
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-275 
 
December 19, 2007 
 
The Honorable Jim Medley 
State Representative 
2200 Carthage Drive 
Fort Smith, AR 72901-6820 
 
Dear Representative Medley: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following: 
 

Quite a number of my constituents have asked me to request an 
Attorney General’s opinion as to whether a person who is elected for 
a specific city ward and who resides in the ward at the time of 
election can continue to serve in that position when they no longer 
physically live in that ward. 
 
One of the issues raised is whether the elected official in question 
who no longer lives in the ward for which they were elected may be 
perceived as residing there if they continue to own a home and keep 
it in good condition “maintained” in order to qualify as the elected 
City Board member to represent that particular ward. 
 
It would seem that a reasonable person would recognize that an 
elected official living outside of the zone for which they were 
elected has for all practical purposes given up that right to serve as 
an elected official for that particular ward.  Unfortunately, it appears 
that an Attorney General’s opinion is needed.  

 
RESPONSE 
 
In my opinion, whether an alderman has ceased to reside, or be “domiciled,” in the 
ward he or she represents for the purposes of eligibility under A.C.A. §§ 14-43-
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310 (Repl. 1998) (addressing cities of the first class) or 14-44-103(b)(2) (Supp 
2007) (addressing cities of the second class) is a question of fact that can only be 
determined by all the surrounding circumstances.  I have, however, set forth below 
the general standard for determining the issue.  Additionally, I will note that an 
alderman who has removed his domicile outside the ward that he represents will 
nonetheless be considered a de facto officer unless removed from office.  Actions 
taken by a de facto officer are valid while he is permitted to retain the office.  
 
Your request for an opinion addresses the residency requirements of city 
aldermen.  Aldermen serving cities of the first class and cities of the second class 
are required to be residents of the wards which they represent. A.C.A. § 14-43-
308(a)(1); and A.C.A. § 14-44-103(b)(1).1  If a duly elected alderman ceases to 
reside within the ward he or she represents, the Arkansas Code provides that such 
an individual shall be disqualified to hold the office and a vacancy will be created.  
A.C.A. §§ 14-43-310 (Repl. 1998) (“If any duly elected alderman shall cease to 
reside in the ward from which he was elected that person shall be disqualified to 
hold the office and a vacancy shall exist . . .” in a city of the first class); and 14-
44-103(b)(2) (“If any duly elected alderman ceases to reside in the ward from 
which he or she was elected, that person shall be disqualified to hold the office and 
a vacancy shall exist . . .” in a city of the second class).  One of my predecessor’s 
has previously discussed the standards for the term “residence” as a qualification 
for office holding in Op. Att’y Gen. 2004-203, stating, in pertinent part: 
 

The term “residence” as a qualification for office holding is 
generally deemed to denote “domicile.”  As one of my predecessors 
noted in Ark. Op. Att’y Gen. No. 2002-105: 
 

. . . [S]tatus for office-holding purposes is determined by the 
officer’s domicile.  See A.C.A. § 7-5-201(b) (conditioning 
voter residence on domicile); Valley v. Bogard, 342 Ark. 
336, 345, 28 S.W.3d 269 (2000), citing Charisse v. Eldred, 
252 Ark. 101, 102-03, 477 S.W.2d 480, 480 (1972) 
(equating “residence” with “domicile” in determining the 
qualifications of a public official).  Generally, “residence” 
ordinarily means physical presence within the jurisdiction 
while “domicile” also includes the subjective intent to 

                                                 
1   There are no similar residency requirements for aldermen elected by wards in incorporated towns.  See, 
e.g., A.C.A. § 14-45-102 (Repl. 2005).   



The Honorable Jim Medley 
State Representative 
Opinion No. 2007-275 
Page No. 3 
 
 
 

maintain one’s permanent home in the jurisdiction.  Hogan 
v. Davis, 243 Ark. 763, 422 S.W.2d 412 (1967).  A person 
may have two places of residence, but only one domicile.  
The Arkansas Supreme Court has stated that “domicile” is 
dependent to some extent upon the intention of the person 
involved.  Charisse v. Eldred, supra, citing Phillips v. 
Melton, 222 Ark. 162, 257 S.W.2d 931 (1953); Ptak v. 
Jameson, 215 Ark. 292, 220 S.W.2d 592 (1949); Wilson v. 
Luck, 201 Ark. 594, 146 S.W.2d 696 (1941); and Wheat v. 
Smith, 50 Ark. 266, 7 S.W. 161 (1887).  See also Pike Co. 
Sch. Dist. No. 1, supra; Op. Att’y Gen. Nos. 95-222A and 
92-112.  The determination of a person’s domicile is a 
question of fact in each instance.  Phillips v. Melton, 222 
Ark. 162, 257 S.W.2d 931 (1953). 

 
In Ark. Op. Att’y Gen. No. 95-057, one of my predecessors 
observed: 
 

[W]here residence is synonymous with “domicile,” it 
generally means “that place where a man has his true, fixed, 
and permanent home and principal establishment, and to 
which whenever he is absent he has the intention of 
returning. . . .  The permanent residence of a person or the 
place to which he intends to return even though he may 
actually reside elsewhere.” Black’s Law Dictionary 435 (5th 
ed. 1979).  “Residence” on the other hand, as distinguished 
from “domicile,” ordinarily signifies living in a particular 
locality without necessarily the intent to make it a fixed and 
permanent home.  “Residence” is defined in Black’s as 
“[p]ersonal presence at some place of abode with no present 
intention of definite and early removal and with purpose to 
remain for undetermined period, not infrequently, but not 
necessarily combined with design to stay permanently.”  Id. 
at 1176. 

 
Op. Att’y Gen. 2004-203 at 3-4.   
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As described above, determining whether an alderman has moved his or her 
domicile from the ward that he or she represents must be determined by evaluating 
all the surrounding facts.  I regret that I am unable to make such factual 
determinations in the limited context of an Attorney General’s Opinion.  
 
I will note that even if an alderman were to no longer be domiciled in the ward he 
or she represents, the alderman would remain a de facto officer until removed 
from office, in my opinion.  One of my predecessors described the status of de 
facto officers are follows: 
 

Similar issues were discussed in Ops. Att’y Gen. 98-128 and 93-031.  
In each opinion the case of Pennington v. Oliver, 245 Ark. 251, 431 
S.W.2d 843 (1968) was cited.  The following excerpt from Opinion 
98-128 fairly summarizes the applicable law: 

 
It is well established that the acts of de facto officers are 
valid.  Chronister v. State, 55 Ark. App. 93, 931 S.W.2d 444 
(1996); Ops. Att’y Gen. Nos. 97-257; 97-003. 

 
With regard to this issue, the Pennington court stated: 

 
[W]e conclude that [the board members in question] 
were de facto members of the Board, and that their 
actions were therefore valid. This is in accord with 
the holdings of this Court in Faucette, Mayor v. 
Gerlach, 132 Ark. 58, 200 S.W. 279. There we find 
this statement: 

 
“A person who enters into an office and under takes 
the performance of the duties thereof by virtue of an 
election or appointment, is an officer de facto, 
though he was ineligible at the time he was elected 
or appointed, or has subsequently become disabled 
to hold the office. Indeed, it is settled by a current of 
authority almost unbroken for over 500 years in 
England and this country, that ineligibility to hold 
an office does not prevent the ineligible incumbent, 
if in possession under color of right and authority, 
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from being an officer de facto with respect to his 
official acts, in so far as third persons are 
concerned.” 

 
Pennington, supra, at 254. 

 
It has also been stated that  

 
it is generally held that persons having color of title 
may be regarded as de facto officers, even though 
legally they are not eligible for the position or do 
not possess the statutory qualifications for the 
office.  One duly appointed or elected to an office 
but who has failed to take the oath required or to 
execute a bond within the time prescribed, or one 
whose bond is irregular, is at least a de facto officer 
so that his acts are valid as to the public. 

 
67 C.J.S. Officers 269. 

 
*     *     * 

 
Op. Att’y Gen. 2001-018 at 3-4, quoting Op. Att’y Gen. 98-238 at pp. 4-6.   
 
I agree with my predecessor’s conclusion and, in my opinion, all official duties 
undertaken by a de facto officer would be valid exercises of power.   
 
Assistant Attorney General Joel DiPippa prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve.  
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL  
Attorney General 
 
DM:JMD/cyh 


