
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-047 
 
 
April 18, 2008 
 
 
Mr. Danny H. Maxey, Chairman 
Pike County Election Commission 
Post Office Box 146 
Amity, Arkansas  71921 
 
Dear Mr. Maxey: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning the dual service 
of an elected Justice of the Peace on the governing board of a county hospital.  
Specifically, you present the following facts and pose the following two questions: 
 

In Pike County an elected Justice Peace [sic] serves on the 
governing board of the county hospital.  I received an opinion 
written by Attorney General Bryant citing the incompatibility 
doctrine in finding that one cannot serve in both positions. [Op. 
Att’y Gen. 94-220.1]  The reasoning behind the opinion was that 
the quorum court approves a county judge’s appointments to a 
hospital governing board.  However, our hospital was established 
before the quorum court became the legislative body of the 
county.  As a result, the governing board is appointed by the 
county judge without action by the quorum court.   
 
If appointment to the board does not require approval of the 
quorum court, does [sic] incompatibility doctrine apply in this 
case?  Can an individual serve in both capacities under these 
conditions? 

                                              
1 In response to your previous informal inquiries, my office sent you the referenced opinion in the hopes 
that it might answer the question you had on this subject. 



The Honorable Danny H. Maxey 
Chair, Pike County Election Comm’n 
Opinion No. 2008-047 
Page 2 
 
 
 

 
The current situation brings another question.  Is our county 
required by statute to revise its procedure for appointing members 
to the governing board of the county hospital? 
 

RESPONSE 
 
I am uncertain, as an initial matter, what relation your questions have to the 
election laws of this state.  Section 25-16-706 authorizes me to give my written 
opinion to “county boards of election commissioners . . . upon any inquiry 
submitted . . . concerning the provisions of the election laws of this state.”  A.C.A. § 
25-16-706(b) (Repl. 2002).  I assume it may be your intention, as a part of your 
duties as Chairman of the Pike County Election Commission, to determine the 
eligibility of a candidate for re-election to the quorum court.  I must note, 
however, that county boards of election commissioners do not have the authority 
to independently declare a candidate ineligible and remove his name from the 
ballot where there is as dispute concerning the facts or the law.  County boards of 
election commissioners, however, have standing to institute judicial actions 
regarding such issues.  I will, therefore, in response to your remaining questions 
regarding the proper method of appointing county hospital boards of governors, 
refer you to the applicable provisions of the Arkansas Code.  As set out below, 
under A.C.A. §§ 14-263-101; -102; and -104 (Repl. 1998), the power to appoint 
county hospital board of governors’ members is invested in the county judge but 
requires approval of the quorum court. This is true notwithstanding that the county 
hospital was created before the “quorum court became the legislative body of the 
county.”  In response to the first part of your first question, therefore, approval of 
the quorum court is required, and in my opinion the conclusion reached in Op. 
Att’y Gen. 94-220, that service in both positions would be incompatible, still 
obtains.  In response to the second part of your first question, in my opinion the 
dual service is prohibited.  With regard to your second question, regarding Pike 
County’s compliance with this quorum court approval requirement, this issue 
should be referred to the counsel to whom Pike County normally looks to for legal 
advice.   
 
Question 1-- If appointment to the board does not require approval of the 
quorum court, does [sic] incompatibility doctrine apply in this case?  Can an 
individual serve in both capacities under these conditions? 
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As an initial matter, I must note that, to the extent your questions are posed in an 
effort to determine the eligibility of a candidate for election, my predecessors have 
noted in numerous opinions, and I agree, that: “county boards of election 
commissioners ‘do[] not have the authority to declare a candidate ineligible and 
remove his name from the ballot when there is a dispute concerning the facts or 
the law.’  State v. Craighead County Bd. of Election Comm'rs, 300 Ark. 405, 409, 
779 S.W.2d 169 (1989).”  Op. Att’y Gen. 2006-153 at 8.  My predecessor noted 
that: “The proper remedy in such case is a court action for mandamus coupled with 
a declaratory judgment.  Id.  See also, Hill v. Carter, 357 Ark. 597, 184 S.W.3d 
431 (2004).”  Id.  As my predecessor stated in Op. Att’y Gen. 2005-204: “This 
conclusion follows . . . from the well-established principle that that the election 
commission generally performs a ministerial function in preparing and furnishing 
the ballots.” Id. at 6, citing State v. Craighead County Board of Election 
Commissioners, supra.  The court in Craighead County, supra, reasoned that:  
 

 . . . the determination of eligibility may often require more than 
mere ministerial action. . . .  To allow the board to consider 
disputed facts, make findings, and act thereon, is to put it in the 
same posture as a judicial tribunal.  The board, being a ministerial 
entity, simply does not have that power. . . .  The board may not 
exercise discretion or make findings of fact concerning the 
eligibility of a candidate.  That determination may only be made 
by a court, and the court may then direct the board to either place 
the candidate’s name on the ballot or remove it, as the case may 
be. 
 

Id. at 410. 
 
It has been held, however, that county boards of election commissioners have 
standing to institute such judicial proceedings.  See Jacobs v. Yates, 342 Ark. 243, 
253, 27 S.W.3d 734 (2000) (stating that:  “Certainly, they possess standing, as a 
result of their ministerial obligations under statute, to request a judicial 
determination whether a candidate was qualified to stand for the office in 
question”).  To this extent, the eligibility issue may involve your duties as an 
election official.  I will therefore proceed to address your substantive questions 
regarding eligibility.   
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The former opinion you refer to is presumably Op. Att’y Gen. 94-220.  That 
opinion concluded that although there was no constitutional or statutory conflict 
that would prohibit dual service as justice of the peace and county hospital board 
of governors member, the common law “incompatibility” doctrine would prohibit 
such service.  Attorney General Bryant concluded: 
 

According to section 14-263-101(c), quorum courts have some 
authority regarding the appointment and functions of county 
hospital boards of governors.  Section 14-263-104(a) provides 
that the board of governors shall be appointed by the county judge 
and approved by the quorum court.  In addition, the board submits 
monthly reports to the county judge and quorum court.  A.C.A. 
14-263-105(f)(1). 
 

Id. at 2.   
 
The opinion thus concluded that such dual service would violate the 
incompatibility doctrine, which applies “where one [office] is subordinate to the 
other, and subject in some degree to the supervisory power of its incumbent, or 
where the incumbent of one office has the power to remove the incumbent of the 
other or to audit the accounts of the other.”  Id. at 2, citing Tappan v. Helena Fed. 
Sav. & Loan Ass'n., 193 Ark. 1023, 1025, 104 S.W.2d 458 (1937), quoting 46 C.J. 
942.   
 
Your question is whether this conclusion is applicable in Pike County, because the 
Pike County “hospital was established before the quorum court became the 
legislative body of the county” and “[a]s a result, the governing board is appointed 
by the county judge without action by the quorum court.”  In response to this 
assertion, I can point you to the applicable law.  Quorum courts “became the 
legislative bod[ies]” of counties by virtue of Arkansas Constitution, Amendment 55 
and its enabling legislation, Act 742 of 1977.  When Act 742 was originally 
passed, most existing county boards and commissions, including county hospital 
boards, were required to be reorganized by county ordinance into county 
departments.  See A.C.A. § 14-14-712 (Act 742 or 1977 § 107).  In a special 
legislative session after the 1977 general legislative session at which Act 742 was 
passed, Act 742 was amended as pertains to county hospital boards of governors.  
See Acts 1977 (Ex. Sess.), No. 13.  This fact is reflected in A.C.A. §§ 14-14-712 and 
14-263-101 and -102.  The two latter statutes provide in pertinent part as follows: 
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  14-263-101. Legislative intent. 
 
(a) It is found and determined by the General Assembly that § 14-
14-101 et seq. specifically repealed the existing laws relating to 
county hospital boards of governors and provided that county 
hospital boards of governors, along with various other county 
boards and commissions, would cease to exist on July 1, 1978, or 
sooner if so provided by ordinance of the quorum court, and that 
the functions and duties of those boards would thereafter be 
assigned to various county departments. 
 
  (b) The General Assembly declares that it would be highly 
detrimental to the various county hospitals in this state to abolish 
the boards of governors of those hospitals and to transfer the 
responsibility for the management and operation of those 
hospitals to a county department.  
 
 (c) It is the purpose and intent of the General Assembly to 
substantially reenact the laws relating to county hospital boards of 
governors which were repealed by § 117 of Acts 1977, No. 742, to 
amend § 14-14-712 so as to exclude county hospital boards of 
governors from the provisions of § 14-14-712, relating to the 
reorganization of county boards and commissions, and to assure 
that the various county hospital boards of governors in the state 
will continue to function and have the authority and responsibility 
for the management, control, and operation of the respective 
county hospitals in substantially the same manner and to the same 
extent as was provided in Acts 1949, No. 481 [repealed] and the 
various acts amendatory and supplemental thereto, as if those acts 
had not been repealed and as if county hospital boards of 
governors had never been included in the provisions of § 14-14-
712; however, in keeping with the intent of Arkansas Constitution, 
Amendment 55, the quorum courts of the respective counties shall 
have the authority as set forth in this chapter and § 14-14-712 
regarding the appointment and functions of county hospital 
boards of governors. 
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 14-263-102. Continuation of existing boards of governors. 
 
  (a) The various county hospital boards of governors in existence 
on August 15, 1977, shall continue in existence and shall function 
under the provisions of this chapter. 
 
  (b) The members of all those boards serving on August 15, 1977, 
shall continue to serve for the respective terms for which they 
were appointed, and their successors shall be selected in the 
manner and for the terms provided in this chapter. 
 

(Emphasis added).   
 
It is clear, therefore, even for county hospital boards that existed prior to the 
adoption of Amendment 55 and Act 742 of 1977, that the requirements of A.C.A. §§ 
14-263-101—106, govern the appointment of the board members.  With regard to the 
appointment of such board members, A.C.A. § 14-263-104 states: 

 
(a) The board of governors shall consist of seven (7) members, 

who shall be qualified electors of the county in which the 
hospital is located and who shall be appointed by the county 
judge and approved by the quorum court.    

 
* * * 

 
 (b)(5) The duty to appoint the initial members of the board and to 
fill vacancies in case of death, resignation, expiration of terms, or 
for any other reason shall be that of the county judge with 
approval of the quorum court. 
 

(Emphasis added).   
 
In my opinion, therefore, in response to your first question, appointment of such 
board members requires approval of the quorum court, and the conclusions in Op. 
Att’y Gen. 94-220 are applicable to the facts you present.  In my opinion, therefore, 
in response to the second part of your first question and consistent with Op. Att’y 
Gen. 94-220, a quorum court member may not serve simultaneously as a member 
of a county hospital board of governors.  Again, however, a county board of 
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election commissioners does not have independent authority to make this 
determination, nor to remove a candidate’s name from the ballot for any such 
ineligibility.   
 
Question 2-- Is our county required by statute to revise its procedure for 
appointing members to the governing board of the county hospital? 
 
This question should be addressed to the person to whom Pike County normally 
looks for legal advice.  I hope that the foregoing is helpful in addressing the issue.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


