
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-284 
 
January 11, 2008 
 
The Honorable Robbie Wills 
State Representative 
Post Office Box 306 
Conway, Arkansas 72033-0306 
 
Dear Representative Wills: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following: 
 

1) Can a school district/superintendent prohibit a teacher from 
attending State Board of education approved conferences “conducted 
by bona fide professional organizations within the State of 
Arkansas” (as noted in Ark. Code Ann. § 6-17-702(a)(1)(A)), even if 
the teacher has completed or will complete the required staff 
development hours by way of district-provided professional 
development? 
 
The language in § 6-17-702(a)(1)(A) has no qualification on the 
right to attend staff development sessions conducted by bona fide 
professional organizations.  However, it states that no “school 
district shall deny certified personnel the opportunity to attend 
certified instructional staff development …” 
 
Further, the only qualification of any type mentioned in the law 
appears in § 6-17-702(a)(1)(B) but that has nothing to do with the 
fact that the school district can refuse certified personnel the 
opportunity to attend.  That language simply states that only 2 days 
of the conferences may be counted towards fulfillment of staff 
development required by the Standards of Accreditation of Arkansas 
Public Schools (“SAAPS”). 
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2) Does a school district have to pay teachers who attend 
conferences, even though the conferences may take place on 
“student interaction” days? 
 
I realize that [Op. Att’y Gen. 93-380] may have already answered 
these questions, but I would like reaffirmation of this position.  

 
RESPONSE 
 
In my opinion, with respect to Question One, the plain and ordinary language of 
A.C.A. § 6-17-702 (Repl. 1999) forbids a school district from prohibiting certified 
teaching personnel from attending a State Board of Education approved 
conference conducted by a bona fide professional organization in Arkansas.  With 
respect to Question Two, I agree with my predecessor’s conclusion in Op. Att’y 
Gen. 93-380 that a school district must pay a teacher attending such a conference 
even if the conference is occurring on a “student interaction” day.  I have enclosed 
a copy of Op. Att’y Gen. 93-380 for your convenience.    
 
Question One: Can a school district/superintendent prohibit a teacher from 
attending State Board of education approved conferences “conducted by bona 
fide professional organizations within the State of Arkansas” (as noted in Ark. 
Code Ann. § 6-17-702(a)(1)(A)), even if the teacher has completed or will 
complete the required staff development hours by way of district-provided 
professional development? 
 
In my opinion, the plain and ordinary language of A.C.A. § 6-17-702 prohibits a 
school district from denying certified personnel the opportunity to attend a 
conference as described in your request.   
 
Arkansas Code Annotated § 6-17-702 provides in pertinent part: 
 

(a)(1)(A) No school district shall deny certified personnel the 
opportunity to attend certified instructional staff development 
sessions conducted by bona fide professional organizations within 
the State of Arkansas. 
 
(B) Certified personnel may count up to two (2) days of five and 
one-half (51/2) hours each of attendance at instructional professional 
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development sessions conducted by bona fide professional 
organizations toward fulfillment of the five (5) days of staff 
development required by the Standards for Accreditation of 
Arkansas Public Schools, provided the sessions have been certified 
by the Department of Education. 

 
When interpreting a statute, the Arkansas Supreme Court has set forth the 
following standard: 
 

The first rule in considering the meaning and effect of a statute is to 
construe it just as it reads, giving the words their ordinary meaning 
and usually accepted meaning in common language. Weiss v. 
McFadden, 353 Ark. 868, 120 S.W.3d 545 (2003). We construe the 
statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; and 
meaning and effect are given to every word in the statute if possible. 
Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm'n, 342 Ark. 
591, 29 S.W.3d 730 (2000). When the language of the statute is 
plain and unambiguous, there is no need to resort to rules of 
statutory construction. Weiss v. McFadden, supra. When the 
meaning is not clear, we look to the language of the statute, the 
subject matter, the object to be accomplished, the purpose to be 
served, the remedy provided, the legislative history, and other 
appropriate means that shed light on the subject. Id. 

 
Macsteel, Parnell Consultants v. Ar. Ok. Gas Corp., 363 Ark. 22, 210 S.W.3d 878 
(2005); see also Ops. Att’y Gen. 2005-072; and 2004-339.  A statute is ambiguous 
only where it is open to two or more constructions, or where it is of such obscure 
or doubtful meaning that reasonable minds might disagree or be uncertain as to its 
meaning.  ACW, Inc. v. Weiss, 329 Ark. 302, 947 S.W.2d 770 (1997). 
 
In my opinion, the plain and unambiguous language of A.C.A. § 6-17-702 does 
not allow a school district to prohibit certified personnel from attending a properly 
certified session of a bona fide professional organization.  The statue clearly states 
that no school district is to “deny certified personnel the opportunity” to attend a 
conference such as the one described in your request.  The language of the statute 
does not appear to be open to multiple interpretations – it plainly forbids a school 
district from impeding a teacher that is certified from attending an approved 



The Honorable Robbie Wills 
State Representative 
Opinion No. 2007-284 
Page 4 
 
 
 
conference.  There is no qualifying language regarding when a school district 
could prohibit such attendance.   
 
In my opinion, a school district may not prohibit certified teaching personnel from 
attending a conference such as described in your request for an opinion.  The 
answer to your first question is therefore “no.” 
 
Question Two: Does a school district have to pay teachers who attend 
conferences, even though the conferences may take place on “student 
interaction” days? 
 
Yes.  I agree with the opinion of my predecessor in Op. Att’y Gen. 93-380 which 
stated: 
 

It is my opinion, generally, however, that a teacher’s contract pay 
should not be reduced if the teacher opts to attend the AEA sessions, 
(as long as the sessions are certified by the Department of 
Education).  This conclusion, in my opinion, is consistent with the 
legislative intent to allow teachers to attend these sessions. In fact, 
the Standards provide that teachers shall not be required to take 
personal leave to attend the sessions.  See Rules and Regulation 
5.03.  If they are not required to take personal leave, then certainly 
their pay is not to be reduced because of such attendance.  If the 
school district cannot set aside the AEA convention dates as staff 
development days on the school calendar, or otherwise give teachers 
the option to attend these sessions as two of their staff development 
days (so that they are not also counted as student interaction days), 
then in my opinion the district must allow the teachers to attend and 
must continue to pay the full contract rate of pay despite the fact that 
the sessions occur on “student interaction” days. 

 
Id. at 2-3.   
 
There have been no amendments to the statute that would change this 
interpretation nor have the Arkansas courts had opportunity to interpret this 
statute.  Furthermore, Rule 5.03 referenced above is now Rule 5.02 of the Rules & 
Regulations Governing Attendance at Instructional Professional Development 
Sessions.  It still prohibits a school district from requiring a teacher use personal 
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leave to attend an “approved instructional staff development session.”  Id.  In my 
opinion, a school district is still required to pay a certified teacher while the 
teacher is attending an approved instructional staff development session at a 
conference of a bona fide professional organization.   
 
Assistant Attorney General Joel DiPippa prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve.  
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMD/cyh 
 
Enclosure 


