
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-006 
 
 
February 28, 2008 
 
 
The Honorable Robbie Wills 
State Representative 
Post Office Box 306 
Conway, Arkansas  72033-0306 
 
Dear Representative Wills: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on a question I will 
paraphrase as follows: 
 

In light of the conclusions reached in Op. Att’y Gen. 2007-218 
regarding in-kind services, are the attached in-kind services sections 
of Faulkner County’s reappraisal contract lawful? 
 

You have provided me with excerpts of the reappraisal contract and the reappraisal 
plan that reference the possible provision by five county appraisers of various in-
kind services to the private contractor.  The contract provides that if the county 
appraisers perform services for the contractor, the amount owed to the contractor 
will be reduced in a recited amount that presumably reflects the value of the 
county appraisers’ services.  Section 12.1 of the reappraisal plan provides as 
follows: 
 

In regards to the appraisal of new construction, the contractor shall 
use the Assessor’s existing five appraisers and one data entry 
personnel.  These members of the Assessor’s staff shall also be used 
for the valuation and data entry of new subdivisions, replats, and 
annexations, during the duration of the contract, with the contractor 
being responsible for the final valuation.  The Assessor’s office will 
have use of these staff members for, but not limited to, matters such 
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as field checks and county equipment appraisals.  The use of these 
staff members are [sic] to be considered as in kind services and are 
[sic] to be shown as a deduction on the amount of the bid. 
 

You represent that the salaries of Faulkner County employees working on the 
valuation of new construction are paid by the county and that these employees 
receive no salaries or benefits from the private contractor. 

 
With respect to the provision of in-kind services by Faulkner County, you further 
offer the following analysis: 
 

[T]he Assessment Coordination Department’s current rules and 
regulations seem not to allow this.  The pertinent rule is as follows: 
 
RULE 3.40 
 
PAYMENT IN KIND SERVICES 
 
All reappraisal contracts will allow for "payment in kind" services to 
be provided by the county employees who participate in the 
reappraisal.  This provision will require the appraisal contractor to 
reimburse the county for work contributed to the reappraisal project 
by county employees, on a pre-agreed basis.  The provision will also 
provide for the appraisal contractor to have reasonable control over 
those employees regarding job duties, expected production, and 
work quality.  The provision will also allow the appraisal contractor 
to reject poor quality work performed by a county employee, which 
will relieve the contractor of any obligation to pay for such work. 
 

You do not address in your analysis how you feel this rule conflicts with the 
Faulkner County reappraisal plan and contract.  My inquiries reveal that the 
Arkansas Assessment Coordination Department (the “ACD”) in fact interprets 
Rule 3.40 as authorizing a county to provide in-kind services to private reappraisal 
contractors.  However, in the wake of my issuing Op. Att’y Gen. 2007-218, which 
I will discuss in my response below, the ACD has reportedly concluded that Rule 
3.40 is inconsistent with the statutes discussed below.  The ADC accordingly does 
not enforce the rule and has expressed its intent to strike Rule 3.40 from the books, 
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instead adopting the position that a county’s provision of in-kind reappraisal 
services to a private contractor is impermissible in all instances.      
 
Finally, you suggest that the situation in Faulkner County is distinguishable from 
that discussed in Op. Att’y Gen. 2007-218, prompting you to offer the following: 
 

[A]lthough that opinion also dealt with in kind services, the facts are 
different than Faulkner County’s case.  Currently, the Assessment 
Coordination Department (ACD) is using the above opinion as a 
blanket reason not to allow any in-kind services in reappraisal plans 
and contracts starting for this year.  Therefore, a new opinion on this 
different situation is needed by both Faulkner County as well as the 
ACD which would like to clarify the matter one way or the other. 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, for the reasons discussed below, I believe a contract of the sort 
entered into by Faulkner County might well run afoul of the ethical proscriptions 
discussed in the attached Op. Att’y Gen. 2007-218. 
 
Before discussing the substance and scope of Opinion 2007-218, I will address 
your suggestion that the above described factual circumstances in Faulkner County 
are in some sense materially distinguishable from those addressed in my previous 
opinion.  The questions addressed in Opinion 2007-218 read as follows: 
 

May one or more employees of a county assessor be lawfully 
employed on a part-time, after hours basis by the contractor 
performing countywide mass appraisals?  Would such an 
arrangement violate provisions of A.C.A. 14-14-1202, governing 
ethical standards for county government officers and employees? 
 

I agree that the situation addressed in my previous opinion is distinguishable from 
the one you describe as applying in Faulkner County, inasmuch as the Faulkner 
County employees at least nominally perform their tasks as paid employees of the 
county, whereas the employees at issue in my previous opinion were serving after 
hours as part-time paid employees of a private contractor.  However, in terms of 
the ethical concerns addressed in my previous opinion, I do not consider this 
distinction material -- a conclusion apparently shared by the ACD in adopting a 
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blanket rule proscribing in-kind service by county employees to a private 
contractor.   
 
In my previous opinion, I summarized my conclusions as follows: 
 

In my opinion, the answer to both of your questions may well turn 
on whether the private employment bears in any fashion upon the 
referenced “countywide mass appraisals.”  If it does so directly, 
meaning that the private employment would constitute performance 
of the contractor’s contractual obligations to the county, I believe the 
private employment would be barred by the provisions of A.C.A. § 
14-14-1202 (Supp. 2007).  The statute further bars a county 
employee from benefiting indirectly from a county contract.  Only a 
finder of fact could determine whether the statute applied in any 
given instance.  Finally, depending upon the facts, the common-law 
prohibition against conflicts of interests might bar the dual 
employment of any given public employee.  
 

As I noted in my previous opinion, A.C.A. § 14-14-1202 provides in pertinent part: 
 

(a)(3) The officer or employee may not use his or her office, the 
influence created by his or her official position, or information 
gained by virtue of his or her position to advance his or her 
individual personal economic interest or that of an immediate 
member of his or her family or an associate, other than advancing 
strictly incidental benefits as may accrue to any of them from the 
enactment or administration of law affecting the public generally. 
 

* * * 
 
(c)(1) RULES OF CONDUCT. No officer or employee of county 
government shall: 
 
  (A)(i) Be interested, either directly or indirectly, in any contract 
or transaction made, authorized, or entered into on behalf of the 
county or an entity created by the county, or accept or receive any 
property, money, or other valuable thing for his or her use or benefit 
on account of, connected with, or growing out of any contract or 
transaction of a county. 
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(Emphasis added.) 
 
In my opinion, the fact that the Faulkner County private contractor is charged with 
ultimate responsibility for the quality and accuracy of his work implies that he will 
have supervisory authority over the county appraisers working to fulfill his 
contractual obligations to the county.  Indeed, although the ACD has concluded 
that Rule 3.40 is unenforceable, the practical realities of managerial control appear 
to be reflected in the Rule’s mandate that a private reappraisal contractor have 
supervisory control over county appraisers, including the authority to reject their 
work outright.  My inquiries reveal that under many such in-kind contracts the 
private contractor even has the authority to dismiss an appraiser.  Moreover, to the 
extent that the appraisers’ salaries are at least in part paid out of the contractually 
negotiated credit for their services, it might be characterized as a fiction to suggest 
that the county is even paying the employees.  Under these circumstances, I 
believe the highlighted proscription might well bar a contract of the sort in effect 
in Faulkner County. 
 
In my opinion, the Faulkner County contract further implicates the provisions of 
A.C.A. § 21-8-108 (Repl. 2004), which provides in pertinent part: 
 

(a) No public servant shall: 
 
(1) Receive a gift or compensation as defined in § 21-8-401 et seq.,[1] 
other than income and benefits from the governmental body to 
which he or she is duly entitled, for the performance of the duties 
and responsibilities of his or her office or position[.] 

 
(Emphasis added.)  As reflected in the highlighted portion of this statute, this 
proscription applies only when the outside compensation is for the performance of 
services an individual would be obliged to perform in the course of his duties as a 
public employee.  As noted above, I believe that the contractual credit to the 

                                                 
1 Subsection 21-8-402(7)(A) of the Code (Supp. 2007) defines the term "compensation" as follows: 
 

"Income" or "compensation" means any money or anything of value received or to be 
received as a claim for future services, whether in the form of a retainer, fee, salary, 
expense, allowance, forbearance, forgiveness, interest, dividend, royalty, rent, or any 
other form of recompense or any combination thereof.  It includes a payment made under 
obligation for services or other value received. 
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county by a private contractor for a county appraiser’s services might reasonably 
be characterized as an indirect payment by the private contractor for services that 
the appraiser, in the absence of the private contract, would be obliged to perform 
as a purely public employee.  Given these circumstances, I believe a finder of fact 
might well conclude that the contract violated the statute just cited. 
 
Finally, I believe that the arrangement in Faulkner County might well create a 
common-law conflict of interests, which has been defined as follows: 
 

A public office is a public trust . . . and the holder thereof may not 
use it directly or indirectly for personal profit, or to further his own 
interest, since it is the policy of law to keep an official so far from 
temptation as to insure his unselfish devotion to the public interest.  
Officers are not permitted to place themselves in a position in which 
personal interest may come into conflict with the duty which they 
owe to the public, and where a conflict of interest arises, the office 
holder is disqualified to act in the particular matter and must 
withdraw. 

 
67 C.J.S. Officers § 204.  See also Ops. Att’y Gen. Nos. 2001-347; 99-449; 98-275, 
94-283, and 94-446, citing Van Hovenberg v. Holman, 201 Ark. 370, 144 S.W.2d 
719 (1940); Madden v. United States Associates, 40 Ark. App. 143, 844 S.W.2d 
374 (1992); Acme Brick Co. v. Missouri Pacific R.R., 307 Ark. 363, 821 S.W.2d 7 
(1991); and 63A Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 321.  As I noted in 
Opinion 2007-218, this office has in the past applied this doctrine in addressing 
the conduct of public employees as well as officers.  See, e.g., Op. Att’y Gen. 
2001-347.   
 
When a public appraiser is contractually obligated to serve subject to the direction 
of a private contractor who is indirectly paying his salary, a clear conflict of 
interests would appear to exist.  As a public employee, the appraiser’s paramount 
allegiance must be to the public welfare.  However, if the appraiser’s employment 
is in any sense controlled by a private actor, that paramount allegiance will be 
necessarily compromised. 
  
In short, then, I believe the program in effect in Faulkner County might invite 
challenge as flouting the ethical proscriptions discussed above.  Even conceding 
that the Faulkner County contract creates circumstances different from those 
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discussed in opinion 2007-218, I believe the contract raises similar ethical 
concerns. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosure 


