
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-233 
 
 
September 27, 2007 
 
 
The Honorable Jimmy Jeffress 
State Senator  
Post Office Box 904 
Crossett, Arkansas 71635-0904 
 
Dear Senator Jeffress: 
 
I am writing in response to your request, on behalf of the Crossett School District, 
for an opinion on the following three questions: 
 

1. Is it legal for a school district to contract with a private 
company to provide substitute teachers for the schools in the 
district? 

 
2. Is it legal for a school district to contract with a private 

company to provide teachers for the schools in the district?  
The teachers would be required to meet all state certification 
requirements. 

 
3. Is it legal for a school district to purchase janitorial services 

from a private company for the schools in the district? 
 
RESPONSE 
 
It is impossible to answer your questions fully without more information regarding 
the contracts at issue.  You have not specified the exact contours of the proposed 
contractual relationship and whether it would involve the teachers being employed 
by the private contractor or employed by the school district after the payment of a 
fee by the school district to the private contractor.  I will attempt to provide a 
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general answer to your questions, realizing of course that the particular facts 
surrounding the contracts would have to be considered to come to any definitive 
conclusions.  It will be easier in my opinion to answer your second and third 
questions first, and then address your first question.  In my opinion the answer to 
your second question is in all likelihood “no,” a school district may not contract 
with a private company to provide teachers for the school district.  In my opinion 
the Arkansas Code contemplates individual contracts with particular teachers, not 
a contract with a private company to provide teachers.  In response to your third 
question regarding janitorial services, the answer in my opinion is generally “yes.”  
The Arkansas Code charges school districts with the duty to “Employ . . . other 
employees necessary for the proper conduct of the public schools of the district 
and [to] make written contracts with . . . all other employees.”  A.C.A. § 6-13-
620(a)(4)(A).  A more recent law, however, authorizes the promulgation by the 
Department of Education of a “Public School Facilities Custodial, Maintenance, 
Repair, and Renovation Manual.”  Its provisions contemplate and apparently 
authorize contracted janitorial services.  Finally, the answer to your first question 
concerning substitute teachers is not clear under applicable law.  The Arkansas 
Code is silent as to the method a school district must utilize to obtain substitute 
teachers, although it does contain provisions relating to their qualifications.  This 
issue could benefit from legislative or administrative clarification.  Again, the 
answers to these questions may require detailed reference to any pertinent 
contracts. 
 
Question 2-- Is it legal for a school district to contract with a private company to 
provide teachers for the schools in the district?  The teachers would be required 
to meet all state certification requirements. 
 
In my opinion the answer to this question is “no.”  Section 6-13-620 (a)(4) of the 
Arkansas Code (Supp 2007), provides that: 
 

(a) Except as prohibited under subsections (b) [repealed] and (c) 
[repealed] of this section, the board of directors of each school 
district in the state shall be charged with the following powers 
and perform the following duties: 
 

* * * 
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(4)(A) Employ teachers and other employees necessary for the 
proper conduct of the public schools of the district and make 
written contracts with teachers and all other employees in the 
form prescribed by the State Board of Education. 
 

* * * 
 

  (C) The issuing of annual contracts to personnel other than 
substitute teachers employed on a daily basis and teachers shall 
be in writing and shall recite the duration of employment, 
specific duties, and annual salary. 

 
In my opinion this statute requires school districts to “employ” teachers by written 
contract.  It does not authorize or contemplate that a private company will provide 
teachers to a school district through a contract with the company.  In addition, 
other statutory sections relating to the employment of teachers do not contemplate 
their provision through a private contractor.  See, e.g., A.C.A. § 6-17-1501 to -
1510 (Teacher Fair Dismissal Act).  Again, you have not specified the exact 
contours of any proposed private contract.  In my opinion, however, the answer to 
this question is in all likelihood “no.”   
 
Question 3-- Is it legal for a school district to purchase janitorial services from a 
private company for the schools in the district? 
 
In my opinion a contrary result obtains with regard to janitorial services.  Again, 
A.C.A. § 6-13-620(a)(4)(A) charges school districts with the duty to “Employ 
teachers and other employees necessary for the proper conduct of the public 
schools of the district.”  It may be argued that, to the extent janitorial services are 
“necessary for the proper conduct of the public schools,” this statute contemplates 
that the district will directly employ persons to perform those services.  Again, the 
statute requires a written contract with the employee.  A.C.A. § 6-13-620(a)(4)(A) 
and (C).1  I must note in this regard that a more recent and more specific statute, 
A.C.A. § 6-21-804, charges the Division of Public School Academic Facilities and 
Transportation at the Department of Education to, among other things, develop a 

                                              
1 More specific statutes on a given topic may also apply, however.  For example, A.C.A. § 6-19-102(b) 
(Repl. 1999) provides that school districts may “hire or purchase such school buses or other vehicles and 
hire persons to operate them, or make such other arrangements as it may deem best, affording safe and 
convenient transportation to the pupils . . . .”   
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“Public School Facilities Custodial, Maintenance, Repair, and Renovation 
Manual” (“Manual”), that “contains uniform standards to direct custodial, 
maintenance, repair and renovation activities in Public School Facilities.”  A.C.A. 
§ 6-21-804(a)(2) (Supp. 2007).  The manual must contain standards as to “the 
levels of personnel necessary to perform custodial operations.”  A.C.A. § 6-21-
808(b)(2)(C) (Supp. 2007).  The manual states that “All school districts shall 
maintain adequate staff or contract services to perform the mandated custodial 
care plan.”  Manual at § V(C) (emphasis added).  See also Manual, “Appendix C” 
(referring to the ability of school districts to contract for custodial services, stating 
“Firms are available that will contract all aspects of custodial operations 
(including training individuals and supplying all materials”)).  In my opinion, 
therefore, the answer to this question is “yes.” 
 
Question 1-- Is it legal for a school district to contract with a private company to 
provide substitute teachers for the schools in the district? 
 
Arkansas law does not provide as clear an answer to this question.  Again, section 
6-13-620 (a)(4)(C) of the Arkansas Code (Supp 2007), provides that: 

 
  (C) The issuing of annual contracts to personnel other than 
substitute teachers employed on a daily basis and teachers shall 
be in writing and shall recite the duration of employment, 
specific duties, and annual salary. 

  
This statute is silent as to the method of obtaining substitute teachers.  It addresses 
instead contracts for personnel other than substitute teachers.  I have not found any 
other statutory or regulatory provision addressing the hiring of substitute teachers.  
There are statutes that govern the qualifications of such teachers (see A.C.A. 6-15-
1004(e) (Supp. 2007) (regarding certain educational requirements); and 6-17-
414(b) (Supp. 2007) (regarding criminal background checks)), but not their hiring 
or procurement.  In my opinion, the statutory subsection set out above (A.C.A. § 
6-13-620(a)(4)(C)) implies that substitute teachers “employed on a daily basis” 
need not have written contracts with the district.  It does not address substitute 
teachers employed on some basis other than a “daily” basis.  It might be argued 
that the negative implication of this provision is that substitute teachers employed 
on some basis other than a daily basis must be employed pursuant to a written 
contract with the substitute teacher.  If so, a contract with a private company to 
provide substitute teachers may be prohibited.  The statute is not entirely clear on 
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the point, however.  School districts of course have power, under the same statute, 
to “do all other things necessary and lawful for the conduct of efficient free public 
schools.”  A.C.A. § 6-13-620(a)(12).  In my opinion, it is unclear, in light of the 
language used, as to whether a school district could contract with a private 
company to provide substitute teachers for the school district.  Substantial doubt 
exists as to the authority of a school district in this regard.  Consultation with 
officials at the Arkansas Department of Education is advisable and legislative or 
administrative clarification may be warranted. 
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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