
  
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-102 
 
 
July 24, 2008 
 
 
The Honorable Ed Wilkinson 
State Senator 
Post Office Box 610 
Greenwood, Arkansas 72936-0619 
 
Dear Senator Wilkinson: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding the funding of 
retirement benefits for an individual who serves as both “City Clerk” and “District 
Court Clerk” in the city of Barling.  Specifically, you relay the following facts and 
pose the following two questions: 
 

Background 
 
The City of Barling employs a single individual who performs the 
function of District Court Clerk 50% of the time and the function 
of City Clerk 50% of the time.  Arkansas Law has provisions for 
retirement plans for both City Clerks and District Court Clerks. 
 
Questions 
 
1. In the aforementioned situation where one person performs 

two functions, is the City of Barling to fund the individual’s 
District Court retirement account at 50%? 

 
2. Is the City of Barling to fund the individual’s City Clerk 

retirement at 50% as well? 
 



The Honorable Ed Wilkinson 
State Senator 
Opinion 2008-102 
Page 2 
 
 
 
RESPONSE 
 
Section 16-17-211(f) (Supp. 2007) of the Arkansas Code provides that “[w]here the 
duties of the office of district court clerk do not require a full-time employee, the 
city council may require that the duties of the clerk be performed by any other 
officer of the city.”  I assume, pursuant to this statute, that the City of Barling has 
chosen to have one person perform both of the positions described.  I am unable to 
definitively resolve the questions regarding the proper computation and funding of 
retirement benefits for this individual, however, without more specific facts as to 
the employment of the individual in question, or his or her specific retirement 
benefit history.  I have set out the relevant law below, which must be applied in 
light of the particular facts pertaining to this employee.  Consultation with officials 
at the Arkansas Public Employees’ Retirement System or “APERS” is advisable.   
 
Question 1—In the aforementioned situation where one person performs two 
functions, is the City of Barling to fund the individual’s District Court 
retirement account at 50%? 
 
The retirement benefits of district court clerks are discussed at A.C.A §§ 24-11-
311; -321; and 24-8-903.  Although former law established distinct benefits for 
municipal or district court clerks, those separate funds were “closed” effective 
December 31, 2004.  Under current law, all municipal court clerks and district 
court clerks who were members of a municipal judges’ retirement fund on 
December 31, 2004, became members of “APERS” on January 1, 2005.  These facts 
are reflected by the pertinent portions of the following statutes: 
 

A.C.A. § 24-8-311 
 
 (a)(1) Any clerk of a municipal court to which this subchapter 
applies, appointed by the judges of the court, shall be eligible to 
receive retirement benefits provided by this subchapter who: 
 
  (A) Attains age sixty (60) and has served in office as clerk for at 
least ten (10) years; or 
 
  (B) Has served in office for at least twenty (20) years 
irrespective of age. 
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  (2) If the clerk resigns, retires from office, or is succeeded in 
office by another clerk, the clerk shall receive retirement benefits 
for and during the remainder of his or her natural life in an 
amount equal to one-half (½) of the salary payable to the clerk at 
the time of resignation, retirement, or succession in office. 
 
A.C.A. § 24-8-321 
 
 (a) The municipal judge and clerk retirement funds defined in 
this subchapter are closed effective December 31, 2004. 
 
  (b) There will be no new members in these funds after December 
31, 2004. 
 
A.C.A. § 24-8-903  
 
 (a) All municipal court clerks and district court clerks who are 
members of a municipal judge’s retirement fund on December 31, 
2004, shall become members of the Arkansas Public Employees’ 
Retirement System on January 1, 2005. 
 
  (b) If the local government employing the district court clerk on 
December 31, 2004, is not a participating employer under the 
system, then the local government shall become a participating 
employer under the system for the district court clerk beginning 
on January 1, 2005. 
 

Although the statutes above represent the applicable law, several missing facts 
prevent me from opining conclusively on the funding of the employee you 
describe.  As an initial matter, A.C.A. § 24-8-311 applies to clerks who were 
“appointed by the judges of the court.” I do not know whether this language 
describes the individual you mention.  Cf. Op. Att’y Gen. 95-371 (concluding that 
benefits under A.C.A. § 24-8-311 were not available to a city clerk/treasurer who 
also served as municipal court clerk, because that statute applies to “clerks who are 
appointed by the judges of the court”).  In addition, I do not have any facts as to 
how many years of service the individual in question may have to his or her credit 
in the now closed municipal judges’ and clerks’ fund, or how many new years of 
service may have accrued under the “APERS” system.  I am thus not in a position to 
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determine how, or to what extent the City should fund the district court clerk’s 
retirement under the APERS system.  In any event, as my predecessors have 
previously stated, the Attorney General is: 
 

. . . not authorized to render judgment on any particular 
individual’s eligibility for retirement benefits or the amount of 
benefits to which any individual is entitled. The determination of 
any individual’s eligibility and the computation of benefits 
available to any individual depends to a great extent upon the 
facts of each case and must be decided by the board of the 
retirement system.  
 

Op. Att’y Gen. 2004-135 at 5.  See also, Ops. Att’y Gen. 2004-298; 98-162, and 98-
291 (“Determinations of this nature can be crucially affected by the particular facts 
of a given situation, particularly official decisions that may have been made on the 
local level”).  Consultation with the officials at APERS is therefore advisable on 
this question.   
 
Question 2—Is the City of Barling to fund the individual’s City Clerk retirement 
at 50% as well? 
 
As an initial matter, the retirement benefits of city clerks are governed by A.C.A. § 
24-12-121, which provides in pertinent part as follows: 
 

(a)(1) A city clerk or clerk-treasurer in a city of the first class may 
retire from office for the remainder of his or her life at the 
retirement pay provided in this section if the person has served as 
city clerk, clerk-treasurer, or city treasurer for: 
 
  (A) Not less than ten (10) years, upon reaching sixty (60) years 
of age; or 
 
  (B) Twenty (20) years, without regard to age. 
 

* * * 
 

 (b)(1) Any city clerk, city treasurer, or any person serving as city 
clerk or clerk-treasurer who shall retire or be succeeded by 
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another city clerk or clerk-treasurer within the provisions of this 
section shall be paid monthly a sum equal to one-half (½) of the 
monthly salary received by him or her during the last preceding 
year of his or her service. 
 
  (2) The retirement pay shall be paid by the city from its general 
fund account. 
 
  (c)(1) Any city clerk or clerk-treasurer in a city of the first class 
who has served in another capacity with the same city, and that 
capacity of service also provides for a retirement plan, may apply 
all years served in that previous capacity toward the accrual of the 
vesting period provided for in subsection (a) of this section, if 
approved by the city council. 
 
  (2) Benefits shall be paid proportionally from the various funds 
applicable to the respective capacities of service. This shall be 
based on the length of service in each capacity for the city. 
 

I am uncertain whether the provisions above apply to the particular individual 
about whom you inquire, because the city in question, the City of Barling, operates 
under a “city administrator” form of government.  Upon adoption of that form of 
government, A.C.A. § 14-48-106(a)(2)(B), provides that: 
 

The statutory term of office of the city treasurer, city clerk, city 
attorney, city marshal, and recorder in cities of the second class 
shall cease and terminate.  The incumbent of each of these offices 
shall remain in office subject to removal and replacement at any 
time by the city administrator, with the approval of the board of 
directors. . . . 
 

This fact presumably explains your reference to the City “employ[ing]” an 
individual to perform the functions of city clerk, rather than to an elected official 
serving in that position.  I am uncertain when the City of Barling first became a 
“city administrator” city, or whether the individual in question was serving as “city 
clerk” when the change in government occurred.  It is unclear, in either event, 
whether the individual in question could be considered the “city clerk” for purposes 
of the retirement benefits provided “city clerks” under A.C.A. § 24-12-121.  It is 
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therefore uncertain, under the facts, whether the individual you describe is entitled 
to have any benefits computed or funded in accordance with the provisions of 
A.C.A. § 24-12-121.  Cf. Op. Att’y Gen. 2007-067 (opining that an individual’s 
service as “Director of Finance” for a city did not qualify her for benefits under 
A.C.A. § 24-12-121 and that a “city clerk” for purposes of that statute is “one who 
serves in the position either by virtue of election or appointment to the position”).  
Again, the abolition of the statutory term of office of the “city clerk” in a city with 
the city administrator form of government renders questionable the applicability of 
A.C.A. § 24-11-121.  If this is not the applicable statute, I have not been provided 
with any facts as to whether the City’s employees are covered by the Arkansas 
Public Employees’ Retirement System, such that the individual’s benefits would be 
computed under that System.  Again, consultation with officials at “APERS” is 
advisable.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


