
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2008-003 
 
February 6, 2008 
 
The Honorable Eddie C. Hawkins 
State Representative 
15 Sharon Road 
Vilonia, AR  72173-9541 
 
Dear Representative Hawkins: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions:   
 

1. If a school district’s published salary schedule meets the minimum 
requirements established by Ark. Code Ann. § 6-17-2403, could the district 
adopt a new schedule on [sic] the 2007-2008 school year prior to May 1 
that would be effective in the 2008-2009 school year and would maintain 
individual contracted salaries at the same level for the 2008-2009 school 
year as are in effect for the 2007-2008 year?  (The new schedule would not 
affect increases earned for professional training, etc.) 
 

2. Additionally, if the district makes that change in its 2008-2009 salary 
schedule, would it violate Ark. Code Ann. § 6-17-1507, the Teacher Fair 
Dismissal Act? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, as a general proposition, the answer to your first question is “yes,” 
but the law is unclear regarding the necessary procedure for accomplishing such a 
change.  With regard to your second question, I assume this is asking whether such 
a change in the salary schedule can be made without following the procedures 
under the Teacher Fair Dismissal Act (hereinafter “TFDA”), A.C.A. §§ 6-17-1501 
– 1510 (Repl. 1999 and Supp. 2007).  This implicates what one of my 
predecessors characterized as the “mutually exclusive” operation and effect of the 
TDFA’s May 1 automatic renewal date for contracts, and the July 1 effective date 
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for amendments to “personnel policies” pursuant to A.C.A. § 6-17-204 (Supp. 
2007).  Op. Att’y Gen. 92-097.  Because this matter has not been clarified by the 
legislature or the courts, I cannot definitively opine on the issue.   
 
With regard to the minimum requirements referenced in your first question,  
A.C.A. § 6-20-2305 states that school districts shall file a “salary schedule” as 
follows in order to obtain state funds pursuant to the Public School Funding Act of 
2003, A.C.A. §§ 6-20-2301 – 2307 (Supp. 2007): 
 

(4)(A) Each year the school district shall file with the state board a 
salary schedule for its certified employees that recognizes a 
minimum level of training and experience. 
 
      (B) The schedule shall reflect the actual pay practices of the 
school district, including fringe benefits. 
 
      (C) Salary increments for experience or education, or both, shall 
be identified on the schedule[.] 

 
A.C.A. § 6-20-2305(f) (Supp. 2007). 
 
A “minimum salary schedule” for teacher salaries is further outlined by A.C.A. § 
6-17-2403, which states in part: 
  

The board of directors in each school district in the state shall pay 
classroom teachers upon a minimum salary schedule that provides: 
 

(1) Annual increments for education and experience; 
 

(2) A base salary; and 
 

(3) A minimum salary for a teacher with a master’s degree 
and at least fifteen (15) years’ experience. 

 
A.C.A. § 6-17-2403(a) (Supp. 2007).1 

                                              
1 Subsections 6-17-2403(b) and (c) set forth the following minimum schedules for the 2007-2008 and 2008-
2009 school years: 
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Your question assumes that the district has adopted a salary schedule that meets 
these minimum requirements.  The issue is whether the district could adopt a new 
                                                                                                                                       

In school year 2007-2008, each school district in the state shall have in place a salary 
schedule with at least the following minimum levels of compensation for a basic contract: 
 

Years of Experience       BA Degree Salary       MA Degree Salary 
0  $28,897          $33,231 
1    29,347            33,731 
2    29,797            34,231 
3    30,247            34,731 
4    30,697            35,231 
5    31,147            35,731 
6    31,597            36,231 
7    32,047            36,731 
8    32,497            37,231 
9    32,947            37,731 
10    33,397            38,231 
11    33,847            38,731 
12    34,297            39,231 
13    34,747            39,731 
14    35,197            40,231 
15    35,647            40,731 

 
In school year 2008-2009 and each school year thereafter, each school district in the state 
shall have in place a salary schedule with at least the following minimum levels of 
compensation for a basic contract: 
 

Years of Experience       BA Degree Salary       MA Degree Salary 
0  $29,244          $33,630 
1    29,694            34,130 
2    30,144            34,630 
3    30,594            35,130 
4    31,044            35,630 
5    31,494            36,130 
6    31,944            36,630 
7    32,394            37,130 
8    32,844            37,630 
9    33,294            38,130 
10    33,744            38,630 
11    34,194            39,130 
12    34,644            39,630 
13    35,094            40,130 
14    35,544            40,630 
15    35,994            41,130 

 
A.C.A. § 6-17-2403(b) and (c) (Supp. 2007) 
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schedule for 2008-2009 that would maintain, i.e., “freeze” salaries at the 2007-
2008 level, or whether this is prohibited because teachers must receive salary 
increases based on the increments shown on the schedule.   
 
I do not interpret A.C.A. § 6-17-2403 as establishing such a guaranteed increase in 
salary from one year to the next.  Any new salary schedule clearly must include 
“annual increments” as required by subsection 6-17-2403(a)(1).   But it seems that 
the requirements of A.C.A. § 6-17-2403 will be met as long as teachers in 2008-
2009 are paid based upon a schedule that includes the increments.  I note that one 
of my predecessors reached a similar conclusion regarding a previous similar 
statute governing minimum teacher salaries.  Attorney General Opinion 92-097 
observed:   
 

[W]e find no law expressly prohibiting the ‘freezing’ of teacher 
salaries from one year to the next.  While A.C.A. § 6-17-1001 (Cum. 
Supp. 1991) requires school districts to pay teachers upon a salary 
schedule which has annual increments for education and experience, 
it appears that payment based upon an amended schedule would still 
comply with this language, as least if not amended perpetually to 
avoid the schedule requirement.   
 

Id. at n. 2. 
 
My predecessor further observed that the annual increments for experience under 
the previous statute created only a “goal … and not a requirement.”  Id. (citing Op. 
Att’y Gen. 91-366).  I note that A.C.A. § 6-17-2403 does not refer to the 
scheduled increments as a “goal.”2  It is therefore distinguishable from the 
previous statute to that extent.  But it does not necessarily follow that payment of 
the increments each year is now mandated.  The essential observation in my 
opinion still stands:  Payment based upon an amended salary schedule will still 
comply if the schedule has the required annual increments.   
 
One further observation regarding a relatively recent change in the law in this area 
is necessary.  The legislature in 2003 amended the previous minimum teacher 

                                              
2 Subsection 6-17-2403 is part of the Teacher Compensation Program of 2003, A.C.A. §§ 6-17-2401 – 
2407 (Supp. 2007).  The act establishing this program repealed A.C.A. § 6-17-1001.  See Acts 2003 (2nd 
Ex. Sess.),  No. 59, § 5. 
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salary statute – A.C.A. § 6-17-1001 – to require a teacher’s experience for 
purposes of salary to be “his or her total years in any school district in the state,” 
and not only “the years in the district in which he or she is currently employed.”  
See Acts 2003, No. 1768, § 1.  Another statute – A.C.A. § 6-17-204(c)(1)(A) and 
(B) – had authorized school districts to limit past years of experience.  This office 
concluded that the 2003 act impliedly repealed A.C.A. § 6-17-204(c)(1)(A) and 
(B).  See Op. Att’y Gen. 2003-181.  See also Op. Att’y Gen. 2003-202 (concluding 
that Act 1768 of 2003 applied to all existing teachers and not just to those newly 
hired by a district.)  This requirement that a teacher’s experience be “his or her 
total years’ experience” is included in the current law at A.C.A. § 6-17-2403(d) 
(Supp. 2007).3   
 
The “annual increments for … experience” requirement under A.C.A. § 6-17-
2403(a)(1) can thus be understood to ensure that teachers are appropriately paid 
according to the salary schedule.  It does not appear to be tantamount to a mandate 
that teachers must invariably receive salary increases each year, as long as they are 
being paid at least the minimum compensation set forth in A.C.A. § 6-17-2403. 
 
In response to your first question, therefore, the apparent absence of any clear 
proscription against freezing teacher salaries compels me to conclude that a 
district could, as a general proposition, adopt a new teacher salary schedule for the 
2008-2009 school year that would maintain salaries at the 2007-2008 level. 
 
                                              
3 Subsection 6-17-2403(d)(1) states: 
 

For purposes of the salary schedules described in this section, the teacher’s experience is 
his or her total years’ experience as a teacher with a valid Arkansas teaching license and 
teaching at any: 

 
     (A) Public school accredited by the Department of Education or a nationally 
recognized accrediting association; 
 
     (B) Private school within the State of Arkansas accredited by a nationally recognized 
accrediting association; 
 
     (C) Institution of higher education within the State of Arkansas accredited by a 
nationally recognized higher education institution accrediting association; or 
 
     (D) Any facility operated by the Division of Youth Services or any facility contracting 
with the division to provide care for juveniles committed to the division. 
 

A.C.A. § 6-17-2403(d)(1) (Supp. 2007).  



The Honorable Eddie C. Hawkins 
State Representative 
Opinion No. 2008-003 
Page 6 
 
 
 
Your second question raises the issue of the necessary procedure for making such 
a change.  I assume that by referencing the Teacher Fair Dismissal Act (TFDA), 
A.C.A. §§ 6-17-1501 – 1510 (Repl. 1999 and Supp. 2007), you are asking whether 
the TFDA must be followed.  There are two potential approaches to this question.  
Under one approach, following the TFDA is unnecessary because the teacher 
salary schedule is a part of the school district’s “personnel policies,” see A.C.A. § 
6-17-201(a) (Supp. 2007), which may be set by the district’s board of directors, 
subject to the qualification that a personnel policies committee must be afforded 
an opportunity to review a proposal for at least ten days before the board of 
directors’ vote on the proposal.  See generally Op. Att’y Gen. 2002-138 (regarding 
the process for changing existing policy).  According to this view of the matter, 
the teacher salary schedule may be “downshifted,” so to speak, by amending the 
personnel policies to this effect, so that teachers with an additional year of 
experience will be paid the same amount they received the previous year.  The 
change in personnel policy will not be effective until the next fiscal year, unless 
approved by a majority of the certified personnel.  See A.C.A. § 6-17-204(b) 
(Supp. 2007).  At the time it becomes effective, however, following this 
interpretation, it will apply to the 2007-2008 contracts.   
 
The alternative, competing view is that the TFDA must be followed because the 
teacher salary schedule is a “term” of each teacher’s contract.  The schedule is a 
part of the district’s personnel policies, see A.C.A. § 6-17-201(a), which in turn 
are “considered to be incorporated as terms of the certified personnel contracts….”  
A.C.A. § 6-17-204(a) (Supp. 2007).  The TFDA provides in relevant part: 
 

(a) Every contract of employment made between a teacher and the 
board of directors of a school district shall be renewed in writing on 
the same terms and for the same salary, unless increased or 
decreased by law, for the next school year succeeding the date of 
termination fixed therein, which renewal may be made by an 
endorsement on the existing contract instrument unless: 
 
  (1) By May 1 of the contract year, the teacher is notified by the 
school superintendent that the superintendent is recommending that 
the teacher's contract not be renewed; 
 



The Honorable Eddie C. Hawkins 
State Representative 
Opinion No. 2008-003 
Page 7 
 
 
 

  (2) During the period of the contract or within ten (10) calendar 
days after the end of the school year, the teacher shall send … his or 
her resignation as a teacher; or 
 
   (3) The contract is superseded by another contract between the 
parties. 
 

A.C.A. § 6-17-1506 (Rep. 1999). 
  
The TFDA therefore provides for automatic renewal of each teacher’s contract on 
May 1 if no notice of nonrenewal is given, or there is no superseding contract.  See 
generally Hilton v. Pine Bluff Public Schools, 295 Ark. 397, 748 S.W.2d 648 
(1988).  The possible effect of this automatic renewal in connection with 
amending a salary schedule was aptly summarized by one of my predecessors as 
follows: 
 

The automatic renewal entitles the teachers to a contract for the same 
salary and for the same terms as the previous year contract.  One of 
the terms of the contract renewed, according to this interpretation, is 
the teacher salary schedule which was effective at the time of that 
contract.  This interpretation therefore concludes that if contracts are 
automatically renewed, the school district is bound to honor the 
unamended salary schedule, and pay the increments established 
therein, entitling teachers to a salary increase for an additional year 
of experience.  This interpretation would therefore require either 
mutual consent of the teachers to the amendment of the salary 
schedule, so that the amendment would be effective immediately and 
be incorporated as a term of the new contracts on the May 1 
automatic renewal date, or the negotiating of new contracts with the 
teachers.        
 

Op. Att’y Gen. 92-097 at 3. 
 
As my predecessor noted, under this interpretation, “no personnel policies of a 
district could be amended during the school year and become effective July 1 if 
automatic renewal is utilized.  If old terms are locked in on May 1, prior to the 
effective date of any amendments, the amendments cannot operate to change those 
terms.”  Id. at 6-7.  



The Honorable Eddie C. Hawkins 
State Representative 
Opinion No. 2008-003 
Page 8 
 
 
 
 
Like my predecessor, I am unable to reconcile the overlapping concepts that 
emerge under the TFDA and the personnel policy amendments procedure.  The 
“mutually exclusive” provisions were summarized in Opinion 92-097: 
 

The problem arises because there are ‘terms’ of the contract, 
including, presumably, the teacher salary schedule, which are locked 
in on automatic renewal.  A.C.A. § 6-17-1506.  On the other hand 
there are ‘personnel policies,’ which were, in the same legislative 
session, made ‘terms’ of the contract and which are subject to 
amendment.  A.C.A. § 6-17-204.  These concepts thus overlap ….   
The operation and effect of the two dates (May 1 and July 1) are 
mutually exclusive …. A reading of these statutes thus reveals 
conflicting evidences of legislative intent.  The statutes cannot be 
reconciled or employed simultaneously without reaching an outcome 
that in either case seems contrary in some aspect to other evidences 
of legislative intent. 

 
Id. at 7. 
 
According to my review, the matter has not been clarified, either by the legislature 
or through the courts.  These circumstances prevent me from definitively opining 
in response to your second question.    
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 


