
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-029 
 
 
April 4, 2008 
 
 
Jonathan Greer, Esquire 
Saline County Attorney 
Saline County Courthouse, Room 1 
200 North Main Street 
Benton, Arkansas  72015 
 
Dear Mr. Greer: 
 
You have requested approval, pursuant to the Interlocal Cooperation Act (A.C.A. 
§ 25-20-101 et seq.) (the "Act"), of a proposed interlocal agreement (the 
"Agreement") between Saline County, Arkansas, and the City of Bryant, 
Arkansas.  Before addressing the terms of the Agreement, I should note that the 
Agreement, subject to any review for compliance with state law by you as county 
attorney, would appear to qualify for approval solely by the parties without my 
review since it does not involve a state agency.  See A.C.A. § 14-14-910(e) (Repl. 
1998).  Nevertheless, given that you have elected to proceed under the Act, I will 
proceed to review your submission under that legislation, as I am obliged to do 
pursuant to A.C.A. § 25-20-104(f)(2) (Repl. 2002).  As discussed below, I do not 
believe the Agreement constitutes an interlocal agreement of the sort that would be 
subject to my approval under the Act. 
 
The Act provides in pertinent part: 
 

25-20-104. Agreements for joint or cooperative action - Authority 
 
(a) Any governmental powers, privileges, or authority exercised or 
capable of exercise by a public agency of this state alone may be 
exercised and enjoyed jointly with any other public agency of this 
state which has the same powers, privileges, or authority under the 
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law and jointly with any public agency of any other state of the 
United States which has the same powers, privileges, or authority, 
but only to the extent that laws of the other state or of the United 
States permit the joint exercise or enjoyment. 
 
(b) Any two (2) or more public agencies may enter into agreements 
with one another for joint cooperative action pursuant to the 
provisions of this chapter. Appropriate action by ordinance, 
resolution, or otherwise pursuant to law of the governing bodies of 
the participating public agencies shall be necessary before the 
agreement may enter into force. 
 
(c) Any agreement for joint or cooperative action shall specify the 
following: 
 
(1) Its duration; 
 
(2) The precise organization, composition, and nature of any 
separate legal or administrative entity created thereby, together with 
the powers delegated to it, provided that the entity may be legally 
created; 
 
(3) Its purposes; 
 
(4) The manner of financing the joint or cooperative undertaking and 
of establishing and maintaining a budget therefor; 
 
(5) The permissible methods to be employed in accomplishing the 
partial or complete termination of the agreement and for disposing of 
property upon the partial or complete termination; and 
 
(6) Any other necessary and proper matters. 
 
(d) In the event that the agreement does not establish a separate legal 
entity to conduct the joint or cooperative undertaking, in addition to 
the items enumerated in subdivisions (c)(1) and (c)(3)-(6) of this 
section, the agreement shall contain the following: 
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(1) Provisions for an administrator or a joint board responsible for 
administering the joint or cooperative undertaking.  In the case of a 
joint board, public agencies party to the agreement shall be 
represented; and 
 
(2) The manner of acquiring, holding, and disposing of real and 
personal property used in the joint or cooperative undertaking. 
 
(e) No agreement made pursuant to this chapter shall relieve any 
public agency of any obligation or responsibility imposed upon it by 
law, except that, to the extent of actual and timely performance 
thereof by a joint board or other legal or administrative entity created 
by an agreement made hereunder, performance may be offered in 
satisfaction of the obligation or responsibility. 
 
(f)(1) Every agreement made under this section prior to and as a 
condition precedent to its entry into force shall be submitted to the 
Attorney General, who shall determine whether the agreement is in 
proper form and compatible with the laws of this state. 
 
(2) The Attorney General shall approve any agreement submitted to 
him or her under this section unless he or she shall find that it does 
not meet the conditions set forth in this section and shall detail, in 
writing addressed to the governing bodies of the public agencies 
concerned, the specific respects in which the proposed agreement 
fails to meet the requirements of law. 
 
(3) Failure to disapprove an agreement submitted hereunder within 
sixty (60) days of its submission shall constitute approval thereof. 
 
(g) Financing of joint projects by agreement shall be as provided by 
law. 
 
(h) In addition to other specific grants of authority as provided in the 
Arkansas Constitution and statutes and in addition to the formal 
cooperation authorized by this chapter, cities, towns, counties, and 
other units of government are authorized to associate and cooperate 
with one another on an informal basis without complying with the 
detailed procedure set out in this section. 



Jonathan Greer, Esq. 
Saline County Attorney 
Opinion No. 2008-029 
Page 4 
 
 
 
I am required by law to review the agreement for the purpose of determining 
whether it is in proper form, as described above, and is otherwise compatible with 
the laws of the state. 

Having analyzed the agreement you have submitted, I do not believe it indeed 
contemplates a "joint undertaking" of the sort authorized by the Act, which is not 
to say that the Agreement is impermissible as a simple contract or a compact 
pursuant to A.C.A. § 14-14-910(e).  The Agreement expresses the parties' desire 
"to enter into an Agreement which delineates the County and City's respective 
authority and obligations concerning planning matters in the City's extraterritorial 
jurisdiction."  The Agreement next acknowledges in provision 1 the city's 
authority "to control the subdivision of land within its adopted and recorded 
planning area boundary [i.e., the city's planning map] in accordance with and 
under the relevant Arkansas statutory provisions, including but not limited to Ark. 
Code Ann. §§ 14-56-401 through 14-56-408 and §§ 14-56-410 through 14-56-425. 
With respect to this provision, I must note that a city has "exclusive" planning 
jurisdiction (emphasis added), including the promulgation of a Master Street Plan, 
in the five-mile extraterritorial planning area to the extent that the municipality has 
exercised its jurisdiction under A.C.A. § 14-56-413 (Repl. 1998). See the attached 
Op. Att'y Gen. 2006-050 (discussing the interplay of city and county authority in 
this regard).  Cf. Sanderson v. Texarkana, 103 Ark. 529, 534, 146 S.W. 105 (1912) 
("It is hardly to be supposed that it was the intention of any enactment, either of 
the Constitution of the Legislature, to authorize two agencies with co-ordinate 
power to have control and supervision over the streets of a city when the effect 
might be to enable each to thwart the other and to play at cross purposes.")  See 
also Yates v. Sturgis, 312 Ark. 397, 849 S.W.2d 523 (1993) (citing Sanderson, 
supra).  Provision 1 thus does no more than acknowledge the application of state 
law.  Provisions 2 and 3 likewise accord in all respects with the provisions of 
subchapter 4 of title 14, chapter 56 of the Code.   
 
Provision 4 of the Agreement provides: 
 

After review by City Department staff for compliance with all 
municipal codes, a copy of all applicable plats submitted to the city 
shall be transmitted to the Saline County Planning Board for review 
and comment. 
 



Jonathan Greer, Esq. 
Saline County Attorney 
Opinion No. 2008-029 
Page 5 
 
 
This provision is in all respects consistent with the provisions of A.C.A. § 14-17-
208(i) (Supp. 2007), which provides: 
 

In unincorporated areas adjoining the corporate limits of a 
municipality in which the authority to control the subdivision of land 
is vested and is being exercised in accordance with and under the 
provisions of §§ 14-56-401 - 14-56-408 and 14-56-410 - 14-56-425, 
or any amendments thereto or thereof, or other acts of a similar 
nature enacted by the General Assembly, the municipal authority 
shall have subdivision jurisdiction, but shall transmit copies of 
proposed plats for the areas to the county planning board and the 
board of directors of each affected school district for review and 
comment, which shall be made to the municipal authority within 
sixty (60) days from the time it is received by the county planning 
board and the board of directors of each affected school district 
unless further time is allowed by the municipal authority. 

 
The first sentence of Provision 5 of the Agreement is likewise in accord with this 
statute, although the requirement that developers attend the review is not in the 
Code. 
 
In effect, Provisions 1 through 6 do no more than address the practicalities of 
effecting Code provisions that assign responsibilities to the city and the county, 
respectively.  To this extent, these provisions do not constitute a "joint 
undertaking" of the sort authorized in the Act, which this office has interpreted as 
"memorializ[ing] a cooperative agreement as contemplated by that act."  Op. Att'y 
Gen. 2007-027.  A key factor appears to be whether the agreement assigns each 
party any obligations or functions showing that each is an active participant in 
activities that each entity might exercise independently.  See Op. Att'y Gen. 2006-
042; compare Op. Att'y Gen. 2004-194 (acknowledging the propriety under the 
Act of an agreement between a city and a county to construct a track to be used by 
each entity, although rejecting the agreement on other grounds); Op. Att'y Gen. 
2005-173 (approving an agreement between a city and a county to cooperate in the 
construction and operation of a justice complex to serve both entities, with the 
facility to be administered by a joint board consisting of the county judge and the 
city administrator). 
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Provision 7 of the Agreement provides: 
 

Developments that are within the city's extra-territorial jurisdiction 
of the Bryant Planning Area Boundary shall obtain approval of the 
subdivision's name from the Saline County Tax Assessor and names 
of the streets or roads within the development shall be approved by 
the Saline County Office of Emergency Management. 
 

In the attached Op. Att'y Gen. 2001-319, one of my predecessors opined that in the 
absence of an express agreement between a city and a county that the county could 
name city streets for 911 purposes, the city would retain exclusive authority to 
name its streets.  This opinion admittedly did not address the issue of naming 
streets located in the city's mapped extraterritorial jurisdiction.  My predecessor 
did note the application of the Arkansas Public Safety Communications Act of 
1985, now codified at A.C.A. §§ 12-10-304 and -305 (Repl. 2003), which provides 
that one political subdivision's "911 public safety communication's center" may be 
designated to serve another political subdivision through a written mutual aid 
agreement.  In my opinion, the Agreement in this instance in all likelihood accords 
with the Public Safety Communications Act in assigning approval authority of 
subdivision street names to the county authorities charged with emergency 
management.  I do not, however, consider this arrangement a "joint enterprise" of 
the sort contemplated in the Act.  
 
Provision 8 of the Agreement provides as follows: 
 

If the residential development is to have private streets or roads 
within the development, the developer must establish an 
improvement district with provisions for the maintenance and repair 
of said streets or roads by said district. 
 

Without addressing whether Arkansas law authorizes political subdivisions by 
agreement to impose such a requirement upon a developer,1 I will simply note that 
the imposition of any such requirement, if permissible, would be by action of the 
political subdivision having jurisdiction over the subject property.  As such, the 
requirement would not constitute a "joint undertaking" of the sort contemplated in 

                                              
 
1 The "Municipal Property Owner's Improvement District Law," codified at A.C.A. § 14-94-101 et seq. 
(Repl. 1998 & Supp 2007), provides for the formation of a municipal improvement district upon the 
unanimous approval of the property owners in the proposed district. 
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the Act.  In this regard, I must note the provisions of A.C.A. § 14-17-208, which 
provides in pertinent part: 
 

(i) In unincorporated areas adjoining the corporate limits of a 
municipality in which the authority to control the subdivision of land 
is vested and is being exercised in accordance with and under the 
provisions of §§ 14-56-401 - 14-56-408 and 14-56-410 - 14-56-425, 
or any amendments thereto or thereof, or other acts of a similar 
nature enacted by the General Assembly, the municipal authority 
shall have subdivision jurisdiction, but shall transmit copies of 
proposed plats for the areas to the county planning board and the 
board of directors of each affected school district for review and 
comment, which shall be made to the municipal authority within 
sixty (60) days from the time it is received by the county planning 
board and the board of directors of each affected school district 
unless further time is allowed by the municipal authority. 

 
Provision 9 of the Agreement provides: 
 

In the event of differences in the developmental requirements for 
street design standards of the respective parties, those requirements 
most stringent shall be applied. 
 

This provision appears to reflect an assumption that the city and the county might 
share some authority to impose "developmental requirements" within a platted 
area contained within the city's mapped extraterritorial jurisdiction.  See note 1, 
supra.  I find nothing objectionable in the proposition that a city might agree to 
impose county "street design standards" by agreement if it chooses to do so.  
However, I do not consider this decision a "joint undertaking" of the sort 
contemplated in the Act.  As noted above, the city has exclusive planning 
jurisdiction, including the promulgation of a Master Street Plan, in the five-mile 
extraterritorial planning area to the extent that the municipality has exercised its 
jurisdiction under A.C.A. § 14-56-413.2  In my opinion, the county has no 
independent authority to exercise such jurisdiction in the absence of an agreement 
with the city. 

                                              
 
2 As noted above, a city has exclusive planning jurisdiction, including the promulgation of a Master Street 
Plan, which includes street design standards, within the five-mile extraterritorial planning area to the extent 
that the municipality has exercised its jurisdiction under A.C.A. § 14-56-413. 
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Provisions 10 and 11 of the Agreement accord Saline County certain authority to 
"ensure the quality of street construction for all subdivisions approved in the extra-
territorial areas of the Bryant Planning Area Boundary unless the County waives 
this authority . . . ."  These provisions again strike me as no more than a grant to 
the county of authority it would not otherwise be authorized to exercise 
independently.  In this respect, these provisions do not constitute a "joint 
undertaking of the sort contemplated in the Act. 
 
Provision 12 of the Agreement imposes upon the city a requirement to obtain from 
the developer "an infrastructure construction bond . . . to ensure completion of 
improvements before Final Plat approval."  This provision again does not entail 
any joint enterprise of the sort contemplated in the Act. 
 
Provision 13 provides "as a condition of approval the Final Plat" that the developer 
"provide a one year Maintenance Bond, or other acceptable instrument assigned 
and approved by the County, made payable to the County and City . . . ."  As noted 
above, as a matter of statutory law, approval of the final plat resides in the city, 
which may as a matter of contract law condition the approval upon the county's 
agreement thereto.  However, in the absence of such an agreement, the county 
would lack any authority regarding plat approval, meaning that the Agreement 
falls outside the parameters of the Act. 
 
Provision 14 conditions approval of the final plat upon the developer's providing a 
maintenance bond to the city.  This provision does not implicate the county in any 
sense, and hence it does not raise any issue of an interlocal agreement. 
 
Provision 15 sets forth various circumstances under which the conditions of the 
Agreement might be waived by mutual consent of the parties.  As noted above, 
none of the prior conditions of the Agreement involves a governmental function 
that both parties might independently perform.  This provision consequently does 
not qualify the Agreement as an interlocal agreement under the terms of the Act. 
 
Provision 16 locates in the city's Department of Community Development and 
Public Works the authority to approve plans for "storm water drainage lying 
within the City's extraterritorial jurisdiction."  This provision again does not 
contemplate any variety of joint enterprise as contemplated in the Act.  
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Provision 18 declares that "[t]his Agreement shall be administered by the Mayor 
of the City of Bryant and the Saline County Judge, or their respective duly 
designated representatives."  I do not consider this joint "administration" of duties 
dictated by statute or agreement as being assigned to one or the other of the parties 
to the Agreement as constituting a "joint undertaking" as contemplated in the Act. 
 
In conclusion, I must note that I do not intend any of the foregoing as a comment 
on the enforceability of the Agreement.  My opinion amounts to no more than a 
conclusion that the Agreement is not one that requires my approval under the Act.  
In my opinion, local counsel are charged with determining whether the Agreement 
is consistent with Arkansas law. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosures 


