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August 31, 2007 
 
 
The Honorable Lance Reynolds 
State Representative 
Post Office Box 477 
Quitman, Arkansas 72131-0477 
 
Dear Representative Reynolds: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on whether A.C.A. § 14-42-
108 presents any problem to the planned sale by the City of Act 9 bond property to 
a private corporation for a nominal consideration under an option to purchase 
contained in a lease agreement.  Your request presents a follow-up question in the 
wake of Op. Att’y Gen. 2007-220.  In that opinion, it was unclear to which statute 
your question intended to refer.  I opined, in any event, that state law did not 
require any bidding procedure in connection with the exercise of a previously-
agreed upon option to purchase and assuming the transaction was executed as a 
typical Act 9 bond project (in compliance with that Act and other applicable 
statutes), I could not state that a nominal consideration for the transfer would 
violate state statutes.  You now have clarified and correctly stated the statute 
giving rise to your concern and pose the following facts and question: 
 

Approximately 30 years ago, the city of Heber Springs leased 
both real property and the structure thereon to a private 
corporation.  A provision in that lease stated that the private 
corporation would have the option to purchase said real property 
the structure [sic] for a nominal amount after the bonds satisfied.  
Now the bonds are satisfied, the successor of the private 
corporation wants to exercise its option and buy the property as it 
is relocating out of the city. 
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Does Arkansas Code Ann. § 14-42-108 present any problem to the 
City of Heber Springs in conjunction with the sale of this property 
to private corporation [sic] considering there is nominal monetary 
consideration?  (Additional consideration of course was the past 
economic benefit the city received by having the private 
corporation doing business in Heber Springs.) 
 
Does any other Code Section of applicable law prevent the City of 
Heber Springs from selling this property? 
 

RESPONSE 
 
As I stated in Op. Att’y Gen. 2007-220, I have not reviewed any of the documents 
in question and am not in possession of all the facts surrounding the transaction.  I 
thus cannot give a definitive conclusion as to this particular property.  The city 
must look to its city attorney or other retained counsel in that regard.  In my 
opinion, however, A.C.A. § 14-42-108 does not generally stand as a barrier to the 
exercise of a nominal consideration option to purchase exercised in connection 
with an Act 9 bond project that otherwise complies with all the provisions of that 
Act and state law.   
 
The statute you have cited provides in relevant part as follows: 

 
 (b)(1) It shall be unlawful for any city official or employee of any 
municipal corporation in this state to furnish or give to any 
person, concerns, or corporations any property belonging to the 
municipal corporation, or service from any public utility owned 
or operated by the municipal corporation, unless payment is made 
therefor to the municipal corporation at the usual and regular 
rates, and in the usual manner, except as provided in subsection 
(a) of this section.[1] 
 

* * * 
 

                                              
1 Subsection (a)(2) excepts “. . .  rights to free or other special services given to certain municipal officials 
and employees under the terms of franchises in effect with public utilities in this state” and “. . . free 
streetcar transportation.” 
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 (c)(1) Any person violating the provisions of this section shall be 
deemed guilty of a misdemeanor and upon conviction shall be 
fined in any sum not less than ten dollars ($10.00) nor more than 
two hundred fifty dollars ($250). 
 
  (2) Conviction shall ipso facto remove the official or employee 
from the municipal office or position held by him and shall render 
him ineligible to thereafter hold any office or position under, or in 
connection with, the municipal corporation. 
 

Your concern is apparently the prohibition in (b)(1) above, against the furnishing 
or giving of municipal property to corporations unless payment is made at the 
“usual rates” and in the “usual manner.”  As an initial matter, it may be debated 
whether the exercise of an option to purchase in connection with Act 9 bond 
property, even for a nominal consideration, amounts to the “furnishing” or “giving” of 
property to the corporation, or is factually “unusual” in amount or manner so as to 
transgress this provision.  See, e.g., City of Fort Smith v. Daniels, supra 
(mentioning a nominal $100 consideration for purchase of the Act 9 bond property 
at issue in that case); Green v. City of Mount Pleasant, 256 Iowa 1184, 131 
N.W.2d 5 (1964) (upholding an option to purchase for a nominal sum in 
connection with industrial revenue bond lease agreement); State ex rel. County 
Court of Mineral County v. Bane, 148 W.Va. 392, 135 S.E.2d 349 (1964) (same); 
Bennett v. City of Mayfield, 323 S.W.2d 573 (Ky. 1959) (same); and Darnell v. 
County of Montgomery, 202 Tenn. 560, 308 S.W.2d 373 (1957) (same).   
 
It is not necessary to address that issue in my opinion, however, in light of the 
superseding nature of the provisions of Act 9.  As noted in Op. Att’y. Gen. 2007-
220, this law authorizes cities and counties to “own, acquire, construct, reconstruct, 
extend, equip, improve, operate, maintain, sell, lease, or contract concerning, or 
otherwise deal in or dispose of, any land, buildings, or facilities of any and every 
nature whatever that can be used in securing or developing industry within or near 
the municipality or county.”  A.C.A. § 14-164-205.  (Emphasis added).  The term 
“lease” as used above, is defined as including “the granting of purchase options for 
such prices and upon such terms and conditions as the municipality or county shall 
determine.”  A.C.A. § 14-164-203(6).  In addition, § 14-164-204 of the subchapter 
provides as follows: 
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This subchapter shall be liberally construed to accomplish its 
intent and purposes and shall be the sole authority required for the 
accomplishment of its purpose.  To this end, it shall not be 
necessary to comply with general provisions of other laws dealing 
with public facilities, their acquisition, construction, leasing, 
encumbering, or disposition.   
 

(Emphasis added).   
 
As noted in Op. Att’y Gen. 2007-220, this provision formed a basis for the 
Arkansas Supreme Court’s decision in Dumas v. Jerry, 257 Ark. 1031, 521 S.W.2d 
539 (1975).  In Dumas, the Arkansas Supreme Court held that county bidding 
procedures (A.C.A. § 14-16-105), were not applicable to the later lease and option 
to purchase of Act 9 bond property donated by a private corporation to the county.  
The court held that the county bidding procedures were in irreconcilable conflict 
with the provisions of Act 9, which allow the sale or lease of property upon such 
terms as the political subdivision shall determine.  Because Act 9 was the latter 
act, its provisions were deemed controlling.   
 
Your question involves a municipality, not a county such as the one at issue in 
Dumas v. Jerry.  Act 9 of 1960 covers both entities equally, however.  See, e.g., 
Daniels v. City of Fort Smith, 268 Ark. 157, 594 S.W.2d 238 (1980) (concluding 
with regard to a city that Act 9 superseded the latter-adopted provisions of A.C.A. § 
22-9-301, which requires payment of the prevailing minimum wage to workers on 
certain public projects).   
 
In my opinion, therefore, to the extent A.C.A. § 14-42-108 stands as any obstacle (a 
question I do not find it necessary to decide herein), A.C.A. §§ 14-164-201—224 
supersedes that law with respect to Act 9 bond projects and property.   
 
Additionally, as stated in Op. Att’y Gen. 2007-220, assuming the bonds were 
issued and the transaction was structured as a typical Act 9 bond project and in 
compliance with that Act, I cannot conclude that a nominal consideration for 
exercising the option to purchase is prohibited by any other statute.   
 
Again, however, as noted above, I have not been provided with any of the 
applicable documents or surrounding facts in this regard.  Although I have set out 
some discussion of the interplay of the applicable state statutes, to the extent the 
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City needs legal advice on the particular transaction in question, it should look to 
its city attorney or other retained counsel.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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