
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-318 
 
 
January 28, 2008 
 
 
The Honorable Ray Kidd 
State Representative 
3718 Highway 463 
Jonesboro, Arkansas 72404-9612 
 
Dear Representative Kidd: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on whether two provisions 
of a Jonesboro city ordinance are consistent with state law.  Specifically, you 
recite the following information and pose the following question: 
 

Many years ago, Jonesboro, under authority of specific state 
statutes, created an Airport Commission (A.C.A. § 14-359-101 et 
seq.), and participated in a Solid Waste Authority (A.C.A. § 8-6-
701).  As to the Airport Commission, section 105 states “. . . the 
commissioners shall be appointed by the Mayor and confirmed by 
three fourths (3/4) vote of the elected and qualified members of 
the City Council.”  Section 703 of the Solid Waste Authority law 
states “. . . the Mayor, with the confirmation by the governing body 
of each city entitled to a representative in the district, shall 
appoint one (1) member.”   
 
On September 5, 2006, the City Council adopted Ordinance No. 
3663.  Section three of the ordinance says “two (2) members of the 
Municipal Airport Commission shall be members of the 
governing body; and at least one of the council members shall be 
a member of the Finance Committee.”   
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Similarly, Section 6 of the Ordinance says “two members of the 
Solid Waste Authority shall be members of the governing body; 
and at least one council member shall be a member of the Finance 
Committee.”   
 
My question is whether it is legal for the council to restrict the 
mayor’s appointment power as authorized by the state. 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, to the extent the relevant ordinance requires the appointment of  
city council members to the Airport Commission and Solid Waste Authority 
without express statutory authorization, such ordinance is contrary to law.  See 
A.C.A. § 14-42-107.   
 
You have not enclosed a copy of the ordinance to which you refer, but I assume 
the relevant provisions are excerpted accurately above.  The state law addressing 
the first entity you mention (the Airport Commission), is found at A.C.A. § 14-359-
104 and -105 (Supp. 2007).  Section 14-359-104 provides for a seven-member 
commission.  As you note, section 105 states that: 
 

(a) The commissioners shall be appointed by the mayor and 
confirmed by a three-fourths (3/4) vote of the elected and 
qualified members of the city council. 

 
No mention is made in this statute of city council members being appointed to 
serve on the Airport Commission.  You state, however, that the relevant ordinance 
provides that “two (2) members of the Municipal Airport Commission shall be 
members of the governing body. . . .”   
 
Municipalities may not pass local ordinances that are contrary to the laws of the 
state.  See Arkansas Constitution, art. 12, § 4 (“No municipal corporation shall be 
authorized to pass any laws contrary to the general laws of the state. . .”).  In my 
opinion the portion of the ordinance quoted above violates A.C.A. § 14-42-
107(a)(2), which provides as follows:   
 

 (2) No alderman or council member shall be appointed to any 
municipal office, except in cases provided for in §§ 14-36-101 et 
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seq. - 14-61-101 et seq., during the time for which he or she may 
have been elected. 
 

In my opinion the position of Airport Commissioner is clearly a “municipal office” 
to which this prohibition applies.  See Op. Att’y Gen. 2005-013 (municipal airport 
commissioner is a municipal “officer”).  Section 14-42-107 thus clearly prohibits a 
city council member from being appointed to the Airport Commission during his 
term as city council member.  See Op. Att’y Gen. 2005-013 (a member of the city 
council cannot be appointed to a municipal airport commission during his or her 
tenure on the city council in light of A.C.A. § 14-42-107).  See also, Op. Att’y Gen. 
1987-395 (municipal ordinance stating that all commissioners appointed to 
oversee the water, sewer, streets, alleys, parks, police and fire departments “shall be 
the aldermen of the . . . city council” was in direct conflict with A.C.A. § 14-42-107 
and was thus contrary to state law).   
 
With regard to the exception in the statute above for “cases provided for in §§ 14-36-
101 et seq. – 14-61-101 et seq.,” I have not found any other statutory provision, 
within A.C.A. §§ 14-36-101 – 14-61-101 or otherwise, that would authorize such 
simultaneous service.  As a consequence, in response to the first part of your 
question, an ordinance requiring the appointment of a city council member to 
serve on the Airport Commission is contrary to state law and is not “legal.”  
 
With regard to the second issue you raise (the “Solid Waste Authority”), you refer to 
A.C.A. § 8-6-703 as the authorizing statute for that entity.  That statute is found in a 
subchapter addressing the eight “regional solid waste management districts” and the 
boards appointed to govern them.  The boards governing these regional entities are 
comprised of:  1) representatives of the counties, 2) representatives of all first class 
cities with a population over 2,000, and 3) representatives of the largest city of 
each county within the district.  A.C.A. § 8-6-703(b)(1).  Subsection (b)(2) of the 
statute addresses the appointment of board members as follows: 
 

(2) The county judge of each county within the district and the 
mayor of each city entitled to a representative in the district shall 
serve on the board, unless the county judge or mayor elects 
instead to appoint a member as follows: 
 
    (A) The county judge, with confirmation by the quorum court 
of each county within the district, shall appoint one (1) member 
to the board; and 
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    (B) The mayor, with confirmation by the governing body of 
each city entitled to a representative in the district, shall appoint 
one (1) member. 

 
This statute thus gives the mayor of each included city the authority to appoint one 
member to the regional board.  I am uncertain whether this subchapter is in fact 
the controlling one with respect to your question, due to your characterization of 
the entity in question as a “Solid Waste Authority,” rather than as a “regional solid 
waste management board.”  Additionally, the statute above authorizes each mayor 
to appoint one member to the regional board, and you recite that the ordinance in 
question requires “two members of the Solid Waste Authority [to] be members of 
the governing body. . . .”  I am thus uncertain as to whether your question in this 
regard actually refers to a “regional solid waste management board” under A.C.A. § 
8-6-703, or whether perhaps some other law, such as A.C.A. §§ 14-233-101 to -122, 
is actually the applicable subchapter.  See Op. Att’y Gen. 99-021 (discussing the 
various entities authorized to govern solid waste disposal).  In any event, to the 
extent the members of the Solid Waste Authority to which you refer are municipal 
“officers,” and their service on the Solid Waste Authority is not otherwise provided 
for by statute, in my opinion A.C.A. § 14-42-107 prohibits a city council member 
from being appointed to the Solid Waste Authority.   In my opinion, therefore, as 
with the Airport Commissioners discussed above, an ordinance providing for the 
appointment of city council members to serve on the Solid Waste Authority is 
contrary to state law.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 


