
 
 
 

 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-239 
 
November 6, 2007 
 
The Honorable Johnny Key 
State Representative 
1030 Highway 62 E 
Mountain Home, AR  72653-3216 
 
Dear Representative Key: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning school districts’ 
contributions for health insurance premiums.  You state that one of the health 
insurance options for teachers has a premium of $152.02 for employee only 
coverage, while the premium for employee plus family is $701.10.  You also note 
that A.C.A. § 6-17-1117(c)(1)(B) (Supp. 2007) requires that a school district “pay 
the same employer contribution rate for each eligible employee electing to 
participate in the public school employees’ health insurance program.”  You pose 
two questions against this backdrop: 
 

1. Is the term “rate” defined as a set dollar amount for each employee, 
or could “rate” be defined as a percentage of the monthly health 
insurance premium?   
 
2. Does A.C.A. § 6-17-1117 prohibit a school district from 
contributing a greater dollar amount to offset the health insurance 
premiums of school employees that select a higher-cost option such 
as “employee plus family” coverage? 

 
RESPONSE 
 
Although the statute would benefit from legislative clarification, it is my opinion 
in response to your first question that the term “rate” in A.C.A. § 6-17-1117 (Supp. 
2007) is likely intended to be a set dollar amount per employee, rather than a 
percentage of monthly premiums.  Accordingly, the answer to your second 
question is in all likelihood “yes,” in my opinion. 
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As you note, subsection 6-17-1117(c)(1)(B) states: 
 

A school district shall . . . [p]ay the same employer contribution rate 
for each eligible employee electing to participate in the public school 
employees’ health insurance program. 
 

A.C.A. § 6-17-1117(c)(1)(B) (Supp. 2007). 
 
Also relevant to your questions, subsection 6-17-1117(a) provides: 
 

Beginning on October 1, 2004, local school districts shall pay the 
health insurance contribution rate of one hundred thirty-one dollars 
($131) per month for each eligible employee electing to participate 
in the public school employees’ health insurance program. 
 

A.C.A. § 6-17-1117(a) (Supp. 2007). 
 
Viewed together, these subsections would appear to require school districts to pay 
a fixed health insurance contribution amount of $131.00 per month, per 
participating employee.  Based solely on these provisions, therefore, it would seem 
that the term “rate” under subsection 6-17-1117(c)(1)(B) means a set dollar amount, 
and that no greater amount can be paid.   
 
In my opinion, however, consideration must also be given to certain language 
contained in the 2007 appropriation act for grants and aid to school districts.  Act 
229 of 2007 states in pertinent part:  “Beginning with the 1996-97 school year, 
Local School Districts shall pay no less than the health insurance contribution 
rate established by Arkansas Code 6-17-1117 for each eligible employee electing 
to participate in the Public School Employee Health Insurance Program.”  Acts 
2007, No. 229, § 23 (emphasis added, designating this provision as “special 
language” that is “not to be incorporated into the Arkansas Code nor published 
separately as special, local and temporary law.”).1  In my opinion, this language 
clarifies A.C.A. § 6-17-1117(a) to the extent of expressing legislative intent for the 
$131.00 per month contribution to be a minimum, rather than a fixed rate.  There 
may be a remaining question, however, whether the contribution rate could be 
established as a percentage of monthly premiums, instead of a dollar amount, so 
                                              
1 As reflected in the A.C.R.C. Notes to A.C.A. § 6-17-1117 (Supp. 2007), this special language is also 
found in Act 2131 of 2005, at § 31, the 2005 grants and aid appropriation act.    
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that the contribution could vary employee by employee, depending upon their 
particular coverage. 
 
It may be helpful in addressing this issue to review the legislative history of 
A.C.A. § 6-17-1117(a) and (c).  It has been stated that “[t]he basic rule of statutory 
construction, to which all other interpretive guides must yield, is to give effect to 
the intent of the General Assembly.”  Pugh v. St. Paul Fire & Marine Ins. Co., 317 
Ark. 304, 877 S.W.2d 577 (1994).  As a guide in ascertaining legislative intent, the 
court will often examine the history of the statutes involved.  See, e.g., City of 
Little Rock v. AT&T Comm., 318 Ark. 616, 888 S.W.2d 290 (1994); Mears v. 
Arkansas State Hospital, 265 Ark. 844, 581 S.W.2d 339 (1979).  In this regard, I 
note that beginning in 2001, the health insurance contribution rate has been set as 
a dollar amount.  See Acts 2001, No. 1745, § 1; Acts 2005, No. 1842, §1; Acts 
2007, No. 1009, § 18.  Prior to that time, the statute provided that the rate would 
be “established by the State Board of Education….”  See Acts 1995, No. 1194, A.C.A. 
§ 14 (codified at A.C.A. § 6-17-1117 Repl. 1999)).  Thus, while the legislature has 
expressed its intent for the contribution rate under subsection 6-17-1117(a) to be a 
minimum, see Act 229 of 2007, discussed above, there is no evidence that school 
districts have been given the option of setting the rate at anything other than a 
dollar amount per employee.   
 
Some further insight might be gained from a review of A.C.A. § 6-17-1117’s other 
provisions, consistent with established rules of statutory construction.  See, e.g.,   
Flowers v. Norman Oaks Construction Company, 341 Ark. 474, 17 S.W.3d 472 
(2000) (observing that in construing statutes, it is necessary to look to the language 
under discussion in the context of the statute as a whole.)  The following 
subsection is worthy of note, in my opinion: 
 

Any school district that entered into contracts with classified 
personnel prior to the effective date of this act and the contracts 
provided for a higher employer contribution funding amount than is 
paid for certified personnel in the school district shall freeze the 
employer contribution funding amount for classified employees until 
such time as the funding amount contributed for certified personnel 
equals or exceeds the funding amount provided for classified 
employees. 

 
A.C.A. § 6-17-1117(c)(2) (Supp. 2007). 
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The act referenced in this subsection is Act 306 of 2007.  This 2007 legislation 
contemplates the payment of a higher contribution amount for classified 
employees than for certified personnel, notwithstanding subsection 6-17-
1117(c)(1)(B)’s requirement, supra, that school districts “shall pay the same 
contribution rate for each eligible employee….”  The latter requirement was added to 
the statute by Act 24 of the First Extraordinary Session of 2006.  According to its 
emergency clause, the 2007 provision was added to avoid the “unintended 
reduction” in employer contributions that would otherwise have resulted from the 
2006 act.  See Acts 2007, No. 306, § 2.  The significant feature of the 2007 
legislation for purposes of your question is the reference to “the funding amount” 
being paid for classified versus certified personnel.  This provision appears to be 
premised upon the payment of one amount for each group of employees.   It does 
not contemplate districts contributing greater or lesser amounts, depending upon 
employees’ choices among coverage options.  Consequently, it may buttress the 
conclusion that the “contribution rate” addressed by subsection 6-17-1117(a) is 
intended to be a set dollar amount per employee, rather than a percentage of the 
monthly premium. 
 
In conclusion, therefore, school districts in my opinion may contribute more than 
$131.00 per month per employee for health insurance, but I believe the legislative 
history probably reflects intent for the contribution rate to be a set dollar amount, 
with the same amount applying to each employee.  The issue is not entirely free 
from doubt, however, and would benefit from legislative clarification. 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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