
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-074 
 
July 22, 2008 
 
The Honorable Johnny Key 
State Representative 
1030 Highway 62 E 
Mountain Home, Arkansas  72653-3216 
 
Dear Representative Key: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on several questions 
concerning the designation of a “fire service coordinator” pursuant to the following 
Arkansas Code section, which is the codification in part of Act 833 of 1991: 
 

No rural volunteer fire department or district shall receive payments 
or disbursements from the Fire Protection Premium Tax Fund unless 
the county quorum court and the board of commissioners of the fire 
protection district designate the current county fire service 
coordinator or designate a county fire service coordinator who shall 
be responsible for seeing that standard guidelines established by the 
Arkansas Fire Protection Services Board pursuant to § 20-22-801 et 
seq., are followed. 

 
A.C.A. § 14-284-405(a) (Repl. 1998) (codification of Section 3(c) of Act 833 of 
1991). 
 
As background for your questions, you report: 
 

On August 5, 1997, the Baxter County Quorum Court passed an 
ordinance creating the county employee position of Baxter County 
Safety Coordinator/Assistance Fire Services.  On the same day, it 
also passed an ordinance (97-11) creating the county employee 
position of Office of Emergency Services Director.  Once this 
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position was created the hiring authority went completely to the 
county judge. 
 
One of the duties and responsibilities listed in the job description of 
both Office of Emergency Services Director and Baxter County 
Safety Coordinator/Assistant Fire Services are the duties of Fire 
Services Coordinator. 
 

Against this backdrop, you ask: 
 

1.  It appears the creation of these county employee positions and 
duties listed in the job descriptions of the Office of Emergency 
Services Director and Baxter County Safety Coordinator/Assistant 
Fire Services conflict with Act 833 of 1991 as the Rural Volunteer 
Fire Department and/or Protection District’s Board of Commissioners 
did not participate in designation of the Fire Service Coordinator.  Is 
this correct? 
 
2.  According to Act 833, may each Volunteer Fire Department and 
District designate different Fire Service Coordinators for their 
departments or do they have to designate the same Fire Service 
Coordinator? 
 
3. Can a Fire Protection District’s Board of Commissioners designate 
a representative (such as the fire chief or head commissioner) to 
represent them in the designation of the Fire Services Coordinator or 
County Fire Services Coordinator with the County Quorum Court? 
 
4.  Are there term limits for the designated Fire Services Coordinator 
or County Fire Service Coordinator?  
 
5.  Does an ordinance passed by a County Quorum Court supersede 
a law passed by the state legislation and/or the state constitution? 

 
RESPONSE 
 
In response to your first question, I see no conflict between such an ordinance and 
Act 833, given that the quorum court must establish all county employee positions, 
and that all such positions must be filled by the county judge.  I will note, 
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however, that the act appears to generally contemplate the designation of one 
“county fire service coordinator.”  It is my opinion in response to your second 
question that there should be one county fire service coordinator, but that fire 
departments are not included in making this designation.  Your third question 
appears to assume that the designation of a fire service coordinator pursuant to 
A.C.A. § 14-284-405(a) necessarily involves the actual selection of a person to 
fulfill these responsibilities.  As explained further below, however, where the 
position of county fire service coordinator has been established by the quorum 
court, the person currently serving in that position must in my opinion be 
designated pursuant to subsection 14-284-405(a) in order for a rural fire 
department or fire protection district to receive so-called “Act 833 funds.”  The 
answer to your fourth question regarding “term limits” for the fire service 
coordinator is “no,” in my opinion.  In response to your fifth question, a county 
quorum court clearly is without power to enact an ordinance that is contrary to 
state law.  See Ark. Const. amend. 55, § 1; A.C.A. § 14-14-805(13) (Repl. 1998); 
Op. Att’y Gen. 2004-271. 
 
Question 1 - It appears the creation of these county employee positions and 
duties listed in the job descriptions of the Office of Emergency Services Director 
and Baxter County Safety Coordinator/Assistant Fire Services conflict with Act 
833 of 1991 as the Rural Volunteer Fire Department and/or Protection District’s 
Board of Commissioners did not participate in designation of the Fire Service 
Coordinator.  Is this correct? 
 
The premise of this question presupposes that the ordinance circumvents the 
designation of the Fire Service Coordinator by the fire protection district.1  In my 
opinion, however, this mistakenly assumes that this “designation” necessarily 
involves the actual selection of a person to fulfill the responsibilities set forth in 
the statute.  I interpret the designation provision primarily as a statutory 
prerequisite or condition to a rural volunteer fire department’s or fire protection 
district’s receipt of so-called “833 funds,” and not as affirmative authority to 
designate a “coordinator” where the position currently exists pursuant to local 
ordinance. 
 
The “833 funds” are comprised of a 0.5% insurance premium tax assessed to provide 
additional funding for fire protection services within each county.  See A.C.A. § 

                                              
1 It should be noted that A.C.A. § 14-284-405(a) requires the quorum court and fire protection district to 
designate a county fire service coordinator.  The statute does not include a rural volunteer fire department 
in this regard. 
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26-57-614 (Supp. 2007); A.C.A. §§ 14-284-401 (Repl. 1998).  The tax moneys are 
disbursed to the counties in percentages set forth under A.C.A. § 14-284-403(a)(1) 
(Supp. 2007), and apportioned by each quorum court to fire protection entities and 
municipalities based upon population, id. at (a)(2)(A), unless the County 
Intergovernmental Cooperation Council identifies the fire protection needs, in 
which case apportionment is made by the quorum court based on those needs.   Id.  
Relevant to your specific question, no rural volunteer fire department or fire 
protection district may receive such funds: 
 

… unless the county quorum court and the board of commissioners of 
the fire protection district designate the current county fire service 
coordinator or designate a county fire service coordinator who shall 
be responsible for seeing that standard guidelines established by the 
Arkansas Fire Protection Services Board pursuant to § 20-22-801 et 
seq., are followed. 

     
A.C.A. § 14-284-405(a) (Repl. 1998). 
 
This requirement that the quorum court and fire protection district “designate the 
current county fire service coordinator or designate a county fire service 
coordinator” admittedly is not altogether clear, and might at first glance give the 
impression that the quorum court and district have been given general authority to 
select the coordinator.  I believe it becomes clear upon further consideration, 
however, that this view of the designation provision is misguided.  In my opinion, 
subsection 14-284-405(a) is primarily concerned with ensuring that the referenced 
guidelines are followed.  The statute clearly conditions the disbursement of Act 
833 funds upon the designation of either the “current” or another “county fire service 
coordinator” who will “be responsible for seeing that [the] standard guidelines … are 
followed,” but it does not otherwise purport to address how this position is to be 
established.  To conclude otherwise would, moreover, run afoul of the Arkansas 
Constitution, which empowers the quorum court to set the number and 
compensation of county employees, but which vests the county judge with 
exclusive hiring authority.  Ark. Const. amend. 55, §§ 3 and 4.  The statute must 
be construed as constitutional, if possible, see Jones v. State, 333 Ark. 208, 969 
S.W.2d 618 (1998).  This can be accomplished, in my opinion, by recognizing that 
the statute is not concerned with vesting appointment authority in the quorum 
court or a fire improvement district.  Rather, the quorum court retains its authority 
to create the position of “county fire service coordinator,” to be filled by the county 
judge.  Where such position has been created, this “current” coordinator must be 
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designated in order for 833 funds to be disbursed.    In my opinion, this 
designation involves no discretion.  If there is no “current county fire service 
coordinator,” the quorum court and district might in that circumstance designate 
another county employee as coordinator with the stated responsibilities.            
 
With regard to your specific question, therefore, I see no conflict between Act 833 
and an ordinance of this nature creating the county employee positions of Baxter 
County Safety Coordinator/Assistance Fire Services and Office of Emergency 
Services Director, to include the duties of Fire Service Coordinator.  I will 
nevertheless note, as explained in response to your second question, that 
subsection 14-284-405(a) does appear to generally contemplate the designation of 
one “County Fire Service Coordinator.”  I have not seen the Baxter County 
ordinance and cannot determine from your factual recitation whether it actually 
creates two separate coordinator positions.  If so, I believe that could be 
problematic.  Any issue in that regard should be referred to local counsel. 
 
Question 2 - According to Act 833, may each Volunteer Fire Department and 
District designate different Fire Service Coordinators for their departments or 
do they have to designate the same Fire Service Coordinator. 
 
To the extent this question implies discretionary authority to select a coordinator 
where the position currently exists pursuant to local ordinance, the question in my 
opinion has a faulty premise, for the reasons explained above.  It should also be 
noted that fire departments do not make the requisite designation.  See n. 1, supra.   
 
In the event there is no “current county fire service coordinator” position, the 
quorum court and district may in my opinion designate another existing county 
employee as coordinator with the responsibility for seeing that the applicable 
guidelines are followed.  The statute in my opinion contemplates one coordinator 
in this regard, however. 
 
Question 3 - Can a Fire Protection District’s Board of Commissioners designate 
a representative (such as the fire chief or head commissioner) to represent them 
in the designation of the Fire Services Coordinator or County Fire Services 
Coordinator with the County Quorum Court? 
  
See responses to Questions 1 and 2 regarding the designation of a coordinator 
where the position currently exists pursuant to local ordinance.  Subsection 14-
284-405(a) in my opinion implies no discretionary authority in that instance.  If 
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there currently is no such county position, then as stated above, I believe the 
quorum court and district may designate another existing county employee as 
coordinator, in which case I see no problem with a district having its fire chief or 
head commissioner make this determination together with the quorum court.    
 
Question 4 - Are there term limits for the designated Fire Services Coordinator 
or County Fire Service Coordinator?  
 
The answer to this question is “no,” in my opinion. 
 
Question 5 - Does an ordinance passed by a County Quorum Court supersede a 
law passed by the state legislation and/or the state constitution? 
  
A county quorum court clearly is without power to enact an ordinance that is 
contrary to state law.  Arkansas Constitution Amendment 55, Section 1(a) 
provides that “[a] county acting through its Quorum Court may exercise local 
legislative authority not denied by the Constitution or by law.”  Consistent with this 
constitutional provision, A.C.A. § 14-14-805(13) (Repl. 1998) provides that “[e]ach 
county quorum court in the State of Arkansas exercising local legislative authority 
is prohibited the exercise of the following:  Any legislative act contrary to the 
general laws of the state.”  Whether or not a county ordinance contravenes this 
proscription can only be determined with reference to the particular local measure 
at issue. 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


