
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-312 
 
March 20, 2008 
 
The Honorable Mary Anne Salmon 
State Senator 
#29 Heritage Park Circle 
North Little Rock, Arkansas 72116-8528 
 
Dear Senator Salmon: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions 
pertaining to fire protection districts outside of cities and towns: 
 

 (1) Under ACA 14-284-215(b)(1) may the collector apply any other 
fee to the assessments other than the three percent (3%)? May a ten 
percent (10%) holdback be applied as provided in ACA 26-39-
201(b)(2)? 
 
(2) Under ACA 14-284-216(a) and (b) may the collector, subsequent 
to the report of delinquencies to the board of commissioners, but 
prior to the certification to the Land Commissioner for sale of 
property, refuse collection of the delinquent assessments which are 
part of a delinquent estate tax bill paid at that time? 
 
(3) Under ACA 14-284-216, is the collector required to eliminate the 
delinquencies from the books and/or refuse payment of the 
delinquent assessments upon certification to the board of 
commissioners? 

 
RESPONSE 
 
In response to your first question, in my opinion the unambiguous, mandatory 
language of A.C.A. § 14-284-215 (Repl. 1998) does not authorize deducting any 
fees beyond the statutorily authorized three percent (3%).  Furthermore, A.C.A. § 
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26-39-201 (Repl. 1997) has no applicability in this instance.  In response to your 
second question, while the Land Commissioner’s Office is not involved in the 
enforcement of delinquent fire protection district assessments pursuant to A.C.A. § 
14-284-216 (Repl. 1998), a collector must refuse to accept payment of delinquent 
assessments after the delinquencies are reported to the board of commissioners.  
The answer to your second and third questions is therefore “yes.”   
 
Question One: Under ACA 14-284-215(b)(1) may the collector apply any other 
fee to the assessments other than the three percent (3%)? May a ten percent 
(10%) holdback be applied as provided in ACA 26-39-201(b)(2)? 
 
In my opinion, the plain and ordinary language of A.C.A. § 14-284-215 does not 
permit deduction of any additional fees from the collected assessments.  Regarding 
A.C.A. § 26-39-201, in my opinion this statute does not apply to collected 
assessments that by law are deposited in the district’s accounts rather than the 
county treasury.   
 
Specifically, A.C.A. § 14-284-215(b) states: 
 

It is the duty of the collector each year to collect the annual benefit 
assessment, flat fee assessment, or reassessment so extended, along 
with the other taxes. 
 

(1) The collector shall deduct three percent (3%) of the 
assessments collected, shall retain one-half (1/2) thereof as 
his fee for collecting the benefits, and shall pay over the 
remaining one-half (1/2) of this amount to the clerk of the 
county, or to the appropriate county official who extended the 
assessment, as his fee for extending the assessments on the 
assessment records. 
 
(2) The collector shall remit the remainder of the assessments 
collected to the secretary-treasurer of the district at the same 
time the collector remits tax collections to the county 
treasurer. 
 
(3) Upon receipt of the assessed benefits, the secretary-
treasurer of the district shall execute a receipt for the funds, 
deliver it to the county collector, and shall deposit the funds 



The Honorable Mary Anne Salmon 
State Senator 
Opinion No. 2007-312 
Page No. 3 
 
 

so received in a bank or banks that are located within the 
district or a bank or banks designated by the board of 
commissioners if no bank or banks are located within the 
district, with said funds to be used solely and exclusively for 
district purposes. 

  
(emphasis added).   
 
The language of A.C.A. § 14-284-215 is unambiguous.  The statute specifies that, 
after 3% is deducted for administrative costs of collection and assessment, “the 
collector shall remit the remainder of the assessments collected to the secretary-
treasurer of the district….”  A.C.A. § 14-284-215(b)(2) (emphasis added).  The 
remainder, or the money left after 3% is deducted as authorized by the statute, is to 
be paid to the secretary-treasurer of the improvement district.  The use of “shall” 
indicates a mandatory statute from which the collector may not deviate.  The 
remainder of the assessments collected, 97%, must be remitted to the district’s 
secretary-treasurer.   
 
You reference A.C.A. § 26-39-201 as a possible rationale for withholding an 
additional sum from the collected assessments.  In pertinent part, A.C.A. § 26-39-
201 states: 
 

(a)(1) The county and probate clerk, circuit clerk, constables, sheriff, 
collector, and any other county official in the State of Arkansas are 
required to pay over to the county treasurer of each county on the 
first of each month, or within five (5) working days thereafter, all 
funds in each of their hands belonging to the county or its 
subdivisions that are by law required to be paid into the county 
treasury, whether taxes, fines, or any moneys that are collected for 
any purpose by law and belonging to the county. 
 

(2) The collector shall pay to the State Treasurer all moneys 
belonging to the State of Arkansas on the day mentioned in 
subdivision (a)(1) of this section. 

 
(b)(1) This section does not mean that the collector shall make a 
distribution of taxes to all funds but that he shall settle with the 
county treasurer in a lump sum, and the county treasurer shall credit 
it to the collector’s unapportioned account. 
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(2) Upon a certificate of the county clerk, which shall be 
issued on or before the thirtieth day of each month, the county 
treasurer will transfer to the various funds ninety percent 
(90%) of the advance payments made by the collector during 
the collecting period and, upon final settlement, the proper 
adjustments will be made with the various accounts and the 
balance remaining in the unapportioned account will be 
distributed upon order of the county court approving the final 
settlement of the collector. 

 
(Emphasis added.) 
 
As an initial matter, I note that the county collector is not authorized by this statute 
to “holdback” any monies as suggested by your request for an opinion. Rather, the 
collector makes lump sum payments to the treasurer who makes the appropriate 
transfers of the appropriate amounts.  Under subsection (b)(2), the county 
treasurer is required to forward 90% of the “advance payments” to the “various funds” 
for which the moneys were collected.  However, subsection (a) of the statute 
clearly states that this subsection only applies to monies that “by law are required to 
be paid into the county treasury” or “belonging to the State of Arkansas.”  Id. at 
(a)(1)-(2).  As noted above, the assessment fees for a fire protection district under 
A.C.A. § 14-284-215 are sent to the secretary-treasurer of the district, who deposits 
them in a bank account for the district.  Section 26-39-201 and its “ten percent 
holdback” have no applicability to the distribution of fire protection assessments 
under A.C.A. § 14-284-215.     
 
To summarize, in my opinion, the plain and ordinary language of A.C.A. § 14-284-
215 does not authorize any deductions from the assessments collected beyond the 
statutorily authorized 3%.  Additionally, A.C.A. § 26-39-201 is inapplicable to 
assessment fees collected for such a fire improvement district under A.C.A. § 14-
284-215.    
 
Question Two:  Under ACA 14-284-216(a) and (b) may the collector, subsequent 
to the report of delinquencies to the board of commissioners, but prior to the 
certification to the Land Commissioner for sale of property, refuse collection of 
the delinquent assessments which are part of a delinquent estate tax bill paid at 
that time? 
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In my opinion, although the Land Commissioner’s Office is not involved in the 
collection of delinquent fire protection assessment fees, the collector must refuse 
to accept payment of a delinquent fire protection district assessment when the 
collector has reported the delinquencies to the board of commissioners of the 
district.  The answer to your second question is therefore “yes,” the collector not 
only may, but must refuse to accept payment of the delinquent assessments.  See, 
infra, response to Question 3.    
 
Arkansas Code Annotated § 14-284-216 (Repl. 1998) states: 
 

(a) All annual assessments extended and levied under the terms of 
this subchapter shall be payable at the time ad valorem taxes are 
payable. If any annual assessments levied by the board pursuant to 
this subchapter are not paid when due, the collector shall not 
embrace the assessments in the taxes for which the collector shall 
sell the lands, but the collector shall report the delinquencies to the 
board of commissioners, who shall add to the amount of the annual 
assessment a penalty of ten percent (10%). 
 
(b) The board of commissioners shall enforce the collection by 
chancery proceedings in the chancery court of the county in the 
manner provided by §§ 14-121-426 - 14-121-432. 

 
(Emphasis added.) 
 
Procedurally, the statutes referenced in the above subsection 14-284-216(b) – 
A.C.A. §§ 14-121-426 through -432 (Repl. 1998 & Supp. 2007) – do not involve the 
Land Commissioner’s office.  Specifically, A.C.A. § 14-121-426 (Repl. 1998) states 
that the board is authorized to enforce payment of a delinquency by bringing an 
action in “chancery court.”1  Furthermore, A.C.A. § 14-121-430 (Supp. 2007) 
specifies that the circuit court “shall direct the commissioner to sell the lands” to 
satisfy the judgment for delinquent assessment fees.  Id. at (a)(1)(B)(i).  While you 
may be confused by reference to a “commissioner” in A.C.A. § 14-121-430, review of 
the entire subchapter demonstrates that this “commissioner” is an individual 
appointed by the court to oversee the sale of the property for delinquent 

                                                 
1 The General Assembly has amended A.C.A. §§ 14-121-427 and -430 to refer to “circuit court” rather than 
“chancery court” after enactment of Amendment 80 the Arkansas Constitution.  See Act 2170 of 2005, §§ 1 
and 2.  I will refer to the “circuit court” for the remainder of the opinion.   
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assessments, see A.C.A. § 14-121-426(d), and not the constitutional office of Land 
Commissioner.  See also Ops. Att’y Gen. 2001-049; and 2000-299. 
 
The balance of your second question, regarding the ability of the collector to 
refuse payment after the report to the board, is discussed in response to Question 
3, infra.   
 
Question Three:  Under ACA 14-284-216, is the collector required to eliminate 
the delinquencies from the books and/or refuse payment of the delinquent 
assessments upon certification to the board of commissioners? 
 
In my opinion, the answer to this question is “yes.”   
 
As noted in response to Question Two, the Land Commissioner’s office and the 
forfeiture proceedings for delinquent tax payments are not applicable when 
assessment fees for a fire protection districts are delinquent under A.C.A. § 14-284-
216.  See also Ops. Att’y Gen. 2001-049; and 2000-299.  The assessments are not, 
as you suggest, “certifi[ed] to the board of commissioners.”  Rather, pursuant to 
A.C.A. § 14-284-216, the collector is only required and authorized to “report the 
delinquencies to the board of commissioners.”  Id. at (b).  I will, therefore, address 
the situation where a county collector has “reported the delinquencies.”   
 
Although I am somewhat uncertain what is meant by the collector “eliminat[ing] 
the delinquencies from the books,” I assume you mean that the collector, after 
reporting the delinquencies to the board, considers his or her books “closed” as to 
those assessments and will thereafter refuse to accept payment of any delinquent 
assessments.  As noted above, once a county collector has reported the 
delinquency, the board of commissioners adds a ten percent (10%) penalty to the 
assessed fee for delinquency, A.C.A § 14-284-216(a), and is authorized to “enforce 
collection” through a lawsuit filed in circuit court, A.C.A. § 14-284-216(b).  The 
collector is authorized only to collect payment of the assessments and retain a 
percentage of those collected as a payment for this duty.  A.C.A. § 14-284-215(b).  
If a delinquency exists, the collector has a duty to inform the board of the 
existence of the delinquency.  A.C.A. § 14-284-216(a).  The delinquency continues 
to exist until it is satisfied by payment or sale of the property.  In my opinion, 
therefore, once the assessments are delinquent and reported to the board, the 
taxpayer is liable to the board for the assessments plus the ten percent (10%) 
penalty.  In response to your question, therefore, the collector is required to direct 
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the taxpayer to the Board and must refuse to accept payment of the delinquent 
assessments.   
 
In this regard, one of my predecessors has opined that the appropriate method for 
enforcement of the delinquent assessments is through an action in circuit court as 
provided in A.C.A. § 14-284-216.  Ops. Att’y Gen. 2001-049; and 2000-299.  The 
collector is charged solely with collecting the assessments at the time and in the 
manner that taxes are collected, with no provision for the collection of delinquent 
assessments.  See A.C.A. § 14-284-215(b).  Rather, the board is authorized to 
collect delinquent assessments by filing a lawsuit to force the sale of the land to 
satisfy the assessment.  See A.C.A. §§ 14-284-216(b) and 14-121-426.  Absent 
judicial interpretation or legislative clarification to the contrary, in my opinion the 
plain and ordinary language of A.C.A. §§ 14-284-215 & -216 require the payment of 
delinquent fire district assessments to the board of commissioners.  Therefore, in 
my opinion, a county collector must refuse to accept a tendered payment for the 
delinquent assessment fees once the delinquency is reported to the board of 
commissioners.  The answer to your third question is therefore “yes.” 
  
Assistant Attorney General Joel DiPippa prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMD/cyh 


