
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-287 
 
October 30, 2007 
 
Mr. Frederick N. Scott, Sponsor 
Little Red Hen Committee 
Post Office Box 13135 
Maumelle, AR  72113 
 
Dear Mr. Scott: 
 
I am writing in response to your request for certification, pursuant to A.C.A. § 7-9-
107 (Repl. 2000), of the popular name and ballot title for a proposed constitutional 
amendment.  Your submission is a revision of one my immediate predecessor 
rejected in Ark. Op. Att’y Gen. No. 2006-118 based upon ambiguities in the text of 
the proposed amendment. 
 
Your popular name is as follows: 
 

Popular Name 
 

LOCAL TERM LIMITS AMENDMENT 
 

Although you have not expressly designated it as such, your ballot title is 
apparently as follows: 

 
Ballot Title 

 
AN AMENDMENT TO THE CONSTITUTION OF THE STATE 
OF ARKANSAS LIMITING THE LENGTH OF TERMS OF 
OFFICE AND THE NUMBER OF TERMS OF OFFICE FOR ALL 
ELECTED COUNTY AND CITY OFFICES.  OFFICES THAT 
ARE LARGELY ADMINISTRATIVE IN NATURE, SUCH AS 
ASSESSOR, TREASURER, OR SHERIFF ARE LIMITED TO 
TWO, FOUR YEAR TERMS.  OFFICES THAT ARE 
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LEGISLATIVE IN NATURE, SUCH AS JUSTICE OF THE 
PEACE OR ALDERMAN ARE LIMITED TO THREE, TWO 
YEAR TERMS.  OFFICES WHICH ARE ADMINISTRATIVE IN 
NATURE, SUCH AS COUNTY JUDGES AND MAYORS, THAT 
HAVE ONLY VETO POWER OVER LEGISLATION, ARE 
LIMITED TO TWO, FOUR YEAR TERMS; THOSE WITH A 
VOTE ON LEGISLATIVE MATTERS ARE LIMITED TO 
THREE, TWO YEAR TERMS. 
  

The Attorney General is required, pursuant to A.C.A. § 7-9-107, to certify the 
popular name and ballot title of all proposed initiative and referendum acts or 
amendments before the petitions are circulated for signature.  The law provides 
that the Attorney General may substitute and certify a more suitable and correct 
popular name and ballot title, if he can do so, or if the proposed popular name and 
ballot title are sufficiently misleading, may reject the entire petition.  Neither 
certification nor rejection of a popular name and ballot title reflects my view 
of the merits of the proposal.  This Office has been given no authority to 
consider the merits of any measure. 
 
In this regard, A.C.A. § 7-9-107 neither requires nor authorizes this office to make 
legal determinations concerning the merits of the act or amendment, or concerning 
the likelihood that it will accomplish its stated objective.  In addition, following 
Arkansas Supreme Court precedent, this office will not address the 
constitutionality of proposed measures in the context of a ballot title review unless 
the measure is “clearly contrary to law.”  Kurrus v. Priest, 342 Ark. 434, 29 S.W.3d, 
669 (2000); Donovan v. Priest, 326 Ark. 353, 931 S.W.2d 119 (1996); and Plugge 
v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  Consequently, this review has 
been limited to a determination, pursuant to the guidelines that have been set forth 
by the Arkansas Supreme Court, discussed below, of whether the proposed 
popular name and ballot title accurately and impartially summarize the provisions 
of your proposed amendment or act. 
 
The purpose of my review and certification is to ensure that the popular 
name and ballot title honestly, intelligibly, and fairly set forth the purpose of 
the proposed amendment or act.  See Arkansas Women’s Political Caucus v. 
Riviere, 282 Ark. 463, 466, 677 S.W.2d 846 (1984). 
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The popular name is primarily a useful legislative device.  Pafford v. Hall, 217 
Ark. 734, 233 S.W.2d 72 (1950).  It need not contain detailed information or 
include exceptions that might be required of a ballot title, but it must not be 
misleading or give partisan coloring to the merit of the proposal.  Chaney v. 
Bryant, 259 Ark. 294, 532 S.W.2d 741 (1976); Moore v. Hall, 229 Ark. 411, 316 
S.W.2d 207 (1958).  The popular name is to be considered together with the ballot 
title in determining the ballot title’s sufficiency.  Id. 
 
The ballot title must include an impartial summary of the proposed amendment or 
act that will give the voter a fair understanding of the issues presented.  Hoban v. 
Hall, 229 Ark. 416, 417, 316 S.W.2d 185 (1958); Becker v. Riviere, 270 Ark. 219, 
223, 226, 604 S.W.2d 555 (1980).  According to the court, if information omitted 
from the ballot title is an “essential fact which would give the voter serious ground 
for reflection, it must be disclosed.”  Bailey v. McCuen, 318 Ark. 277, 285, 884 
S.W.2d 938 (1994), citing Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 798 S.W.2d 34 (1990); 
Gaines v. McCuen, 296 Ark. 513, 758 S.W.2d 403 (1988); Hoban v. Hall, supra; 
and Walton v. McDonald, 192 Ark. 1155, 97 S.W.2d 81 (1936).  At the same time, 
however, a ballot title must be brief and concise (see A.C.A. § 7-9-107(b)); 
otherwise voters could run afoul of A.C.A. § 7-5-522’s five minute limit in voting 
booths when other voters are waiting in line.  Bailey v. McCuen, supra.  The ballot 
title is not required to be perfect, nor is it reasonable to expect the title to cover or 
anticipate every possible legal argument the proposed measure might evoke.  
Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).  The title, however, 
must be free from any misleading tendency, whether by amplification, omission, 
or fallacy; it must not be tinged with partisan coloring.  Id.  A ballot title must 
convey an intelligible idea of the scope and significance of a proposed change in 
the law.  Christian Civic Action Committee v. McCuen, 318 Ark. 241, 884 S.W.2d 
605 (1994).  It has been stated that the ballot title must be: 1) intelligible, 2) 
honest, and 3) impartial.  Becker v. McCuen, 303 Ark. 482, 798 S.W.2d 71 (1990), 
citing Leigh v. Hall, 232 Ark. 558, 339 S.W.2d 104 (1960). 
 
Having analyzed your proposed amendment, as well as your proposed popular 
name and ballot title under the above precepts, it is my conclusion that I must 
reject your proposed popular name and ballot title due to ambiguities in the text of 
your proposed measure.  A number of additions or changes to your ballot title are, 
in my view, necessary in order to more fully and correctly summarize your 
proposal.  I cannot, however, at this time, fairly or completely summarize the 
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effect of your proposed measure to the electorate in a popular name or ballot title 
without the resolution of the ambiguities.  I am therefore unable to substitute and 
certify a more suitable and correct popular name and ballot title pursuant to 
A.C.A. § 7-9-107(b). 
 
I refer to the following ambiguities: 

 
1. As an initial matter, I will note that your apparent ballot title might be read 

as casting doubt on the intention of your text.  You indicate that offices that 
are "largely administrative in nature, such as Assessor, Treasurer, or 
Sheriff," will be limited to certain terms of service.  (Emphases added.)  
You then specify that "Offices which are administrative in nature, such as 
County Judges and Mayors, that have only veto power over legislation," 
will be limited to different terms of service.  (Emphases added.)  The 
distinction between "largely administrative" and simply "administrative" is 
in itself unclear and might not be intelligible to a voter.  Moreover, the term 
"such as" in the quoted passages leaves unclear precisely which offices you 
mean to include in the recited restrictions.  Although I am empowered to 
substitute a more suitable ballot title for your measure, your proposed 
summation casts doubt on the meaning of the text of your measure in this 
regard, and reflects an  ambiguity in the text of your measure. 

 
2. The recitation in your proposed ballot title regarding "Offices which are 

administrative in nature, such as County Judges and Mayors, that have only 
veto power over legislation" is misleading inasmuch as no mayor of a town 
or city of any class has only the power to veto legislation. See A.C.A. §§ 14-
43-504(e) (Repl. 1998) (granting the mayor of a city of the first class the 
power of veto); 14-43-501(b)(1)(B) (Repl. 1998) (granting the mayor of a 
city of the first class the qualified power to vote when needed to pass an 
ordinance, bylaw, resolution, order or motion); 14-44-107 (Repl 1998) 
(granting the mayor of a city of the second class the power of veto and the 
qualified power to vote); 14-47-116(b)(4) (Repl. 1998) (granting the mayor 
in a city manager form of government the unqualified power to vote on all 
matters but denying him any veto power); 14-45-105 (Repl. 1998) (granting 
the mayor of a town the power of veto and the qualified power to vote).  
The only official charged with "only veto power over legislation," which is 
the coinage contained in your proposed ballot title, is a county judge.  See 
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A.C.A. § 14-14-1101(a)(1) (Repl. 1998) and Ark. Const. amend. 55, § 3.  The 
suggestion in your proposed ballot title that a mayor might be subject to 
this restriction is thus misleading and casts doubt on the intention of your 
measure. 

 
3. The first provision of your proposed amendment reads as follows: 

 
Terms for elective County or City offices that have no vote 
on legislative matters shall be for four years and no person 
shall hold that same office for more than two such terms. 
 

I consider this provision unclear, and hence potentially confusing to 
voters, in that it fails to specify whether the referenced power to 
"vote on legislative matters" means the power to vote on all 
legislative matters or whether the phrase further includes the limited 
power to vote only on certain matters under the circumstances 
applicable to mayors, as discussed above.  In short, it is unclear 
whether you consider a mayor as having "no vote on legislative 
matters." 
 

4. The second provision of your proposed amendment reads as follows: 
 

Terms for elective County or City offices that have a vote on 
legislative matters shall be for two years; and no person 
shall hold that same office for more than three such terms. 
 

Again, I consider this provision unclear, and hence potentially 
misleading, in that you fail to specify whether it includes a mayor, 
who has an extremely circumscribed power to "vote on legislative 
matters."  

 
5. Sections one and two of your proposed amendment would impose term 

limits for various "County or City offices."  In addressing generic 
limitations on terms in "elective office" in your previous submission, my 
predecessor offered the following: 
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You have not specified the offices included in the term 
"elective office . . . ."  Questions may arise, for example, as 
to whether your measure intends to include school district 
offices.  Requiring voters to deduce the covered offices by 
the process of elimination is not in my opinion sufficient to 
apprise them of the issue they being asked to approve. 
 

In my opinion, this criticism continues to apply.  Although you have 
specified in your current proposal that it applies only to city and 
county elective offices, and not to school district offices, at a 
minimum, it may be necessary to apprise voters of the precise 
offices in question in a ballot title for your measure. 
 

6. The third provision of your proposed amendment reads as follows: 
 

Persons appointed to an elective office may only finish out 
the term of the office, and may not then be elected to that 
office. 
 

I consider the use of the term "then" in this provision unclear, and 
hence potentially misleading to the voters.  I cannot determine in 
reading this provision whether an appointee would be barred from 
subsequent election to his appointive office forever or only in the 
term immediately following the completion of his appointive term. 
 

7. The fourth provision of your proposed amendment provides: 
 

Persons may not be appointed to an elective office to which 
they have been previously elected or appointed. 
 

This provision and the third provision of your proposed amendment 
are substantively indistinguishable from section two of your 
previous submission, which prompted my predecessor to offer the 
following critique: 
 

Section 2 of your measure provides that:  “Persons appointed 
to an elective office may only finish out the term of the 
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office, and may not then be elected to that office; nor may 
they have been previously elected or appointed to that same 
office.”  An ambiguity exists as to how this provision would 
interact with Arkansas Constitution, Amendment 29, which 
also governs the filling of vacancies in some of the offices 
apparently included in your measure.  See e.g., Ops. Att’y 
Gen. 2004-308 and 2001-067.  In addition, your measure is 
unclear in whether it prohibits the appointment of persons 
who have ever been previously elected or appointed to the 
same office or only persons who have been elected or 
appointed to the office in the term immediately preceding 
the appointment. 
 

I agree in all respects with my predecessor's analysis of this issue.   
 

8. Subsection 7(a) of your proposed amendment provides as follows: 
 

This Amendment to the Arkansas Constitution shall take 
effect and be in operation on January 2, 2009, and its 
provisions shall be applicable to all persons thereafter 
seeking election to the offices specified in this Amendment. 
 

Subsection 7(c) further provides: 
 

Persons holding office contrary to the provisions of this 
Amendment at the time this Amendment goes into effect 
may complete their current term of office; but in no event 
may they serve more than an additional two years in their 
current office. 
 

In addressing materially indistinguishable provisions in your 
previous submission, my predecessor offered the following critique: 
 

As an initial matter, the retroactive effect of your measure is 
not clear.  Your measure is effective January 2, 2007 and is 
applicable to “all persons thereafter seeking election. . . .”  Do 
previously-served terms of office (served previous to 
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January 2, 2007), count against the three-term limit?  I 
cannot determine from the language used.  Cf. U.S. Term 
Limits, Inc. v. Hill, 316 Ark. 251, 274, 872 S.W.2d 349 
(1994) (noting that Arkansas Constitution, Amendment 73 
proclaims that it is “applicable to all persons thereafter 
seeking election” and that “it is simply not clear on when 
counting the terms must commence.”)  This ambiguity is not 
clarified completely by subsection (c).  I cannot determine 
the meaning of that subsection.  It is unclear in this regard 
whether “persons holding office contrary to the provisions of 
this Amendment” on its effective date, refers to the length of 
a term, the number of terms to be served, or both.  If the 
former, an additional ambiguity exists from the possibility 
that the no “more than an additional two years” limitation 
would cut short the term of an officer who has more than 
two years left in a current term.  See e.g., A.C.A. § 6-13-608 
(terms of school board directors).  Because your amendment 
purports to be self-executing, it is unclear whether any such 
vacancy created would be filled by appointment or election. 
 

I agree in all respects with this analysis, which I believe continues to 
apply to your current submission. 

 
My office, in the certification of ballot titles and popular names, does not concern 
itself with the merits, philosophy, or ideology of proposed measures.  I have no 
constitutional role in the shaping or drafting of such measures.  My statutory 
mandate is embodied only in A.C.A. § 7-9-107 and my duty is to the electorate.  I 
am not your counsel in this matter and cannot advise you as to the substance of 
your proposal. 
 
At the same time, however, the Arkansas Supreme Court, through its decisions, 
has placed a practical duty on the Attorney General, in exercising his statutory 
duty, to include language in a ballot title about the effects of a proposed measure 
on current law.  See, e.g., Finn v. McCuen, 303 Ark. 418, 793 S.W.2d 34 (1990).  
Furthermore, the Court has recently confirmed that a proposed amendment cannot 
be approved if “[t]he text of the proposed amendment itself contribute[s] to the 
confusion and disconnect between the language in the popular name and the ballot 
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title and the language in the proposed measure.”  Roberts v. Priest, 341 Ark. 813, 
20 S.W.3d 376 (2000).  The Court concluded:  “[I]nternal inconsistencies would 
inevitably lead to confusion in drafting a popular name and ballot title and to 
confusion in the ballot title itself.”  Id.  Where the effects of a proposed measure on 
current law are unclear or ambiguous, it is impossible for me to perform my 
statutory duty to the satisfaction of the Arkansas Supreme Court without 
clarification of the ambiguities. 
 
My statutory duty, under these circumstances, is to reject your proposed ballot 
title, stating my reasons therefor, and to instruct you to “redesign” the proposed 
measure and ballot title.  See A.C.A. § 7-9-107(c).     
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/cyh 
 
Enclosure 


