
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008 105 
 
June 23, 2008 
 
The Honorable Robert S. Moore, Jr. 
State Representative 
Post Office Box 446 
Arkansas City, Arkansas  71630-0446 
 
Dear Representative Moore: 
 
You have requested an additional opinion concerning the transfer of a particular 
school building by the McGehee School District (“District”) to Desha County.  I 
recently opined generally in response to your previous request concerning this 
proposed transfer that while the District may not donate the property to the 
County, the District is authorized to sell its property to the County for adequate 
consideration, which may be in the form of a “public advantage” that promotes a 
“general, suitable and efficient system of free public schools.”  Op. Att’y Gen. 2008-
091.  I emphasized that any question concerning the element of consideration is 
intensely factual.  Id. 
 
You have now presented the following specific facts: 
 

1. Desha County, upon acquiring ownership of this property, will 
contemporaneously enter a long term lease agreement with C.B. 
King Memorial School to operate a developmental disabilities 
training center on this property.  C.B. King is a Developmental 
Disabilities Training Center licensed under the Department of 
Human Services to provide emotional, physical, academic and 
social training to developmentally disabled preschoolers, under 
age five.  The purpose of these services is to prepare children in 
this category to be able to successfully enter the public school 
system; 

2. Financial obligations associated with maintenance of this 
property are a drain on the district’s financial resources;  



The Honorable Robert S. Moore, Jr. 
State Representative 
Opinion No. 2008-105 
Page 2 
 
 
 

3. The district has and cannot foresee any use of this property which 
is located 12 miles from the McGehee Schools campus. 

 
With this in mind, you ask: 
 

[I]f it is the decision of the McGehee School Board to sell this 
property to Desha County for primarily this non-monetary “public 
advantage” consideration, will such sale be construed as being lawful 
under the code provisions, case law, and Attorney General Opinions 
cited in the above referenced opinion? 
 

RESPONSE 
 
My opinion must necessarily be limited to the question of whether the use of the 
property for the category of services recited above would meet the “public 
advantage” test so as to support consideration for a sale of the property by the 
District.   
 
The answer to this question is “yes,” in my opinion. 
 
I find support for this conclusion primarily in the fact that the General Assembly 
has specifically identified education and supportive services for children with 
disabilities to be “an integral part of the public schools.”  A.C.A. § 6-41-202(a)(1) 
(Supp. 2007) (part of the Children With Disabilities Act of 1973).  See also 
A.C.A. § 6-41-203(3) (Supp. 2007) (defining “special education”) A “child with 
disabilities” is defined in this law as “a person between three (3) and twenty-one (21) 
years of age” who needs special education and related services.  A.C.A. § 6-41-
203(1) (Supp. 2007).  Given this legislation, it is my conclusion that the proposed 
use of the school property for the services described in your request would 
promote a “general, suitable and efficient system of free public schools,” Ark. Const. 
art. 14, § 1, so as to support non-monetary consideration for a sale of the property 
by the District to the County, as contemplated by your question.    
 
The matter of structuring the particular transaction is assigned, of course, to the 
District’s legal counsel.  I am not the District’s counsel, and I am not advising the 
District regarding the merits or particular structuring of the sale. 
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Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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