at the university 
counseling center, might contravene A.C.A. § 17-27-311.  Such a policy may also 
be contrary to the Code of Ethics of the American Counseling Association (ACA), 
which is also incorporated into the body of law regulating the practice of 
counseling in Arkansas.  See A.C.A. § 17-27-203.3  The Code of Ethics requires 
                                              
2  “Informed consent” is defined under the rules as follows: 
 

‘Informed consent’ denotes the agreement by a person to a proposed course of conduct 
after the lawyer has communicated adequate information and explanation about the 
material risks of and reasonably available alternatives to the proposed course of conduct. 
 

Arkansas Rules of Professional Conduct, Rule 1.0(e) (2005).  
 
3 Section 17-27-203 provides in relevant part: 
 

(a) The Arkansas Board of Examiners in Counseling shall perform 
those duties and have those powers as this chapter prescribes and 
confers upon it. 
 
(b) The board shall adopt rules, regulations, and procedures as it deems 
necessary for the performance of its duties. 
 
(c) The board shall adopt the Code of Ethics of the American 
Counseling Association and any revisions or additions deemed 
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that “[c]ounselors respect client rights to privacy.”  ACA Code of Ethics, Section 
B.1.b. (2005).  The Board can sanction persons “found guilty of violating any 
ethical or professional standard.”  A.C.A. § 17-27-309(a)(1) (Repl. 2001). 
 
When addressing concerns over the disclosure of confidential client information, 
however, I believe some consideration must also be given to the circumstances in 
which information relating to a client might be shared without contravening either 
the Rules of Professional Conduct for lawyers or the Code of Ethics for 
counselors.4  It may be relevant to note in this regard that a lawyer is “impliedly 
authorized” under RPC Rule 1.6(a) to make disclosures about a client when 
appropriate in carrying out the representation.  In the Comment to Rule 1.6, the 
drafters expounded on this principle as follows: 
 

Lawyers in a firm may, in the course of the firm’s practice, disclose 
to each other information relating to a client of the firm, unless the 
client has instructed that particular information be confined to 
specified lawyers.            
 

Somewhat analogous to RPC Rule 1.6(a) as commented upon above, the ACA 
Code of Ethics states that “[c]ounselors discuss confidential information only in 
settings in which they can reasonably insure client privacy.”  ACA Code of Ethics, 
Section B.3.c.   
 
Both the Rules of Professional Conduct for lawyers and the Code of Ethics for 
counselors therefore appear to authorize the sharing of confidential client 
information in settings where confidentiality can be ensured.  I do not sit as a 
factfinder in the issuance of official Attorney General opinions, nor am I in a 
position to opine definitively regarding the scope or application of these rules and 

                                                                                                                                       
appropriate by this board to govern appropriate practice or behavior 
referred to in this chapter. 
 

A.C.A. § 17-27-203 (Repl. 2001). 
 
4 Certain exceptions that do not appear relevant to your question include disclosure based on safety 
concerns or possible criminal conduct.  See RPC Rule 1.6(b)(1), supra, and ACA Code of Ethics Section 
B.2.a (“The general requirement that counselors keep information confidential does not apply when 
disclosure is required to protect clients or identified others from serious and foreseeable harm or when legal 
requirements demand that confidential information must be revealed.”).  Because the policy in question 
would require the disclosure of confidential information under much broader circumstances than these 
types of scenarios, further consideration of these exceptions appears unnecessary.    
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ethical guidelines.  I therefore cannot definitively determine whether or to what 
extent this principle concerning authorized disclosures might be implicated in 
connection with the university policy at issue.  You have stated that the counseling 
center has been directed to provide the student counseling information to the 
“administration.”  This suggests to me that the policy may require the disclosure of 
confidential information outside the clinical setting.  If that is the case, it is quite 
possible that neither the confidentiality rules nor the ethical requirements will 
provide support for the policy.  As reflected by the above commentary to RPC 
Rule 1.6, lawyers in a firm may generally disclose client information to each other 
“in the course of the firm’s practice….”  Perhaps similarly, the ACA Code of 
Ethics contemplates the sharing of confidential client information with supervisors 
or other professionals involved in treatment. See ACA Code of Ethics, Section 
B.3.b.  These provisions clearly support the sharing of information in the course of 
treatment, where client privacy can reasonably be ensured.  I have found no other 
satisfactory guidance regarding appropriate settings for divulging client 
information.  Because the Counseling Board is obligated to adopt the ACA Code 
of Ethics, see A.C.A. § 17-27-203(c), consultation with the American Counseling 
Association may be indicated as a means of gaining further insight into the issue.  
The question would be whether reporting client information to administrative 
personnel of the university who may be outside the counseling arena comports 
with the applicable guidelines.  This issue is ultimately within the proper purview 
of the Board, in the exercise of its enforcement authority with respect to licensees.  
See A.C.A. § 17-27-309(a)(1) (Repl. 2001) (empowering  the Board to “suspend 
or revoke the license of any person found guilty of violating any ethical or 
professional standard.”)   
 
The Board may also need to consider the possibility that the client has effectively 
consented to the disclosure.  As noted above, information relating to legal 
representation may be revealed with the client’s “informed consent” pursuant to 
RPC Rule 1.6(a).  See also n. 1, supra (defining “informed consent”).  The ACA 
Code of Ethics provides, similarly, that “[c]ounselors do not share confidential 
information without client consent or without sound legal or ethical justification.”  
ACA Code of Ethics, Section B.1.c. (2005).  I note in this regard that among the 
information you have supplied as background for your question is a form 
document describing “counseling services” and “confidentiality,” and which also 
provides for the client’s “informed consent.”  Under the heading of 
“Confidentiality,” the form states: “Information regarding your scheduled 
appointments and your attendance at these appointments will be reported to 
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administrative staff members of the university for purposes of accountability of 
counselor services.”  Because the form does not explicitly state that names will be 
provided, a client signing this form might contend that he or she was not 
adequately informed that the confidential information would be divulged.  Both 
the Rules of Professional Conduct and the Code of Ethics clearly contemplate that 
a client who enters into a counseling relationship does so under a presumption that 
the relationship is confidential unless the client says otherwise.  I cannot resolve 
the issue of whether a client has said otherwise, particularly since there may be 
other surrounding facts to consider.  That would again be an administrative matter 
for the Board.   
     
To summarize, A.C.A. §§ 17-27-101 through -313 in my opinion clearly create a 
duty of confidentiality on the part of the licensed counselor that will override a 
university policy that requires the disclosure of information regarding students 
seeking counseling services if there is an irreconcilable conflict between these 
confidentiality strictures and the university policy.  I cannot definitively determine 
whether the particular policy at issue must yield, as that requires factfinding and 
the application of the above guidelines to the relevant set of facts.   
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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