
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-059 
 
April 4, 2008 
 
The Honorable Robert S. Moore, Jr. 
State Representative 
Post Office Box 446 
Arkansas City, Arkansas 71630-0446 
 
Dear Representative Moore: 
 
I am writing in response to your request for an opinion regarding vacancies in the 
election process.  You pose three specific questions and ask that I address the 
“elections laws that apply to a ballot where one candidate dies before the 
preferential primary election, but after the ballot has been certified.”  Your three 
questions are as follows: 
 

1. According to Ark. Code Ann. § 7-5-315(7)(B)(i), if a 
candidate dies during this time, and receives enough votes to 
win nomination or election, a vacancy in nomination or 
election shall be declared.  According to Ark. Code Ann. 7-
7-104 §§ (c) and (d), the party must notify the Governor 
within five days after the date of death or lose the 
opportunity to fill the vacancy.  However, a vacancy in 
nomination cannot be declared until after the primary 
election which may be well over 5 days after the candidate 
has died.  What is the procedure for a contested primary 
election contest when one of the candidates dies at least 5 
days before the election? 

 
2. Arkansas Code Ann. § 7-5-315 also states:  “In counting the 

paper ballots at the polling site, the following procedures 
shall be followed. . . .”  Does this language control paper 
ballots only, or electronic ballots as well? 
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3. Does it matter if the deceased candidate is the incumbent 
county office holder, in light of your analysis in Ark. Ag. 
Op. 06-217? 

 
RESPONSE 
 
In response to your first question, in my opinion the state committee of the 
political party must notify the Governor of its choice of method to fill the vacancy 
in nomination within five days after the vote is certified showing that the deceased 
candidate is the winner of the primary election.  In response to your second 
question, in my opinion the language of A.C.A. § 7-5-315(1) through (6) has 
reference largely to paper ballots.  In my opinion, however, a court faced with the 
question would not interpret the “paper ballots” reference in the introductory 
language of A.C.A. § 7-5-315 as restricting the application of subsection (7), 
which involves counting the votes of persons who withdraw or die after the ballot 
is certified.  In my opinion, subsection (7) applies to require the counting of votes 
for a deceased candidate no matter what type of voting system is in place.  I am 
somewhat uncertain as to the focus of your third question, but in my opinion, the 
conclusions above are not altered if the deceased candidate is the incumbent.  
Opinion 2006-217 is not relevant in this instance, as it did not involve a vacancy in 
nomination. 
 
Question 1-- What is the procedure for a contested primary election contest 
when one of the candidates dies at least 5 days before the election? 
 
As an initial matter, it is necessary to set out the applicable statutes controlling 
your question.  A.C.A. § 7-5-315(7) provides in pertinent part as follows: 

 
 (7)(A) The votes received by any person whose name appeared 
on the ballot and who withdrew or died after the certification of 
the ballot or filing period ended shall be counted. 
 
  (B)(i) If the person received enough votes to win nomination or 
election, a vacancy in the nomination or election shall be 
declared. 
 
  (ii)(a) If the person received enough votes to qualify for a runoff, 
the person’s name shall appear on the runoff ballot. 
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  (b) If enough votes are cast for the person to win the runoff, then 
a vacancy in the nomination or election shall exist. 
 

A “vacancy in nomination” is defined at A.C.A. § 7-1-101(25) as follows: 
 

 (25) “Vacancy in nomination” means the circumstances in which 
the person who received the majority of votes at the preferential 
primary election or general primary election cannot accept the 
nomination due to death or notifies the party that he or she will 
not accept the nomination due to serious illness, moving out of 
the area from which the person was elected as the party’s nominee, 
or filing for another office preceding the final date for 
certification of nominations. . . . 
 

Section 7-7-104 controls the procedure for filling a vacancy in nomination.  It 
provides in pertinent part that: 
 

  (a) Nominees of a political party to fill a vacancy in nomination, 
as defined in § 7-1-101, shall be declared by: 
 
  (1) Certificate of the chair and secretary of any convention of 
delegates held within twenty-five (25) days of the Governor’s 
letter certifying vacancy; or 
 
  (2)(A) A special primary election called, held, and conducted in 
accordance with the rules of the party. 
 

* * * 
 
  (c) When a vacancy in nomination occurs as a result of death or 
when the person who received the majority of votes cast at the 
preferential primary election or the general primary election 
notifies the state committee of the political party of his or her 
intent to refuse nomination due to serious illness, moving out of 
the area from which elected as the party’s nominee, or filing for 
another office, the state committee of the political party shall 
notify the Governor within five (5) days after the date of death or 
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the date the party was notified of intent to refuse nomination as to 
whether the party chooses to fill the vacancy in nomination at a 
special election or a convention. 
 
  (d) If the party fails to notify the Governor within the five-day 
period, the vacancy in nomination shall not be filled nor shall the 
vacancy in nomination be filled if it occurred for any reason other 
than death, serious illness, the candidate’s moving out of the area 
from which elected as the party’s nominee, or filing for another 
office. 
 

(Emphasis added.) 
 
Section 7-7-104(c) states that “When a vacancy in nomination occurs as a result of 
death . . . the state committee of the political party shall notify the Governor within 
five (5) days after the date of death . . . as to whether the party chooses to fill the 
vacancy in nomination at a special election or a convention.” (Emphasis added).  
Obviously, if the death of a candidate occurs more than five days before the 
preferential primary election, and if the deceased candidate has an opponent or 
opponents in the primary election, it is impossible to know at the time of death, or 
within five days thereof, whether a vacancy in nomination yet exists.  One of the 
other surviving candidates may win the primary election and be the nominee, thus 
obviating any “vacancy in nomination.”  It is clear that the votes for the deceased 
candidate are to be counted, however (A.C.A. § 7-5-315(7)), even where the death 
occurs before the primary election.  See A.C.A. § 7-5-315(7)(A) (requiring 
counting of the votes for a candidate who died “after the certification of the ballot 
or filing period ended. . .”).  See also Helton v. Jacobs, 346 Ark. 344, 57 S.W.3d 
180 (2001).  If a deceased candidate who died before the primary election receives 
the highest number of votes at the primary election (or at an ensuing runoff), a 
vacancy in nomination will exist at that time.  Thus, although A.C.A. § 7-7-104 
speaks in terms of notifying the Governor “within five (5) days after the date of 
death,” this language cannot control where the death occurs more than five days 
prior to the preferential primary election and where the primary is contested.  The 
notification requirement, in my opinion, attaches only “[w]hen a vacancy in 
nomination occurs. . . .”  A.C.A. § 7-7-104(c).  No vacancy in nomination occurs 
unless and until the deceased candidate defeats his challengers in the primary 
election.  As a consequence, in my opinion, the procedure in such instance is for 
the state committee of the political party to notify the Governor of its choice 
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within five days after the vote is certified showing that the deceased candidate is 
the winner of the primary election.  See A.C.A. § 7-7-309 (Supp. 2007) (requiring 
the county board of election commissioners to certify the result not sooner than 
forty-eight (48) hours and not later than ten (10) days after the primary).   
 
Question 2-- Arkansas Code Ann. § 7-5-315 also states:  “In counting the paper 
ballots at the polling site, the following procedures shall be followed. . . .”  Does 
this language control paper ballots only, or electronic ballots as well? 
 
I assume your question is whether subsection (7) of A.C.A. § 7-5-315, addressing 
the counting of votes for a deceased candidate, is impacted by the introductory 
language of the statute, which refers to “paper ballots.”  Although I am somewhat 
uncertain as to your precise question in this regard, in my opinion subsection (7) 
of A.C.A. § 7-5-315 applies to require the counting of votes for deceased 
candidates no matter what type of voting system is in use.   
 
It will be helpful to set out the provisions of A.C.A. § 7-5-315 more fully in order 
to analyze this question: 
 

7-5-315. Counting paper ballots at the polling site. 
 
  In counting the paper ballots at the polling site, the following 
procedures shall be followed: 
 
  (1) The votes received by an unopposed candidate in any 
election held in this state shall not be counted or tabulated by the 
election officials. The word “UNOPPOSED” shall be sufficient to 
insert on the tally sheet to indicate that the candidate has received 
a majority of the votes cast in the election. However, the votes 
received by an unopposed candidate for the office of mayor or 
circuit clerk shall be counted and tabulated by the election 
officials; 
 
  (2) No write-in vote in any election in this state may be counted 
unless the name of the write-in candidate shall have been 
handwritten on the ballot; 
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  (3) In counting the ballots, the ballot box shall be opened, and 
the ballots shall be counted by counting each ballot in turn or by 
counting by offices and issues. The election officials must witness 
the counting of the ballots and shall keep separate tally lists of the 
votes cast for each candidate or issue on the ballot; 
 
  (4) When two (2) or more ballots are found folded together, it 
shall be considered as conclusive evidence of their being 
fraudulent, and neither of them shall be counted. If a ballot shall 
be found to contain marks for more than the maximum allowable 
number of candidates in any one (1) contest, the contest shall be 
considered overvoted, and it shall be the responsibility of the 
election officials to determine the voter’s intent; 
 
  (5) Upon the close of the polls, the election officials shall 
immediately certify and attest the list of voters and continue the 
count to completion. If any of the election officials become sick 
or incapacitated from any other cause, the remaining election 
officials shall continue the count until it is completed; 
 
  (6) After the count is completed, the election officials shall make 
out the certificates of election in triplicate and immediately post 
one (1) copy outside the polling site; and 
 
  (7)(A) The votes received by any person whose name appeared 
on the ballot and who withdrew or died after the certification of 
the ballot or filing period ended shall be counted. 
 
  (B)(i) If the person received enough votes to win nomination or 
election, a vacancy in the nomination or election shall be 
declared. 
 
  (ii)(a) If the person received enough votes to qualify for a runoff, 
the person’s name shall appear on the runoff ballot. 
 
  (b) If enough votes are cast for the person to win the runoff, then 
a vacancy in the nomination or election shall exist. 
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Subsections (1) through (6) above, which were largely adopted as part of Act 465 
of 1965, clearly refer to the procedure for manual counting of paper ballots.  
References to things such as “tally sheets” and ballots being “folded together” make 
this clear.  Subsection 7, addressing the counting of votes for deceased candidates 
and candidates who withdraw, was added later, as a result of Act 530 of 1991.  
That act was entitled “AN ACT to Provide for the Counting of Votes Cast for a 
Person Whose Name Appeared On the Ballot But Who Withdrew or Died; and for 
Other Purposes.”  It does not as clearly lend itself to paper ballots alone, but 
appears to address the counting of all ballots, whether by hand, or by voting 
machine or electronic device.  In fact, the statute above did not expressly refer to 
“paper ballots” until passage of Act 1020 of 2007, which was a lengthy multi-
purpose act entitled “AN ACT to Amend Various Sections of the Arkansas Code 
Pertaining to Elections.”  That 2007 act inserted the word “paper” in the title and 
introductory language of A.C.A. § 7-5-315.   
 
Your question is presumably whether subsection (7) of A.C.A. § 7-5-315 is 
restricted to the counting of paper ballots.  If so, this would mean that votes for a 
deceased candidate would be counted in counties or areas using paper ballots, but 
not in those areas using voting machines or electronic voting systems.  I cannot 
conclude that this was the legislative intent.  Statutes will not be interpreted in a 
way that would bring about an absurd or unworkable result.  See, e.g., Griffen v. 
Arkansas Judicial Discipline and Disability Commission, 355 Ark. 38, 130 
S.W.3d 524 (2003); and Citizens to Establish a Reform Party v. Priest, 325 Ark. 
257, 264-65, 926 S.W.2d 432, 436 (1996).  It would be absurd in my opinion, 
particularly in a statewide or multi-county race, to count votes cast for a deceased 
candidate only in areas using paper ballots.  I can envision no rationale supporting 
such an interpretation of the statute. 
 
In addition, two provisions of law addressing voting machines and electronic 
voting systems, respectively, render applicable any provisions of law applicable to 
other methods of voting insofar as they are applicable and not inconsistent with 
the voting method in use.  In this regard, A.C.A. § 7-5-502 (Repl. 2000), found in 
the subchapter addressing voting machines, provides that: 
 

All laws of this state applicable to elections where voting is done 
in any manner other than by machines and all penalties prescribed 
for violation of these laws shall apply to elections and precincts 
where voting machines are used insofar as they are applicable. 
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Similarly, A.C.A. § 7-5-604(b) (Supp. 2007), regarding electronic vote tabulating 
devices, provides that: 
 

 (b) So far as applicable, the procedures provided by law for 
voting by other means and the conduct of the election in regard 
thereto by the election officials, not otherwise inconsistent with 
this subchapter, shall apply to the system of electronic vote 
tabulation as authorized in this subchapter. 
 

In my opinion, subsection (7) of A.C.A. § 7-5-315, regarding the counting of votes 
for deceased candidates, is also applicable to counties or areas using voting 
machines or electronic voting systems.  In my opinion the intention of that 
subsection of A.C.A. § 7-5-315 is not restricted to paper ballots and in my opinion 
is made applicable to other systems of voting by the statutes set out above.   
 
Question 3-- Does it matter if the deceased candidate is the incumbent county 
office holder, in light of your analysis in Ark. Ag. Op. 06-217? 
 
I am somewhat uncertain as to the focus of this question.  In my opinion, however, 
votes cast for a deceased candidate at a primary election are counted pursuant to 
A.C.A. § 7-5-315(7) whether or not the deceased candidate is the incumbent.  In 
addition, A.C.A. § 7-5-315 requires, if the deceased candidate wins the primary 
election, that a vacancy in nomination be declared.  A.C.A. § 7-5-315(7)(B)(i).  If 
the political party follows the applicable deadlines, it is authorized to fill the 
vacancy in nomination.  Your reference to Op. Att’y Gen. 2006-217 is misplaced, 
in my opinion, because that opinion did not involve the existence or the filling of a 
vacancy in nomination.  That opinion, which was issued in December 2006, after 
the November general election, involved a vacancy in the office of alderman, due 
to the incumbent alderman’s death after the deadline for filing nominating 
petitions, but before the contested municipal election.  After the alderman’s death, 
a person was appointed to fill out the alderman’s term of office, pending the 
election of a new alderman for the ensuing term, which was to begin January 1st.  
The incumbent alderman, however, although deceased, received the majority of 
votes cast at the municipal election.  Thus, no one was elected to take office on 
January 1.  The question presented was whether the person appointed to fill the 
vacancy in the office, pending the election, should hold over and also complete the 
upcoming term beginning January 1st, or whether there was some other method for 
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filling the vacancy in the office.  The conclusion was that the appointee should 
continue to serve through the upcoming term.   
 
This opinion obviously did not involve the filling of a vacancy in nomination.  It 
addressed instead a vacancy in the office of alderman.  An opinion perhaps more 
relevant to your question is Op. Att’y Gen. 2004-308, which concluded that the 
“vacancy in nomination” procedure was available, although apparently not utilized, 
after the death of an incumbent quorum court member after he had won the 
primary election.  It was concluded in Op. Att’y Gen. 2004-308, that if “such 
measures had been taken [if the vacancy in nomination had been filled] . . . the 
person appointed by the Governor [to fill the vacancy in the office] would serve 
through only the unexpired term and the person selected or elected to fill the 
vacancy in nomination, because unopposed in the general election, would serve 
during the upcoming term beginning January 1, 2005.”  Obviously, therefore, the 
existence and filling of a vacancy in nomination would lead to a different result 
than the one reached in Op. Att’y Gen. 2006-217.  I will refer you to Op. Att’y Gen. 
2004-308 for any further questions in this regard.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


