
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-075 
 
 
June 17, 2008 
 
 
The Honorable Jim Medley 
State Representative 
2200 Carthage Drive 
Fort Smith, Arkansas 72901-6820 
 
Dear Representative Medley: 
 
I am writing in response to your request for an opinion “regarding the ability of 
the Department of Finance and Administration to revise its rules enforcing the one 
cent (1¢) excise tax on the sale of bingo faces for use in charitable bingo games in 
the state.”  You note that “Act 388 of 2007, codified at Ark. Code Ann. §§ 23-114-
101 et seq., authorized games of bingo to be conducted within the state by 
charitable organizations under certain conditions and levied an excise tax of ‘one 
cent (1¢) upon the sale of each bingo face sold . . . in this state.’”  You emphasize 
the definition of “bingo face” under the Act as containing “any number of squares 
in any arrangement of rows, with each square being designated by number, letter, 
or combination of numbers and letters, and with one (1) or more squares 
designated as a ‘free’ space.”  (Emphasis original).  You also state that 
“[c]urrently, the excise tax of one cent (1¢) is being imposed and collected on each 
individual game card, of which there may be up to eighteen (18) on any given 
sheet of bingo faces.”  You assert that “[t]his application has imposed financial 
stress on licensed bingo operators and seems to have created a financial windfall 
for the State.”  You pose two questions with regard to these facts as follows: 
 

1. Is it within the power of the Director of the Department of 
Finance and Administration to revise the department’s current 
rules regarding charitable bingo so that the excise tax of one 
cent (1¢) is collected on a sheet of bingo faces, in accordance 
with the definition of “bingo face” which states that a bingo 
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face may contain “any number of squares . . . any arrangement 
of rows . . . with on (1) or more squares designated as a “free” 
space? 

 
2. As Arkansas Code § 23- 114-102(2)(E) provides that a bingo 

face “may be used one time” and “cannot be reused after the 
game in which the bingo face was used has ended,” must any 
Department of Finance and Administration rule that applies 
the one cent (1¢) tax to a sheet of bingo faces require that all 
bingo faces on a sheet be used in the same game? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion the answer to your first question is “no.” An answer to your second 
question is therefore unnecessary.   
 
Question 1-- Is it within the power of the Director of the Department of Finance 
and Administration to revise the department’s current rules regarding charitable 
bingo so that the excise tax of one cent (1¢) is collected on a sheet of bingo 
faces, in accordance with the definition of “bingo face” which states that a 
bingo face may contain “any number of squares . . . any arrangement of rows . . 
. with on (1) or more squares designated as a “free” space? 
 
 In my opinion the answer is “no.”   
 
As you note, an excise tax is levied by A.C.A. § 23-114-601, which states that: 
“There is levied an excise tax of one cent (1¢) upon the sale of each bingo face sold 
by a licensed distributor to a licensed authorized organization in this state.”  
“Bingo face” is defined at A.C.A. § 23-114-102(2)(E) as: 
 

. . . a disposable flat piece of paper that may be used one (1) time 
and that cannot be reused after the game in which the bingo face 
was used has ended.  The bingo face is marked off into any 
number of squares in any arrangement of rows, with each square 
being designated by number, letter, or combination of numbers 
and letters, and with one (1) or more squares designated as a 
“free” space with the word “Arkansas” and a facsimile outline of 
a map of Arkansas on the space . . . . 



The Honorable Jim Medley 
State Representative 
Opinion No. 2008-075 
Page 3 
 
 
 
 
In Op. Att’y Gen. 2007-208, I addressed a similar question of whether, for 
purposes of collecting the excise tax, a “bingo face” should be “defined as a sheet 
containing several faces, or each individual face on a sheet.”  I opined that the 
Department of Finance and Administration was the proper authority to interpret 
the provisions of Act 388 of 2007 and that its interpretation that the excise tax 
should be collected on each individual face of a bingo sheet would be upheld by a 
court unless it could be demonstrated that such interpretation was “clearly wrong.”  
I opined that it was not “clearly wrong” to treat each separate game card on a 
single sheet as a “bingo face.”1   
 
Your first question poses a slightly different issue that that discussed in Op. Att’y 
Gen. 2007-208, i.e., whether the Department of Finance and Administration could, 
if it chose to, adopt regulations to impose the one cent excise tax on a whole sheet 
of bingo faces, rather than on each individual game card.  Section A.C.A. § 23-114-
602(a)(1) of the Arkansas Code is unequivocal in levying a one cent tax upon the 
sale of each “bingo face.”  I assume, therefore, that any such regulation would 
implement the result you describe by elaborating on, or otherwise further defining 
the term “bingo face.”  The question you pose involves a determination of whether 
such a regulation would be contrary to the statutory definition of “bingo face” and 
thus unauthorized.   
 
It is “well-settled” and “elementary” that an administrative agency has no right to 
promulgate a rule or regulation contrary to a statute.  Department of Human 
Services v. Howard, 367 Ark. 55, 238 S.W.3d 1 (2006); and McLane Co., Inc. v. 
Weiss, 332 Ark. 284, 965 S.W.2d 109 (1998).  More specifically, “An 
administrative regulation substantively altering statutory definitions of words or 
phrases and affecting rights under the statute must yield to the statute.”  Waghray 
v. City of Westlake, 2002 WL 509557 (not reported in N.E.2d) (Ohio App. 8th Dist. 
2002); citing McAninch v. Crumbley, 65 Ohio St. 2d 31, 417 N.E.2d 1252 (1981).  
See also, McLane Co., Inc. v. Weiss, supra (invalidating portion of regulation that 
deviated from statutory definition of “basic cost” of cigarettes).   
 
                                              
1 The applicable rules and regulations do not expressly address the issue.  See Department of Finance & 
Administration Rule 2007-4 (“Charitable Bingo and Raffle Rule”) at § A(3).  The regulations echo the 
relevant definitions and provisions contained in the applicable statutes in this regard.  Id.  The Department 
apparently interprets the statutes as requiring the imposition of the one cent tax on each individual game 
card on a sheet.   
 



The Honorable Jim Medley 
State Representative 
Opinion No. 2008-075 
Page 4 
 
 
 
In reviewing the validity of a rule or regulation, however, it has been stated that 
the Arkansas Supreme Court must give the regulation the same presumption of 
validity as it would a statute.  McLane Co., Inc. v. Davis, 353 Ark. 539, 110 
S.W.3d 251 (2003); and Department of Human Servs. v. Berry, 297 Ark. 607, 764 
S.W.2d 437 (1989).  See also, Arkansas Dept. of Human Services v. Huff, 347 Ark. 
553, 65 S.W.2d 880 (2002); Yamaha Motor Corp. v. Richard's Honda Yamaha, 
344 Ark. 44, 38 S.W.3d 356 (2001), and State, Ex Rel. Attorney General v. 
Burnett, 200 Ark. 655, 140 S.W.2d 673 (1940).   
 
In my opinion, although portions of the applicable definition are, as you note, 
drafted broadly, taken as a whole and together with related statutes, the definition 
of “bingo face” contemplates the imposition of the one cent excise tax on an 
individual game card and not on an entire sheet of game cards or faces.  As a 
consequence, any regulation imposing the one cent excise tax on only the entire 
sheet of bingo game cards would in my opinion be contrary to statute and 
unauthorized.   
 
Section 23-114-602 imposes the one cent tax on the sale of each “bingo face.”  
That is a defined term in Act 388 of 2007.  As you note, the definition of a “bingo 
face” at A.C.A. § 23-114-102(2)(E) can include “any number of squares” in “any 
arrangement of rows.”  This language might be broad enough to include, as you 
suggest, an entire sheet of individual game cards.  The same definition, however, 
states that a “bingo face” “may be used one (1) time and that cannot be reused 
after the game in which the bingo face was used has ended.”  Similarly, A.C.A. § 
23-114-202(b)(2)(B) states that “Only one (1) game shall be played on each bingo 
face.”  The applicable statutes clearly restrict a “bingo face” to use in one single 
game of bingo.   
 
As is evident from your second question, below, if a “bingo face” is interpreted as 
referring to an entire sheet of game cards, the entire sheet could only be used one 
time, in one single game of bingo.  Although it may be possible for a bingo 
participant to play an entire sheet of game cards simultaneously in one game of 
bingo, I cannot conclude that it was the legislative intention to allow only such 
type of play, and to disallow a participant to play one game card on a sheet at a 
time.  The definition of “game of bingo,” which allows participants to use “one (1) 
or more bingo faces” in a single game refutes any such interpretation.2  I thus 
                                              
2 In addition, it seems unlikely that the legislative intention in this regard was to allow participants to use 
one or more sheets of game cards at a time.   
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cannot conclude that the term “bingo face” refers to an entire sheet of bingo game 
cards.   
 
In addition, the applicable statutory definition of “game of bingo,” which 
references the use of “one (1) or more bingo faces” largely tracks the language of 
Arkansas Constitution, Amendment 84, which authorized the conduct of charitable 
bingo in this State.  In this regard a “game of bingo” is defined in the statutes as “a 
single game of the activity commonly known as ‘bingo in which the participants 
pay a sum of money for the use of one (1) or more bingo faces. . .”  A.C.A. § 23-
114-102(8)(A).  (Emphasis added).  This language is largely borrowed from 
Arkansas Constitution, Amendment 84’s definition of “Game of bingo,” with one 
exception.  The statute substitutes the words “bingo faces” for the words “bingo 
cards,” as used in the Constitution.  Ark. Const. Am. 84, § (a)(2)(A).  The 
Constitution and the statute each also state, in defining the term “game of bingo,” 
that the winner is determined by the matching of letters and numbers of a bingo 
[card/face] imprinted with at least twenty-four (24) numbers. . . .”  Again, the 
Constitution uses the word “card,” and the statute uses the word “face.”  It is 
evident from this fact, in my opinion, that the statutory term “bingo face” was 
intended to refer to individual bingo cards as contemplated in the Constitution and 
not to an entire sheet of cards or faces.   
 
Again, the excise tax is imposed at the rate of one cent per each “bingo face.”  As 
a consequence, in my opinion, a regulation imposing only a one cent excise tax on 
an entire sheet of game cards would be contrary to the statutory scheme and 
unauthorized.  If this reduced level of taxation is desirable, in my opinion the 
applicable statutory scheme must be amended by the Arkansas General Assembly 
to bring about this result.   
 
Question 2-- As Arkansas Code § 23- 114-102 (2)(E) provides that a bingo face 
“may be used one time” and “cannot be reused after the game in which the 
bingo face was used has ended,” must any Department of Finance and 
Administration rule that applies the one cent (1¢) tax to a sheet of bingo faces 
require that all bingo faces on a sheet be used in the same game? 
 
An answer to this question is unnecessary in light of the conclusion above.  I will 
note, however, that this question appears to put the cart before the horse.  It is first 
necessary to determine the proper interpretation of the statutory definition of 
“bingo face,” in order to correctly apply the excise tax.  If your suggested 
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interpretation of “bingo face” would require changes in the way bingo games are 
currently conducted (by restricting use of an entire sheet of game cards to a single 
game), this is some evidence that the interpretation you suggest is incorrect.  
Rather than dictating the action that must take place after the Director interprets 
“bingo face” as an entire sheet of bingo cards, the statutory prohibitions you 
mention, in my opinion, indicate that the term “bingo face” refers to the individual 
game cards on a sheet instead of the entire sheet.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


