
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-327 
 
January 8, 2008 
 
Mr. Frederick N. Scott, Sponsor 
Little Red Hen Committee 
Post Office Box 13135 
Maumelle, Arkansas  72113 
 
Dear Mr. Scott: 
 
This is in response to your request for certification, pursuant to A.C.A. § 7-9-107 
(Repl. 2000), of the popular name and ballot title for a proposed constitutional 
amendment. You have previously submitted two similar measures, which this 
office rejected due to ambiguities in the text of your proposed amendments. See 
Ops. Att’y Gen. Nos. 2007-287 and 2006-118. You have made changes in the text 
of your proposal since your last submission and have now submitted the following 
proposed popular name and ballot title for my certification: 
 

Popular Name 
 

LOCAL TERM LIMITS AMENDMENT 
 

Ballot Title 
 

AN AMENDMENT TO THE CONSTITUTION OF THE STATE 
OF ARKANSAS LIMITING THE LENGTH OF TERMS OF 
OFFICE AND THE NUMBER OF TERMS OF OFFICE FOR ALL 
ELECTED COUNTY AND CITY OFFICES.  OFFICES THAT 
ARE ADMINISTRATIVE IN NATURE, SUCH AS MAYOR, 
COUNTY JUDGE, ASSESSOR, COLLECTOR, CLERK, 
TREASURER, OR SHERIFF ARE LIMITED TO TWO, FOUR 
YEAR TERMS. 
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OFFICES THAT ARE LEGISLATIVE IN NATURE, SUCH AS 
JUSTICES OF THE PEACE OR ALDERMAN ARE LIMITED TO 
THREE, TWO YEAR TERMS. 
 
SCHOOL BOARDS, COMMISSIONS, TOWNSHIP OFFICES, 
PROSECUTORS AND COURTS ARE NOT AFFECTED. 
 

The Attorney General is required, pursuant to A.C.A. § 7-9-107, to certify the 
popular name and ballot title of all proposed initiative and referendum acts or 
amendments before the petitions are circulated for signature.  The law provides 
that the Attorney General may substitute and certify a more suitable and correct 
popular name and ballot title, if he can do so, or if the proposed popular name and 
ballot title are sufficiently misleading, may reject the entire petition.  Neither 
certification nor rejection of a popular name and ballot title reflects my view 
of the merits of the proposal.  This Office has been given no authority to 
consider the merits of any measure. 
 
In this regard, A.C.A. § 7-9-107 neither requires nor authorizes this office to make 
legal determinations concerning the merits of the act or amendment, or concerning 
the likelihood that it will accomplish its stated objective.  In addition, following 
Arkansas Supreme Court precedent, this office will not address the 
constitutionality of proposed measures in the context of a ballot title review unless 
the measure is “clearly contrary to law.”  Kurrus v. Priest, 342 Ark. 434, 29 
S.W.3d, 669 (2000); Donovan v. Priest, 326 Ark. 353, 931 S.W.2d 119 (1996); 
and Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  Consequently, this 
review has been limited to a determination, pursuant to the guidelines that have 
been set forth by the Arkansas Supreme Court, discussed below, of whether the 
proposed popular name and ballot title accurately and impartially summarize the 
provisions of your proposed amendment. 
 
The purpose of my review and certification is to ensure that the popular 
name and ballot title honestly, intelligibly, and fairly set forth the purpose of 
the proposed amendment.  See Arkansas Women’s Political Caucus v. Riviere, 
283 Ark. 463, 466, 677 S.W.2d 846 (1984). 
 
The popular name is primarily a useful legislative device.  Pafford v. Hall, 217 
Ark. 734, 233 S.W.2d 72 (1950).  It need not contain detailed information or 
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include exceptions that might be required of a ballot title, but it must not be 
misleading or give partisan coloring to the merit of the proposal.  Chaney v. 
Bryant, 259 Ark. 294, 532 S.W.2d 741 (1976); Moore v. Hall, 229 Ark. 411, 316 
S.W.2d 207 (1958).  The popular name is to be considered together with the ballot 
title in determining the ballot title’s sufficiency.  Id. 
 
The ballot title must include an impartial summary of the proposed amendment 
that will give the voter a fair understanding of the issues presented.  Hoban v. 
Hall, 229 Ark. 416, 417, 316 S.W.2d 185 (1958); Becker v. Riviere, 270 Ark. 219, 
223, 226, 604 S.W.2d 555 (1980).  According to the court, if information omitted 
from the ballot title is an “essential fact which would give the voter serious ground 
for reflection, it must be disclosed.”  Bailey v. McCuen, 318 Ark. 277, 285, 884 
S.W.2d 938 (1994), citing Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 798 S.W.2d 34 (1990); 
Gaines v. McCuen, 296 Ark. 513, 758 S.W.2d 403 (1988); Hoban v. Hall, supra; 
and Walton v. McDonald, 192 Ark. 1155, 97 S.W.2d 81 (1936).  At the same time, 
however, a ballot title must be brief and concise (see A.C.A. § 7-9-107(b)); 
otherwise voters could run afoul of A.C.A. § 7-5-522’s five minute limit in voting 
booths when other voters are waiting in line.  Bailey v. McCuen, supra.  The ballot 
title is not required to be perfect, nor is it reasonable to expect the title to cover or 
anticipate every possible legal argument the proposed measure might evoke.  
Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  The title, however, 
must be free from any misleading tendency, whether by amplification, omission, 
or fallacy; it must not be tinged with partisan coloring.  Id.  A ballot title must 
convey an intelligible idea of the scope and significance of a proposed change in 
the law.  Christian Civic Action Committee v. McCuen, 318 Ark. 241, 884 S.W.2d 
605 (1994).  It has been stated that the ballot title must be: 1) intelligible, 2) 
honest, and 3) impartial.  Becker v. McCuen, 303 Ark. 482, 798 S.W.2d 71 (1990), 
citing Leigh v. Hall, 232 Ark. 558, 339 S.W.2d 104 (1960). 
 
Having analyzed your proposed amendment, as well as your proposed popular 
name and ballot title under the above precepts, it is my conclusion that I must 
reject your proposed popular name and ballot title due to ambiguities in the text of 
your proposed measure.  Additions or changes to your popular name and ballot 
title may also be necessary in order to more fully and correctly summarize your 
proposal.  I cannot, however, at this time, fairly or completely summarize the 
effect of your proposed measure to the electorate in a popular name or ballot title 
without the resolution of the ambiguities.  I am therefore unable to substitute and 
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certify a more suitable and correct popular name and ballot title pursuant to 
A.C.A. § 7-9-107(b). 
 
I refer to the following ambiguities: 
 

1. Section 4 of your proposed amendment states:  
 

Persons appointed to an elective office may only finish 
out the term of the office, and may not succeed 
themselves in office.   
 

As an initial matter, I note that this provision does not specify the 
offices included in the term “elective office,” (although the previous 
section refers to county and city elective offices and states that 
schools boards, commissions, township offices, courts and 
prosecutors are not affected by the amendment.)  It may be 
necessary to apprise voters of the precise offices in question in a 
ballot title for your measure, to avoid uncertainty and confusion.  I 
am unable, however, to do so based upon this language.  
 
Additionally, although you have modified Section 4 somewhat, 
compare Op. Att’y Nos. 2007-287 and 2006-118, I believe an 
ambiguity remains as to how this provision would interact with 
Amendment 29 to the Arkansas Constitution, which also governs the 
filling of vacancies in some of the offices included in your measure.  
Section 4 of Amendment 29 governs how long an appointee serves.  
It provides as follows: 
 

The appointee shall serve during the entire unexpired 
term in the office in which the vacancy occurs if such 
office would in regular course be filled at the next 
General Election if no vacancy had occurred.  If such 
office would not in regular course be filled at such 
next general election the vacancy shall be filled as 
follows: At the next General Election, if the vacancy 
occurs four months or more prior thereto, and at the 
second General Election after the vacancy occurs if the 
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vacancy occurs less than four months before the next 
General Election after it occurs.  The person so elected 
shall take office on the 1st day of January following 
his election.    

 
Amendment 29 thus deals with the term lengths of appointees to fill 
vacancies in the elective offices covered by Amendment 29.  Under 
Amendment 29, the length of time to be served by the appointee 
depends upon whether the office would ordinarily be filled at the 
next general election following the occurrence of the vacancy.  Your 
measure on the other hand states that an appointee “may only finish 
out the term of the office.”  This would mean, at least in 
circumstances where the appointment occurred so late in the election 
cycle that no one else was elected, that the appointee would only 
serve until December 31.  This in turn would leave a possible 
vacancy, since your measure does not authorize the appointee to 
hold over until the next election cycle.  Compare Ark. Const. art. 19, 
§ 5 (“All officers shall continue in office after the expiration of their 
official terms, until their successors are elected and qualified.”).  
Would another vacancy be created in that instance? This is 
potentially confusing to voters, and I cannot summarize its effect in 
a certified ballot title for your measure.        
 
An additional ambiguity exists from the possibility that this language 
in Section 4, (“persons appointed … may only finish out the term of 
the office,” emphasis added) means that the appointee is never 
eligible for election to the office after having served as an appointee.  
I realize that Section 4 also states that “persons appointed … may 
not succeed themselves.”  This might suggest that one who had 
served as an appointee could later be elected to that office, as long as 
he was not succeeding himself.  But the statement that appointees 
“may only finish out the term of the office” is nevertheless 
ambiguous. 
 
As a final matter regarding Section 4, it is also unclear whether the 
period served by an appointee would count against the term limit 
applicable to that office.  
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2.  An additional ambiguity arises from Section 5 of your measure, 
which provides: 
 

Persons holding office at the time this Amendment 
goes into effect, who meet or exceed the maximum 
number of years in office so provided, may continue in 
office until the end of the year following the next 
General Election, and their successor is elected and 
qualified.  

 
It is not entirely clear from this language whether an office holder 
who has met or exceeded the maximum number of years on the 
amendment’s effective date will complete the current term in all 
instances, or whether the term of some officers might be cut short by 
your measure.  The uncertainty arises from the statement that the 
person “may continue in office until the end of the year following 
the next General Election.”  An example will illustrate the possible 
ambiguity.  If the measure is adopted at the November, 2008 general 
election, it will be effective on January 2, 2009 (see Section 6).  The 
next general election will be November, 2010.  Under one possible 
reading of Section 5, “the end of the year following [the November, 
2010 general election]” is December 31, 2011.  I realize that you 
may intend for December 31, 2010 to be the operative date, but that 
is by no means clear from the language of Section 5.  Instead, it is 
possible that persons covered by this provision will continue in 
office until December 31, 2011.  Because some current offices 
holders may have been elected to four-year terms, (see, e.g., A.C.A. § 
14-43-303, regarding aldermen in mayor-city council cities of 
50,000 or more), this will shorten the term.  The question then arises 
as to how this person’s successor is to be elected, since a successor 
ordinarily would not be elected in that case until November, 2012.  
Will a vacancy be created in that instance?  Will enabling legislation 
be necessary to provide for the election of a successor?  How long 
will the successor serve?                
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3.  The retroactive effect of your measure remains unclear, in my 
view.   Section 6 states: 
 

This Amendment to the Arkansas Constitution shall 
take effect and be in operation on January 2, in the 
year following its adoption; and its provisions shall be 
applicable to all persons thereafter seeking to hold the 
offices specified in this Amendment. 

 
My predecessor’s analysis of previous similar language continues to 
apply to this provision.  He stated: 
 

As an initial matter, the retroactive effect of your 
measure is not clear.  Your measure is effective 
January 2, 2007 and is applicable to “all persons 
thereafter seeking election. . . .”  Do previously-served 
terms of office (served previous to January 2, 2007), 
count against the three-term limit?  I cannot determine 
from the language used.  Cf. U.S. Term Limits, Inc. v. 
Hill, 316 Ark. 251, 274, 872 S.W.2d 349 (1994) 
(noting that Arkansas Constitution, Amendment 73 
proclaims that it is “applicable to all persons thereafter 
seeking election” and that “it is simply not clear on 
when counting the terms must commence.”)   

 
Op. Att’y Gen. 2006-118.  
 
In my view, this ambiguity has not been clarified by your current 
submission.  I also note in this regard that while Section 5 (discussed 
above) implies retroactivity, Section 6 implies non-retroactivity by 
stating that the amendment “shall be applicable to all persons 
thereafter seeking to hold the offices specified….”  (Emphasis 
added).  This may also be confusing to voters. 
 

My office, in the certification of ballot titles and popular names, does not concern 
itself with the merits, philosophy, or ideology of proposed measures.  I have no 
constitutional role in the shaping or drafting of such measures.  My statutory 
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mandate is embodied only in A.C.A. § 7-9-107 and my duty is to the electorate.  I 
am not your counsel in this matter and cannot advise you as to the substance of 
your proposal. 
 
At the same time, however, the Arkansas Supreme Court, through its decisions, 
has placed a practical duty on the Attorney General, in exercising his statutory 
duty, to include language in a ballot title about the effects of a proposed measure 
on current law.  See, e.g., Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 793 S.W.2d 34 (1990).  
Furthermore, the Court has recently confirmed that a proposed amendment cannot 
be approved if “[t]he text of the proposed amendment itself contribute[s] to the 
confusion and disconnect between the language in the popular name and the ballot 
title and the language in the proposed measure.”  Roberts v. Priest, 341 Ark. 813, 
20 S.W.3d 376 (2000).  The Court concluded:  “[I]nternal inconsistencies would 
inevitably lead to confusion in drafting a popular name and ballot title and to 
confusion in the ballot title itself.”  Id.  Where the effects of a proposed measure 
on current law are unclear or ambiguous, it is impossible for me to perform my 
statutory duty to the satisfaction of the Arkansas Supreme Court without 
clarification of the ambiguities. 
 
My statutory duty, under these circumstances, is to reject your proposed popular 
name and ballot title, stating my reasons therefor, and to instruct you to “redesign” 
the proposed measure, popular name and ballot title.  See A.C.A. § 7-9-107(c).  You 
may, after clarification of the matter discussed above, resubmit your proposed 
amendment, along with a proposed popular name and ballot title, at your 
convenience.  I anticipate, as noted above, that some changes or additions to your 
submitted popular name and ballot title may be necessary.  I will perform my 
statutory duties in this regard in a timely manner after resubmission. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/cyh 
 


