
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-301 
 
 
January 28, 2008 
 
 
The Honorable Donna Hutchinson 
State Representative 
24 Rillington Dr. 
Bella Vista, AR  72714-3204 
 
Dear Representative Hutchinson: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following questions 
concerning the county road tax in Benton County: 
 

Is the City of Bella Vista entitled to one-half of county road tax 
funds levied in late 2006 and collected within the city during the 
year 2007?  Does the county’s refusal to perform any roadwork 
within or provide road tax funds to the City of Bella Vista violate the 
constitution or laws of the state? 
 

As background for these questions, you report that the City of Bella Vista was 
incorporated by vote on November 7, 2006, with the final order for incorporation 
signed by the County Judge on December 4, 2006.  You further report that the 
County levied a 2.2 mill county road tax by Quorum Court ordinance adopted 
November 30, 2006 and approved by the County Judge December 6, 2006.  Citing 
A.C.A. § 26-79-104, you state that the County has refused to remit to the City one-
half of the tax collected within the City.  You state that the County has also 
refused to perform any roadwork on streets within the City of Bella Vista because 
Bella Vista is now incorporated.   
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RESPONSE 
 
Question 1 – Is the City of Bella Vista entitled to one-half of county road tax 
funds levied in late 2006 and collected within the city during the year 2007?   
 
The answer to this question is not entirely clear and may require resort to the 
courts for a conclusive resolution, but in my opinion the plain language of A.C.A. § 
26-79-104 appears to entitle the City of Bella Vista to one-half of the county road 
tax revenues that were collected after the City’s incorporation upon property 
located within the City’s corporate limits.   
 
The county road tax is levied as follows pursuant to A.C.A. § 26-79-101: 
 

The county court, together with a majority of the justices of the 
peace of the county, may, at the regular term thereof for making the 
appropriations and levying taxes for the ensuing year, appropriate 
and levy not exceeding three mills as the road and bridge tax on all 
of the taxable property of the county.   

 
A.C.A. § 26-79-101(a) (Repl. 1997).1 
 
The tax revenues are apportioned according to A.C.A. § 26-79-104 as follows: 
 

(a) Of the amount collected from the annual three mill road tax in 
any county in the state, the county courts shall apportion one-half 
(1/2), except where a greater amount is allowed by law, of the 
amount collected upon property within the corporate limits of any 
city or town for use in making and repairing the streets and bridges 
in the respective cities or towns. 
 

                                              
1 Amendment 61 to the Arkansas Constitution is the current constitutional authority for the levy of a county 
road tax by county quorum courts.  Ark. Const. amend. 61 (Repl. 2004).  Amendment 61 was passed in 
1982, but there were similar earlier constitutional provisions.  See, e.g., former Amendment 3 (submitted to 
the voters by Senate Joint Resolution 1 of 1915, see Acts 1915 at 1491-92, and repealed by Amendment 
61).  See also Sanderson v. Texarkana, 103 Ark. 529, 534, 146 S.W. 105 (1912) (regarding a 1911 special 
act, noting also an 1899 constitutional amendment authorizing the county court to levy a road tax up to 
three mills upon voter approval.)   
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(b) The collector of any county in the state shall pay into the treasury 
of the respective cities or towns the amount so apportioned by the 
county court, which amount shall be expended exclusively by the 
cities or towns for the purpose of making and repairing the streets 
and bridges within the corporate limits of the town or city. 
 
(c) This section shall not repeal, alter, change, or affect any special 
act passed under which any city or town is receiving any greater or 
lesser amount than the three mill county road tax. 

 
A.C.A. § 26-79-104 (Repl. 1997). 
 
There are no Arkansas cases interpreting A.C.A. § 26-79-104 on the precise point at 
issue involving a city’s incorporation after the annual county road tax has been 
levied.2  In determining the scope and meaning of the statute, however, I am 
guided by several general principles of statutory construction.  The cardinal rule is 
to give full effect to the will of the legislature.  Flowers v. Norris, 347 Ark. 760, 
765, 68 S.W.3d 289, 292 (2002) (“It is … axiomatic that in statutory interpretation 
matters, we are first and foremost concerned with ascertaining the intent of the 
General Assembly.”) (citing State v. Havens, 337 Ark. 161, 987 S.W.2d 686 
(1999)).  In this regard, the first rule is to construe the statute just as it reads, 
giving the words their ordinary and usually accepted meaning in common 
language.  Weiss v. McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003).  The court 
will construe the statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; 
and meaning and effect will be given to every word in the statute if possible.  
Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm’n, 342 Ark. 591, 29 
S.W.3d 730 (2000).  When the language is plain and unambiguous, legislative 

                                              
2 The road tax at issue appears to have been levied on November 30, 2006.  You have stated that the Benton 
County Quorum Court adopted an ordinance on November 30, 2006, levying the 2.2 road tax millage.  I 
assume this was the date of the Quorum Court’s “regular meeting in November” for levying taxes.  A.C.A. 
§ 14-14 -904(b)(1)(A)(i) (Supp. 2007).  See also A.C.A. § 26-79-101, supra (providing for levy of the road 
tax at the “regular term” for making appropriations and levying taxes.)  You have also stated that the 
ordinance was approved by the County Judge on December, 2006, but I have found no requirement that the 
judge must approve the levy made in November.  Regarding the City’s incorporation, you have stated that 
the County Judge signed the final order for incorporation on December 4, 2006.  It thus seems clear that the 
incorporation was not effective until after the November 30 levy date.  See A.C.A. § 14-38-115(h)(1)(D)(i) 
(Supp. 2007) (providing, with regard to an  incorporation voted on by electors within the area to be 
incorporated, that “[t]he incorporation shall be effective on the date the order of the county judge is filed 
and recorded.”)                 
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intent must be determined from the plain meaning of the language used, without 
resorting to a search for the legislative intent.  Weiss, supra.  When the meaning is 
not clear, the court will look to the language of the statute, the subject matter, the 
object to be accomplished, the purpose to be served, the remedy provided, the 
legislative history, and other appropriate means that shed light on the subject.  
MacSteel Div. of Quanex v. Arkansas Okla. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 S.W.3d 
878 (2005).  It is also well established that unless a different legislative intent is 
indicated, a court will not resort to a strained construction for the purpose of 
restricting or expanding the meaning of a statute.  Thompson v. Younts, 282 Ark. 
524, 669 S.W.2d 471 (1984).  Nothing is taken as intended that is not clearly 
expressed.  State ex rel. Sargent v. Lewis, 335 Ark. 188, 979 S.W.2d 894 (1998).   
 
Applying these principles, I believe a plain reading of A.C.A. § 26-79-104 lends to 
the conclusion that the legislature intended to provide for a city’s receipt of one-
half of the road tax revenues that were collected after the date of the City’s 
incorporation upon property located within its corporate limits.3  Although he was 
not faced with this precise question, one of my predecessors appears generally to 
have ascribed to this view.  In noting that A.C.A. § 26-79-104 does not condition 
apportionment of road tax revenues upon the city having levied its own general 
millage, my predecessor observed: 
 

[A.C.A. § 26-79-104] unambiguously provides for this apportionment 
to the cities if tax funds were collected upon property within 
corporate limits.  Moreover, this requirement is mandatory, making 
use of the mandatory term ‘shall.’  See, e.g., Singleton v. State, 337 
Ark. 503, 989 S.W.2d 533 (1999) (stating that the term ‘shall,’ when 
used in statutory language, usually indicates a legislative intent that 
the provision be mandatory.)  I note, however, that the reference in 
the language of the statute to ‘corporate limits’ indicates that the cities 
are not entitled to receive amounts collected upon property now 
located within corporate limits during a time period before 
incorporation. 
 

Op. Att’y Gen. 2000-125 at 2-3 (emphasis added). 

                                              
3 Taxes are collected between the first business day in March up to and including October 10 in the year 
succeeding the year in which the levy is made.  A.C.A. § 26-35-501 (Supp. 2007).  Because the City of 
Bella Vista’s incorporation was final on December 4, 2006, it seems clear that all amounts collected under 
the 2006 road tax upon property located within the city were collected after such incorporation.     
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My predecessor clearly viewed apportionment to the city as dependent upon when 
collection of the tax occurred in relation to the city’s incorporation.  This appears 
reasonable, given that the statute refers only to amounts collected and makes no 
mention of a requirement that the city must have been incorporated before the road 
tax was levied by the county.  The court will not read into a statute a provision that 
was not included by the General Assembly.  See, e.g., Turnbough v. Mammoth 
Spring Sch. Dist. No. 2, 349 Ark. 341, 78 S.W.3d 89 (2002).  It might seem 
reasonable to require incorporation prior to the date of the road tax levy in order 
for a city to receive a portion of the revenues collected that year upon property 
located within its corporate limits, so that the County would have that information 
when setting the millage rate, but there is no clear basis in the statutes for 
imposing such a requirement.   
 
I should perhaps emphasize that this conclusion is based upon a construction of 
the statute, with the aid of general rules of construction, since we do not have the 
benefit of case law authority directly on point.  A judicial ruling may therefore be 
necessary in order to make a conclusive determination. 
 
Question 2 - Does the county’s refusal to perform any roadwork within or 
provide road tax funds to the City of Bella Vista violate the constitution or laws 
of the state? 
 
I find no general constitutional or statutory requirement that the County must 
perform roadwork within the City.  To the contrary, the care and supervision of the 
City's streets is confided to the city council.  See A.C.A. § 14-301-101(1) (1987) 
and Sanderson v. Texarkana, supra at n. 1.  See also Op. Att’y Gen. 2006-050 
(noting that a county is authorized, pursuant to A.C.A. § 14-14-1102(b)(1)(A)(i), to 
perform work on city streets and bridges, but concluding that such authority does 
not override the city’s authority in this respect.) 
 
Nor does the constitution require that county road tax funds must be provided to 
the City.  As stated in response to your first question, however, A.C.A. § 26-79-104 
on its face would appear to require apportionment to the City of one-half of those 
road tax revenues that were collected after the City’s incorporation upon property 
situated within city limits.  I note in closing that similar laws providing for the 
apportionment of county road funds to cities within the county have been upheld 
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as constitutional, on the theory that cities are part of the counties in which they lie.  
Sanderson, supra; Texarkana v. Edwards, 76 Ark. 23 (1905). 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


