
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-290 
 
 
December 17, 2007 
 
 
The Honorable David Dunn 
State Representative  
Post Office Box 208 
Forrest City, Arkansas 72336-0208 
 
Dear Representative Dunn: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following three 
questions: 
 

An e-mail was sent from an alderman to the deputy prosecuting 
attorney containing suspicions of wrong doing committed by the 
mayor.  A copy of that e-mail was subsequently obtained by the 
mayor even though it contained a confidentiality notice. 
 
1) By the mayor simply having a copy of the e-mail does this 

automatically make it a public document subject to the 
FOIA? 

 
2) Should this document be turned over to the custodian of the 

records, in this case the city clerk/treasurer for determination 
of its status? 

 
3) If this is a public document, would it be permissible to 

reproduce it and publish it in print and on television without 
including the entire text of the e-mail?  Additionally, can it 
legally be re-typed onto a public access channel without 
reproducing the original in its entirety verbatim? 
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RESPONSE 
 
In my opinion the answer to your first question is “not necessarily.”  Mere 
possession of a document by a public official does not make it a public record 
subject to inspection and copying under the FOIA.  In my opinion the answer to 
your second question depends upon several factors, including whether the city 
clerk/treasurer is in fact the custodian of this particular document and whether an 
FOIA request has been made for the document.  I cannot answer your third 
question in the absence of all the relevant facts.  In addition, I cannot advise 
private parties as to their potential liability for publication or dissemination of the 
letter or portions of the letter in question.   
 
Question 1-- By the mayor simply having a copy of the e-mail does this 
automatically make it a public document subject to FOIA? 

In my opinion the answer to this question is “not necessarily.”  For a record to be 
subject to inspection and copying under the Arkansas Freedom of Information Act 
(“FOIA,” codified at A.C.A. §§ 25-19-101—109 (Repl. 2002 and Supp. 2007), it must 
be: 1) possessed by an entity covered by the Act; 2) fall within the Act’s definition 
of a “public record;” and 3) not be exempted by the Act or other statutes.  Nabholz 
Construction Corporation v. Contractors for Public Protection Association (Ark. 
Sup. Ct. No. 07-843, November 1, 2007).  Possession of a document alone, 
therefore, does not make it a public document, available for inspection under the 
FOIA.  See also, Pulaski County v. Arkansas Democrat-Gazette, Inc. (Ark. Sup. 
Ct No. 07-669, July 20, 2007) (citing Griffis v. Pinal County, 215 Ariz. 1, 152 
P.3d 418 (2007) for the proposition that mere possession of a document by a 
public official does not make that document a public record).    

The mayor, as a government official, is an “entity covered by the act.”  See Nabholz, 
supra and A.C.A. § 25-19-103(5)(A) (defining “public records” as records “required 
by law to be kept or otherwise kept,” and stating that “all records maintained in 
public offices or by public employees within the scope of their employment [are] 
presumed to be public records”).  See also, Op. Att’y Gen. 2000-220 (letter received 
and kept at alderman’s personal residence was nonetheless subject to the FOIA if it 
met the definition of a public record and was not exempt) and Bradford v. 
Director, 83 Ark. App. 332, 128 S.W.3d 20 (2003) (e-mails transmitted between a 
state employee and the Governor that involved the public’s business are subject to 
public access under the Freedom of Information Act, whether transmitted to 
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private email addresses through private internet providers, or sent to an official 
government email address).   
 
The question of whether the document you describe is open to inspection and 
copying under the FOIA, however, will also depend upon whether it falls within 
the definition of a public record under the FOIA, and upon whether any pertinent 
exemption shields it from review.   
 
With regard to whether the document falls within the definition of a “public record,” 
this inquiry will depend upon the content of the document and whether it “reflects 
the performance or lack of performance of official functions that are or should be 
carried out by a public official or employee. . . .”  See A.C.A. § 25-19-103(5)(A) 
(Supp. 2007) and Pulaski County v. Arkansas Democrat-Gazette, Inc. (Ark. Sup. 
Ct No. 07-669, July 20, 2007) (the issue of whether a document falls within the 
definition of public records is dependent upon its content and the inquiry is fact-
specific).  I am not a fact-finder in the issuance of Attorney General opinions and 
thus cannot determine whether the document in question meets the definition of a 
“public record.”   
 
The last variable mentioned above is whether any applicable exemption would 
shield the document from view.  Because the document in question was addressed 
to a deputy prosecuting attorney, a question arises as to the possible applicability 
of at least one exemption.  Section 25-19-105(b)(6) shields “[u]ndisclosed 
investigations by law enforcement agencies of suspected criminal activity.”  This 
exemption has been construed to apply to investigations that are “ongoing.”  See 
Martin v Musteen, 303 Ark. 656, 799 S.W.2d 540 (1990).  The question of 
whether this exemption applies is largely one of fact.  See, e.g., Op. Att’y Gen. 
2001-123.  If applicable, however, it will shield documents in the hands of law 
enforcement agencies as well as other governmental officials or employees who 
possess the record.  Id.  See also, Ops. Att’y Gen. 2006-094; 98-127 and 91-100. 
 
In response to your first question therefore, mere possession of the document by 
the mayor does not alone make it subject to inspection and copying under the 
FOIA.   
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Question 2-- Should this document be turned over to the custodian of the 
records, in this case the city clerk/treasurer for determination of its status? 
 
The answer to this question depends, in my opinion, upon several factors, 
including whether the city clerk/treasurer is in fact the “custodian” of this particular 
record, and whether an FOIA request has been made for the document.    
 
First, your question appears to assume that the city clerk/treasurer is the “custodian” 
of the document in question.  “Custodian, with respect to any public record, means 
the person having administrative control of that record.”  A.C.A. § 25-19-103(1)(A) 
(Supp 2007) (emphasis added).  As stated in Fox v. Perroni, 358 Ark. 251, 188 
S.W.2d 881 (2004), the FOIA does not define the term “administrative control.”  Id. 
at 260.  The court in Fox approved the following characterization of the term by 
the trial court:  “. . . one who has administrative control is that public official or 
employee who is charged with the responsibility to manage or execute the public 
affairs or conduct of their office, department or agency.”  Id. at 263.  In Fox, the 
Arkansas Supreme Court held that a circuit judge was the “public official charged 
with the responsibility of managing the affairs and conduct of his office” and thus 
was the custodian of a check written by his law clerk.  Fox v. Perroni, 358 Ark. 
251, 188 S.W.3d 881 (2004).  Id. at 263.  
 
There may be a question presented in this instance as to whether the mayor or the 
city clerk/treasurer is actually the custodian of the document in question.  One of 
my predecessors has previously opined that “state law does not grant the city clerk 
the authority to be the sole custodian of city records.”  Op. Att’y Gen. 95-327.  See 
also, Ops. Att’y Gen. Nos. 1995-170 and 91-135.  Local ordinances regarding 
custody of city records and factual issues surrounding creation of this particular 
record may bear upon the question.     
 
Second, you do not state that an FOIA request has been made for the document in 
question.  In my opinion, in the absence of any such request, no affirmative duty 
arises requiring the mayor to transfer or surrender possession of the document to 
the custodian.  Arkansas case law reflects the fact that public records need not 
always be in possession of the custodian thereof.  As stated in Fox v. Perroni, 358 
Ark. 251, 188 S.W.2d 881 (2004), “the FOIA’s definition of ‘public record’ does not 
require that the custodian be the person who actually keeps the document, nor does 
it say that the custodian must be required to keep the document.”  Id. at 257.  In 
addition, my predecessor has stated that “[t]he act . . . contemplates that the 
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custodian will locate records upon receipt of a FOIA request.”  Op. Att’y Gen. 
2005-139 at 4 (emphasis original), citing A.C.A. § 25-19-105(a)(1)(A) and (2) 
(Supp. 2003).  In the absence of such a request, however, and in the absence of a 
determination that the city clerk/treasurer is the proper custodian, I cannot 
conclude that the mayor is bound to transfer the document to the city 
clerk/treasurer.   
 
If an FOIA request has been made for the record, the proper custodian must be 
determined.  That person will have the responsibility of determining whether, or to 
what extent, the record is a “public record,” and/or whether it is exempt from 
disclosure.  See again, Op. Att’y Gen. 2005-139.  Again, the deputy prosecuting 
attorney is also presumably in possession of the original of the same document, 
and should perhaps be consulted as to whether the “law enforcement investigation” 
exemption is applicable.  See again, A.C.A. § 25-19-105(b)(6).     
 
Question 3-- If this is a public document, would it be permissible to reproduce it 
and publish it in print and on television without including the entire text of the 
e-mail?  Additionally, can it legally be re-typed onto a public access channel 
without reproducing the original message in its entirety verbatim?  
 
I cannot answer this question absent all the relevant facts.  Your third question 
does not involve the Freedom of Information Act.  The FOIA addresses the 
availability of public records, not their later publication or dissemination.  The 
latter activities may implicate the laws regarding libel or slander.  I cannot, in the 
context of an official Attorney General opinion, advise private parties as to their 
potential liability in this regard.  I will merely note that the Arkansas Supreme 
Court has addressed similar documents in the context of libel actions.  See, e.g., 
Baker v. Mann, 276 Ark. 278, 634 S.W.2d 125 (1982) (new mayor and city 
council members who wrote letter to prosecuting attorney complaining of 
misconduct by outgoing police chief and former part-time police officers were 
immune from liability for libel for creation of the letter because letter was 
“conditionally privileged,” where letter was written from public officers to another 
public officer and where it pertained to public property and the conduct of former 
public employees—i.e., where letter was written in the discharge of a public duty).  
 



The Honorable David Dunn 
State Representative 
Opinion No. 2007-290 
Page 6 
 
 
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:ECW/cyh 


