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December 18, 2007 
 
 
The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Post Office Box 488 
Melbourne, Arkansas  72556-0488 
 
Dear Senator Miller: 
 
I am writing in response to your request, on behalf of a constituent, for an opinion 
on whether signatures for a local option “wet/dry” petition may be collected “at the 
Sharp County Court House—inside the building and/or outside on county property.”   
 
RESPONSE 
 
As an initial matter, I must note that by statute I am prohibited from the private 
practice of law, and thus cannot offer legal advice to private parties who are 
pursuing local option drives.  I can, however, summarize the provisions of some 
previously-issued Attorney General opinions discussing similar issues.  I will also 
assume for purposes of your question, that the person soliciting signatures is not a 
public servant soliciting signatures in a public office, and that the signature 
collecting does not occur during early voting at the courthouse, or on election day 
if the courthouse is a polling place. Each of these actions is subject to specific 
statutory prohibitions.1  Other than these particular statutory prohibitions, I have 
                                              
1 Public servants are prohibited from circulating or soliciting signatures on initiative and referendum 
petitions in any public office of the state, county, or municipal governments of Arkansas, or during the 
usual office hours, or while on duty for any state agency, county or municipal government.  A.C.A. § 7-1-
103 (a)(2)(B) (Supp. 2007).  There may be some question as to whether this provision, which addresses 
“initiative and referendum petitions” applies to the collection of signatures on a wet/dry local option 
petition.  Prudence would dictate compliance.  See A.C.A. § 3-8-204 (borrowing some initiative and 
referendum procedures for local option petitions).  With regard to early voting, Section 7-1-103(a)(9)(B) 
(Supp. 2007) states that “During early voting days, no person shall . . . solicit signatures on any petition . . . 
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not found any general state statute addressing the issue.2  The legality of collecting 
signatures on the property you describe may thus depend upon whether there is 
any local ordinance or policy prohibiting it.  I have not been provided any 
information in this regard.  As a consequence, I cannot review the legality or 
constitutionality of any such local measure.  If there is a local ordinance or policy 
prohibiting the collecting of signatures in the areas you mention, it must pass 
scrutiny under the First Amendment of the United States Constitution.  The 
constitutionality of any such local measure may depend, in that instance, on 
whether the particular areas in or surrounding the courthouse are, or have been 
designated as “public forums” for purposes of First Amendment analysis under the 
United States Constitution.   
 
As stated by one of my predecessors in Op. Att’y Gen. 91-307, relying on Op. Att’y 
Gen. 90-221, “. . .  the collecting of signatures on petitions is a form of speech 
which is protected under the First Amendment. See United States v. Cruikshank, 
92 U.S. 542 (1875).”  First Amendment analysis would thus be applicable to 
analyze the constitutionality of a prohibitory local ordinance or policy. 
 
As stated in Sammartano v. First Judicial Circuit Court, 303 F.3d 959 (9th Cir. 
2002), “In assessing a First Amendment claim relating to speech on government 
property, the first step is to ‘identify the nature of the forum, because the extent to 
which the Government may limit access depends on whether the forum is public 
or nonpublic.’ Cornelius v. NAACP Legal Defense & Educ. Fund, 473 U.S. 788, 
797, 105 S.Ct. 3439, 87 L.Ed.2d 567 (1985); see also Hopper v. City of Pasco, 
241 F.3d 1067, 1074 (9th Cir.2001).”  
 
As stated in Op. Att’y Gen. 91-307: 

 

                                                                                                                                       
or do any electioneering of any kind whatsoever during early voting hours in the building or within one 
hundred feet (100') of the primary exterior entrance used by voters to the building containing the early 
voting site nor engage in those activities with persons standing in line to vote whether within or without the 
courthouse.”  With regard to collecting signatures on election day, Section 7-1-103(a)(9)(A) (Supp. 2007) 
likewise prohibits the solicitation of petition signatures on election day inside a polling place, or within one 
hundred feet of the exterior of the building. 
 
2 The “local option” statutes authorizing petitions on the issue of the sale or manufacture of alcoholic 
beverages do not mention any particular places where such signatures may be collected (see A.C.A. §§ 3-8-
101—502 (Repl. 1996 and Supp. 2007)), nor do the more general statutes governing initiative and 
referendum petitions.  See A.C.A. §§ 7-9-101—125 and A.C.A. §§ 14-14-914—918 (Repl. 1998 and Supp. 
2007).    
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The guide to determining whether a particular place is a public 
forum is set out in Perry Education Assn. v. Perry Local 
Educators' Assn., 460 U.S. 37 (1983), the holding of which has 
been summarized as follows: 
 

Government-owned property has been divided into three 
categories for purposes of forum analysis:  (1) traditional 
public forums, which ‘by long tradition or by government 
fiat have been devoted to assembly and debate,’ [Perry, 
supra] including such areas as public streets, parks and 
sidewalks; (2) public forums by government designation that 
are state-created and opened for limited public use, for 
example, university meeting facilities and municipal 
theaters; and (3) nonpublic forums which, by tradition or 
design, are not appropriate platforms for unrestrained 
communication – military installations and federal 
workplaces, for instance, fall into this category.  [Emphasis 
original.] 

 
Paulsen v. County of Nassau, 925 F.2d 65, 68-69 (2nd Cir. 1991). 

 
In the first category, traditional public forums, the government 
may only regulate with content-neutral time, place and manner 
restrictions which are narrowly tailored to serve a significant 
governmental interest, and which leave open alternate channels of 
communication.  United States v. Grace, 461 U.S. 171 (1983), 
citing Perry, supra. In rare instances, narrowly drawn content-
based exclusions that are necessary to serve a compelling state 
interest are acceptable.  Paulsey, supra at 69 (citing Frisby v. 
Schultz, 487 U.S. 474 (1988)).  The same is true of public forums 
by government designation, where the state may limit access to 
certain speakers or subjects only if evenly applied to all similarly 
situated parties.  Id. at 69, citing Perry, supra.  In the third 
category, nonpublic forums, the state has maximum control over 
exercises of free speech rights.  It is sufficient in these instances if 
rules and regulations reflect a legitimate government concern and 
do not suppress expression merely because public officials oppose 
the speaker's view.  Id. at 69. 



The Honorable Paul Miller 
State Senator 
Opinion No. 2007-298 
Page 4 
 
 
 
 

It has been held that the “primary factor in determining whether 
property owned or controlled by the government is a public forum 
is how the locale is used.”  International Society for Krishna 
Consciousness, Inc. v. New Jersey Sports and Exposition 
Authority, 691 F.2d 155, 160 (3rd Cir. 1982).  This consideration 
is responsible for the factual nature of your inquiry. 
 

Op. Att’y Gen. 91-307 at 2-3.   
 

In Op. Att’y Gen. 90-221, the Attorney General likewise noted that the question of 
whether particular places where signatures might be collected are “public forums” is 
a question of fact, and that he thus could not offer a conclusive determination as to 
whether the places [inquired about in that opinion] [we]re indeed “public forums. . . 
.”  Id. at 4.   
 
Similarly, I cannot provide a conclusive opinion regarding the areas in or around a 
county courthouse.  The status of such places will in all likelihood depend upon 
factors surrounding their use.  With regard specifically to soliciting signatures 
inside county offices, such as inside a county courthouse, my predecessor stated 
the following: 
 

You next inquire as to whether “public areas surrounding and 
within buildings owned, leased, or occupied by the state, county, 
municipal or quasi-governmental agencies” are public forums. 
Again, this question will depend upon the facts surrounding each 
such area. The question in each instance will be whether such 
areas have been designated as public forums by the government. 
It is my opinion, however, that these places are not public forums 
merely because they may be public property. It has been stated 
that: 
 

Not all public places are public forums. The Supreme Court 
has emphasized repeatedly that a place owned or controlled 
by the government does not become a public forum simply 
because members of the public are freely permitted to visit 
it. As the Court stated in Greer v. Spock, 424 U.S. 828 . . . 
(1976): “Such a principal of constitutional law has never 
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existed, and does not exist now. The guarantees of the First 
Amendment have never meant that people who want to 
propagandize protests or views have a constitutional right to 
do so whenever and however and wherever they please. 
[Citation omitted.] The State, no less than a private owner of 
property, has power to preserve the property under its 
control for the use to which it is lawfully dedicated.” 

 
International Society for Krishna Consciousness v. New Jersey 
Sports and Exposition Authority, supra, at 159, citing Greer v. 
Spock, supra, and Adderley  v. Florida, 385 U.S. 39 (1966). See 
also Cornelius v. NAACP Legal Defense and Education Fund, 
473 U.S. 788 (1985). 
 
The question, again, is one of intent of the government to 
designate public forums. It is my opinion, generally, that state and 
city workplaces are not traditional public forums. See Cornelius, 
supra. 
 

Op. Att’y Gen. 1991-307 at 4-5.   
 
Similarly, a number of courts have addressed whether areas in or around a 
courthouse are considered “public forums” for purposes of exercising First 
Amendment rights.  See, e.g., Huminski v. Corsones, 396 F.3d 53 (2d Cir. 2005) 
(courthouse, court lands and courthouse parking lot are not public forums); Braun 
v. Baldwin, 346 F.3d 761 (7th Cir. 2003) (lobby of courthouse is not a traditional 
public forum); Sammartano v. First Judicial Circuit Court, 303 F.3d 959 (9th Cir. 
2002) (judicial and municipal complexes are not public fora); Summum v. 
Callaghan, 396 F3d 53 (10th Cir. 1997) (lawn of county courthouse was a “limited 
public forum” where county allowed fraternal organization to place monolith 
thereon); Comfort v. MacLaughlin, 473 F.Supp.2d 1026 (C.D. Cal. 2006) 
(courthouse grounds are not a public forum); and Grider v. Abramson, 994 
F.Supp. 840 (W.D. Ky. 1998) (courthouse steps are a public forum).   
 
As noted above, the inquiry in each case is factual, and reference must be had to 
the particular circumstances surrounding the use of the property in question.  
Again, I have not been provided with any information as to any local ordinance or 
policy on the collection of petition signatures at the Sharp County Courthouse.  
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Interested parties should confer with county officials for any local ordinance or 
policies.  I hope that the foregoing is of some help in addressing the issue.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 
 


