
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-069 
 
 
June 17, 2008 
 
 
The Honorable Beverly Pyle 
State Representative 
1017 Dorothy Drive 
Cedarville, Arkansas 72932-9501 
 
Dear Representative Pyle: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions 
regarding authorizing ordinance requirements under A.C.A. § 14-42-107 (Supp. 
2007): 
 

1. Must an authorizing ordinance enacted pursuant to A.C.A. 
14-42-107(b)(1) specifically address each covered situation 
on its own merits, or is a blanket authorization allowed?   

 
2. If an authorizing ordinance must specifically address each 

situation falling under A.C.A. 14-42-107(b)(1)'s general 
prohibition, what should the authorizing ordinance contain?  
That is, ideally, what content is required for the ordinance to 
comply with the statute? 

 
RESPONSE 
 
Subsection 14-42-107 apparently authorizes a city to enact an ordinance enabling 
one or more municipal officers and employees or particular groups of such 
employees to avoid what would otherwise be common law and statutory strictures 
upon their ability to contract with the city.  The statute authorizes an ordinance 
"permitting aldermen, council members, officials, or municipal employees to 
conduct business with the city and prescribing the extent of this authority."  The 
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use of the plural in this statute suggests that the sanctioning of such activity by 
more than one employee in a single ordinance might be permissible, although the 
directive that the ordinance prescribe "the extent of this authority" and that the 
conduct be "specifically permitted" suggests that the legislature did not intend to 
enact a "blanket authorization" for municipal officials and employees to engage in 
any and all varieties of self-interested transactions with the city.  Legislative 
clarification on this point appears warranted.   
 
With respect to your second question, while I question that the statute requires a 
case-by-case authorizing ordinance, it is my understanding that such ordinances 
have been commonly enacted.  Any such ordinance would presumably identify the 
affected officer(s) and/or employee(s) and identify the limitations upon the 
exception to the general common-law proscription against self-dealing. 
 
Question 1:  Must an authorizing ordinance enacted pursuant to A.C.A. 14-42-
107(b)(1) specifically address each covered situation on its own merits, or is a 
blanket authorization allowed? 
 
If by "blanket authorization" you mean an ordinance that would simply authorize 
all city officials and employees to enter into any variety of contract with the city 
that would involve financial benefits to the officials or employees, I believe the 
answer to your question might well be "no."  It appears, however, that a city could 
enact a generally applicable ordinance that imposes specified and reasonable 
restrictions upon certain types of transactions.   
 
Section 14-42-107(b) of the Arkansas Code (Supp. 2007) is an ethics statute that 
carves out an exception to the common-law proscription against conflicts of 
interest.1  It does so by authorizing cities to adopt ordinances that would allow 

                                                 
1 In Op. Att'y Gen. 2002-273, my predecessor summarized the common-law rule as follows: 
 

The common law prohibition against conflicts of interest is reflected in the following 
description of the public policy underlying the principle: 

 
A public office is a public trust . . . and the holder thereof may not use 
it directly or indirectly for personal profit, or to further his own interest, 
since it is the policy of law to keep an official so far from temptation 
as to insure his unselfish devotion to the public interest.  Officers are 
not permitted to place themselves in a position in which personal 
interest may come into conflict with the duty which they owe to the 
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municipal officers and employees to enter into what would otherwise be 
prohibited self-interested transactions so long as they obtain prior approval of the 
city council.  Specifically, the statute provides: 
 

(b)(1) No alderman, council member, official, or municipal 
employee shall be interested, directly or indirectly, in the profits of 
any contract for furnishing supplies, equipment, or services to the 
municipality unless the governing body of the city has enacted an 
ordinance specifically permitting aldermen, council members, 
officials, or municipal employees to conduct business with the city 
and prescribing the extent of this authority. 
 
(2) The prohibition prescribed in this subsection shall not apply to 
contracts for furnishing supplies, equipment, or services to be 
performed for a municipality by a corporation in which no alderman, 
council member, official, or municipal employee holds any 
executive or managerial office or by a corporation in which a 
controlling interest is held by stockholders who are not aldermen or 
council members. 
 

(Emphasis added.)   
 
Your request closely resembles one posed to one of my predecessors in Op. Att'y 
Gen. 90-160, which addressed the following question relating to cities with the 
city-manager form of government:  
 

                                                                                                                                                 
public, and where a conflict of interest arises, the office holder is 
disqualified to act in the particular matter and must withdraw. 

 
67 C.J.S. Officers § 204.  See also Ops. Att’y Gen. 2001-042; 2000-072; 99-349; 98-275; 
94-283; and 94-446, citing Van Hovenberg v. Holman, 201 Ark. 370, 144 S.W.2d 719 
(1940); Madden v. United States Associates, 40 Ark. App. 143, 844 S.W.2d 374 (1992); 
Acme Brick Co. v. Missouri Pacific R.R., 307 Ark. 363, 821 S.W.2d 7 (1991); and 63A 
Am. Jur. 2d, Public Officers and Employees § 321. 
 
(Emphases added).  See also Ops. Att'y Gen. 2005-037 and 2003-007 (discussing in 
detail common-law conflicts of interest); and A.C.A. § 21-8-304 (Supp. 2007) (codifying 
certain aspects of the common-law rule).  
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May the City adopt an ordinance granting approval for all officers 
and employees to conduct business with the City in a manner and on 
the same basis as all others conducting business with the City?  Does 
the language of 14-47-138 [sic:  14-47-137] require that the 
ordinance must be specific to each individual officer of employee by 
name? 

 
Subsection (a) of A.C.A. § 14-47-137 (Repl. 1998) provides as follows: 
 

(1) No officer or employee elected or appointed in any city shall be 
interested, directly or indirectly, in any contract or job for work or 
materials, or the profits thereof, or service to be furnished or 
performed for the city unless the board of directors of the city shall 
have enacted an ordinance specifically permitting an officer or 
employee to conduct business with the city and prescribing the 
extent of this authority. 
 
(2) This prohibition shall not apply to contracts for the furnishing of 
supplies, equipment, or services to be performed for a municipality 
by a corporation in which no officer holds any executive or 
managerial office, or by a corporation in which a controlling interest 
is held by stockholders who are not officers or employees. 

 
(Emphasis added.)   
 
In response to the question posed in Opinion 90-160, my predecessor offered the 
following analysis: 
 

In my opinion, the relevant language of Section 14-47-137 suggests 
that the answer to the first part of this question is "no."  Subsection 
(a)(1) of 14-47-137 outlines the prohibited conduct and then 
authorizes an exception where "the board of directors of the city 
shall have enacted an ordinance specifically permitting an officer or 
employee to conduct business with the city and prescribing the 
extent of this authority."  Although this language is not absolutely 
clear, the requirement that the ordinance shall "specifically" permit 
"an officer or employee" to conduct business with the city reflects 
legislative intent in favor of a case-by-case determination.  It is also 
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significant to note the difference between this language and that of 
A.C.A. 14-42-107 which provides for an exception where the city 
enacts an ordinance "specifically permitting aldermen or council 
members to conduct business with the city . . ." A.C.A. 14-42-
107(b)(1). . . . 
 

(Emphasis added in original opinion.) 
 
Subsection (a) of A.C.A. § 14-47-137, discussed in Opinion 90-160, is 
distinguishable from A.C.A. § 14-42-107 in two material respects:  first, the former 
statute applies to cities with a city-manager form of government whereas A.C.A. § 
14-42-107 applies to municipalities generally; and, secondly, as noted in the above 
excerpt, A.C.A. § 14-42-107 authorizes an ordinance "specifically" applying to 
"aldermen or council members" as a group, whereas A.C.A. § 14-47-137 authorizes 
only an ordinance applying to "an officer or employee."   

 
My predecessor's tentative conclusion that A.C.A. § 14-47-137 would not support a 
"blanket authorization" of the sort referenced in your request appears to have been 
based on two terms of the statute:  first, the provision that the ordinance 
"specifically" indicate what transactions involving self-interest might proceed with 
the city directors' approval; and, secondly, the provision that such approval be for 
a particular transaction involving "an officer or employee."  My predecessor 
distinguished the legislature's use of the singular in this statute from the plural 
"aldermen or council members" in A.C.A. § 14-42-107, apparently implying that 
the latter statute might in fact authorize a "blanket authorization" for municipal 
officers and employees in general to engage in transactions with the city that serve 
their personal interests.   
 
Although I concur in my predecessor's conclusion, I feel obliged to offer some 
elaboration.  In construing the interplay between these two statutes, I am guided 
by the following principles of construction: 
 

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to 
construe it just as it reads, giving the words their ordinary meaning 
and usually accepted meaning in common language.  Weiss v. 
McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003).  We construe the 
statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; and 
meaning and effect are given to every word in the statute if possible.  
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Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm'n, 342 Ark. 
591, 29 S.W.3d 730 (2000).  When the language of the statute is 
plain and unambiguous, there is no need to resort to rules of 
statutory construction.  Weiss v. McFadden, supra.  When the 
meaning is not clear, we look to the language of the statute, the 
subject matter, the object to be accomplished, the purpose to be 
served, the remedy provided, the legislative history, and other 
appropriate means that shed light on the subject.  Id. 

 
Macsteel, Parnell Consultants v. Ar. Ok. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 S.W.3d 878 
(2005); see also Ops. Att'y Gen. 2005-072 & 2004-339. 

 
Applying these principles, I agree with my predecessor that the plural reference to 
"aldermen, council members, officials, or municipal employees" in A.C.A. § 14-42-
107(b)(1) is unambiguous, suggesting that the referenced ordinance might indeed 
apply to these officers and employees as a group, rather than only on an individual 
basis.2  However, this statute, like A.C.A. § 14-47-137, further requires that the 
ordinance be one "specifically permitting" the self-interested transaction(s) and 
"specifically . . . prescribing the extent of this authority."  These latter provisions 
would seem to support the conclusion that the legislature did not intend to afford 
cities any sort of open-ended authority to approve any and all self-interested 
transactions among the city and its officers or employees, irrespective of whether 
the services might be conveniently and economically provided without incurring 
what would have been a conflict at common law.   
 
At the very least, the use of the plural in A.C.A. § 14-42-107 appears to authorize a 
city to issue an ordinance regulating municipal transactions with multiple 
municipal officials or employees, subject to the condition that the restrictions on 
such transactions be reasonable and "specifically" drawn.  However, the 
permissible scope of any such "specifically" drawn ordinance is not entirely clear.  

                                                 
2 The plural reference in this statute was enacted pursuant to Acts 1981, No. 485, § 1, as was the 
requirement of city council approval.  Under prior law, an alderman was prohibited from being interested 
either directly or indirectly in "the profits of any contract or job, for work or services" to be performed for 
the city unless no alderman held an executive or managerial position in the corporation seeking to perform 
the services or no aldermen held a controlling interest in the corporation.  Acts 1963, No. 182, § 1.  Section 
2 of this act explained that its enactment was necessary because "[u]nder existing law, considerable doubt 
exists as to the validity of business transactions between a municipal corporation and various banks, 
utilities, newspapers, and other services institutions located within the municipality and in which Aldermen 
or members are minority stockholders . . . ."  
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Legislative clarification regarding the extent of a city's authority to approve self-
interested transactions appears warranted. 
 
Question 2:  If an authorizing ordinance must specifically address each 
situation falling under A.C.A. 14-42-107(b)(1)'s general prohibition, what 
should the authorizing ordinance contain?  That is, ideally, what content is 
required for the ordinance to comply with the statute? 
 
As noted in my response to your previous question, in light of its use of the plural, 
A.C.A. § 14-42-107(b)(1) appears to support the conclusion that an authorizing 
ordinance can be what you term "generic" to some undetermined extent.  
However, I feel obliged to note that statutes in derogation of the common law are 
to be strictly construed, see Thompson v. Bank of America, 356 Ark. 576, 157 
S.W.3d 174 (2004); Carmichael v. Security Sav. & Loan Ass'n of Conway, 264 
Ark. 657, 574 S.W.2d 651 (1978) -- a fact that would support reading the statute 
as narrowly as possible to minimize any conflict with common law.  I will further 
note that in addressing the scope of A.C.A. § 14-42-107(b)(1), this office has 
addressed only ordinances enacted under this statute that were case-specific in 
their scope.  See, e.g., Ops. Att'y Gen. 2005-076 (opining that an alderman could 
not serve as a "paid neighborhood watch coordinator" unless the city council had 
specifically authorized the dual service by ordinance); 2004-230 (opining that "the 
legislature's apparent purpose in enacting A.C.A. § 14-42-107(b) was to prohibit 
any transaction between a city and a corporation whose affairs are subject to 
strong influence by a municipal officer or employee with a direct financial interest 
in the contract unless the city council expressly approves the transaction").  
Nevertheless, in contrast to the situation regarding A.C.A. § 14-47-137, this office 
has never before been directly addressed with the question of whether A.C.A. § 14-
42-107 would enable a city to issue an ordinance authorizing all municipal officers 
and employees to engage in self-interested transactions with the city.  
Furthermore, as discussed above, I believe A.C.A. § 14-42-107(b) is sufficiently 
unambiguous to support my opining that the statute would support a city's 
enacting some variety of blanket ordinance.    
 
I do not feel, however, that the summary contained in the preceding paragraph 
renders your second question entirely moot.  The apparent fact is that cities 
continue to enact case-specific ordinances pursuant to A.C.A. § 14-42-107, leaving 
open the question of what such ordinances should contain.  Unfortunately, as the 
foregoing discussion should suggest, the statute is far from instructive regarding 
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what restrictions will apply in drafting either an individually or a generally 
applicable ordinance.  I can do no more than echo the statutory authorization to 
enact an ordinance "specifically permitting aldermen, council members, officials 
or municipal employees to conduct business with the city and prescribing the 
extent of this authority."  A.C.A. § 14-42-107(b)(1).  On its face, this provision 
would appear to require that the ordinance specifically identify which officer(s) or 
employee(s) are relieved of the statutory prohibition and the extent to which they 
are relieved from the prohibition.  Both logic and prudence would suggest that in 
defining the extent of relief afforded, the ordinance should recite the conditions 
that prompted the city council to approve a transaction that would otherwise be 
prohibited.  I am not prepared to opine, however, that any such explanation is 
mandated by the express terms of the statute. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


