
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-008 
 
 
February 28, 2008 
 
 
The Honorable John Threet 
Prosecuting Attorney 
Fourth Judicial District 
Washington County Courthouse 
280 North College, Suite 301 
Fayetteville, Arkansas 72701 
 
Dear Mr. Threet: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions: 
 

As you know, A.C.A. § 24-12-128 provides that retired County 
employees may continue to participate in the County’s healthcare 
plan so long as he or she pays both employer and employee 
contributions to the healthcare plan. 
 
Can the County require any such retirees who reach the age of 65 
to enroll in Medicare Part A, B and C if the County gives the 
retiree credit for any Medicare premiums?  If so, may the County 
Health Plan provide that Medicare shall become the primary 
insurer and the County insurance shall become secondary? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion the answer to your first question is “no” under state law.  An 
answer to your second question is therefore unnecessary.   
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Question 1-- Can the County require any such retirees who reaches the age of 
65 to enroll in Medicare Part A, B and C if the County gives the retiree credit for 
any Medicare premiums?   
 
In my opinion the answer to this question is “no.”  As you note, the applicable 
statute is A.C.A. § 24-12-128 (Repl. 2002).  It provides in pertinent part as follows:   
 

When any county official or county employee retires and either is 
age fifty-five (55) or older and vested in the County Division of 
the Arkansas Public Employees’ Retirement System or has thirty 
(30) or more years of actual service or thirty-five (35) years of 
credited service in the County Division regardless of age, the 
official or employee may continue to participate in the county 
health care plan as long as the official or employee pays both 
employer and employee contributions to the health care plan. 

 
Your first question is whether a county can require retirees who reach age sixty-
five to enroll in Medicare as long as the county gives the retiree credit for the 
Medicare premiums.   
 
An analogous question was addressed in Op. Att’y Gen. 2003-235.  In that 
opinion, one of the questions posed was whether a county could disallow further 
participation in its health plan to retired employees once such employees reached 
eligibility for Social Security and Medicare.  The applicable statute was A.C.A. § 
24-12-128, the same statute you reference above.  My predecessor concluded that 
the answer was “no.”  He first set out some discussion of the applicable federal 
law regarding the relationship of Medicare coverage to the health insurance 
benefits of retirees, as follows: 
 

Although federal law provides that Medicare, which is a category 
of Social Security benefit, is the secondary payer for employees 
who have other coverage, see 42 U.S.C. § 1395y (the “Medicare as 
Secondary Payer Act”), this provision of federal law has generally 
been interpreted not to apply to retirees.  See, e.g., Hammack v. 
Baroid Corp., 142 F.3d 266 (5th Cir. 1998); Santana v. Deluxe 
Corp. and John Hancock Mutual Life Ins. Co., 1998 W.L. 293752 
(D. Mass. 1998); Medicare Beneficiaries' Defense Fund v. Empire 
Blue Cross Blue Shield, 938 F. Supp. 131 (E.D.N.Y. 1996); Perry 
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v. Metropolitan Life Ins. Co., 852 F. Supp. 1400 (M.D. Tenn. 
1994), rev'd on other grounds Perry v. United Food and 
Commercial Workers District Unions 405 and 442, 64 F.3d 238 
(1995).  That is, Medicare does not have automatic secondary 
payer status with regard to retirees who are covered by other 
health care plans.  Op. Att’y Gen. No. 1998-066. 
 

Id. at 5, also citing Op. Att’y Gen. 98-066.1     
 
Despite the conclusion above, my predecessor also concluded that:  “Nevertheless, 
the fact that Medicare may be the primary payer for a county retiree does not 
relieve the county of the responsibility to comply with the mandate to permit 
retirees to participate in the county health care plan pursuant to A.C.A. § 24-12-
128.  Counties cannot take action that is contrary to state law.  See Ark. Const., 
Am. 55, § 1; A.C.A. § 14-14-805(13).”  Id.   
 
Thus, as explained in Opinion 2003-235, although federal law might have created 
no obstacle to the proposed action, state law nonetheless required counties to 
provide health care coverage to qualifying retirees.  As stated in Op. Att’y Gen. 
2003-235, in discussing the mandatory nature of the benefits described in A.C.A. § 
24-12-128: 
 

The discretionary term “may,” see Stilley v. James, 347 Ark. 74, 
60 S.W.3d 410 (2001), as used in [A.C.A. § 24-12-128], applies to 
the retiree, rather than the county.  That is, this provision leaves 
the decision as to whether to continue to participate in the county 
health care plan wholly within the discretion of the qualifying 
retiree.  Because the qualifying retiree has full discretion to 
choose to participate, it follows that the county is required to 
permit that retiree to participate. 
 

Id. at 2.   
 
State law thus affords county retirees the option of continued participation in the 
county health plan.  As also noted in Op. Att’y Gen. 2003-235, constitutional and 
statutory restrictions prevent counties from adopting ordinances that conflict with 
                                              
1 Federal law on this point does not appear to have changed appreciably since the issuance of Op. Att’y 
Gen. 2003-235.   
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state law.  Specifically, Amendment 55, § 1 and A.C.A. § 14-14-805 provide in 
pertinent part as follows: 
 

Amendment 55, § 1 
 
 (a) A county acting through its Quorum Court may exercise local 
legislative authority not denied by the Constitution or by law. 
 
 
14-14-805. Powers denied. 
 
Each county quorum court in the State of Arkansas exercising 
local legislative authority is prohibited the exercise of the 
following: 
 

* * * 
 
 (2) Any legislative act that applies to or affects the provision of 
collective bargaining, retirement, workers’ compensation, or 
unemployment compensation. 
 

* * * 
 
 (13) Any legislative act contrary to the general laws of the state. 
 

(Emphasis added).   
 
In my opinion, therefore, a county quorum court is without power, under current 
state law, to require county retirees to enroll in Medicare with credit given for the 
Medicare premiums.  State law governs the issue and allows county retirees the 
option of continued county coverage.  The answer to your first question is 
therefore “no.”   
 
Question 2-- If so, may the County Health Plan provide that Medicare shall 
become the primary insurer and the County insurance shall become secondary? 
 
An answer to this question is unnecessary in light of my response to Question 1, 
above.   



The Honorable John Threet 
Pros. Att’y, 4th Judicial District 
Opinion No. 2008-008 
Page 5 
 
 
 
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


