
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-328 
 
 
January 18, 2008 
 
 
James E. Hathaway, Esq. 
Kutak Rock LLP 
120 West Capitol Avenue, Suite 2000 
Little Rock, Arkansas  72201-3706 
 
Dear Mr. Hathaway: 
 
I am writing in response to your request for my approval of an Interlocal 
Cooperation Agreement (the "Agreement") submitted pursuant to A.C.A. § 15-5-
207(b)(20) (Supp. 2007) between the Arkansas Development Finance Authority 
("ADFA") and the Jefferson County Public Facilities Board (the "PFB").   
 
In your request, you characterize the Agreement as follows: 
 

Pursuant to Arkansas Code Annotated § 15-5-207(b)(20), ADFA is 
authorized to enter into "intergovernmental agreements" with other 
public agencies for the purposes of, among other things, allowing 
such public agency to "transfer or delegate any function, power, 
responsibility, or duty" to the Authority.  The attached Agreement 
transfers to ADFA the right to refund certain outstanding bonds 
issued by the PFB. 
 
ADFA proposes to refund the PFB bonds by issuing its own 
refunding notes or bonds, using a technique called a cash-for-cash 
refunding.  ADFA will use the proceeds of the refunding bonds to 
refund the PFB bonds, swapping the refunding proceeds for 
revenues already held under the Indenture for the PFB bonds.  The 
exchanged proceeds can then be used to generate additional single 
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family mortgage loans for first-time homebuyers under ADFA's 
single family mortgage program. 
 
By using the refunding technique, ADFA can provide funds to 
generate single family mortgages without using the State's private 
activity bond volume cap as set out in Internal Revenue Code § 146, 
which is a limit on the amount of private activity bonds that can be 
issued in each state, based on a per capita formula.  Under current 
law, only ADFA has the authority to acquire qualifying single family 
mortgage loans in Arkansas.[1]  While the PFB could refund the prior 
bonds, it cannot, on its own, utilize the refundings to generate new 
loans.  
 
ADFA plans on entering into numerous similar agreements, which 
will, in the end, result in over $140,000,000 in mortgage loan 
financing without affecting the State's private activity volume cap.  
The holders of the PFB bonds will be unaffected, and there will be 
no cost to the PFB.   
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the Agreement is in proper form and is, in all likelihood, consistent 
with the provisions of Arkansas law.  As discussed below, I cannot and will not 
speculate regarding whether the Agreement might contravene any provision of 
federal law. 
 
My role in approving the proposed Agreement is set forth in A.C.A. § 15-5-
207(b)(20)(E)(i) (Supp. 2007), which provides as follows regarding any agreement 
between the ADFA and another agency: 
 

Every agreement prior to and as a condition precedent to its final 
adoption and performance shall be submitted to the Attorney 
General, who shall determine whether the agreement is in proper 
form and compatible with the laws of the State of Arkansas. 

 

                                              
1 See A.C.A. § 15-5-304 (Repl. 2003). 
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With respect to the statutory basis for the above described Agreement, A.C.A. § 15-
5-207(b)(20) provides in pertinent part that the ADFA is authorized to do the 
following: 
 

(A) To contract, cooperate, or join with any one (1) or more other 
governments or public agencies or with any political subdivisions of 
the state or with the United States to perform any administrative 
service, activity, or undertaking that any such contracting party is 
authorized by law to perform, including the issuance of bonds. 
 
(B) An "intergovernmental agreement" is defined as any service 
contract entered into by a contracting party that establishes a 
permanent perpetual relationship thereby obligating the financial 
resources of the contracting party. 
 
(C) The term "permanent or perpetual relationship" is defined for 
purposes of this subchapter and §§ 15-5-101 et seq. and 15-5-301 et 
seq. as any agreement exhibiting an effective duration greater than 
one (1) year, twelve (12) calendar months, or an agreement 
exhibiting no fixed duration but when the apparent intent to such an 
agreement is to establish a permanent or perpetual relationship.  
Such intergovernmental agreements shall be authorized by ordinance 
or resolution of the contracting party.  Any intergovernmental 
agreement enacted may provide for the contracting party to: 
 
(i) Cooperate in the exercise of any function, power, or 
responsibility; 
 
(ii) Share the services of any officer, department, board, employee, 
or facility; and 
 
(iii) Transfer or delegate any function, power, responsibility, or 
duty. 

 
(Emphases added.) 
 
Before discussing the significance of the passages highlighted in the above 
statutory excerpt, I feel obliged to elaborate on your summary of what the 
Agreement appears designed to accomplish.  As noted above, the ADFA is the 
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only agency charged with authority to issue single family mortgage loans in 
Arkansas.  A.C.A. § 15-5-304.  However, the ADFA's authority to finance such 
loans through the issuance of tax-exempt, private activity mortgage bonds is 
limited under federal law by what is termed an annual "volume cap," under federal 
law, see 26 U.S.C. § 146 (Supp. 2007) -- a restriction acknowledged in A.C.A. § 5-5-
601(b)(2) (Repl. 2003).  The Agreement appears designed to enable the ADFA to 
issue single family mortgage loans through the cash proceeds it would receive 
from the PBF as consideration for the ADFA's refunding the PBF's current bond 
obligations.  At issue, then, is whether this arrangement is consistent with the 
Arkansas law recited above.2 
 
At issue initially is whether Arkansas law authorizes a state governmental agency 
to refund the bonds of a political subdivision of the state.  Section 15-5-301 of the 
Code (Repl. 2003) authorizes the ADFA to issue both tax-exempt and non-tax-
exempt bonds for various specified purposes.  As previously noted, A.C.A. § 15-5-
304 (Repl. 2003) further mandates that the ADFA "shall be the exclusive issuer of 
mortgage bonds as defined in the Mortgage Subsidy Tax Act of 1980."  The Code 
at no point specifies, however, that mortgages of the sort at issue in your request 
shall be financed exclusively with the proceeds of such bond issues.  Specifically 
with respect to the question of refunding bonds, A.C.A. § 15-5-314 (Repl. 2003) 
authorizes the ADFA to issue such bonds "for the purpose of refunding, either at 
maturity or in advance of maturity, any bonds issued under this subchapter."  This 
particular subchapter does not address one way or the other the possibility that the 
ADFA might issue refunding bonds on behalf of another agency or political 
subdivision, using the consideration offered for the issuance of such bonds to 
finance the issuance of additional mortgage loans. 
 
In my opinion, the Code's failure directly to mention in subchapter 3 of the 
Arkansas Development Finance Authority Act the possibility of such a refunding 
bond issue does not dictate that such a refunding program is impermissible under 
state law.  On the contrary, I believe the above recited provisions of A.C.A. § 15-5-
207(b)(20) directly support such a program both in authorizing the ADFA to 
cooperate with political subdivisions of the state in the issuance of bonds and in 
authorizing any political subdivision to delegate to the ADFA any power the 

                                              
2 As previously noted, A.C.A. § 15-5-207(b)(20)(E)(i) limits my role to determining only whether the 
Agreement "is in proper form and compatible with the laws of the State of Arkansas."  I cannot and will not 
speculate on whether the Agreement conforms with federal law.  
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political subdivision might have with respect to bonds, logically including the 
power to issue refunding bonds.3   
 
The remaining concern is whether the Agreement meets the statutory conditions 
applicable to any intergovernmental contract under the applicable subsection of 
the Code.  In my opinion, the ADFA and the PFB are both clearly "public 
agencies" in the sense used in A.C.A. § 15-5-207(b)(20)(A), thus rendering them 
capable of entering into an intergovernmental agreement.4  The question, then, is 
whether the Agreement meets the following statutory requirements set forth at 
A.C.A. § 15-5-207(b)(20)(D): 
 

An intergovernmental agreement shall be authorized and approved 
by the governing body of each party to the agreement, shall set forth 
fully the purposes, powers, rights, obligations, and responsibilities of 
the contracting parties, and shall specify the following: 
 
(i) Its duration; 
 
(ii) The precise organization, composition, and nature of any 
separate legal entity created; 
 
(iii) The purpose or purposes of the intergovernmental agreement; 

                                              
3 Arkansas Const. art. 12, § 12 precludes, inter alia, the State from ever assuming or paying the debt of any 
county.  In reviewing the Agreement, I gather that the ADFA, as a state agency, anticipates receiving full 
compensation from the county in consideration of its issuance of refunding bonds on behalf of the county.  
In my opinion, the Agreement would consequently be immune from constitutional challenge under this 
provision.  
 
4 Subsection 25-20-103(1)(B) of the Arkansas Code (Supp. 2007) provides in pertinent part:  
 

As used in this chapter: 
 

(1) "Public agency" means any: 
 

* * * 
 
(B) Political subdivision of this state; 
 
(C) Agency of the state government or of the United States[.] 
 

The ADFA is clearly an agency of state government.  The PFB is further an arm of the county, see A.C.A. 
§ 14-137-106 (Repl. 1998), and hence a political subdivision of the state. 
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(iv) The manner of financing the joint or cooperative undertaking 
and establishing and maintaining a budget; 
 
(v) The permissible method or methods to be employed in 
accomplishing the partial or complete termination of an agreement 
and for disposing of property upon partial or complete termination. 
The method or methods for termination shall include a requirement 
of six (6) months' written notification of the intent to withdraw by 
the governing body of the public agency wishing to withdraw; 
 
(vi) Provision for an administrator or a joint board responsible for 
administering the joint or cooperative undertaking, including 
representation of the contracting parties on the joint board; 
 
(vii) The manner of acquiring, holding, and disposing of real and 
personal property used in the joint or cooperative undertaking; and 
 
(viii) Any other necessary and proper matters. 

 
Having reviewed the proposed Agreement, I hereby approve it as meeting these 
statutory requirements and conforming to Arkansas law.  I must again stress, 
however, that I cannot opine on the compatibility of the Agreement with federal 
law.  That determination is outside my statutory duty and authority. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


