
 
 
 

 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-251 
 
December 17, 2007 
 
The Honorable Steve Faris 
State Senator 
29476 Highway 67 
Malvern, AR  72104-6833 
 
Dear Senator Faris: 
 
I am writing in response to your request for my response to the following question: 
 

Are the employment restrictions imposed by A.C.A. § 21-1-402 in 
violation of any state or federal constitutional provision? 
 

You characterize the referenced restrictions as follows: 
 

Arkansas Code Annotated 21-1-402 provides that no person elected 
to a constitutional office (as defined in 21-1-401), after being elected 
to the constitutional office and during the term for which elected, 
may enter into employment with:  any state agency, any public 
school district of this state in a non-certified position, any vocational 
education school funded by this state, or any education service 
cooperative. 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is, in all likelihood, “no.” 
 
Section 21-1-402 of the Arkansas Code (Supp. 2007), which was enacted pursuant 
to Acts 1999, No. 34, provides in pertinent part: 
 

(a)(1) Subject to any restriction or condition prescribed by the 
Arkansas Constitution and unless the person resigns prior to entering 
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into the employment, no person elected to a constitutional office,[1] 
after being elected to the constitutional office and during the term for 
which elected, may enter into employment with: 
 
(A) Any state agency; 
 
(B) Any public school district of this state in a noncertified position; 
 
(C) Any vocational education school funded by the state; or 
 
(D) Any education service cooperative. 
 
(2) Subject to any restriction or condition prescribed by the Arkansas 
Constitution, any constitutional officer who was employed by a state 
agency prior to being elected a constitutional officer may continue 
the employment, but the employment shall not thereafter be 
reclassified unless it is the result of a general reclassification 
affecting all positions of the class and grade equally, nor shall the 
constitutional officer receive any pay increase for that employment 
other than the cost-of-living increases authorized by the General 
Assembly without the prior approval of the Joint Budget Committee 
during a legislative session, the Legislative Council between 
legislative sessions, and the Governor. 
 

* * * 
 
(e) A former member of the General Assembly and his or her spouse 
shall not be eligible to be employed by any state agency within 
twenty-four (24) months after the member leaves office in any job or 
position that: 
 

                                                 
1 Subsection 21-1-401(1) of the Arkansas Code (Repl. 2004) defines the term “constitutional officer” as 
follows: 
 

“Constitutional officer” means Governor, Lieutenant Governor, Secretary of State, 
Treasurer of State, Attorney General, Commissioner of State Lands, Auditor of State, 
member of the Arkansas House of Representatives, and member of the Arkansas 
Senate[.] 
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(1) Was newly created by legislative action within the twenty-four 
(24) months prior to the member’s leaving office; or 
 
(2) Had a maximum salary level increase of more than fifteen 
percent (15%) authorized by legislative action within the twenty-
four (24) months prior to the member's leaving office. 

 
This statute imposes three restrictions:  first, once elected, a constitutional officer 
may not during his term enter into any of the recited categories of governmental or 
quasi-governmental employment unless he first resigns; secondly, if the 
governmental officer was serving in one of the recited employments at the time of 
his election, he may continue the employment, subject to the conditions that he not 
be reclassified unless all employees in his current classification will be likewise 
reclassified and he not receive any salary increase other than legislatively 
approved cost-of-living adjustments; and thirdly, subject to the conditions set forth 
in subsection (e) of the statute, a legislator may not accept certain public 
employments within two years of leaving the General Assembly.  See Ark. Op. 
Att’y Gen. No. 99-063 (generally discussing the scope of Act 34 of 1999). 
 
In analyzing this statute, I am guided by the fact that the Arkansas Constitution is 
not a grant, but a limitation of powers; and the legislature may rightfully exercise 
the power of the people, subject only to restrictions and limitations imposed by the 
Arkansas or United States Constitution.  Wells v. Purcell, 267 Ark. 456, 592 
S.W.2d 100 (1979).  While the United States Constitution is a grant of powers, 
beyond the scope of which the federal government has no power to act, Arkansas’s 
Constitution is a limitation of power.  Its provisions list what government cannot 
do, and in the absence of such limiting language, the state government may act.  
State v. Ashley, 1 Ark. 513, 538 (1839); St. Louis, I.M.&S. Rwy Co. v. State, 99 
Ark. 1, 14 (1911); Baratti v. Koser Gin Co., 206 Ark. 813, 817 (1944); Smart v. 
Gates, 234 Ark. 858, 860 (1961).  The initial question, then, is whether any 
provision of the Arkansas Constitution would preclude the legislature from 
restricting the employment options of a constitutional officer in the manner 
reflected in A.C.A. § 21-1-402.  With respect to federal law, the question is whether 
the referenced restrictions are in any way at odds with any provision of the U.S. 
Constitution. 
 
In my opinion, the referenced restrictions in all likelihood do not offend either the 
U.S. or the Arkansas Constitution.  At issue is whether the constitutional 
requirements for holding the various constitutional offices necessarily preclude the 
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legislature from restricting those officers from engaging in certain activities 
outside the scope of those offices.  Stated differently, the question is whether any 
such legislative restrictions should be considered requirements for office-holding 
not authorized by the constitution. 
 
One school of interpretation holds that for the legislature to restrict the activities of 
individuals who are otherwise qualified to hold office would in effect impose upon 
them additional qualifications not imposed by the constitution.  Specifically with 
respect to legislators, this position is summarized in 67 Corpus Juris Secundum, 
Officers, at § 41 (2002) as follows: 
 

A constitutional provision prohibiting the holding of another office 
by a legislator does not bar the legislator from public employment, 
and a statute which bars employment of such persons is invalid as 
adding a qualification for the office which is not prescribed by the 
constitution. 
 

(Footnotes omitted.)  However, the commentator qualified this conclusion as 
follows: 
 

However, a provision prohibiting the holding by a legislator of any 
office or position of profit has been held to prohibit the holding by 
legislators of any salaried nontemporary employment under the state, 
and a statute exempting specified positions from its scope is invalid. 
 

Id. (footnotes omitted). 
 
The authority of the legislature to restrict the activities of individuals properly 
holding office was addressed as follows in Reilly v. Ozzard, 166 A.2d 360, 365 
(N.J. 1960): 
 

A constitution does not resolve all policy problems.  Rather it 
establishes the framework of government with such specific 
restraints as are thought to be of eternal value and hence worthy of 
immunity from passing differences of opinion.  If the sense of the 
situation suggests that an affirmative specification was meant to be 
exclusive, as, for example, a statement of the qualifications for 
office, no more may be added. . . .  
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Where, as here, the constitutional provision is prohibitory in nature, 
it surely can not mechanically be inferred that what was not 
prohibited was thereby affirmatively guaranteed.[2]  The decision to 
prohibit is simply a decision to foreclose a contrary view as to the 
area dealt with.  What is left untouched remains within the 
jurisdiction of government.  Here, the Convention determined, and 
the people agreed, to bar dual officeholding within the stated terms.  
They did not thereby ordain that all other officeholding by 
legislators shall be constitutionally protected. . . .  The matter is 
either frozen by the Constitution or remains subject to law, be it 
statutory or common.  

 
The upshot of these pronouncements appears to be this:  if a constitution expressly 
bars a duly elected official from engaging in a specified activity, that bar is 
absolute and cannot be legislatively compromised; however, if a constitution is 
silent on a particular issue, a legislature may impose reasonable restrictions on the 
operations of a duly elected constitutional officer.   
 
Specifically with respect to direct constitutional proscriptions against undertaking 
professional activities outside the scope of one’s office, Article 6, § 22 contains the 
following provision regarding dual office-holding: 
 

The Treasurer of State, Secretary of State, Auditor of State, and 
Attorney-General shall perform such duties as may be prescribed by 
law; they shall not hold any other office or commission, civil or 
military, in this State or under any State, or the United States, or any 
other power, at one and the same time . . . .[3]   

 
I do not read this proscription as in itself prohibiting the employments referenced 
in your request, since a mere employment does not appear to involve the exercise 

                                                 
2 At issue in Reilly was whether a state senator might be prohibited under the common law from holding the 
position of town attorney.  Notwithstanding the fact that constitution did not bar such dual service in setting 
forth the qualifications to serve as a legislator, the court held that the common-law doctrine of 
incompatibility applied and concluded that the dual service was permissible under that doctrine.  Id. at 367. 
 
3 Although this section does not mention the commissioner of public lands, who was added to the list of 
executive officers by what is now Amendment 56, § 1, see also Amendment 63, the court has held that the 
provisions of Article 6, § 3 apply to the commissioner.  Rankin v. Jones, 224 Ark. 1001, 278 S.W.2d 646 
(1955). 
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of an “office or commission . . . or any other power” in the sense contemplated in 
this provision.  Cf. Haynes v. Riales, 226 Ark. 370, 290 S.W.2d 7 (1956).  This 
conclusion applies equally to the provisions of Article 5, § 10, which provides: 
 

No Senator or Representative shall, during the term for which he 
shall have been elected, be appointed or elected to any civil office 
under this State. 
 

This provision likewise has no implications for the possible public employment of 
a sitting legislator.  Again, as noted above, I believe the legislature might impose 
reasonable restrictions upon such employment without impermissibly mandating 
qualifications for office in addition to those required by the constitution. 
 
The only other basis for challenge against the statutory proscription under either 
the U.S. or Arkansas Constitution might be under their equal protection clauses, 
which are set forth in U.S. Const. amend. 14 and Ark. Const. art. 2, §§ 2 and 3.  The 
equal protection doctrine prohibits certain types of “classifications” that result in the 
disparate treatment of those who are similarly situated.  However, classifications 
in and of themselves do not violate the equal protection doctrine.  In order to 
establish an equal protection violation arising out of a classification that does not 
affect a suspect class or a fundamental right, it is necessary to show that the 
disparity is arbitrary -- that is, that the disparity has no conceivable rational basis 
or rational relation to a legitimate end.  Vacco v. Quill, 521 U.S. 793 (1997); 
Romer v. Evans, 517 U.S. 620, 631 (1996); Clements v. Fashing, 457 U.S. 957 
(1982); Craft v. City of Fort Smith, 335 Ark. 417, 984 S.W.2d 22 (1998); Medlock 
v. Leathers, 311 Ark. 175, 842 S.W.2d 428 (1992), reh. denied, 1993; 
McCambridge v. City of Little Rock, 298 Ark. 219, 766 S.W.2d 909 (1989); 
Streight v. Ragland, 280 Ark. 206, 655 S.W.2d 459 (1983); City of Piggott v. 
Woodard, 261 Ark. 406, 549 S.W.2d 278 (1977). 
 
In reviewing the constitutionality of a classification that does not affect a suspect 
class or a fundamental right, the courts must not only presume the constitutionality 
of the challenged classification, but they must also uphold the classification even 
without requiring a showing of an actual rational basis, so long as any conceivable 
rational basis for the scheme can be adduced -- even a hypothetical one.  
Williamson v. Lee Optical Co., 348 U.S. 483 (1955); Ester v. National Home 
Ctrs., Inc., 335 Ark. 356, 981 S.W.2d 91(1998); Reed v. Glover, 319 Ark. 16, 889 
S.W.2d 729 (1994); Arkansas Hospital Assoc. v. State Board of Pharmacy, 297 
Ark. 454, 763 S.W.2d 73 (1989). 
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The classification in the present case is between, on the one hand, constitutional 
officers, who, subject to the qualifications set forth above, are forbidden to engage 
in the employments recited in the statute, and, on the other hand, all other citizens, 
who are not thus restricted.  In my opinion, precluding only constitutional officers 
from engaging in such dual employment would clearly pass a rational-basis 
analysis.  The legislature may well have decided to impose these restriction upon 
constitutional officers in order to ensure that they would not face conflicts of 
interest in performing official duties that might have consequences for the entities 
listed in A.C.A. § 21-1-402(a)(1).4  The legislature may further have wished to 
avoid the real possibility that a constitutional officer might be accorded special 
treatment in his public employment because of his official position.  Finally, it 
may have wished to avoid the possibility that a relatively low-paid, part-time, 
term-limited constitutional officer would take a highly paid position as a public 
employee toward the end of his term in order to ensure that his pension benefits 
would be calculated based upon the high salary he earned in his position as a 
public employee rather than upon his salary as a constitutional officer.5  In my 
opinion, any one of these possible reasons would insulate the statute from an 
equal-protection challenge.  I am further unaware of any constitutional provision, 
whether state or federal, that would bar regulation of the sort at issue in your 
request. 
 
Finally, I should note that in certain instances, a finder of fact might conclude that 
the statute at issue is directly consistent with the Arkansas Constitution.  A 
proscription against employment of the sort set forth in the statute might in some 
                                                 
4 Indeed, this intent appears to be reflected in the emergency clause to Act 34 of 1999, which provides in 
pertinent part: 
 

It is hereby found and determined by the General Assembly that there is an immediate 
need to establish restrictions and procedures regarding constitutional officers becoming 
employees of the state or entering into grants, contracts or leases with the state; that this 
act establishes those restrictions and procedures; and that this act should go into effect as 
soon as possible to help restore the public confidence in state government.   

 
5 In this regard, my predecessor offered the following in Ark. Op. Att’y Gen. No. 2001-357: 
 

The public controversy that gave rise to the passage of Act 34 included at least three 
instances of sitting state legislators accepting state employments without resigning their 
legislative seats.  See, e.g., Biedenharn v. Hogue, 338 Ark. 660, 1 S.W.3d 424 (1999); 
State ex rel. Bryant v. Thicksten (CV 9712408, Pulaski County Circuit Court, Second 
Division 1997); and State ex rel. Bryant v. Purdom (CV 9711788, Pulaski County Circuit 
Court, Sixth Division 1997). 
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cases be deemed an exercise of the “separation of powers” doctrine, which prohibits 
an individual located in one branch of government from exercising authority in 
another branch.  Ark. Const. art. 4, § 2.     
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


